Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto ma psa Shih tzu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2013 20:18

Dzięki Kasiu za info właśnie takie ustalenia samodzielnie poczyniłem jakie opisałaś.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 07.11.2013 22:18

Ja mogę napisać kilka różnic pomiędzy moimi pieskami jakie miałam w domu. Pytałeś o rasę shih tzu. Miałam w domu psa tej rasy i według mnie są bardzo żywiołowe, ale to nie do końca był plus, ponieważ wszystko co spotkał na drodzę, gryzł. Czyli były w domu poszarpane dywany itp. itd. Niestety zginął pod kołami samochodu. Wcześniej miałam sukę pekińczyka. To był kochany piesek, ulubienica wszystkich domowników. Bardzo szybko nauczyła się czystości i była bardzo spokojna, oddana i praktycznie nie sprawiała żadnych problemów. Po prostu przytulanka. Jedyny minus to było to, że zrzucała sierść (w przeciwieństwie do shih tzu czy yorka). Niestety mieszkam w domu przy dość ruchliwej ulicy i oba pieski zginęły pod kołami samochodu.
Moja znajoma ma yorka i akurat do niej trafił piesek, który się wszystkiego boi, jest w ogóle nieprzyjazny i strasznie brzydko pachnie. A dzieci kompletnie nie toleruje.
U mnie w domu największą przychylność zdobył pekińczyk i jak mój syn troszkę podrośnie (ma 1,5 roku) to z pewnością kupię kolejnego pekińczyka :D suczkę :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.11.2013 15:03

Trzeba pamiętać, że nawet decydując się na psa rasowego nie możemy być absolutnie pewni jego charakteru. Na jego osobowość składa się przecież nie tylko ogólny profil psychologiczny rasy, ale i geny przodków oraz przede wszystkim doświadczenia własne.
Każdy hodowca z prawdziwego zdarzenia pomoże w wyborze odpowiedniego szczeniaka z miotu, bo przecież nie wszystkie są takie same. Generalnie sunie zawsze łatwiejsze są w układaniu; są mniej butne, bardziej uległe, łagodniejsze, szybciej dojrzewają i w związku z tym szybciej stabilizują się psychicznie, a to chyba ważne, gdy w domu są dzieci. Wracając do rasy... Często ludzie łapią się w pułapkę: mały pies - "zabaweczka" - będzie lubił bawić się z dziećmi... nic bardziej mylnego. Wiele ras psów do towarzystwa nie przepada za dziećmi (na przykład Yorkshire Terrier czy Chihuahua). Nie mam doświadczeń własnych z Shih tzu, ale z obserwacji u znajomych i sąsiadów odnoszę wrażenie, że nie jest to rasa, która szczególnie przepada za dzieciakami. Lubią się pobawić i owszem, lubią się "pomiziać", ale wtedy, kiedy same mają na to ochotę. To dość dumne, niezależne i odważne pieski (w małym ciele kryje się wielki duch). Lubią być podziwiane. Moim zdaniem (ponownie spostrzeżenie na podstawie obserwacji wśród znajomych i sąsiadów) znacznie bardziej przyjazne w stosunku do dzieci są Maltańczyki (swoją drogą niesamowite jak ostatnio zrobiły się popularne rasy psów do towarzystwa!). To z tych, które mają "włos". Tak naprawdę ja z małych psiaków jako towarzystwo dla dzieciaków polecałabym cavaliery .. tylko, że u Zebika alergia na sierść w rodzinie... (Zebik, czy to potwierdzone i pewne na 100 %?).

Naturalnie każdy psiak, który wyląduje w domu z dzieciakami szybko się do nich przyzwyczai i będzie dla nich przyjazny; oczywiście pod warunkiem, że na wstępie nie nabędzie jakiś złych doświadczeń czy traumy (zabawa z psem i spacer zawsze pod kontrolą rodziców! nie ma znaczenia czy to pies duży czy mały.. chodzi o bezpieczeństwo zarówno dziecka jak i psa).
Ogólnie, moim zdaniem, same plusy dla obu stron, bo i dzieciom świetnie robi kontakt z psem, a i dla psa dzieciaki w domu są najlepszą socjalizacją (naturalnie pod kontrolą dorosłych!). Co do zachowań niepożądanych (np. gryzienie, demolka podczas nieobecności właścicieli w domu itp.). Cóż....to zdarza się psom każdej rasy i kundelkom także a najczęściej jest wynikiem błędów i zaniedbań podczas długiego i żmudnego procesu układania psa. Całe szczęście w dobie Internetu błyskawicznie można znaleźć radę na każdy niemal problem (porady behawiorystów, a i innych internautów); trzeba tylko chcieć, a potem być konsekwentnym i cierpliwym, bo konsekwentnym i cierpliwym treningiem można skorygować zachowania niepożądane nawet u psa dorosłego. Bardzo fajne są też psie przedszkola; naprawdę godne polecenia, jeśli ktoś tylko ma taką możliwość.

Wracając jeszcze do ras z włosem: trzeba pamiętać, że to pieski które są dość wymagające pod względem pielęgnacji włosa! Mus czesać codziennie, bo włos w odróżnieniu od sierści bardzo się plącze.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone