Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ku przestrodze!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.07.2008 14:24

szablasty napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Nasi są wszędzie... To i wszędzie tam będą kradzieże :)

Ty to chyba głupi jesteś :(

szablasty , niedawno pozdrawiałem Poznaniaków w jakimś innym temacie, uogólniając , że są ok. Jak sie okazało , zupełnie niepotrzebnie. Niepotrzebnie uogólniałem, bo okazuje sie że i matołki sie trafiają. Błysnąłeś już widziałem w temacie kempingu przyrównując kibiców Wisły do pedałów. Wysoka ocena.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.07.2008 14:41

szablasty naprawdę dużo wniosłeś na forum. Na 16 postów, 14 piszesz negatywnie o kempingu, w 1 mówisz , że cię oszukali i raz powiedziałeś , że jestem głupi. Naprawdę masz mniamniuśne wspomnienia z Cro.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 21.07.2008 09:37

Moi drodzy , fakt faktem że Polak "potrafi" w złym tego słowa znaczeniu :(

2 lata temu chyba w Basce Vodzie (Dalmacja) 3 PL napadło na złotnika , 1 z nich został postrzelony i chyba zostali wkońcu złapani.

Ile się mówi że coraz więcej PL jeżdzi w Alpy na narty - ale niektórzy jeżdżą po narty a nie na narty - i to jest fakt potwierdzony .

Przecież powstały już filmy o PL którzy kradli samochody w Niemczech - i to też nie jest powód do dumy.

Niestety komuna doprowadziła do tego że wielu rodaków aby jakoś się dorobić (bo uczciwie to kiedyś nie dało się (albo byłeś partyjnym, albo złodziejem)) wybrało zawód "ZŁODZIEJ" - a teraz dużo młodych osób bierze z nich niestety przykład. :(

Jednakże naszczęście jest tych dobrych PL większość co myślę że widać choćby po tym forum i jego uczestnikach :)

Pozdr.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 21.07.2008 10:48

Takie rzeczy zdarzaja sie wszędzie.
W zeszłym roku będąc ze znajomymi (12 osób) na Węgrzech nad Balatonem (zresztą już po raz czwarty w tej samej miejscowości), wiedliśmy sobie sielankowy wypoczynek, aż do pewnego, nie zapomninego momentu, kiedy to w przedostatni dzien pobytu wróciliśmy szczęsliwi z aqua parku do naszej chatki i co zobaczyliśmy, ano zobaczyliśmy, że nie ma naszych rzeczy. Mam tu na myśli wszystko co było w jakikolwiek sposób wartościowe - nawet markowe perfumy.
Strat było na kilkanaście tysięcy złotych.
A taka to była spokojna i cicha mieścina nad Balatonem.
Na to nie ma mądrych , ale uszy do góry :D
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 21.07.2008 12:11

Rubinio napisał(a):Witam,

W tym roku w czerwcu też miałem przykrą niespodziankę na kempingu koło Puli. Gdy byliśmy na plaży ktoś przewrócił do góry nogami nasz namiot.
Co zginęło? Nokia 6310 - miała 6 lat - prawdziwa babcia, 100 kun i co najdziwniejsze 10 złotych polskich.
Po co komuś 10 zł w Chorwacji? Chyba że to rodak.

Od tamtej pory nosiłem wszystko co cenne w plecaku przy sobie.

Jednak wcale nie jest bezpiecznie. Po wszystkim rozmawiałem z obsługą kempingu i co roku zdarza się kilka takich incydentów.

Pozdrawiam
Robert

Myślę, ze Polak nie wziąłby 10 zł, raczej jakiś obcy niezorientowany pomyślał, że to jest coś warte. :)

Mi przydarzyła się taka historyjka: zostawiliśmy w pizzeri w Dubrowniku torbę na aparat, a w niej paszporty i wszystkie pieniądze. Leżała na oknie przy stoliku; o apatacie pamiętaliśmy, o torbie nie. Chodziliśmy 2 godziny po mieście, zanim przypomnieliśmy sobie że nie mamy torby. Pędzimy do tej pizzeri, a tam torba leży na miejscu nietknięta. Kelnerzy widzieli to i żartowali z nas. :)

Myśle że z bezpieczeńśtwem nie jest tak bardzo źle, ale cenne rzeczy lepiej schować w samochodzie.
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 21.07.2008 13:25

Zgadzam się z twierdzeniem że takie rzeczy zdarzają się wszędzie w żaden sposób nie powinny takie wydarzenia wpływać na negatywny odbiór Chorwacji.My w tym roku byliśmy tylko w 2 osoby wiec na plaży siłą rzeczy zostawialiśmy wartościowe rzeczy i nic oczywiście nie zginęło :)
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 21.07.2008 15:33

Wszystkim politycznie poprawnie s*****ym do własnego gniazda proponuję wyjazd do Włoch. Co odważniejsi niech zasiądą z sympatycznym tubylcem przy stoliku i skosztują boskiego kpucino zamówionego przez niego w barze.Potem syciwszy sie owym boskim napojem na chwilę niechaj go spuszczą z oczu.Wrażenia gwarantowane.
Niekoniecznie pozytywne..... :papa:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 21.07.2008 16:36

Witold P. napisał(a):........Co odważniejsi niech zasiądą z sympatycznym tubylcem przy stoliku i skosztują boskiego kpucino zamówionego przez niego w barze.Potem syciwszy sie owym boskim napojem na chwilę niechaj go spuszczą z oczu.Wrażenia gwarantowane.
Niekoniecznie pozytywne..... :papa:

To samo u Chorwatów jak pije się z nimi alkohol należy patrzeć się im w oczy znaczy to że nie ma się nic do ukrycia i jest się szczerym z tą osobą .

a podając rękę chorwatowi należy się mocny uścisk, nie tolerują miętkich rączek :D
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 22.07.2008 07:38

Jak tak czytam wpisy osób, które uznają że na pewno kradieży musieli dokonać Polacy to zastanawia mnie jedno. Czy w Chorwacji nie ma czegoś takiego jak zakłady karne. A może są tylko puste?
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 22.07.2008 07:50

Sławomir Wocial napisał(a):Nasi są wszędzie... To i wszędzie tam będą kradzieże :)

Kolego...to, że głupi Austriacy ubzdurali taki stereotyp POLAK = ZŁODZIEJ to nei znaczy , że Ty musisz go powielać.

Bo jak mamy to zmieniac skoro sami takie bzdury wypisujemy w swoim kraju o nas samych.

Ogarnij się kolego następnym razem zanim napiszesz takie bzdury.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2008 11:20

Hando14 napisał(a):

Kolego...to, że głupi Austriacy ubzdurali taki stereotyp POLAK = ZŁODZIEJ to nei znaczy , że Ty musisz go powielać.

Bo jak mamy to zmieniac skoro sami takie bzdury wypisujemy w swoim kraju o nas samych.

Ogarnij to sie chłopie sam i pozostań z takimi radami dla siebie. Mam zdanie jakie mam i mam do tego prawo. Tak samo ty powielasz zdanie , że jakieś nacje są głupie. Ja na końcu swoje wypowiedzi dałem emotikon, ale widać uderz w stół... Jestem ciekaw czy na innych , zagranicznych forach też można znaleźć np.sposób na nieniszczący sposób odklejenia słoweńskiej winiety? A na jumę do Berlina to kto jeździł? Indianie?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 22.07.2008 11:58

Sławomir Wocial napisał(a):
Hando14 napisał(a):

Ogarnij to sie chłopie sam i pozostań z takimi radami dla siebie. Mam zdanie jakie mam i mam do tego prawo. Tak samo ty powielasz zdanie , że jakieś nacje są głupie. Ja na końcu swoje wypowiedzi dałem emotikon, ale widać uderz w stół... Jestem ciekaw czy na innych , zagranicznych forach też można znaleźć np.sposób na nieniszczący sposób odklejenia słoweńskiej winiety? A na jumę do Berlina to kto jeździł? Indianie?

Ja nie jeździłem. Jak mniemam Ty również nie. Mamy dwie odpowiedzi jeszcze jakiś 38 mln i będziemy wiedzieć kto. Chodzi tylko o to żeby nie wrzucać do jednego worka złodziei i uczciwych Polaków. Tych drugich jest znacznie więcej.
Pozdrawiam
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 22.07.2008 12:41

Kolego Sławomirze...

Nipotrzebnie się tak unosisz i denerwujesz...

Chodziło mi tylko o to, że skoro sami powielamy stereotyp Polaka złodzieja to jak mamy zmieniać ten sterotyp. Chyba że jest Ci z takim dobrze :roll:

Ale jak wiadomo wśród wszystkich nacji sa ci dobrzy jak i ci źli...

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.07.2008 13:06

My sami te stereotypy tworzymy, nie biorą się z niczego niestety. Sami możemy sie im przeciwstawiać i ja to robię. Nie gadaniem a przede wszystkim swoim zachowaniem. W konobie nie chowam chleba ze stołu do torby, a niestety tylko naszych widziałem kilka razy jak to robili...
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 22.07.2008 13:25

Niestety po częsci muszę się z Toba zgodzić...

Niektórzy nasi współobywatele mają problem z zachowaniem się poza granicami Polski...no ale nie o tym ten temat.

Więc jeszcze raz pozdrawiam 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone