Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaką trasą dojechać z Gdańska do Zagrzebia autem na gaz???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oskar:)
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oskar:) » 29.08.2007 16:58

Plis :D proszę wszystkich o info jak dojechać samochodem na gaz z Gdańska do Zagrzebia??? :idea:
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 29.08.2007 17:50

Z Bełchatowa jechałem przez Cieszyn,Bratysławę,Wiedeń,Graz,Maribor,Plitvicka Jezera...az do Orasac
:hut: :D
BOBEY
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOBEY » 29.08.2007 21:41

jechałem autem na On, jechalem z Gdyni przez Bratyslawę, Wieden, Grad, Maribor, Zagrzeb, z noclegiem pod Bratyslawą. Brak korków, przełom lipca i sierpnia. Było Super! :lol: Pzdr
BOBEY
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOBEY » 29.08.2007 21:49

Oto dodatkowe wiadomości znalezione na forum:
(1) LPG
SŁOWACJA - tankujesz do pełna w Rzeszowie. Nastepnie dotankowujesz w Dukli na Orlenie lub przed samym przejściem w Barwinku (po lewej stronie). Na tym spokojnie dojeżdzasz do Koszyc. Na wylotówce w Koszycach (już w kierunku na granice wegierską) po lewej masz stację całodobową z LPG (stacja jest widoczna oświetlenie w kolorach żółto-zielonych) lub tuż przed szlabanem słowacko/węgierskim (również po lewej stronie) jest stacja z LPG. Pamietaj tylko o jednej waznej rzeczy - jak chcesz zapłacic karta to najpierw zapytaj Czy Ci przyjma karte za LPG. Oni maja jakieś dziwne zwyczaje, że za benzyne nie ma sprawy, natomiast za LPG i cokolwiek innego na stacji nie chcą przyjmowac płatności kartą. Ale to żaden problem bo jakby co to bankomatów jest tam dużo
WĘGRY - pierwsza stacja z LPG jest 30 km za przejsciem granicznym. Dotankowac musisz na autostradzie. Nie wiem jak w tym roku ale jeszcze w ubieglym oznakowanie, że stacja ma LPG na Węgrzech było do d....Generalna zasada na Węgrzech jest taka - jak sie zbliżasz do stacji benzynowej o czym poinformuja Cię znaki drogowe - to zwracaj uwage czy na znaku są namalowane 2 czy 3 dystrybutory - jezeli 3 to na 100 % jest LPG. Ale generalnie z LPG nie ma tam problemów, tyle, że jest nieco droższy niz gdzieindziej (przyjnamniej 2,50-2,70 za litr ale to i tak taniej niz benzyna u nich)
CHORWACJA - tu sie nie wypowiem bo w tym roku tam nie byłem Ale generalnie z roku na rok przybywa dystrybutorów. Z tego co zauważyłem zazwyczaj LPG jest na stacjach koncernu TIFON. Poszukaj na ich stronie tam jest wykaz stacji i tego co oferują www.tifon.hr )
Pozdrawiam
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 02.09.2007 11:25

jeżdżę przez zach. Węgry.
moje tanki to: Gdańsk, Łódź, Żywiec, Bratyslava (Mosonmagyarovar H)
Varazdin (Cro) - na wylotówce z miasta do autostrady
RicardoS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RicardoS » 02.09.2007 20:21

Witaj!!Jeśli pojedziesz przez zwardoń to lpg jest przed samą granicą.Potem możesz zatankowac w Bratysławie na Slovnafcie.Jeśli pojedziesz przez zachodnie Węgry drogą nr 86 to bez problemu dojedziesz na tym tankowaniu do Chorwacji gdzie zatankujesz LPG(np.Cakovec, Varazdin).Jeśli natomiast masz zamiar jechac autostradą przez Budapeszt i dalej na Balaton to faktycznie jest problem z gazem. Ja jadąc tydzień temu jechalem przez Budapeszt i dalej M7 zatrzymywalem sie praktycznie na każdej napotkanej stacji i nigdzie nie bylo LPG.Pozdrawiam
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 20.09.2007 07:54

Ja bym wybrał trasę przez Polskę "jedynką" aż do Cieszyna z tankowaniem w środku Polski i przed granicą, potem "parę" kilometrów jest przez Czechy i dalej na Bratysławę (nie wiem, czemu wszyscy zachwalają przejazd przez Zwardoń, ale można się tam wpakować w niezłe korki - nie na granicy, tylko za Bielskiem). W Bratysławie tankowanie np. na Slovnafcie - to wystarczy, jadąc zachodnimi Węgrami, do Nagykanizsy (jeśli pojedziesz trasą E65), a tam jest stacja całodobowa z gazem, albo nawet może tego starczyć do granicy Letenye-Goriczan i znowu tam jest stacja INA, która od tego roku ma auto-plin i tam oczywiście jest taniej!
Udanych wakacji!
kedas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedas » 21.09.2007 18:58

na podstawie tegorocznych doświadczeń powiem tylko, że nie polecam wybierać trasy zmuszającej do tankowania LPG w Austrii - w okolicach Grazu litr gazu kosztował ok. 3,20 PLN

pzdr/kedas

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone