Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

luźne pogawędki o wszystkim

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.09.2005 22:28

Kako je dobro Jolu. Powieści dziś w nocy chyba nie będzie. A szkoda.

Pozdrawiam
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 24.09.2005 13:36

Hmmm... lektura Pachnidła dostarza bardzo roznych wrażeń. Niektórzy w połowie czytania wyrzucaja z obrzydzeniem tę lekturę.. Dlaczego? Jest bogata w bardzo wyraziste opisy.... sięgam po książke i coś wyszukam. Chwilunia!

"W epoce, o której mowa, miasta wypełniał wprost niewyobrażalny dla nas, ludzi nowoczesnych, smród. Ulice śmierdziały lajnm, podwórza śmierdziały uryną, klatki schodowe śmierdziały przegniłym drewnem i odchodami szczurów (...) Tu właśnie, w najsmrodliwzym zakątku całego królestwa, 17 lipca 1738 roku urodził się Jan Baptysta Grenouille."

Ja z kolei znalazłam Samotność w sieci w plikach .pdf. Więc gdyby ktoś chciał to prosze o sygnał ;-)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.09.2005 15:33

mama_Kapiszonka napisał(a):Hmmm... lektura Pachnidła dostarza bardzo roznych wrażeń. Niektórzy w połowie czytania wyrzucaja z obrzydzeniem tę lekturę.. Dlaczego? Jest bogata w bardzo wyraziste opisy.... sięgam po książke i coś wyszukam. Chwilunia!

"W epoce, o której mowa, miasta wypełniał wprost niewyobrażalny dla nas, ludzi nowoczesnych, smród. Ulice śmierdziały lajnm, podwórza śmierdziały uryną, klatki schodowe śmierdziały przegniłym drewnem i odchodami szczurów (...) Tu właśnie, w najsmrodliwzym zakątku całego królestwa, 17 lipca 1738 roku urodził się Jan Baptysta Grenouille."

Taaak - wrażenia są niesamowite. Czytam właśnie :lol: Po pierwszych kawałkach zrobiło mi się niedobrze ale jestem twarda :lol: No i bardzo mnie zaciekawiła 8) Mam malutki problem bo od razu sobie to wszystko wyobrażam - łącznie ze smrodem 8O Zawsze wyobraźnię miałam bujną :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 24.09.2005 18:41

To moze i ja odpale kompa w lozku i sobie poczytam ;) na dobranoc .....
hehahahaa jak juz zupelnie nie bedzie co z mezem robic ;)

hm.....dla klubu milosnikow ksiazki mam jeszcze sporo rzeczy Sapkowskiego w tym modna pare miesiecy temu sage o Reynewanie _ Drusi moze to cos dla Ciebie .....sexu i milosci ( choc glownie milosci ) tam sporo bo Reynewan kochliwy bardzo :)
"Czarniksieznika z Archipelagu" Ursuli Le Giun - ponoc rewelacja i klasyka literatury fantasy ---- ktos mi mowil ze to dla milosnikow Harego Pottera ....
A samego Harego tez mam calego.
Jeszcze inne .....dawac znac kto chce bo to wyszperane z niewiadomych zakatkow sieci mam :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.09.2005 21:12

Całą Trylogię "Ziemiomorze" Ursuli le Guin lubię przeogromnie. Czytałam chyba z dziesięć razy. "Czarnoksiężnik z Archipelagu", "Grobowce Atuanu" i "Najdalszy brzeg". Kiedy czytałam pierwszy raz, to jak się przyssałam, to odpuściłam dopiero jak skończyłam. Czyli baaardzo późno w nocy.

Dla miłośników Harrego??? Może???... Chociaż Harry bardziej dla dzieci w każdym wieku, a Czarnoksiężnik dla troszku starszych dzieci... w każdym wieku. Na Harrego też się załapałam, ale "serial" robi się coraz nudniejszy. :wink: No tak, bo na pewno nie ja za poważna. :lol:

"Lewa ręka ciemności" Ursuli - też ciekawa, z zaskakującym, zupełnie innym porządkiem świata. Ale nie taka baśniowa, więc przeczytałam tylko raz. :wink: :lol:

Trylogię "Ziemiomorze" polecam miłośnikom, nie tyle Harrego, co fantazji w dobrym wydaniu.

Pozdrav
Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.09.2005 22:51

Harryego Pottera uwielbiam :hearts: Czytałam te tomiszcza po parę razy :lol:
"Czarnoksiężnika z Archipelagu" mam ale nie czytałam. W literaturze typowo fantasy gustuje mój mąż - to jego zbiory . Oczywiście Sapkowski to jeden z jego ulubionych autorów. Probowałam poczytać "Wiedźmina" ale mi się nie udało przebrnąć :lol: Nie mój styl :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2005 07:18

drusilla napisał(a):Probowałam poczytać "Wiedźmina" ale mi się nie udało przebrnąć :lol: Nie mój styl :lol:

Nasz też nie ... :D :lol:

Dawać tę le Guin - pingwin hi ... czytało się za młodu :D ... lubimy niezmiernie ... :D

O romansidłach :cry: i o Potterze :cry: tu nie konferować ... to nie zebranie kółka różańcowego ... :D ... ani kącik recenzentów wytworów umysłowych ... starych angielskich panien ... :D :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 25.09.2005 08:12

bjur napisał(a): ....
O romansidłach :cry: i o Potterze :cry: tu nie konferować ... to nie zebranie kółka różańcowego ... :D ... ani kącik recenzentów wytworów umysłowych ... starych angielskich panien ... :D :lol:

Pragne delikatnie przypomniec :))))) ze to jest luzny watek i jak sie komus podoba to moze tu nawet o przyslowiowej " d.. maryni " .
Wszystko jest ok poki ktos to czyta :))))

PS czy ktos jeszcze tu jest taki "porabany " zeby wchodzic na forum w niedzielne poranki ? :))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2005 08:31

Wszystkich wywiało ... do Kościoła na mszę :D ...

Kajam się :cry: ... i wycofuję na z góry upatrzone forum o ... autach :D ... komputerach :D ... futbolu :D ... ciepłych kapciach :D ... i piwie :D ... :lol:

Literatura piękna już cała przeczytana ... niektóre współczesne wypociny mamy w ... głębokim poważaniu :D ...

A klasyka już przerobiona :?: Ile razy na przykład taka Aneta czytala Wichrowe Wzgórza ... no ile ??, jeśli poniżej 3-ech to z powrotem ... :D :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 25.09.2005 10:39

Witam wszystkich w niedzielny juz nie taki poranek :lol:
Z Kościoła już wróciłam :twisted: ,obywatelski obowiązek też już spełniony :P :lol:
A propos książek i nie tylko. Ja też przypominam że tu pisze sie o WSZYSTKIM - i o romansidłach i o Potterze :twisted: :lol: i nawet o wytworach umysłowych starych angielskich panien :D :lol:
A ja np klasyki nie lubię bo jest nudna . Nie wszystko czywiście. Bardzo lubię "Rebekę" i "Jane Eyre". Dosłownie połknęłam te książki :lol:
Pewnie cos klasycznego by się jeszcze znalazło w mojej bibliotece ale te dwie to podstawa :D
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 25.09.2005 10:52

Bjur ... a ktora Aneta ? bo tu dwie bywaja .... można nas ewentualnie rozrozniac po dlugości włosów :)))

Druga sprawa ...... ja wcale nie pisze tu nigdzie ze jestem oczytana :)). Wręcz przeciwnie ...... jak sie pisze samemu to sie z reguły nie ma czasu na czytanie innych :)))))

A wichrowe znam i....... hm........ ja nie-romantyczna jestem wiec takie rzeczy do mnie nie przemawiaja :)
Leya_31
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leya_31 » 25.09.2005 11:28

Witajcie :D
Fantazja z fantazjilandu jest dobra ale czy ktos czyta np Umberto Eco??? Albo slawne 11 minut? :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 25.09.2005 11:36

drusilla napisał(a):Witam wszystkich
Z Kościoła już wróciłam :twisted: ,obywatelski obowiązek też już spełniony :P :lol:
:D

Ja też już wróciłem, więc jadę na działkę i wracam na mecz siatkarek.
Pewnie potem wspólnie będziemy sie cieszyć ze złota. :wink:

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2005 13:08

krakuscity napisał(a):Pewnie potem wspólnie będziemy sie cieszyć ze złota. :wink: Pozdrawiam

i z porażki komuchów w wyborach :lol:
pozdrawiam
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 25.09.2005 18:35

Leya_31 napisał(a):Witajcie :D
Fantazja z fantazjilandu jest dobra ale czy ktos czyta np Umberto Eco??? Albo slawne 11 minut? :D

czyta się? a bo cu? :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

luźne pogawędki o wszystkim - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone