Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.02.2018 12:28

Buber napisał(a):W Łańcucie byłem (...), niestety wszystko w tamtym wieku.

A ja to nawet w zeszłym tysiącleciu. :)

pzdr :wink:
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 08.02.2018 17:29

Dzień Dobry.
Fajnie że chcesz, umiesz i potrafisz poprawiać zdjęcia i jak widzę na tych publikowanych są to dosyć subtelne poprawki. Przerażają mnie zdjęcia bardzo podkolorowane gdzie kolory bywają jakieś nieziemskie , niektóre jak po wybuchu bomby jądrowej i te do mnie nie przemawiają, a wyostrzone to zupełnie inna bajka. Przede mną bardzo ciekawy rok wyjazdowy i mam nadzieję że równie ciekawe będą zdjęcia, ale to pobożne życzenia....
Czytam cały czas Waszą relację i jest tak ciekawa że będę musiał wrócić na Podkarpacie, bo się okazuje że mam dosyć ubogie doświadczenia z tego pięknego regionu.
Serdecznie Pozdrawiam .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2018 20:32

Lidia K napisał(a):Masz fajniejszy model, najbardziej by mi się poziomica przydała. Moje zdjęcia są zawsze lekko skrzywione
Moje też są pochylone, niestety poziomicy ten model nie ma....chyba, że się gdzieś ją ustawia, a ja przez te 4 lata tego nie odkryłam....

Lidia K napisał(a):(...)też chciałabym aby po oglądaniu naszych zdjęć nie bolały oczy choćby z powodu braku ostrości.
Gwarantuję Ci i Wam, że Wasze zdjęcia nie powodują naszych (przynajmniej moich) bólu oczu
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 11:35

longtom napisał(a):A ja to nawet w zeszłym tysiącleciu. :)

Zamierzchłe czasy :cool: , wydaje mi się, że trochę inny już teraz mamy świat, także i tam...

iwc1 napisał(a):będę musiał wrócić na Podkarpacie, bo się okazuje że mam dosyć ubogie doświadczenia z tego pięknego regionu

Region jest piękny i ciekawy, po tej podróży mamy spory niedosyt bo z braku czasu nie wszędzie udało się nam dotrzeć. Będziemy mieć spory dylemat w tym roku dokąd się wybrać, czy ponownie w te okolice, czy na tereny zupełnie nieznane czyli Białystok i Podlasie.
A w relacji sporo jeszcze przed nami :) .

piekara114 napisał(a):Gwarantuję Ci i Wam, że Wasze zdjęcia nie powodują naszych (przynajmniej moich) bólu oczu

Fajnie :cool: , a może w przyszłości zdecydujemy się na jakieś inwestycje sprzętowe i trochę się jakość poprawi... :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 11:40

27 lipca, czwartek c.d.

Z Sieniawy ponownie przekraczając San jedziemy do Przeworska :idea: , jazda trwa nieco dłużej niż powinna ze względu na wahadło związane z remontem nawierzchni. Piękna o poranku pogoda nieco się psuje, na niebie pojawia się sporo chmur które od czasu do czasu zasłaniają słońce. Ale o deszczu mowy nie ma – i to jest pozytywne :) .

Parkuję na żwirowym placu za tutejszym Liceum, właściwie w samym centrum miasta. Nieopodal przepływa rzeczka o nazwie Mleczka :cool: w kierunku której podąża gość z wędkami, który zajechał na plac zaraz po nas. Zagadujemy go, sympatyczny facet opowiada nam gdzie warto się w mieście udać, widać, że trochę jest zaskoczony że turyści z Wrocławia przyjechali by zwiedzić jego miasto.

Bo Przeworsk nie jest może hitowym celem turystycznym, mimo to postanowiliśmy uwzględnić to 15-sto tysięczne miasto na naszej trasie.

Przeworsk ma historię sięgającą X wieku, kiedy to powstał tu gród ruskiego kniazia, dziś w tym miejscu, na niewysokim wzgórzu znajduje się bodajże najważniejszy z przeworskich zabytków – kościół farny pw. Ducha Św. wraz z klasztorem. We wczesnym średniowieczu tereny te znajdowały się pod panowaniem książąt ruskich, którzy nadali osadzie wyrosłej pod grodem prawa miejskie. Po przyłączeniu do Polski przez Kazimierza Wielkiego w roku 1340 Przeworsk dynamicznie się rozwijał otrzymując prawa miejskie w końcu XIV wieku za zezwoleniem króla Władysława Jagiełły. Ośrodek miejski nabrał przez wieki cech obronnych, w XVI wieku otoczono go murami w skład których wchodziło 5 baszt i 3 bramy a całość otaczała 3 centra – miejskie, z rynkiem, nieistniejącym kościołem św. Katarzyny i synagogą, oraz dwa ufortyfikowane klasztory – Bernardynów i Bożogrobców. Od strony południowej dostępu do miasta broniły mokradła. Dynamicznie rozwijające się przez 3 wieki miasto podupadło w XVII wieku po najazdach tatarskich, szwedzkich i rosyjskich, wybuchały liczne pożary niszcząc drewnianą zabudowę. Od tej pory nigdy już Przeworsk nie osiągnął dawnej świetności pozostając w czasach zaborów i po odzyskaniu niepodległości typowym prowincjonalnym galicyjskim miasteczkiem.

Przypadkiem trafiliśmy akurat w miejsce tuż obok najważniejszego przeworskiego zabytku.

Mury miejskie.

Obrazek

Wieża gotyckiego kościoła św. Ducha.

Obrazek

Widać, że niedawno odrestaurowana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy za mury, remont wciąż trwa.

Obrazek

Niby otwarte, ale jednak zamknięte :? .

Obrazek

Kościół św. Ducha w Przeworsku to jeden z najcenniejszych polskich zabytków średniowiecznej, gotyckiej architektury. Wzniesiony został w XV wieku dla już funkcjonującego na terenie miasta Zakonu Rycerskiego Grobu Bożego, tzw bożogrobców. Jest jednym z dwóch obecnie istniejących dawnych kościołów tego zakonu, drugi znajduje się w podkrakowskim Miechowie. Obecnie wnętrze ma wystrój barokowy.

Zaglądamy przez kraty i szybkę :roll: .

XVII-sto wieczny ołtarz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 11:40

Cóż, jesteśmy rozczarowani :? , ale tylko trochę… otoczenie kościoła nam to rekompensuje, ładnie tu i ciekawie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 11:41

Chwila moment i jesteśmy na nieco pochyłym przeworskim Rynku. Nie jest to zbyt piękne miejsce, nie ma tu nic szczególnego. Także i Ratusz niezbyt nam przypadł do gustu.

Ratusz zbudowano w XV wieku a na początku XX wieku został przebudowany z dodatkiem wysokiej wieży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dłuższą chwilę przyglądamy się tej tablicy….no tak, jest na Podkarpaciu co zwiedzać 8O :idea: .

Obrazek

Ratusz piękny nie jest ale sama wieżyczka – całkiem fajna :) .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 11:41

Mniej więcej w takiej samej odległości od Rynku jak kościół bożogrobców tylko w drugą stronę stoi drugi najstarszy kościół miasta wraz z klasztorem bernardynów – św. Barbary. Również gotycki i również XV-sto wieczny.

Obrazek

Obrazek

I również zamknięty :? .

Obrazek

W XVII wieku zyskał wystrój barokowy, rzut oka przez zamknięte drzwi wystarczył by stwierdzić że nie jest zbyt piękny.

Obrazek

Kościół z drugiej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuż przy klasztorze znajduje się ciekawostka Przeworska, tzw. domy przymurowe. Jest to zespół trzech drewnianych domów tkaczy z przełomu XVIII i XIX wieku, których tylną ścianę stanowi ceglany mur obronny miasta. Dwa z nich zostały w ostatnich latach wyremontowane, jeden to własność prywatna, drugi – własność miasta.

Obrazek

Obrazek

Niby fajnie że przeprowadzono remont ale – w moim przekonaniu całość straciła swój charakter :roll: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 11:42

Wracamy już powoli do auta….

Obrazek

Obrazek

…i gdy przechodzimy obok bazyliki okazuje się, że boczne drzwi są otwarte 8O , więc zaglądamy. Okazuje się że wewnątrz jest jakaś wycieczka :idea: dzięki której mamy okazję dowiedzieć się co byśmy stracili, gdybyśmy nie znaleźli się we właściwym miejscu o właściwej porze :) - a konkretnie o tym o czym napisałem już wcześniej czyli o bożogrobcach i o tym że przeworski kościół jest unikalny na skalę krajową.

Obrazek

Najpierw parę zdjęć z wnętrza kościoła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wycieczka gromadzi się w najważniejszym miejscu, gdzie młody ksiądz opowiada – ciekawie – o historii tego miejsca. A mowa o Kaplicy Grobu Bożego (barokowej, z 1692 roku) w której znajduje się ołtarz będący wierną kopią z Bazyliki Grobu Bożego w Jerozolimie :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbudowany w 1712 roku ołtarz został gruntownie odremontowany w 2008 roku, pokryty został wówczas warstwą złota. Spędziliśmy słuchając opowieści co najmniej pół godziny, potem można było wejść do środka i zobaczyć relikwię – kamień z Jerozolimy, z oryginalnego Grobu. Wyszliśmy podekscytowani że po pierwsze dowiedzieliśmy się czegoś o czym nie mieliśmy pojęcia, a po drugie, że jeszcze mogliśmy coś takiego zobaczyć. No i od razu wizyta w Przeworsku nabrała dużo większego znaczenia niż początkowo przypuszczaliśmy :) .

c.d.n.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.02.2018 13:45

Przeworsk prezentuje się całkiem ładnie i ciekawie w Waszej relacji.
Nigdy tam nie byłem w realu, dzięki Wam przynajmniej wirtualnie mogłem to zrobić. :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.02.2018 19:12

Nefer napisał(a):Przeworsk prezentuje się całkiem ładnie i ciekawie w Waszej relacji.
Nigdy tam nie byłem w realu, dzięki Wam przynajmniej wirtualnie mogłem to zrobić. :wink:

To jeszcze nie taki całkowity koniec Przeworska :) , ale co najważniejsze chyba zobaczyliśmy.
Miasto prawdę mówiąc jest takie sobie i gdyby nie ta zupełnie niespodziewana i przypadkowa niespodzianka :D to uznalibyśmy że niespecjalnie było warto się zatrzymywać. Ale dzięki tej osobliwości w postaci Grobu (podobno przyciąga niesamowite tłumy w Triduum Paschalne :idea: ) doceniliśmy Przeworsk :cool: . Ponoć w Miechowie Grób jest jeszcze okazalszy, może będzie kiedyś okazja by tam zajrzeć.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.02.2018 19:48

Takie niespodzianki są fajne.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.02.2018 20:52

piekara114 napisał(a):
Lidia K napisał(a):Masz fajniejszy model, najbardziej by mi się poziomica przydała. Moje zdjęcia są zawsze lekko skrzywione
Moje też są pochylone, niestety poziomicy ten model nie ma....chyba, że się gdzieś ją ustawia, a ja przez te 4 lata tego nie odkryłam....

Przeczytałam instrukcję obsługi fuji HS25EXR i rzeczywiście nie znalazłam wspomnianej w artykule elektronicznej poziomicy.
Przy okazji skoro już zaglądnęłam do instrukcji to muszę przyznać, że nasz aparat ma może połowę trybów tych które są dostępne w HS25. Sama nie wiem czy jest to dobrze czy źle skoro w naszym modelu najlepsze ustawienie to P. Ale ten nasz był w serwisowany dwukrotnie :( .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.02.2018 20:59

Ja nie mam wiedzy i w sumie cierpliwości do zagłębiania wiedzy fotograficznej, a tym samym możliwości aparatu są nie wykorzystywane. Nie pamiętam czy ten czy poprzedni fuji był czyszczony z piasku, ale to chyba drobiazg...
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.02.2018 21:35

kulka53 napisał(a): Miasto prawdę mówiąc jest takie sobie i gdyby nie ta zupełnie niespodziewana i przypadkowa niespodzianka :D to uznalibyśmy że niespecjalnie było warto się zatrzymywać. Ale dzięki tej osobliwości w postaci Grobu (podobno przyciąga niesamowite tłumy w Triduum Paschalne :idea: ) doceniliśmy Przeworsk :cool: . Ponoć w Miechowie Grób jest jeszcze okazalszy, może będzie kiedyś okazja by tam zajrzeć.

To, co pokazaliście i opisaliście, jak dla mnie jest wielce zachęcające do odwiedzin tamże. A to że mogliście zobaczyć także wnętrze bazyliki, to bardzo miła niespodzianka. :D Widocznie tak miało być :D .
O Bazylice Grobu Pańskiego w Miechowie słyszałem, ale też nigdy tam nie byłem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone