Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy do Tucepi

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LFB
Croentuzjasta
Kiedy do Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 27.04.2009 12:00

Witam serdecznie wszystkich.
Czytelnikiem forum jestem już od kilku lat, dzięki Wam wszystkim wiele dowiedziałem się o Chorwacji, jej klimacie, ludności itp. W tym roku chciałbym się do Chorwacji wybrać z żoną i półtoraroczną córką. Ze względu na polecenia Ines jak i innych osób które były na Makarskiej Riwierze zdecydowaliśmy się na Tucepi. Potrzebuję jednak waszej pomocy w kwestii terminu. Zależy mi na informacji w jakim terminie mam największe szanse na znalezienie apartamentu w ciemno w cenie do 30E/dobę. (Czy apartament w tej cenie w podanych niżej terminach jest w ogóle osiągalny? Jeśli nie jakich cen w tym terminie muszę się spodziewać?) Niestety z przyczyn zawodowych odpada nam "pewniak" czyli wrzesień. Zostaje czerwiec lub koniec sierpnia i o pomoc w wyborze proszę Was. Doprecyzuję że chodzi mi o około siedmio dniowy pobyt a proponowane przeze mnie terminy to:
Wariant 1 czerwcowy: (22-29/30 czerwca)
Wariant 2 sierpniowy: (22-30 sierpnia).
W wariancie 1 wybrałem rozpoczęcie pobytu od poniedziałku czy tak będzie lepiej ?
W wariancie 2 niestety ogranicza mnie dzień wyjazdu, 31 sierpnia muszę być już w Łodzi.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2009 12:16

Zdecydowanie wariant nr 1 czyli 2 połowa czerwca.
Wariant nr 2 cenowo i nie tylko łapie się na szczyt sezonu...
Pozdrawiam krajana - Łodzianina :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.04.2009 12:35

Oczywiście Kasia się lepiej zna (tak myślę), ale ja bym zdecydowanie wybrał koniec sierpnia. Wtedy ziemia i morze są rozgrzane na maxa, jest więcej owoców i są trochę tańsze. Poza tym po 20 sierpnia generalnie sezon się kończy i ceny kwater są zdecydowanie niższe, choć nie wszędzie robi się luźniej... ale chyba łatwiej jest coś znaleźć w ciemno niż np. w środku sezonu.
pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2009 13:19

Tak naprawdę dużo zależy od pogody.. Jeśli jest "jak drut", to ludzi "wywiewa" dopiero ok 1.09 (oczywiście znaczenie ma też moment w tygodniu jeśli zdarzy się jakieś przejściowe ochłodzenie ok 25.08 to ludzie zaczynają uciekać)...Rivijera Makarska ma to do siebie, że dopiero we wrześniu robi się luźniejsza... A skoro LFB musi być w kraju 31.08 ...
W tym roku 1.09 wypada we wtorek..zatem, moim zdaniem, weekend 29-30.08 będą masowe powroty...to będzie "cezura" i koniec sezonu (chyba, że pogoda w II połowie sierpnia będzie kapryśna, wtedy wszyscy zaczną uciekać do domu, a ceny spadną na "posezonowe" w okolicach 25.08; ale gwarancji nie ma...sierpień to sierpień i liczy się jako szczyt; cennik standardowy cały czerwiec oddziela od szczytu w lipcu i sierpniu i są różnice w cenie).
Dlatego też raczej wybrałabym II połowę czerwca (skoro idealny wrzesień odpadł....). Rok szkolny kończy się mniej więcej w tym czasie... dzikie tłumy zaczną się dopiero w okolicach 1 lipca, czyli nasz bohater zdąży "uciec" do kraju...a tłok na drodze będzie raczej w przeciwnym kierunku czyli na wybrzeże...
A co do temperatuty wody... w zeszłym roku kąpałam się już cały ostatni tydzień maja (a jestem zmarzlakiem klasycznym; gdyby woda była zimna czyli poniżej 22 st, nie kąpałabym się); cały czerwiec był upalny, zatem woda błyskawicznie się nagrzała...
Poza tym w II połowie czerwca przyroda nie jest jeszcze taka "spalona słońcem", w odróżnieniu od II połowy sierpnia... Dopiero po pierwszym ochłodzeniu czy pierwszych deszczach (czasem na przełomie sierpnia i września czasem dopiero w połowie września) "wraca zieleń"....
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.04.2009 13:37 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 27.04.2009 13:33

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W tym roku 1.09 wypada we wtorek..zatem, moim zdaniem, weekend 29-30.08 będą masowe powroty...to będzie "cezura" i koniec sezonu

Zatem oprócz kwestii cenowej także kwestia drakońskich korków przemawia za wariantem 1. A jak oceniacie cenę czy 30E pod koniec czerwca jest "do wynegocjowania"?
Bardzo dziękuję za te pierwsze odpowiedzi i czekam na następne ;-)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.04.2009 13:59

LFB napisał(a):Zatem oprócz kwestii cenowej także kwestia drakońskich korków przemawia za wariantem 1. A jak oceniacie cenę czy 30E pod koniec czerwca jest "do wynegocjowania"?

Również uważam termin czerwcowy za zdecydowanie korzystniejszy.
Myślę, że do wynegocjowania byłaby cena nawet 20-25E (za app 2-osobowy)
Zależy, jakich wygód oczekujecie i jaka ma być odległość do morza.
Byłem w Tucepi w zeszłym roku pod koniec maja i woda była zupełnie przyzwoita.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2009 15:10

LFB napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W tym roku 1.09 wypada we wtorek..zatem, moim zdaniem, weekend 29-30.08 będą masowe powroty...to będzie "cezura" i koniec sezonu

Zatem oprócz kwestii cenowej także kwestia drakońskich korków przemawia za wariantem 1. A jak oceniacie cenę czy 30E pod koniec czerwca jest "do wynegocjowania"?

Ja uważam, że znajdziesz coś za 30 e; jeśli mówimy o 2 osobach..studio na pewno; wszystko zależy do standardu oczywiście, ale za 15 e / osoba moim zdaniem nie powinno być problemu (pobuszuj w necie, po stronach prywatnych, będziesz miał przykładowe ceny).
Pozdrawiam
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 29.04.2009 15:07

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
LFB napisał(a):

Ja uważam, że znajdziesz coś za 30 e; jeśli mówimy o 2 osobach..studio na pewno; wszystko zależy do standardu oczywiście, ale za 15 e / osoba moim zdaniem nie powinno być problemu (pobuszuj w necie, po stronach prywatnych, będziesz miał przykładowe ceny).
Pozdrawiam

A jak to wygląda w przypadku wiekszych kwater, czy dwupokojowy apartament dla 4 osób jest w cenie dwóch podwujnych czy można się spodziewać że bedzie troche tańszy?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.04.2009 15:14

LFB napisał(a):A jak to wygląda w przypadku wiekszych kwater, czy dwupokojowy apartament dla 4 osób jest w cenie dwóch podwujnych czy można się spodziewać że bedzie troche tańszy?

Można się spodziewać, że jeden ap. 2+2 będzie nieco tańszy niż wynajęcie dwóch osobnych 2 czy dwóch studio apartamentów, ale to nie reguła...
Pobuszuj po stronach internetowych (ale nie po agencjach, tylko stronach wynajmujących); sam się przekonasz.
Pozdrawiam

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone