Re: Liga Mistrzów UEFA- dyskusja
napisał(a) realista2 » 11.08.2014 22:21
Nie żebym się chwalił, skądże znowu, uchowaj Boże, ale przeczytałem właśnie oświadczenie Legii Warszawa odnośnie strategii odwoławczej i co się okazuje ? Podstawą linii obrony wypracowanej przez zespół prawników, jest zastosowanie art 17 r.d uefa. Przypominam wszystkim szanownym dyskutantom, że już w piątek uznałem , że uefa powołała się po prostacku i amatorsku jedynie na art.21 zapominając o swoistym wentylu bezpieczeństwa z art 17. Dlaczego po amatorsku ? Dlatego, że to właśnie amatorzy po zapoznaniu się z literalnym brzmieniem jakiegoś artykułu są przekonani o jego obligatoryjnym charakterze , nie zdając sobie zupełnie z prawy z klauzul o charakterze ogólnym które mogą wpłynąć na zmianę werdyktu. Dlaczego i jak to działa wyjaśniłem we wcześniejszych postach.
Poniżej tekst oświadczenia LW cyt.:
Rozumiemy, że działając pod presją czasu i okoliczności Przewodniczący UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body literalnie zastosował się do art. 21 pkt. 2 Regulaminu Dyscyplinarnego UEFA. Jednocześnie pragniemy wyrazić nadzieję, że UEFA Appeal Body skorzysta z możliwości, które przewidują, że:
1) Na podstawie art. 17 pkt 1-2 Regulaminu Dyscyplinarnego UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body organ orzekający w sprawie określa rodzaj i zakres środka karnego dostosowany do obiektywnych i subiektywnych uwarunkowań popełnionego przewinienia, w przypadku ukazania wszystkich aspektów przewinienia przez stronę pociągniętą do odpowiedzialności i po rozważeniu wszystkich okoliczności łagodzących, może zastosować środek dyscyplinarny mniejszej wagi lub nawet odstąpić całkowicie od jego zasądzenia.
2) Zgodnie z art. 20 pkt. 1 Regulaminu Dyscyplinarnego UEFA orzeczony środek dyscyplinarny (walkower 0:3 na korzyść Celtiku) może zostać zawieszony.
Jednocześnie informujemy, że powyższa argumentacja zostanie wykorzystana przez Klub na wszystkich etapach postępowania odwoławczego.
PS. ciekaw jestem tylko jak szybko potrwa procedura odwoławcza? W środę o 8 posiedzenie komisji odwoławczej uefa która na 200 Volt protest Legii odrzuci i sprawa idzie do Trybunału w Lozannie. Zdążą ?
Ostatnio edytowano 11.08.2014 22:35 przez
realista2, łącznie edytowano 1 raz