Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2016 (czy warto się wpisywać)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 02.10.2015 11:33

Może zburzę entuzjazm, ale podawanie takich danych na publicznym forum jest dość ryzykowne. Nie trzeba wybitnej inteligencji ,aby pod tym co jest w profilach użytkowników i ich wpisach, w których podają np. marki samochodów i daty, dojść do adresów i nazwisk. Znam ludzi, którzy też się dość mocno zaanagażowali w jeden z portali turystycznych i tamtejszą listę wyjazdową, podając informacje o swoim wyjeździe i dziwnym trafem wlaśnie wtedy okradziono im dom.

To tak ku przestrodze, swoją drogą szczerze zazdroszczę tym którzy już widzą kiedy za rok bedą mieli urlop i gdzie pojadą, też chciałbym żyć od wakacji do wakacji i nie mieć innych problemów :p
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.10.2015 11:56

klerjeser napisał(a):Może zburzę entuzjazm, ale podawanie takich danych na publicznym forum jest dość ryzykowne. Nie trzeba wybitnej inteligencji ,aby pod tym co jest w profilach użytkowników i ich wpisach, w których podają np. marki samochodów i daty, dojść do adresów i nazwisk. Znam ludzi, którzy też się dość mocno zaanagażowali w jeden z portali turystycznych i tamtejszą listę wyjazdową, podając informacje o swoim wyjeździe i dziwnym trafem wlaśnie wtedy okradziono im dom.

To tak ku przestrodze, ...

Pierwszy Kalendarz Wyjazdowy powstał na CRO.PL w 2004 roku :D

kalendarz-wyjazdowy-zestawienie-t4390.html

Potem były kolejne .. i nie widziałem tutaj wpisów, aby ktoś z tego powodu, że wpisał się w Kalendarz, miał jakieś nieprzyjemności.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 02.10.2015 12:03

I oby tak dalej bez złych przygód. Na tym forum się nie zdarzyło, na innym portalu/forum najprawdopodobniej wlaśnie wpisy były powodem nieciekawych konsekwencji. Po prostu osobiście unikam podawania na forach internetowych wszelkich "wrażliwych" informacji na swój temat. A jeśli już nie mogę tego uniknąć, robię to mailowo, z osobami, co do których mam wyrobione zaufanie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.10.2015 12:13

Nie wiem jakie dane podawano na innych portalach :lol:
Ciekawe czy przykładowo po takim wpisie

16-28.07
Crocodyl
Warszawa- Primosten
Fiat Bravo II

ktoś namierzy mieszkanie Crocodyla w Warszawie :wink: :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.10.2015 12:24

klerjeser napisał(a):I oby tak dalej bez złych przygód. Na tym forum się nie zdarzyło ...

I oby tak zostało ...
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 02.10.2015 12:25

Janusz Bajcer napisał(a):Nie wiem jakie dane podawano na innych portalach :lol:
Ciekawe czy przykładowo po takim wpisie

16-28.07
Crocodyl
Warszawa- Primosten
Fiat Bravo II

ktoś namierzy mieszkanie Crocodyla w Warszawie :wink: :?:

Też możliwe, jeśli rzeczony Crocodyl popełnił na forum sporo wpisów i w nich podal informacje na swoj temat.

A jeśli Crocodyl mieszkałby w Pierdziszewie Dolnym, to jego identyfikacja byłaby śmiesznie łatwa.

Kiedyś uczestniczyłem w pewnym dość specjalistycznym seminarium gdzie m.in poruszono temat identyfikacji ludzi w sieci, wbrew pozorom nie jesteśmy anonimowi , a znalezienie konkretnej osoby jest dość łatwe dla ludzi jako tako znających się na internecie i programowaniu. Nawet na tym forum osoba postronna z pewnymi umiejętnościami może zidentyfikować IP usera, do tego miejscowość, marka samochodu, kilka wpisów z niby neutralnymi informacjami i trafiony/zatopiony, są już nawet programy które same namierzają daną osobę i tworzą raporty na jej temat, kiedyś kiedyś tylko do dyspozycji służb wywiadowczych i nnych specjalnych, obecnie dostępne prawie dla każdego (oczywiście nie Echelon)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.10.2015 12:33

Wpisy w Kalendarzu nie są obowiązkowe - kto chce - to się wpisuje. :idea:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 02.10.2015 15:37

Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawe czy przykładowo po takim wpisie ... ktoś namierzy mieszkanie Crocodyla w Warszawie :wink: :?:

Nie radzę :wink:
A tak na poważnie to nie dajmy się zwariować, już widzę fachofcóf którzy z wypiekami na twarzy po moim wpisie na forum szykują misterny plan skoku na mój kwadrat. Zasadniczo strach jest cytując klasyka ale zawsze staramy się mieć jakiś kwit no i na takie okazje mam ubezpieczenie.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 02.10.2015 19:17

Warszawa... prawie dwa miliony osób-nieźle trzeba się narobić aby znaleźć czyjś dom :wink:
A na koniec zwykle się okazuje, że mieszkanie jest na strzeżonym osiedlu, z portierem lub ochroniarzem na parterze albo tymczasowo mieszka w nim kuzynka właścicieli, która podlewa kwiatki i zajmuje się kotem :D

Ale podobną sytuacje kiedyś mieliśmy i mąż o mało nie stracił życia. Mieszkańcy nowego osiedla zapisywali się u developera na akty notarialne końcowe do notariusza. Lista była znana tzn każdy z mieszkańców mógł zapisując się na termin u jednego z dwóch notariuszy zerknąć na inne wpisy. Wiadomo do notariusza idzie się z pieniędzmi. Mój mąż był przedstawicielem developera i siedział u notariusza na wszystkich aktach. Pewnego dnia ledwo wyszedł do domu zadzwonili do niego gdzie jest bo zaraz po wyjściu był napada na notariusza- pobili pracowników , grozili bronią i zabrali pieniądze z całego dnia. Męża uratowało to, że wyszedł parę minut wcześniej bo akty sprawnie poszły.
Kilka tygodni później już mu się nie udało. U drugiego notariusza wpadli kiedy był ostatni akt. Pobili pracowników, klientów. Grozili bronią, notariuszowi, że przestrzelą kolana. Kazali położyć się na ziemi z rękami za głową. Zabrali pieniądze z kasy. I dokumenty wszystkich ofiar grożąc , że znajdą ich w domach. Tylko klientka była na tyle przytomna , że kładąc się na ziemię ukryła pod sobą torebkę z pieniędzmi dla notariusza. Wiadomo- to co notariusz wziął do ręki jest już ubezpieczone ale to co miała w torebce by im przepadło. A było to chyba 6 tysięcy.
Co się okazało? To był... członek wspólnoty świeżo założonej i jego szajka! Wiedzieli kiedy u notariuszy są największe wpływy od mieszkańców i wtedy ich napadali. Parę lat temu dostaliśmy zawiadomienie, że pan wyszedł wcześniej za dobre sprawowanie :evil: Jak widać życie zwykłego Kowalskiego może przypominać film gangsterski.
Sorry za ot poza tematem wątku :wink:
klerjeser
zbanowany
Re: Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2016 (czy warto się wpisyw

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 02.10.2015 20:28

Tak w ogóle temat jest trochę szerszy - modne obecnie na forach listy wyjazdowe/wylotowe. Czemu mają służyć, bo ja większego sensu w nich nie widzę?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.10.2015 20:43

klerjeser napisał(a):Tak w ogóle temat jest trochę szerszy - modne obecnie na forach listy wyjazdowe/wylotowe. Czemu mają służyć, bo ja większego sensu w nich nie widzę?

Na pewno były pomocne w przypadku konieczności szybkiego dostarczenia np. części do samochodu, dokumentów itp. w określonym terminie do konkretnych lokalizacji w Chorwacji z różnych części Polski.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.10.2015 20:53

klerjeser napisał(a):Tak w ogóle temat jest trochę szerszy - modne obecnie na forach listy wyjazdowe/wylotowe. Czemu mają służyć, bo ja większego sensu w nich nie widzę?

Między innymi dla tych np. co czują się bezpieczniej w kupie jadąc do Cro...i by uniknąć tony postów kto jedzie w tym i w tym , tam i tam.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 02.10.2015 21:34

maniust napisał(a):

Między innymi dla tych np. co czują się bezpieczniej w kupie jadąc do Cro...i by uniknąć tony postów kto jedzie w tym i w tym , tam i tam.

W kupie? Przecież taka jazda z ludźmi, których się nie zna, to raczej kiepski pomysł.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.10.2015 21:42

:D czasami korzystamy również z ofert "Last Minute", wówczas na pewno nie wpisujemy naszych wyjazdów w kalendarz...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.10.2015 13:25

klerjeser napisał(a):
maniust napisał(a):

W kupie? Przecież taka jazda z ludźmi, których się nie zna, to raczej kiepski pomysł.

Dla ciebie tak , dla mnie też , ale po wpisach w "autostopie" jakoś tego nie widać.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone