Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komunikacja miedzy samochodami

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pierzaczek
Odkrywca
Komunikacja miedzy samochodami

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierzaczek » 04.04.2007 14:05

Czy macie jakies wieksze doświadczenie w jeździe na dlugich trasach kilkoma samochodami ?? Jak sie komunikować na drodze do Cro ?? Ja planuję pożyczyć krótkofalówki - może wiecie czy dozwolone jest posiadfanie ich w samochodzie. Może jakieś inne - rozumiem ze CB tez ktos mi poleci ale co oprócz??
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 04.04.2007 14:09

Dwa lata temu używałam krótkofalówek i muszę powiedzieć, że był to dobry pomysł. Sprawdziły się.
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 04.04.2007 14:46

witam

masz do wyboru
- legalne krótkofalówki 0,5W
- nielegalne ale mozliwe do kupienia 5W

oczywiscie polecam te słabsze bo po co ci kłopot jesli sie ktos przyczepi?

Moje doswiadczenia z krótkofalówek 0,5W sa nastepujace
- bardzo dobrze sie sprawdzaja wczasie jazdy na niewielkie odległosci
jedzie sie bardzo długo wiec miło czasami pogadac z kims z innego auta
wymienic sie spostrzezeniami w drodze
dac znac jesli potrzebujecie sie koniecznie zatrzymac
- zasieg - jesli słyszysz drugie ato - rozgladaj sie - powinienesz je widzieć :D czyli około 100-300m, 500m przy dobrych warunkach i z oporami (trzaski)

polecam

co do CB
- na pewno lepszy zasieg i jakosc połaczenia
- nie bylem zainteresowany bo na raz w roku to niepotrzebny wydatek

Pozdrawiam
Irko
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 04.04.2007 19:26

Ja natomiast tylko dodam, że jeżeli Ty i Twoi towarzysze podróży używacie w Polsce samochodu nieco częściej niż tzw. "niedzielni kierowcy" naprawdę warto rozpatrzyć zakup CB. To urządzenie ma naprawdę tak wiele zalet, że nie sposób ich wymienić. Wspomnę tylko, że przede wszsystkim zawsze możesz liczyć na czyjąś pomoc używając CB a do tego nie ma lepszego antyradaru :lol: . No i oczywiście to co napisał Irko: jakość odbioru jest nieporównywalnie lepsza niż przez krótkofalówki. :)
Pozdrawiam i życzę miłego urlopu raz jeszcze gorąco zachęcając do zakupu CB. :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone