napisał(a) el_guapo » 15.03.2007 14:25
korasek napisał(a):w tym roku jedziemy ( 4 osoby) do Zadaru czy ktoś już tam był. Chciałabym wiedzieć gdzie można tanio zjeść, co warto zobaczyć jakie tam są plaże tzn czy są wogóle plaże piaszczyste. Chciałabym też zapytać jak najlepiej płacić kartą , czy miejscową walutą a może EURO. bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. anka
Kobieto, ja wiem że jesteś tu pierwszy raz, ale naprawdę niewiele wysiłku kosztuje uruchomienie opcji "szukaj".
Jeżeli jednak Ci się nie chcę, lub z jakiś innych powodów nie uznajesz "szukaj", to Zadar jest jednym z bardziej urokliwych miast HR. Zobaczyć warto przede wszystkim: Sv. Donata, pozostałości rzymskiego forum, organy wodne, Zadar by night z wieży kościoła (zwłaszcza wieczorem lub nocą), kolumnę-pręgierz, i wiele innych. Mapki Zadaru z zaznaczonymi atrakcjami turystycznymi rozdają na każdym kroku.
Co do jedzenia (taniego) - nie wiem, jadłem tylko w Restauracji na takim kwadratowym, zadrzewionym 'ryneczku' - tuńczyk z grilla był obrzydliwy i kosztował majątek.
Plaże w Zadarze? Ciężko powiedzieć - raczej nie jedziesz do samego Zadaru na wypoczynek. Plaże po stronie pn-zach są kamieniste - plaże w ciągu miejscowości Kozino->Petrcane. Plaż po stronie pd. nie znam - podobno 'dzielnicą' turystyczną (niektórzy chwalili) Zadaru jest Bibinje, które ja osobiście znam tylko ze stacji LPG oraz zakładów przemysłowych, które psują krajobraz.
Co do płatności: za kwatery prywatne płaci się w 99% Euro, zakupy na targu to zdecydowanie Kuny, w supermarketach też Kuny. Płatność kartą (ja używałem Maestro i Visy Electron) też jest opłacalna - po powrocie do Polski okazało się, że nie pobrano żadnej prowizji, a przeliczenie po kursie dnia transakcji wyniosło 0,53gr/1 kunę. Pobranie na próbę 100kn z bankomatu zaowocowało ok. 6zł prowizją (ca.10%), więc też nie ma dramatu.
NIGDY nie kupuj kun w Polsce - przelicznik jest zabójczy.
Ostatnio edytowano 15.03.2007 17:41 przez
el_guapo, łącznie edytowano 2 razy