Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria a Słowenia - wnioski porównawcze

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2011 08:01

michael_tureck napisał(a):natomiast zastanawiam się czy nie wyprowadzi mnie znowu q..... z równowagi ten kraj z tą porąbaną policją, która moich znajomych zatrzymała na parę godzin za brak żarówki i wlepiła setzłotowy mandat,

Zawsze policja szuka zagranicznych łosi, aby wlepić im mandat, tak samo jak w Polsce czy innych krajach

michael_tureck napisał(a): tą porąbaną służbą graniczną wyjmującą na granicy ludziom majtki z bagażu

Może stałeś na bramce na granicy do oclenia lub dla mieszkańców spoza UE - tam trzeba liczyć się z kontrolą albo miałeś auto wypakowane po dach - to jest podejrzane jadąc na 2 tygodnie na wakacje. Ja nigdy nie byłam kontrolowana - ile paszportów tyle głów i do widzenia :) Na Istrię to przejście za miastem Koper - małe, i może być kolejka, ale 10 -20 min i jesteś w Cro a potem 1,5 h jazdy (nie autostradą, bo to nie ma sensu) i jesteś na miejscu

michael_tureck napisał(a): i tą Panią z restauracji w której chciałem zapłacić w E i się dowiedziałem że walutą narodową jest Kuna i żebym za.... do bankomatu po kuny

rozumiem, że w Polsce w małej restauracji też EURO można płacić ???? Nie rób problem tam, gdzie go nie ma. A kuny i w Polsce możesz kupić (nawet w moim małym mieście) - i mieć na pierwsze wydatki, więc to żaden problem

michael_tureck napisał(a): bo póki co wiszę jej (zarąbistą cenę nomen omen - za dwie porcje obiadowe, jakiś szaszłyk Z frytkami i kalmarki z sałatką ) 160 Kundli !

a znajdź w Polsce restauracje, gdzie za porządnie podane owoce morza zapłacisz mniej niż 80 zł, a tu za 2 porcje wyszło Cię ok. 90 zł.

Jeśli to są dla Ciebie PROBLEMY to wycofaj zaliczki i jedź do Włoch - tam takich PROBLEMÓW nie będzie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2011 08:17

piekara114 napisał(a): Na Istrię to przejście za miastem Koper - małe, i może być kolejka, ale 10 -20 min i jesteś w Cro a potem 1,5 h jazdy (nie autostradą, bo to nie ma sensu) i jesteś na miejscu

Warto jechać do Premantury Istarskim Ypsilonem :D
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 08.04.2011 09:06

Warto jechać do Premantury Istarskim Ypsilonem :D

No właśnie a jak to jest z tym dojazdem, bo po Istrii nie jeździłem - bardziej po Włoszech. Wiem że w Koprze jak się wlatuje autostradą od Ljubljany skręca się na drogę 11 (znaki pokazują Hr) i dojeżdża do przejścia Dragonja - Plovanija.... i co dalej w tej drodze na Premanturę, jak radzicie (osobiście dodam że wybieram zawsze drogi choćby płatne, ale najmniej problemowe)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2011 09:09

Po Istrii jedziesz bez problemowo Ypsilonem :D chyba, że przekroczysz przepisy drogowe i trafisz na patrol :wink:
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 08.04.2011 15:11

Janusz Bajcer napisał(a):Po Istrii jedziesz bez problemowo Ypsilonem :D chyba, że przekroczysz przepisy drogowe i trafisz na patrol :wink:

I o ile dobrze myślę (i czytam twoje linki - za które dziękuję :wink: ) to kwotowo pojechanie ową istrianską ypsiloniadą do samej Premantury będzie mnie kosztowało, wybierając wariant zachodni ok. 8 złotych więcej z powodu tej opłaty za most ? Dobrze myślę ??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2011 16:07

Jak pojedziesz od strony Rijeki to płacisz za przejazd przez tunel Učka, jak pojedziesz od strony Portoroż, to płacisz za przejazd przez most Mirna.

Nie wiem jak jest z opłatą w okolicach Puli, ze strony Bina Istra wynika, że jest jakaś drobna opłata.

Mirko zagląda tematu :D więc może poprosimy Go wyjaśnienie tych opłat podanych na stronie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.04.2011 18:27

Janusz Bajcer napisał(a):Jak pojedziesz od strony Rijeki to płacisz za przejazd przez tunel Učka, jak pojedziesz od strony Portoroż, to płacisz za przejazd przez most Mirna.

Nie wiem jak jest z opłatą w okolicach Puli, ze strony Bina Istra wynika, że jest jakaś drobna opłata.

Mirko zagląda tematu :D więc może poprosimy Go wyjaśnienie tych opłat podanych na stronie.

12 kun w jedną stronę za odcinek Kanfanar - Pula
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.04.2011 19:07

Koper - Pula

most Mirna -14,00kn
Kanfanar - Vodnjan(10km od Puli) -6,00kn

Rijeka - Pula

tunel Učka - 28,00kn

opłata

Polecam trase: Trieste-Koper-Pula
W Słowenii można uniknąć opłatą jeśli używasz przejścia granicznego Lazzaretto.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2011 20:23

Hvala Mirko :D

Pozdrav.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Istria a Słowenia - wnioski porównawcze - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone