Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mistrzostwa Świata, mecz który najbardziej utkwił w pamięci

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser
Re: Mistrzostwa Świata, mecz który najbardziej utkwił w pami

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.06.2014 18:55

maniust napisał(a):
walp napisał(a):Mnożą się te mundialowe wątki, że trudno ogarnąć. :oczko_usmiech:

Jeszcze trochę i będzie to forum o "kopanej" , a nie o Cro. :lool: :)

Nic się nie bój... Skończy się Mundial - wątki wpadną w ciemną otchłań :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.06.2014 19:06

greenrs napisał(a):
maniust napisał(a):
walp napisał(a):Mnożą się te mundialowe wątki, że trudno ogarnąć. :oczko_usmiech:

Jeszcze trochę i będzie to forum o "kopanej" , a nie o Cro. :lool: :)

Nic się nie bój... Skończy się Mundial - wątki wpadną w ciemną otchłań :D

Jedyne, czego mogę się obawiać, to aby nic ważnego mnie nie ominęło. Ja tu nie sprzątam. :coool:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.06.2014 19:18

jara napisał(a):"Mecz na wodzie". Polska - Niemcy 0 : 1.

"Tomek" (ŁKS) obronił karnego, Gerd M.-król pola karnego, strzelił bramkę na miarę awansu do finału i Mistrzostwa Świata. Płakałem jak dziecko, bo dzieckiem wtedy byłem :D

Płakałem przez godzinę.

Mieli bramkarza, chyba Sep Maier się nazywał. Obronił strzał Kazka Kmiecika który był nie do obrony.
W ogóle bronił jak w transie.

I Polska - ZSRR 0 : 0 na Camp Nou. Dawało nam to półfinał. Stan wojenny, flagi Solidarności na trybunach, które nasza telewizja wymazywała itd. Jakże ten remis wówczas smakował.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 04.06.2014 19:24

walp napisał(a):Jedyne, czego mogę się obawiać, to aby nic ważnego mnie nie ominęło. Ja tu nie sprzątam. :coool:
Możesz się zgłosić jest nabór. :oczko_usmiech:

Dla mnie w sumie to największą niespodzianką którą pamiętam byli Francuzi w 2002 r. , gdzie nie zdobyli nawet jednej bramki i nie wyszli z grupy , a przez wielu bukmacherów jako Mistrz Euro 2000 stawiani byli wtenczas dość wysoko.
Poleciało wtedy też we Francji sporo głów po Mundialu...... :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.06.2014 21:07

Mnie najbardziej utkwiła w pamięci reprezentacja Francji z 1986 r. - z Platinim, Tiganą, Amorosem, Bossissem, młodym Papinem - to była ekipa! Byli dla mnie lepsi nawet od złotego pokolenia Zidane'a i Deschampa.

Pamiętam ćwierćfinał w karnych z Brazylią, potem półfinałz RFN, po którym prawie płakałem ze złości i mecz o 3 miejsce z Belgią. A Belgia też wtedy miała kosmiczny skład: Scifo, Coulemans, Cleasen, Gerets!

Chociaż wtedy od początku kibicowałem Argentynie, to właśnie Francja i Belgia (no i jeszcze Hiszpania z Butragueno w składzie) zdobyły moją sympatię podczas tego turnieju.

Piękne czasy! :D
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 04.06.2014 21:35

Raul73 napisał(a):Mnie najbardziej utkwiła w pamięci reprezentacja Francji z 1986 r. - z Platinim, Tiganą, Amorosem, Bossissem, młodym Papinem - to była ekipa! Byli dla mnie lepsi nawet od złotego pokolenia Zidane'a i Deschampa.

Pamiętam ćwierćfinał w karnych z Brazylią, potem półfinałz RFN, po którym prawie płakałem ze złości i mecz o 3 miejsce z Belgią. A Belgia też wtedy miała kosmiczny skład: Scifo, Coulemans, Cleasen, Gerets!

Chociaż wtedy od początku kibicowałem Argentynie, to właśnie Francja i Belgia (no i jeszcze Hiszpania z Butragueno w składzie) zdobyły moją sympatię podczas tego turnieju.

Piękne czasy! :D

Z tego samego mundialu pamiętam jeszcze duński dynamit (Larsen, Arnesen,Laudrup, Lerby), który jednak szybko eksplodował pod nogami Hiszpanów i zachwycający występ ZSRR w meczu z Węgrami (6:0)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.06.2014 20:50

Który mecz?
Na pewno wspomniane już tu Polska- Kamerun i Polska- Belgia z 82r.
Do dziś pamiętam, że stojący wtedy w bramce Theo Custers, który zastępował kontuzjowanego , pierwszego bramkarza, złożeczył na Bońka, jak to ten "zaprzepaścił jego szansę na pokazanie sie w tych mistrzostwach. :lol:

A z innych?
Na pewno "boska" ręka Diego.... :wink:

Aaaaaaaaaaaaaaa............z Meksyku w 86 w pamięci utkwił mi mecz Węgry - Salwador.
Ale to chyba przez wynik.
10:0 dla tych pierwszych. :mrgreen:
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 06.06.2014 06:32

Raul73 napisał(a):Mnie najbardziej utkwiła w pamięci reprezentacja Francji z 1986 r. - z Platinim, Tiganą, Amorosem, Bossissem, młodym Papinem - to była ekipa! Byli dla mnie lepsi nawet od złotego pokolenia Zidane'a i Deschampa.

Pamiętam ćwierćfinał w karnych z Brazylią,

Ja właśnie ten mecz pamiętam najbardziej, może to też ze względu na okoliczności? Oglądaliśmy go nad jeziorem pod namiotami, na takim małym radzieckim telewizorku podpinanym do akumulatora z syrenki :oczko_usmiech: .

Pamiętam, że karnych nie strzelili wielcy: Sokrates i Platini, zastawiało mnie, że trener nie wyznaczył do jedenastek Careki (chyba tak po polsku się odmienia) ;) Obie drużyny miały wtedy mocne składy. Z tych mistrzostw pamiętam też 2 bramki Maradony dające zwycięstwo na Anglikami i nasz mecz z Brazylią (pamiętna bomba Tarasia w poprzeczkę i bezradność jak nas Canarhinios "klepali.)
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 06.06.2014 07:15

Po przemyśleniu to dwa finały:

1990 Niemcy Argentyna i 2002 Francja Brazylia.

Natomiast np. z ostatniego Mundialu to nic takiego szczególnego nie pamiętam...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2014 07:19

2006
Finał Włochy-Francja.
Materazzi, Zidane ( czerwona kartka), seria karnych.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2014 07:29

Polska - Rosja, eliminacje 1958. Dwie bramki Cieślika.

Za takie coś można było wówczas być zesłanym na Sybir 8)

Meczu nie pamiętam, ale legenda przetrwała wiele lat we wspomnieniach i opowiadaniach.
Pawel2602
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel2602 » 06.06.2014 08:09

anakin napisał(a):Aaaaaaaaaaaaaaa............z Meksyku w 86 w pamięci utkwił mi mecz Węgry - Salwador.

Ten mecz był na Espana'82 i było bodajże 10-1 dla bratanków.
Mundial hiszpański to dla mnie najlepsze MŚ -wspaniałe, zwycięskie boje Polaków, niesamowite mecze: Brazylia - Włochy 2-3, czy półfinał Francja-RFN (gdy w dogrywce prowadzili Francuzi 3-1 wyłączyłem TV i poszedłem spać, uznając, że mecz jest rozstrzygnięty, a pora była późna dla dwunastolatka. Następnego dnia rano byłem nieźle zszokowany dowiadując się jak to wszystko się zakończyło :o
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.06.2014 08:44

Pawel2602 napisał(a):
anakin napisał(a):Aaaaaaaaaaaaaaa............z Meksyku w 86 w pamięci utkwił mi mecz Węgry - Salwador.

Ten mecz był na Espana'82 i było bodajże 10-1 dla bratanków.

Tak to było w Hiszpanii i wynik był 10:1.
Do dzisiaj Węgry, w tabeli rekordów MŚ, za sprawą tego historycznego zwycięstwa,
dzierżą tytuł rekordzisty - najwyższej średniej goli na mecz (2,72). :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.06.2014 10:12

8O
Kurde, byłem święcie przekonany, że to było w Meksyku...... :?
No, cóż.....swoje lata człowiek już ma, to i pamięć nie ta. :cry: :oczko_usmiech:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.06.2014 14:37

sandomingo napisał(a):Po przemyśleniu to dwa finały:

1990 Niemcy Argentyna i 2002 Francja Brazylia.

Natomiast np. z ostatniego Mundialu to nic takiego szczególnego nie pamiętam...

W 2002 r. był finał Brazylia - Niemcy (2:1).

Francja - Brazylia (3:0) był 4 lata wcześniej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mistrzostwa Świata, mecz który najbardziej utkwił w pamięci - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone