Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

luźne pogawędki o wszystkim

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 19.10.2005 15:15

Finestra napisał(a):
platon napisał(a):
drusilla napisał(a):Yhy - zmieniam się jak kameleon :lol: No ale tym razem mam prawdziwy generalski 8)
pozdrav

czyli chciałbyś być generałem? ale takim męskim czy damskim?to znaczy wolisz być mężczyzną czy kobietą?

hej platonie,
dobrze, że znów jesteś sobą bo ostatnio trochę zmaślaczyłeś się.

:wink:
dru to prawdziwy kameleon buchachacha
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 20.10.2005 08:04

Hej Cromaniacy :)

Dzień zaczynamy śpiewem i poezją :) Hej .....

" ... kto tak mądry że zgadnie
co nań jutro przypadnie ? .....

.... Wszystko się dziwnie plecie
na tym tu forumowym necie .....
..... A kto by chciał rozumem wszystkiego dochodzić,
namęczy się, a i tak nie bedzie umial w to ugodzić ;)))

A nigdy juz nie zblądzi,
kto tak umysł narządzi,
jakoby umiał szczeście i nieszczęście znosic ....
Temu mądzrze wytrzyamć,
Lecz w owym sie nie wznosić "

Udanego dnia :))
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.10.2005 08:13

Oooo jak ładnie i poetycko :)
Tak tak - nigdy nie wiadomo co komu pisane 8) :lol:
Ugodan dan svima :D
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.10.2005 08:28

drusilla napisał(a):Oooo jak ładnie i poetycko :)
Tak tak - nigdy nie wiadomo co komu pisane 8) :lol:
Ugodan dan svima :D

Myślę ,że chcesz zostać cronapoleonem buchachacha ,ale czy masz kapelusik napoleoński ?:idea:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.10.2005 08:40

Poezja na dzięń dobry, nowy mundurek. a ja sobie słucham ulubionej piosenki:

Kako je dobro.....Aneta, Drusilla...

Pozdrawiam :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.10.2005 08:48

do poczytania poezje;

Tomik poezji Radovana Karadżicia.

W Belgradzie ukazał się kolejny tom lirycznych wierszy Radovana Karadżicia, byłego przywódcy Serbów bośniackich, podejrzewanego o ludobójstwo i ściganego przez ONZ-owski trybunał w Hadze. Jest to już piąta książka Karadżicia, napisana w ukryciu.
Książka pod tytułem "Pod lewą pierś stulecia", zawiera wcześniej opublikowane wiersze i 20 nowych utworów. Są tam wiersze patriotyczne, refleksyjne i wiersze o miłości - powiedział wydawca Slavoljub Obradović.

Obradović odmówił podania, w jaki sposób wiersze weszły w jego posiadanie. Nie określił też, kiedy wiersze powstały. Powiedział jedynie, że zostały napisane w ciągu ostatniego dziesięciolecia.REKLAMA Czytaj dalej

Książkę Karadżicia zaprezentowano w poniedziałek wieczorem w Pożarevacu, rodzinnym mieście byłego prezydenta Jugosławii, Slobodana Miloszevicia.

Karadżić jest z wykształcenia psychiatrą i od wielu lat pisał wiersze. Jednak nigdy nie został zaakceptowany przez serbskie środowisko literackie, a jego wiersze oceniano jako pompatyczne i na nie za wysokim poziomie.

W ubiegłym roku Karadżić wydał w Serbii autobiografię pod tytułem "Cudowne kroniki nocy" ("Miraculous Chronicle of the Night"), które opublikowało wydawnictwo Igam. Akcja książki urywała się na roku 1980 - dwanaście lat przed wybuchem wojny w Bośni i objęciem przez niego przywództwa wśród bośniackich Serbów.

Wcześniej nakładem tego samego wydawnictwa ukazały się listy wojenne, opowiadania i wiersze, których autorstwo jest przypisywane Karadżiciowi.

W latach 1992-1996 Karadżić był "prezydentem" serbskiej republiki w Bośni i Hercegowinie. Zarzuca mu się m.in. organizowanie obozów koncentracyjnych dla bośniackich Chorwatów i Muzułmanów, bombardowanie Sarajewa oraz zbrodnię w Srebrenicy, gdzie Serbowie wymordowali 7,5 tys. muzułmańskich mężczyzn.

Od 1996 roku Karadżić pozostaje w ukryciu, jednak - według świadków - widywano go kilkakrotnie w Bośni. Za informacje prowadzące do jego ujęcia wyznaczona jest nagroda wysokości 5 mln dolarów.
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.10.2005 08:48

Ja sobie słucham ale w wykonaniu Novi Fosili :D
Krakus...kako je dobro vidjeti Te opet ... :mrgreen:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.10.2005 08:50

drusilla napisał(a):Ja sobie słucham ale w wykonaniu Novi Fosili :D

A masz na nich namiary (stronkę) :?: :)

Pozdrav
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.10.2005 08:52

Serbia: Księżne poszukiwane
Rodzina serbskiego księcia-następcy tronu Aleksandra Karadżordżevicia na swojej stronie internetowej umieściła w poniedziałek ogłoszenie. Trzem książętom - kawalerom trzeba znaleźć narzeczone.
"Szukamy księżnych" i "Jak zostać księżną Serbii" to tytuły anonsów, z których dowiadujemy się, że 25-letni książę Piotr i jego 23-letni bracia-bliźniacy, Aleksander i Filip są gotowi do poznania kandydatek na małżonki. Ogłoszeniom towarzyszą zdjęcia.

Książęta urodzili się za granicą i żaden z młodych Karadżordżeviciów nie opanował dobrze ojczystego języka.

Ich ojciec, 60-letni obecnie Aleksander, urodził się na wygnaniu i mieszkał w Wielkiej Brytanii, i dopiero po obaleniu reżimu Slobodana Miloszevicia przyjechał w październiku roku 2000 do Serbii.

Karadżordżevicie zostali zmuszeni do opuszczenia Belgradu podczas II wojny światowej, w 1941 roku. Znaleźli schronienie w Londynie i tam, cztery lata później urodził się książę Aleksander. Po zgonie w 1970 roku ojca, ostatniego króla Jugosławii Piotra II, Aleksander Karadżordżević nie przyjął tytułu królewskiego, pozostając księciem-następcą tronu.
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.10.2005 08:58

krakuscity napisał(a):

Pozdrav

Nie mam 8O :( Ale poszukam 8) Może coś się znajdzie :D
Ta wersja jest dużo bardziej "lekka" - w stylu lat 80-tych :D bardzo mi się spodobała :lol: tak jak i ta piosenka :D
Jest jeszcze wersja dance'owa Colonii - też świetna :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.10.2005 09:00

Warszawa: Nagrody rozdane!

"Przepraszam za kung-fu"
Grand Prix Nescafe - nagroda w konkursie "Nowe filmy, nowi reżyserzy" 21. Warszawskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego została w sobotę wręczona chorwackiemu reżyserowi Ognjenowi Sviliczicowi za film "Przepraszam za kung-fu".
Nagrodzony obraz był jednym z 15 filmów konkursu "Nowe filmy, nowi reżyserzy" ocenianych przez jury pod przewodnictwem Pawła Pawlikowskiego.

"Przepraszam za kung-fu" to opowieść o młodej Chorwatce, która po zakończeniu wojny wraca z Niemiec do rodzinnej wioski. Tam jej tradycyjna rodzina musi stawić czoło swym tradycjom i przekonaniom: oto ich córka i siostra urodziła dziecko o azjatyckich rysach. Ognjen Sviliczic urodził się w 1971 roku w Chorwacji. Studiował na wydziale reżyserii filmowej w Akademii Dramatu w Zagrzebiu. "Przepraszam za kung-fu" to jego drugi film fabularny. Warszawskie jury nagrodziło go "za ujęcie złożonej sytuacji bohaterów w prostą, wzruszającą i zabawną opowieść".REKLAMA Czytaj dalej

Jury przyznało również Nagrodę Cinemax za najlepszy scenariusz. Otrzymał ją Kim Fupz Aakeson za scenariusz do duńskiego filmu "Oskarżony" w reżyserii Jacoba Thuesena. W uzasadnieniu werdyktu jurorzy napisali, że Aakeson "oddał w tym filmie precyzyjny obraz moralnego zagubienia".

W tym roku po raz pierwszy na przeglądzie swoją nagrodę przyznało także Jury FIPRESCI (Międzynarodowej Federacji Krytyków Filmowych). Nagrodę zdobył film "Szara ciężarówka w kolorze czerwonym", w reżyserii Srdjana Koljevicia (Serbia i Czarnogóra). W skład Jury FIPRESCI wchodzili: Borislav Andjelic (dziennik "Vecernje Novosti", Serbia i Czarnogóra), Martin Blaney ("Screen International", Niemcy) i Andronika Martonova (magazyn "Pari", Bułgaria).

Warszawskiemu festiwalowi towarzyszyły w tym roku targi CentEast, podczas których prezentowanych było 20 filmów z krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Filmy przedstawione na targach rywalizowały o dwie nagrody: prezesa TVP i prezesa Polsatu.

Nagrodę Prezesa Zarządu Telewizji Polskiej S.A. dla reżysera najlepszego polskiego filmu prezentowanego podczas Regionalnych Targów Filmowych CentEast - Warsaw Screenings zdobyły ex aequo: "Jestem", w reżyserii Doroty Kędzierzawskiej i "Teraz ja" w reżyserii Anny Jadowskiej. Obie nagrodzone reżyserki otrzymały po 5 tys. zł.

Swoją nagrodę (10 tys. zł.) dla najlepszego filmu prezentowanego podczas CentEast przyznał też Prezes Zarządu Telewizji Polsat. Zdobył ją serbski film "Od pogrzebu do pogrzebu" w reżyserii Jana Cvitkovicia.

W ramach 21. Warszawskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego po raz pierwszy przyznano także nagrody w konkursie Nokia Mobile Movie Competition, czyli w konkursie krótkich filmów nakręconych przy pomocy telefonów komórkowych. Zamiast tradycyjną kamerą, uczestnicy konkursu posługiwali się multimedialnym smartfonem Nokia N90, urządzeniem nowej generacji posiadającym funkcję kamery wideo. Ideą konkursu było nakręcenie krótkich (czas trwania około 1 minuta) filmów pod hasłem "Minuta z życia".

Nagrodę jury, w którym znaleźli się Juliusz Machulski, Andrzej Mleczko i Monika Chojnacka, dyrektor programowy telewizji MTV, otrzymał film Piotra Szczepańskiego "Przyszłość polskiej kinematografii".

Nagrodę Publiczności dostała "Warszawa" w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego. Piotr Szczepański odbierając nagrodę, podkreślił, że przyszłość polskiej kinematografii widzi w artystach, nie w telefonach.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.10.2005 09:01

drusilla napisał(a):
krakuscity napisał(a):

Pozdrav

Nie mam 8O :( Ale poszukam 8) Może coś się znajdzie :D
Ta wersja jest dużo bardziej "lekka" - w stylu lat 80-tych :D bardzo mi się spodobała :lol: tak jak i ta piosenka :D
Jest jeszcze wersja dance'owa Colonii - też świetna :lol:

To też poproszę :wink: .
Tę "moją" znalazła mi Jola i jak wiesz piosenke przetłumaczyła - przy okazji serdecznie Cię Jolu pozdrawiam :)
Kako je dobro... . :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.10.2005 09:04

UE otwiera rozmowy stowarzyszeniowe z Serbią i Czarnogórą
Komisarz UE ds. rozszerzenia Olli Rehn otworzył oficjalnie w poniedziałek, podczas wizyty w Belgradzie, negocjacje stowarzyszeniowe z Serbią i Czarnogórą (SCG).
Zgodę na rozpoczęcie z Belgradem rozmów w sprawie Układu o Stabilizacji i Stowarzyszeniu, który jest warunkiem późniejszych rokowań członkowskich z Unią Europejska, wydali 3 października unijni ministrowie spraw zagranicznych na spotkaniu w Luksemburgu, odnotowując z zadowoleniem postęp reform w SCG.

Zaznaczyli wówczas, że tempo zbliżania się do wspólnoty zależy od Serbii i Czarnogóry i jej zaangażowania w przeprowadzanie reform, a także współpracy z ONZ-owskim trybunałem ds. zbrodni wojennych w dawnej Jugosławii.REKLAMA Czytaj dalej

Władze SCG mają nadzieję na podpisanie układu w marcu przyszłego roku, co otworzyłoby Belgradowi drogę do członkostwa w UE w 2012 roku.

"To długo oczekiwany dzień. Los milionów ludzi w Serbii i Czarnogórze, którzy chcą lepszego życia, jest ważniejszy od przyszłości tych, którzy są oskarżeni o zbrodnie wojenne przez trybunał w Hadze" - zadeklarował na uroczystości prezydent SCG Svetozar Marović.

Wspólnota międzynarodowa od lat domaga się od Belgradu aresztowania i wydania do Hagi oskarżonego o ludobójstwo generała Ratko Mladicia, dowódcy armii Serbów bośniackich z czasów wojny w Bośni (1992-95). Mladić, oskarżony wraz z politycznym przywódcą Serbów bośniackich Radovanem Karadżiciem, ukrywa się od blisko 10 lat. Według prokuratury trybunału haskiego, znalazł schronienie w Serbii.

"Sprawa Mladicia powinna być zamknięta w krótkim czasie dla dobra Serbii i Czarnogóry oraz jej drogi do Europy" - podkreślił Marović.

Państwo Serbia i Czarnogóra powstało w 2003 roku na gruzach dawnej Jugosławii. Związki między obu republikami stały się luźne, a rządząca w Czarnogórze partia zapowiada zorganizowanie referendum niepodległościowego na początku przyszłego roku.

UE daje jednak do zrozumienia, że nie popiera niepodległości Czarnogóry, która w razie odłączenia się od Serbii ryzykuje spowolnieniem rozmów stowarzyszeniowych.
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.10.2005 09:15

krakuscity napisał(a):
To też poproszę :wink: .
Tę "moją" znalazła mi Jola i jak wiesz piosenke przetłumaczyła - przy okazji serdecznie Cię Jolu pozdrawiam :)
Kako je dobro... . :wink:

Proszę bardzo :lol: Colonię wyślę na tourne po południu :wink: :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.10.2005 09:16

Bośnia: B. członek Prezydium Ante Jelavić skazany na 10 lat więzienia
Były członek Prezydium Bośni i Hercegowiny Ante Jelavić został skazany zaocznie przez sąd w Sarajewie na 10 lat więzienia za malwersację co najmniej 100 mln euro.
Sąd wysłał za Jelaviciem list gończy, gdy ten nie stawił się na odczytanie wyroku po 18-miesięcznym procesie.

Jelavić został oskarżony o sprzeniewierzenie depozytów banku Hercegovaczka Banka i powiązanej z nim firmą ubezpieczeniowej, w czasie, gdy w późnych latach 90. był ministrem obrony w Federacji Muzułmańsko-Chorwackiej, wchodzącej w skład Bośni.
Jelavić z ramienia narodowo-konserwatywnej Chorwackiej Wspólnoty Demokratycznej (HDZ) reprezentował Chorwatów w trzyosobowym Prezydium BiH, pełniącym rolę kolegialnego szefa państwa. W marcu 2002 roku został zdymisjonowany przez wysokiego przedstawiciela wspólnoty międzynarodowej Wolfganga Petritscha, gdy publicznie zażądał autonomii dla "Herceg-Bośni" - chorwackiej części Bośni. Otrzymał też zakaz zajmowania stanowisk publicznych.

W kwietniu 2004 roku Petritsch zawiesił kierownictwo prywatnej Hercegovaczkiej Banki, uznawanej za główne źródła finansowania HDZ i chorwackich autonomistów pod politycznym przywództwem Jelavicia. Siły pokojowe SFOR i bośniacka policja dokonały najazdu na bank i zajęły jego aktywa, co doprowadziło do zamieszek w Mostarze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

luźne pogawędki o wszystkim - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone