Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska 1-16.07

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olciqq
Globtroter
Makarska 1-16.07

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 16.07.2008 16:56

Witam. !
Wczoraj wróciłam z przepięknej miejscowości Zivogosce Blato w Makarskiej.
Polecam noclegi w domu Tonći ! Czysto, tanio, 100-procentowa pewność ! ! :lol:
Na prawdę. ! :)
Co do drogi w Słowenii.. Nie jechałam autostradą, tylko drogą przez przeróżne wiochy. Co prawda 20km i mniej więcej 45min więcej, ale lepiej przejechać dłużej niż płacić 35 € za przejechanie 60 km...
;)
Nocowałam w Austrii w miejscowości Graz. Hotel również polecam. ! ;)
W pokojach czysto -> mydło, ręcznik jest.
Śniadanie -> szwedzki stół, tyle tego jest, że nie wiadomo co zjeść. :) Tylko szkoda, że lodówki w pokoju nie ma, ale jest możliwość serków, masła itp. przechowania w lodówce na stołówce.

Jeśli chcecie wiedzeć coś więcej, proszę śmiało pytać ;)

Pozdrawiam :) :D
~olciqq~
Krzyziu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyziu » 17.07.2008 15:38

my jedziemy do Djenki, mam prośbę o informacje praktyczne, ceny na miejscu, gdzie warto zjeść, zrobić zakupy itp.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 18.07.2008 09:49

a moglibyście podesłać namiary na te kwatery adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl i napiszcie coś o samej miejscowości jakie są tam ceny czy dużo lokali.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 18.07.2008 10:21

Krzyziu napisał(a):my jedziemy do Djenki, mam prośbę o informacje praktyczne, ceny na miejscu, gdzie warto zjeść, zrobić zakupy itp.

Byliśmy w Blato od 3 do 8 lipca w apartamentach Ante.
W Blato jest kilka knajpek gdzie można coś zjeść, my korzystaliśmy
z restauracji Adriatik.
Zamówiliśmy taki "abonament" i jedliśmy obiady w cenie 60 kun /osobę.
Do wyboru jucha -zupa lub jakaś sałatka ( np. z ośmiornicy - bardzo dobra :D )mule, II danie cos z mięsa albo jakieś danie rybne, obowiązkowo :wink: sałatka mieszana i deser ( owoce ).
Obsługa bardzo miła, jedzenie pyszne, porcje duże
W Blato jest jeden sklep spożywczy czynny codziennie z przerwą w ciągu dnia chyba od 14-17, ale dokładnie nie pamiętam, a w nim podstawowe artykuły.
Można też robić zakupy w sklepikach na kempingu Dole.
Wszystko na miejscu wyczytasz z informacji, jaką przygotowały Gospodynie, my taką mieliśmy w apartamencie. Wszystkie potrzebne informacje.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 18.07.2008 10:38

Gdybyś mogła napisać jaki to był hotel w Graz :?:
joe_simpson
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe_simpson » 18.07.2008 14:36

napisz jak z dostępnościa apartamentów, jade na początku sierpnia w okolice makarskiej i im bliżej tym mam większe obawy czy coś znajde dla 5 osób
olciqq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 20.07.2008 17:06

joe_simpson napisał(a):napisz jak z dostępnościa apartamentów, jade na początku sierpnia w okolice makarskiej i im bliżej tym mam większe obawy czy coś znajde dla 5 osób

Uuu. ! Jedziesz w ciemnoo ?! ....
olciqq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 20.07.2008 17:08

kmusial napisał(a):Gdybyś mogła napisać jaki to był hotel w Graz :?:

Oekotel : http://www.oekotel.com/index_pol.php
olciqq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 20.07.2008 17:30

fiolek napisał(a):
Krzyziu napisał(a):my jedziemy do Djenki, mam prośbę o informacje praktyczne, ceny na miejscu, gdzie warto zjeść, zrobić zakupy itp.

Byliśmy w Blato od 3 do 8 lipca w apartamentach Ante.
W Blato jest kilka knajpek gdzie można coś zjeść, my korzystaliśmy
z restauracji Adriatik.
Zamówiliśmy taki "abonament" i jedliśmy obiady w cenie 60 kun /osobę.
Do wyboru jucha -zupa lub jakaś sałatka ( np. z ośmiornicy - bardzo dobra :D )mule, II danie cos z mięsa albo jakieś danie rybne, obowiązkowo :wink: sałatka mieszana i deser ( owoce ).
Obsługa bardzo miła, jedzenie pyszne, porcje duże
W Blato jest jeden sklep spożywczy czynny codziennie z przerwą w ciągu dnia chyba od 14-17, ale dokładnie nie pamiętam, a w nim podstawowe artykuły.
Można też robić zakupy w sklepikach na kempingu Dole.
Wszystko na miejscu wyczytasz z informacji, jaką przygotowały Gospodynie, my taką mieliśmy w apartamencie. Wszystkie potrzebne informacje.

Ja byłam w Domu Tonći :
SKLEPY :
Obok tego apartamentu był mini market MATE otwarty od 8-12 oraz od 17-20, codziennie.
I również polecam drugi sklep, o którym mówił/a "fiolek" :)
Piwo tam jest najtańsze :) 8 kun. ! :)

Lody - 5 Kun
Piwo w knajpie - 10-14 Kun
Wody, Napoje - 6-10 Kun
Pączki - 7 Kun
Wszelkie drożdżówki - od 6 Kun do 20 Kun
Naleśniki - 10 Kun

Ja jednak polecam restauracje Bistro "Leut" można tam zjeść pizze, lasagne i pasty. W dobrych cenach, np.
Lasagne - 40 Kun
Pizza z salami, pieczarkami - od 34 do 40 Kun
Pizza margerita - 32 Kuny
Adriatic również polecam, ale chyba tam jest najdrożej. :roll:

Aha i Dom Tonći oraz Willa Djenka są blisko siebie. Dom Ante jest dużo dalej ...., prawie na końcu plaży.
Więc spokojnie będziesz mógł korzystać ze sklepu, który polecam.

Ceny w sklepach :
Majonez - 13 / 14 Kun
Coca-cola 2 l - 10 Kun
Piwo Karlovačko 1l - 11,19 Kun
Mleko - 6 Kun
Parówki 6 szt. - 40 Kun
Woda - 5 l - 13 Kun
Jajka 10 szt. - 13 lub 14 Kun
Olej - 10 Kun
Ziemniaki - siatka 2kg - 8 Kun
Ciastka Krašotice 250g - 14 Kun
Nutella - 10 Kun
Jogurt ananasowo-kokosowy 330g - ok. 6 Kun
Chleb - ok. 8 Kun
Ostatnio edytowano 20.07.2008 17:43 przez olciqq, łącznie edytowano 1 raz
olciqq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 20.07.2008 17:34

Archangel napisał(a):a moglibyście podesłać namiary na te kwatery adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl i napiszcie coś o samej miejscowości jakie są tam ceny czy dużo lokali.

http://www.makarska-riwiera.pl/index.htm
Krzyziu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyziu » 20.07.2008 19:58

jechałaś może przez Czeski Cieszyn czy objechałaś go dookoła drogą szybkiego ruchu? Bo coś pisali, że ta droga szybkiego ruchu jest zamknięta od czerwca
joe_simpson
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe_simpson » 21.07.2008 06:22

tak jade w ciemno :) a co az tak zle ??
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 21.07.2008 09:29

Witaj mam pytanie co jeszcze jest do zobaczenia w Zivogosce Blato jak ta miejscowość się przedstawia - czy jest to typowa wioska z kilkoma domami i żeby gdziekolwiek wyjść trzeba wszędzie jechać? Jak jest z plażami , czy dużo jest plażowiczów? Możesz jakieś zdjęcia załączyć ? Mam zaplanowany wyjazd na 03-08 właśnie do tej miejscowości. Pozdrawiam.
grinderss
Globtroter
Zivogosce Blato

Nieprzeczytany postnapisał(a) grinderss » 21.07.2008 12:44

Blums napisał(a):Witaj mam pytanie co jeszcze jest do zobaczenia w Zivogosce Blato jak ta miejscowość się przedstawia - czy jest to typowa wioska z kilkoma domami i żeby gdziekolwiek wyjść trzeba wszędzie jechać? Jak jest z plażami , czy dużo jest plażowiczów? Możesz jakieś zdjęcia załączyć ? Mam zaplanowany wyjazd na 03-08 właśnie do tej miejscowości. Pozdrawiam.

Najlepszy zbiór danych jaki znalazłem o Zivogosce Blato opracowano na:
http://www.makarska-riwiera.pl/makarska.htm

Uzupełnię, że plaże są dość tłoczne, ale można znaleźć w okolicy, mniej uczęszczane, dzikie plaże.
Nie wiem co rozumiesz, pod pojęciem 'wyjść', bo jeżeli pytasz o imprezy do rana, to Blato może Cię rozczarować. Takie atrakcje, to raczej w Makarskiej, czyli jechać.
olciqq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 21.07.2008 17:56

joe_simpson napisał(a):tak jade w ciemno :) a co az tak zle ??

Nie chcę Cię rozczarować, ale wątpie, żeby znalazło się coś dla 5 osób.. !
Chyba, że znajdziesz jakieś 2 apartamenty i po prostu będziecie rozdzieleni ;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone