napisał(a) Slavoo » 27.07.2006 13:10
Witajcie
właśnie wróciłem z Chorwacji i ku mojemu zaskoczeniu całą trasę zrobiłem na lpg (no może za wyjątkiem kilkudziesięciu km na dojazdy do stacji

). Jechałem trasą Warszawa-Cieszyn-Żilina-Bratysława-Graz-Maribor-Zagreb-Krk.
Na Słowacji spoko, wychodzi trochę drożej, ale może być. Stacje z gazem były zarówno na autostradzie, jak i w miasteczkach.
W Austrii niezmiennie tylko jedna stacja (Lopiersdorf), cena około 0,78 EUR, ale można na niej tankować jadąc w obie strony.
W Słowenii nie musiałem tankować, ale tu rada... nie pakujcie się na przejście na trasie Maribor-Zagreb, bo utkniecie w gigantycznym korku (przynajmniej tak było za dnia w sobotnie popołudnia). Ja pojechałem kawałeczek na południe i bocznymi drogami dojechałem do sąsiedniego przejścia.
Chorwacja - zdarzają się stacje lpg przy autostradach (cena 3,05 kuny), a w miejscu odpoczynku należy dopytać i na pewno coś znajdziecie w promieniu max. 30km. Ja bazowałem na materiałach z forum i Internetu, ale szczerze mówiąc można śmiało jechać w ciemno, bo stacji jest więcej niż podają informacje. I tak np. jest już stacja na samym Krk'u na trasie Malinska-Porat. W drodze do Plitvic też mijałem co najmniej dwie stacje lpg, więc na mój gust jest OK.