Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jadę na wyspę VIS, opole-born-bratis-wien-graz-split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 05.07.2009 01:35

opole-brno-bratislava-wien-graz-maribor-zagreb-split

więc tak, planuję wjechać na autostradę d2 - ale prowadzi ona z Brna do Bratysławy, a z niej a6 i a4 na Wiedeń

I tu moje pytanie: będę miał winietę czeską i austriacką, czy muszę zakupić tez słowacką na ten krótki odcinek autostrady, który idzie przez ich terytorium?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2009 09:09

k9tek napisał(a):....I tu moje pytanie: będę miał winietę czeską i austriacką, czy muszę zakupić tez słowacką na ten krótki odcinek autostrady, który idzie przez ich terytorium?

Jeżeli jedziesz autostradą to chyba logiczne, że musisz mieć winietkę.
Nie ma tu znaczenia czy dłuższy czy krótszy odcinek autostrady.
spoker73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) spoker73 » 05.07.2009 09:19

opole-brno-bratislava-wien-graz-maribor-zagreb-split

w ogóle poco ten przejazd pomiędzy brnem a bratysławą? z brna lecisz prosto na wiedeń i masz jedną winietke mniej, osobiście uważam ze droga przez słowacje jest lepsza niz przez czechy
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 05.07.2009 10:05

Postanowiłem więc, zmienić tę trasę na taką:
LINK do TRASY - OPOLE-SPLIT- VIS
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 05.07.2009 11:29

hej! kiedy ruszacie ? bo my jedziemy z opola na korcule 28.07
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 05.07.2009 11:53

18.07
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 05.07.2009 13:04

k9tek napisał(a):Postanowiłem więc, zmienić tę trasę na taką:

Jak nie chcesz płacić za kawałek autostrady w Słowenii to proponuję Mureck,Lenart,Ptuj.Reszta trasy ok.
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 05.07.2009 13:44

arturo, zdaję sobie sprawę z winiet tygodniowych - 15E i miesięcznych 30E - dlatego jeśli przyblizysz troszkę odcinek mojej trasy na terytorium Słowenii, zauwazysz, ze zjezdzam z autostrady za Graz i jadę przez całą Słowenię wzdłuz niej :)
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 05.07.2009 14:05

k9tek napisał(a):arturo, zdaję sobie sprawę z winiet tygodniowych - 15E i miesięcznych 30E - dlatego jeśli przyblizysz troszkę odcinek mojej trasy na terytorium Słowenii, zauwazysz, ze zjezdzam z autostrady za Graz i jadę przez całą Słowenię wzdłuz niej :)

Faktycznie,teraz widzę ;)
pierro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierro » 05.07.2009 16:49

k9tek napisał(a):Postanowiłem więc, zmienić tę trasę na taką:

k9tek tylko uważaj bo:
1. Wg trasy to planujesz jechać przez osławione rondo przed Mariborem (Pesnica). Jest jeden wątek na tym forum w którym jedna z uczestniczek tego forum opowiada o tym jak tam zapłaciła mandat.
2. Planujsze jechać Hitrą Cestą przez Maribor, a ta droga również jest podobno płatna.

Ja planuję zjechać tuż przed granicą Austria/Słowenia na Spielfield na trasę 437 potem tuż przez rondem w prawo na drogę 436 i tą drogę przez Maribor, w Mariborze na Ptujską Cestę i dalej to już na Cro.

W ub roku jechałem podobnie, tylko nieświadomy mandatu, jechałem przez Rondo.
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 05.07.2009 17:52

uu... teraz pierro, to mnie zaskoczyłeś, chyba skopiuję twoją trasę i pojadę tak samo
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 06.07.2009 11:05

Czy ktoś ma namiar na Bardzo tani hostel do 100km od Splitu, tak by przenocować tam 1 noc bez straty większej gotówki?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone