Proponuję temat który trochę może być uznany przez Moderatorów za nadający się do kosza, ale moim zdaniem całkowicie uzasadniony. Chodzi mianowicie o próbę porównania przez osoby które były w Słowenii (patrz np ja
W Słowenii byłem w 2009 roku miejscowość Izola Hotel Belvedere; cena adekwatna do jakości - za 7 dni HB dojazd własny płaciłem 1200 zł osoba, klima, duże ładne pokoje, ładne łazienki, duży fajny hotel z basenem, iglastym zagajnikiem (do spania po obiadku na leżaku) nawet coś na kształt dyskoteki, fajna restauracja; Słowenia ma moim zdaniem - stwierdzam po pobycie bardzo dużo plusów:
1) ze Śląska to chyba najkrótsza droga nad ciepłe morze - jadąc na wakacje wyjechałem o 3.00 w nocy z Częstochowy i o 13.15 pluskałem się w Izoli w morzu ! To 10 h 15 min ! I to cały czas autostradami ! Ja do Łeby jechałem w maju 2010 i jechałem 9 h 30 min
2) Słowenia jest w UE, Schengen i strefie Euro, podobnie jak kraje którymi tranzytuję do niej czyli Słowacja i Austria; a więc w całej drodze mamy jedną walutę i zero problemów ! (a problemy z nieschengenowymi krajami - patrz moje przygody na przejściu w Herceg - Novi opisane na tym forum - czasami odbierają całą radość wypoczynku: tutaj na tym forum już ktoś napisał że czasem w kraju w którym wypoczywamy wystarczy jedna chamska sytuacja, skrupulatna kontrola na granicy, kontrola policji na radar i wycieczka niemieckich nastolatków która pije piwo i pali marichuanę do 5.15 nad ranem i gra w zabawę "kto głośniej rozbije butelkę o wymurówkę brzegu basenu" (autopsja !
Właśnie z takich niedużych powodów zraziłem się do Chorwacji i postanowiłem nie wracać. Ale tak jak napisałem byłem w Słowenii i podobało mi się ogromnie i próbuję sobie odpowiedzieć zawczasu na pytanie czy Premantura na Istrii w porównaniu do Izoli mnie rozczaruje czy zachwyci ? Jak myślicie drodzy Cro-maniacy będący w obydwu miejscach... ?
pzdr

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)