Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 10.12.2015 19:44

No cóż, pewnie sprawdzę. W zeszłym roku byłem tylko z żoną. W dwie osoby i to bez pośpiechu, zwiedzając po drodze ciekawe miejsca, robiłem ok 400 -600 km (ale jak wspomniałem turystycznie i krajoznawczo). W tym roku raczej połknę drogę w jak największym kawałku. Wyprawa pewnie w 3 lub 4 osoby (młodsze pokolenie), samochód wygodny więc o to się nie boje (fotele, tempomat, itp), ale nie wiem jak wyjdzie trasa prawie 1250 km. Zwłaszcza, że autostrada, to tylko przez Węgry, a Chorwacja i BiH głównymi. Google pokazuje 18 godz. Nie spać 18 godz - nie problem, prowadzić 18 godz w ... da się, tylko czy warto się spinać i narażać na górskich drogach? Z doświadczenia wiem, że drzemka 40 min w podróży bywa zbawienna, a jak nawet się ktoś kimnie dłużej, na pewno na tym nie straci. Druga zasada, to jechać w grupie i dostosować się do najsłabszego. Tak więc zapraszam do wątku "autostop" celem umówienia się na podróż.
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 10.12.2015 21:57

Kielce - Czechy -Austria -Słowenia autostradą - Brela . Wyjazd godzina 14. Na miejscu jestem o 7 rano .
Oczywiście ucinam sobie drzemkę 3-4 godziny na parkingu . Mam spore auto i jeździmy przeważnie w samochodzie we dwójkę , więc po takiej drzemce nie odczuwam efektu zombie po dojeździe na miejsce .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.12.2015 09:05

AlAn_K napisał(a): Druga zasada, to jechać w grupie i dostosować się do najsłabszego.

Dla mnie z kolei to najgorsza rzecz jaka jest. Jechałam tak raz i nigdy więcej. My jechaliśmy z 11 latkiem, drugie auto z 13miesięcznym dzieckiem. Postoje na wyprostowanie nóg czy zjedzenie, przeciągały się masakrycznie długo, zamiast 15/20 min trwały po godzinę. To co zwykle jechaliśmy w 13 godz. przejechaliśmy w 16h. Tak zmęczona jak tą trasą nie byłam nigdy. Nasz syn na każdym postoju się pytał, kiedy w końcu będziemy jechać, bo co chwilę postój (zwykle zatrzymujemy się co 4/5 h + po winiety), a z maluchem postoje co 2/3 h. Niby niewielka różnica, ale na 1200 km robi różnicę.
Jak dojechaliśmy na miejsce to stwierdziliśmy (nasze autko), że więcej staliśmy niż jechaliśmy. Takie były nasze odczucia.

Rada o jeździe w konwoju nie jest dla każdego i nie jest uniwersalna.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 11.12.2015 09:41

Rada o jeździe w konwoju nie jest dla każdego i nie jest uniwersalna.[/quote]

Dokładnie, taka jazd ma sens w zasadzie tylko w grupie osób, które się dobrze znają, wiedzą jak jeżdżą inni towarzysze podróży i jakie mają preferencje.

Namawianie przygodnych ludzi do jazdy w grupie to śmiech na sali. Jedni jadą z dziećmi i robią postój co godzinę na siku i papierosa, inni lubią zrobić sobie dłuższą przerwę i zjechać z trasy do ulubionej knajpy na obiad, inni grzeją nonstop jak cyborgi.

A nawet jadąc ze znajomymi też ciężko jechać zderzak w zderzak bo niby i po co, lepiej i wygodnie wyznaczyć sobie punkty przelotowe na trasie i tam ew. się spotykać.

A "drzemek" za kierownicą po których się jest zwartym i wypoczętym, już nawet nie chce mi się komentować, można się jedynie pośmiać obserwując świeżych zombie na plaży po kilkunastu godzinach takiej jazdy :D
Ostatnio edytowano 11.12.2015 22:03 przez klerjeser, łącznie edytowano 1 raz
iwan431
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwan431 » 11.12.2015 11:32

Do tej pory ani jednego opisu z Tarnowa. Przypadek?
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 11.12.2015 12:48

Tarnów nie jeździ albo się nie chwali.
marmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmed » 11.12.2015 14:45

Witam,
również i ja postanowiłem napisać o swoim czasie podróży tym bardziej, że jadąc do Cro muszę przejechać całą Polskę. Wyjazd z Malborka godz. 6.00 dojazd do miejsca noclegowego w Austrii ( Fair-Price-Hotel ) miejscowość Sebersdorf - 1050 km czas podróży ze śniadaniem i obiadem po drodze 13,5 godziny. W hotelu meldowałem się ok.19.30. Wyjazd do Medići w Chorwacji objazdem przez Ptuj :) o godz. 7.00 po szybkim śniadaniu, jedna krótka przerwa po drodze i dojazd do miejsca docelowego ok. 14.00 - 640 km.
Droga powrotna podzielona Medici - Plitvice ( zwiedzanie jezior + nocleg ) Wyjazd z Plitvic do Malborka o 7.00 dojazd do Malborka po 20 godzinach z obiadem i 3 godz. odpoczynkiem po drodze ... ( 1400 km ) i nigdy więcej, masakra.
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 11.12.2015 15:12

marmed napisał(a):Droga powrotna podzielona Medici - Plitvice ( zwiedzanie jezior + nocleg ) Wyjazd z Plitvic do Malborka o 7.00 dojazd do Malborka po 20 godzinach z obiadem i 3 godz. odpoczynkiem po drodze ... ( 1400 km ) i nigdy więcej, masakra.

Widzisz tak też planuję wracać za rok z mała zmianą wyjazd od gospodarzy ok. 9ej rano w niedzielę bo zostajemy na 15 dni u Tonci Zigovosce Blato. Dodam że jedziemy w terminie 27.08 - 11.09 więc i korki mniejsze.
Zwiedzanie jezior Plitvice z kąpielom i ok. 17ej ruszamy do Polski.
Żeby w okolicach Wiednia być ok. 24 - 1 ej i potem już z górki.
Mamy nadzieję że córka się zmęczy baraszkowaniem po parku i wodzie i padnie nam w aucie.
Ostatnio jak wracaliśmy wyjechaliśmy ok. 14 ej i był horror bo padła nam dopiero w Mureck ok. 23 ej a tak co trochę postoje i marudzenie.
Ale miała 2 lata.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.12.2015 17:54

pabbllo_ldz napisał(a):Zwiedzanie jezior Plitvice z kąpielom i ok. 17ej ruszamy do Polski.

W Jeziorach Plitwickich w czasie zwiedzania nie ma miejsc do kąpieli :idea:
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 31.12.2015 09:36

My w tym roku 2015 (jeszcze 14 godz starego ) jechaliśmy trasą Gdańsk - Bielsko- Biała ( tu nocleg u rodziny ).CD podróży następnego dnia o godz 17 trasa Zwardoń - Bratysława -Siofok-Latenye - i aż do Trpanij gdzie dotarliśmy około godz.14 następnego dnia oczywista.W sumie około 1300 km ( od Bielska) czyli 21 h , w tym dłuższy postój na sen na autostradzie już w Cro około 5 h że o co mniejszych nie wspomne oraz około godziny przejazd przez Bośnie - masakryczny korek..Długość trasy Gdańsk- Trpanij wyszła pod apartmanem 1942 km
marx2
Podróżnik
Szybki dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 24.01.2016 15:03

Witam
Prosiłbym o poradę co do wyboru miasta, i ewentualnie konkretnej miejscówki na początku lipca.
Zależy mi na:
- jak najszybszym dojeździe samochodem - z tego względu celuje w Istrię, Krk - na Dalmację jest jednak znacznie dalej
- blisko w miarę dużego miasta lub wręcz w takim mieście - wstępnie wybrałem Rovinj, bo mi się podoba :)
- fajna plaża, najchętniej żwirowa a nie betonowa
- klimatyzacji (zeszłoroczne upały dały popalić)

Dobrze gdyby w bliskiej okolicy było co pozwiedzać.
FUX
Weteran
Re: Szybki dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2016 15:07

Molunat. Cisza, luz, spokój, tylko daleko.
Co Ci robi za różnicę 1-2h w tę czy wewtą?
Skąd wyruszasz?
Istria akurat nie urywa...
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 24.01.2016 20:17

Dziękuje za odpowiedź. Jak zauważyłeś nie wpisałem ciszy i spokoju, bo to zazwyczaj oznacza jakąś straszną dziurę, a nie tego szukam. 1-2h robią dużą różnicę dla osoby, która bardzo źle znosi podróż samochodem. A mimo iż Istria cudem nie jest, to byłem tam dwa razy i mi się podobało.
Wyruszam z Gliwic.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 24.01.2016 20:39

A ile godzin możesz maksymalnie przeznaczyć na dojazd?
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 24.01.2016 20:57

Jak najmniej :) Google Maps mówi iż do Rovinja jest 10h i myślę że tego czasu nie chciałbym znacząco przekraczać.
Chorwacja jest alternatywą dla polskiego morza, które przez ostatnie lata poznaliśmy zbyt dobrze, stąd potrzeba odmiany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone