Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja

Ekstraklasa? Liga Mistrzów UEFA? Liga Narodów UEFA? Liga Europy UEFA? A może Mistrzostwa Świata FIFA? Wytypuj wyniki rozgrywek i zdobywaj punkty. Wyróżnij się oryginalną rangą i czasami ustrzel fajną nagrodę - baw się dobrze!
walp
Weteran
Re: Liga Mistrzów UEFA- dyskusja

Postnapisał(a) walp » 12.08.2014 23:35

Udało mi się dojechać do pensjonatu i mecz obejrzalem na ZDF.

Cóż, z takim potencjalem jaki mają "Królewscy", typowanie zwycięstwa Sevilli bylo wishful thinking. :wink:

Krychowiak zaliczyl dobry wystep.
Sven napisał(a):Walp
Legenda głosi

i poderwie się przerośnięty jaszczur.... nad Błoniami zatoczy trzy koła ... głęboko pod ziemią sól stopi .... na kopcu przysiądzie... na gród spojrzy..... i wtedy mieszczanie i wszelaki lud grodu Kraka za broń chwyci i najeźdźcę z kraju wypędzi...........

Sven, ja o tym jaszczurze to nawet slyszalem, ale to było raczej retotyczne pytanie z mojej strony.
"Urzekly" mnie pewne przemyslenia. :wink:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 13.08.2014 08:33

sirk napisał(a):
realista2 napisał(a):Nie żebym się chwalił, skądże znowu, uchowaj Boże, ale przeczytałem właśnie oświadczenie Legii Warszawa odnośnie strategii odwoławczej i co się okazuje ? Podstawą linii obrony wypracowanej przez zespół prawników, jest zastosowanie art 17 r.d uefa. ......

To zobaczymy, kto miał rację :D Dla mnie sprawa jest jasna, Legia gra z Kazachami. Choć życzę im, by nie grała :D

Szanse są, ale niezbyt wielkie bo :
Procedura odwoławcza jest zbliżona do naszej procedury w spawach podatkowych.
Czyli od decyzji urzędu skarbowego odwołujemy się do izby skarbowej która zawsze podtrzymuje stanowisko us i od decyzji is odwołujemy się do sądu administracyjnego i dopiero w sądzie możemy coś ugrać.
W przypadku Legii wygląda to podobnie. Od decyzji komisji dyscyplinarnej uefa odwołanie do komisji odwoławczej uefa z takim samym zerowym skutkiem jak w przypadku odwołania do izby skarbowej w naszym prawie (decyzja w środę), następnie odwołanie do sądu (Trybunału Arbitrażowego w Lozannie) i tu pojawiają się szanse.
Problem w tym, że postępowanie przed Trybunałem różni się od postępowania przed sądami cywilnymi. Podobnie jak w przypadku naszego postępowania administracyjnego Trybunał bada głównie legalność postępowania pod kątem wadliwości proceduralnej, natomiast w kwestii merytorycznej jest ograniczony do badania naruszeń prawa materialnego w związku z niewłaściwym jego zastosowaniem.
W dużym uproszczeniu odnosząc się do tej konkretnej sytuacji jeśli uefa wydała decyzję miesząca się w zakresie przewidzianym przez regulamin dyscyplinarny, to nie nastąpiło naruszenie procedury, a Trybunał orzeka w kwestiach merytorycznych w sposób bardzo ograniczony i nawet decyzja rażąco niesprawiedliwa nie może być podważana. Oczywiście moja znajomość konkretnych przepisów w tym przypadku jest ograniczona i bardziej opiera się na ogólnych regułach niż szczegółowych unormowaniach dlatego mogą pojawić odstępstwa, ale już to, w kierunku korzystnym dla Legii.
Podsumowując. Powołanie się na art. 17 r.d. Uefa na etapie postępowania odwoławczego może nie przynieść pozytywnego skutku. Uefa mogła, ale nie musiała z niego skorzytać.

Bardziej liczyłbym na naruszenia procedury. Nie zachowano granicy 12 godzin dla zmiany jednego klubu na drugi przed losowaniem (były 2 godziny), a komisja zamiast 3 osób była jednoosobowa !!!! Uefa w obu przypadkach tłumaczyła, że nie było czasu na postępowanie zgodne z regulaminem i zastosowano regułę ogólną pozwalającą na odstępstwa. Tyle, że czas był. Sprawę ujawniono zaraz po meczu i były dwa dni.
Tak czy inaczej okazuje się, że uefa potrafi i korzysta z przepisów ogólnych kiedy chce. W przypadku rażącym kiedy aż się prosiło zastosowanie art 17 r.d.uefa nie zrobiono tego.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 13.08.2014 11:06

sirk napisał(a):..... Sytuacja, w którą wpakowała się Legia jest kwintesencją tego, co mnie mega wkur..a w pracy: komuś się nie chce/ktoś nie umie poświęcić czemuś trzech minut wytężonej uwagi,

Dokładnie tak, też mnie to wkurza.
sirk napisał(a):a później cały sztab ludzi musi myśleć przez tydzień, by to naprawić i wyjść z twarzą. I czasami gó..o z tego wychodzi, bo ten cały sztab też wychodzi na idiotów.

pismo przygotowali prawnicy, którzy ostatnio pomagali Luisowi Suarezowi.
Krzysztof Stanowski :"Apelację Legii przygotowali szwajcarscy prawnicy. Ci, którzy ją czytali, twierdzą, że jest znakomicie napisana." Kancelaria ta specjalizuje się w prawie sportowym, przede wszystkim z ogromnym doświadczeniem w bronieniu klientów przed Trybunałem Arbitrażowym w Lozannie.
Wyjdą na idiotów?
sirk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sirk » 13.08.2014 20:03

Nie wiem :D Pisałem o pracy, że czasem ten czyjś durny błąd stawia wszystkich w negatywnym świetle. Mam nadzieję (niewielką), że Legii się uda. Przydałoby się w końcu zobaczyć polski klub w CL zanim mnie demencja starcza dopadnie :D
dario7
Cromaniak

Postnapisał(a) dario7 » 13.08.2014 21:54

Kiepura napisał(a):
Kiedy Was wywalili, to mi było Was żal, teraz tylko się z Was śmieje.

Gdybyście nie byli klubem, który ma pełno w polskiej piłce "przyjaciół", gdybyście na każdym kroku nie okazywali swojej wyższości.....

Sorry Kiepura, ale nie wierzę w Twoje zapewnienia, że kiedykolwiek było Ci żal Legii. Po tym co tu ciągle wypisujesz to czysta hipokryzja.
Ty znów swoje o jakiejś wyższości, o dzieciach żydowskich, wcześniej o PW.
Przytocz choć jeden przykład w moich tekstach albo w tekstach kolegów z Warszawy na potwierdzenie swoich powyższych słów. Jeśli tego nie uczynisz to zamilcz i przestań posługiwać się obiegowymi krzywdzącymi opiniami.Bo to tacy jak Ty te opinie kultywują i powielają. Ja nigdy czegoś podobnego bym nie napisał o ludziach z innych regionów Polski w sposób ogólnikowy tak jak Ty to czynisz.
Jak następny raz siądziesz do kompa i zacznie Ci kiełkować gdzieś tam myśl o pisaniu, pisz o konkretnych ludziach, sytuacjach itd a nie o frazesach.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2014 11:03

realista2 napisał(a):Krzysztof Stanowski :"Apelację Legii przygotowali szwajcarscy prawnicy. Ci, którzy ją czytali, twierdzą, że jest znakomicie napisana."

UEFA odrzuciła tę świetnie napisaną apelację.
Ogólnie szkoda.
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 14.08.2014 11:28

nie wiem skąd masz info...
od początku Leśny tłumaczył że celem odwołania jest Lozanna, więc na cud w UEFA bym nie liczył..........
a najbardziej optymalne rozwiązanie to :

Uefa zwleka z decyzją , Lozanna wydaje werdykt po starcie pucharów dostajemy hajsy a w LE punktujemy ;)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2014 12:00

Sven napisał(a):nie wiem skąd masz info...

Polskie Radio Pr. 3 - nieoficjalnie wiemy, że j.w.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.08.2014 12:06

Kiepura napisał(a):To co napisałeś jest zwyczajnie obraźliwie

Przewrażliwiony jesteś.

Pompatyczne nawiązywanie do historycznych wydarzeń i jakieś urojone poglądy o megalomanii i zadęciu wymiękają wobec jednej prawdy:
- Legia skasowała Celtic na boisku.

Niestety, ale na to, że nikt w Europie nie ma zamiaru się z nią cackać i jej wybaczać to zasługa po kolei każdego naszego ligowego zespołu i ogólnie całej naszej piłki nożnej, a konkretnie poziomu jaki sobą reprezentują nasi piłkarze.

Jeśli za każdym razem kiedy na nas fukną będziemy podkulać ogon pod siebie i tylko czasami coś tam szczekniemy, ale nie za głośno, żeby ktoś "ważny" się nie obraził, to w życiu nie wyjdziemy z tego dołka, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto ma mocniejsze plecy w UEFA czy FIFA.
I dlatego warto popierać Legię, bo jesteśmy zbyt słabi na to, żeby jakiś zespół samodzielnie przecisnął się gdzieś wyżej i pociągnął za sobą resztę.
Bo bez tego będziemy zawsze słabiakami, których jak nie przy zielonym stoliku, to będzie eliminował byle sędzia na boisku, bo nie będzie czuł do nas szacunku i respektu.
Nawet jeśli Legia dziś nic nie wywalczy - a pewnie nie wywalczy - to możliwe, że przy następnej konfliktowej sytuacji decyzje nie będą zapadały już tak szybko i kary będą adekwatne do przewinienia.
To może trafić na każdego - na Wisłę też, tym bardziej, że, jak pisałeś, już raz potraktowano swego czasu z góry - więc dzisiejsze protesty Legii mogą w przyszłości przynieść korzyści każdemu naszemu klubowi.
Może szkoda, że wówczas sobie odpuściliście:
Jedno oświadczenie.
Jedna konferencja.
Odwołanie gdzie trzeba.
Koniec tematu.

Bo może dziś nie mielibyśmy tego problemu i Legia byłaby tam, gdzie sobie wywalczyła miejsce.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2014 12:27

Dzialacze zawalili prosta sprawe, spartaczyli cos, co jest pilkarskim abecadlem,nie mieszaj do tego polityki i historii, narodu 8)

To jest ich glupota, a cierpia pilkarze 8)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.08.2014 12:38

Lednice napisał(a):nie mieszaj do tego polityki i historii, narodu

A to już apel nie do mnie 8)

Ale dzięki, za współczucie ;)

Lednice napisał(a):Dzialacze zawalili

U nas to się nazywa drużyna i gra do jednej bramki, nawet, jeśli komuś się trafi samobój czy przestrzeli karnego :)
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 14.08.2014 12:52

Vjetar napisał(a):

Koło miłośników czapli siwej NIEOFICJALNIE wie, że jednak gramy w LM

każdy dzisiaj powołuje się na nius z PS - nabijamy klikamy wchodzimy... kręci się
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2014 12:56

weldon napisał(a):U nas to się nazywa drużyna i gra do jednej bramki, nawet, jeśli komuś się trafi samobój czy przestrzeli karnego :)

Dzialacze nie graja, chyba ze w .... :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2014 16:09

Sven napisał(a):
Vjetar napisał(a):

Koło miłośników czapli siwej NIEOFICJALNIE wie, że jednak gramy w LM

Myślę sobie, że takie PR nie ma co porównywa z KMCS. :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2014 16:23

realista2 napisał(a):pismo przygotowali prawnicy, którzy ostatnio pomagali Luisowi Suarezowi.
Krzysztof Stanowski :"Apelację Legii przygotowali szwajcarscy prawnicy. Ci, którzy ją czytali, twierdzą, że jest znakomicie napisana." Kancelaria ta specjalizuje się w prawie sportowym, przede wszystkim z ogromnym doświadczeniem w bronieniu klientów przed Trybunałem Arbitrażowym w Lozannie.
Wyjdą na idiotów?

Suarezowi też specjalnie nie pomogli.Czyli ani tacy doskonali albo faktycznie idioci.Przynajmniej w stosunku do Legii.Suarez może przynajmniej trenować ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dołącz do zabawy i wytypuj wyniki

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja - strona 327
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone