Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelg » 14.09.2012 06:37

Tyle w tym roku relacji z Hvaru... a ja jeszcze nie byłem. Aż wstyd.
Może w przyszłym roku.
Zdjęcia bomba.
Czytam, oglądam i "dziób" mi się śmieje. :D
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 07:10

altezza napisał(a):Co tu duzo pisac, pieknie jest i pachnie lawenda z Brusje :)

Także ją czuję, podczas popołudniowego i wieczornego pisania tej relacji :wink:

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 07:20

Witam.

Joan65 napisał(a):Ach ten Hvar...objechaliśmy w 2011...ale z Twojej relacji widzę ze jeszcze troszkę do 'objechania' mi zostało...

Podobnie i nam, ale przy naszym założeniu, że nigdy nie jedziemy dwa razy w to samo miejsce, odpuszczone teraz wioski, miasteczka i trasy będę oglądał w Waszych relacjach. Hvar już za nami.

Joan65 napisał(a):Zdjęcia świetne a chłopaki... no cóz dziewczyny będą miały za kim biegać...

Jeżeli utrzyma się obecna struktura podziału płci w Polsce, będzie tak na pewno :wink:

Joan65 napisał(a):no i moja lawenda z Mali Rapak ciągle pachnie, siedzi w szafie i od czasu do czasu potrząsam woreczki i zapach się na całą sypialnię rozpościera...

Mole pewnie nie są tym potrząsaniem zachwycone... no może poza książkowymi... :wink:

Fajnie że się odezwałaś!

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 14.09.2012 07:32 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 07:30

Witaj.

pawelg napisał(a):Tyle w tym roku relacji z Hvaru... a ja jeszcze nie byłem. Aż wstyd.
Może w przyszłym roku.

Ja nie byłem jeszcze na Istrii i w Kvarnerze. Każdy ma się za co wstydzić.

pawelg napisał(a):Zdjęcia bomba.

Dziękuję.

pawelg napisał(a):Czytam, oglądam i "dziób" mi się śmieje. :D

Zakładając, że przewidujesz Hvar na przyszły rok, to musi Ci się śmiać! :wink:

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.09.2012 08:04

WOW!
Czytam i oglądam, bo Hvar to mój następny cel. Tym razem się nie udało, bo połączenia nam nie pasowały.
Bardzo fajne zdjęcia- widać że dopracowałeś to zagadnienie.
Na str. 1 najbardziej mi się podoba fotka z miasteczka z łodziami po obu stronach.
Pozdrawiam.
Mariusz, jak zestawiasz Hvar z ubiegłoroczną Grecją?
:)
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 14.09.2012 09:27

pawelg napisał(a):Tyle w tym roku relacji z Hvaru... a ja jeszcze nie byłem. Aż wstyd.
Może w przyszłym roku.
Zdjęcia bomba.
Czytam, oglądam i "dziób" mi się śmieje. :D
Pozdrav

Dodam tylko, że każda z tych relacji wnosi coś innego.
Zgodnie z powiedzeniem: nie wchodzi się dwa razy do tej samej wody.
Niby te same miejsca, ale ciągle inne.
I to jest super :D

Pozdrawiam Gośka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 11:12

Witaj Mirażu!

Fatamorgana napisał(a):Bardzo fajne zdjęcia- widać że dopracowałeś to zagadnienie.

Gdybyś zapytał się Marioli ile czasu poświęcam na "robotę" lustrzanką - uśmiałbyś się, praktycznie wcale. Doszło do tego, że w przedostatnim dniu pobytu coś niechcący zmieniłem i nie wiedziałem jak wrócić, zresztą zobaczysz zdjęcia z promu będą lekko przepalone. Zapomniałem instrukcję w domu.
Bardzo podoba mi się wynalazek w postaci filtra polaryzacyjnego, tylko jego używam ponad standardowe wyposażenie. Od samego początku walczę też z kontrastem i tylko ten element zdarza się korygować.

Fatamorgana napisał(a):Na str. 1 najbardziej mi się podoba fotka z miasteczka z łodziami po obu stronach.

Vrboska jest bardzo fotogeniczna. Będzie więcej.

Fatamorgana napisał(a):Mariusz, jak zestawiasz Hvar z ubiegłoroczną Grecją?
:)

Trudno to zestawić. Środkowy palec Halkidiki, czyli Sithonia spełnił moje oczekiwania, reszta to całkiem inna bajka. Riwiera Olimpijska generalnie mnie rozczarowała, szczególnie że czuję dużą niechęć do piaszczystych plaż. Tutaj na Hvarze w zasadzie nie mam się czego przyczepić.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 12:27

Kolejnego, chyba już piątego dnia, jedziemy na dłuższe zakupy do Jelsy.

Wjazdu do ścisłego centrum pilnuje stalowy ruchomy "potwór" chowający głowę w drogę na widok upoważnionych samochodów.
Coś się jednak stało, gdyż tego dnia nikt nie był traktowany przez niego jako VIP.
My parkujemy na głównym parkingu tuż przed nakazem jazdy w lewo. Miejsce strategiczne. Plac zabaw jest kilka kroków stąd. :)

Obrazek

Czas najwyższy - jak mówi żona - zjeść w te wakacje własnego smażenia rybkę.

Obrazek

Starszy syn od początku wyjazdu mówi tylko o małżach. Młodszemu jest wszystko jedno, a ja mam ochotę na kalmary... Na targu rybnym kupujemy więc trzy dorady, sześć kalmarów ... a co do małży, to na ladzie w styropianowej kasecie leżała jedna sztuka...? hmm... albo podniesiona z ziemi, albo ktoś był bardzo skrupulatny jeżeli chodzi o wagę... no cóż z jednej małży obiadu dla starszego nie zrobię... "Trzeba być wcześniej, najlepiej o siódmej"... Chyba najlepiej będzie samemu nazbierać...

Młodszy syn dumnie dzierży dzisiejszy i jutrzejszy obiad.

Obrazek

Teraz jeszcze coś do rybki. Czyli blitva, uwielbiam surówkę z tych przypominających szpinak listków.

Obrazek

Objuczony zanoszę zakupy do samochodowej lodówki.
Czas przypomnieć sobie jak wygląda Jelsa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drzwi otwarte. Zrobiłem zdjęcia w środku... a teraz ich nie mam... :? Nie ma co zanudzać, wnętrze pokazane było już wielokrotnie.

Obrazek

Obrazek

Chyba najprzyjemniejszy zaułek.
Obrazek

Wracamy do portu.
Obrazek

Jedno z moich ulubionych zdjęć nie tylko z tego dnia.

Obrazek

c.d.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 13:52

Kolejny ciepły dzień.
Takich gorących wakacji chyba jeszcze nie mieliśmy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponownie zagłębiamy się w schowane w cieniu wąskie uliczki i zakamarki. Ten zakamarek okazał się być ślepy.

Obrazek

Darowaliśmy sobie tą uliczkę, ale znajomym bardzo się podobała.

Obrazek

Czas na obowiązkowy napój tych wakacji: "ledena kava". Niestety znaleźć wolny stolik, a w naszym przypadku nawet dwa, okazuje się dość skomplikowanym zadaniem. Kawa całkiem niezła, jednak ta wczorajsza z Hvaru na długo będzie wzorcem dla innych.

Cel osiągnięty. Plac zabaw pod palmami.

Obrazek

Obrazek

Po kolei. Od najstarszego....
Obrazek

... poprzez średnie...

Obrazek

... do najmłodszego.

Obrazek

Obrazek

Plac nie jest jakiś specjalnie duży i bogato wyposażony, ale zabawa trwałaby chyba do wieczora. :)
Tymczasem czeka nas jeszcze tego dnia Vrboska.

c.d.n.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.09.2012 14:25

Interseal napisał(a):Tymczasem czeka nas jeszcze tego dnia Vrboska.

Można iść pieszo, daleko nie jest. :D

pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.09.2012 14:30

Bardzo ładnie pokazałeś Jelsę :)

Ale że Twój Starszy lubi mule 8O No no... Ja jeszcze nigdy nie odważyłam się ich zjeść :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 14:51

longtom napisał(a):Można iść pieszo, daleko nie jest. :D

Dałbym Ci mojego młodszego syna na taki spacerek... ciekawe jak daleko byś zawędrował... z "bolącymi nóżkami"...? :mrgreen:

Tak ładnie jak Tobie Vrboski nie uda mi się przedstawić.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2012 14:52

maslinka napisał(a):Ale że Twój Starszy lubi mule 8O No no... Ja jeszcze nigdy nie odważyłam się ich zjeść :oops:

... mówisz o surowych... czy na ciepło..? :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.09.2012 14:56

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):Ale że Twój Starszy lubi mule 8O No no... Ja jeszcze nigdy nie odważyłam się ich zjeść :oops:

... mówisz o surowych... czy na ciepło..? :mrgreen:

W żadnej formie ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.09.2012 15:01

Interseal napisał(a):Dałbym Ci mojego młodszego syna na taki spacerek... ciekawe jak daleko byś zawędrował... z "bolącymi nóżkami"...? :mrgreen:

Jakiś, dość odległy, czas temu też te "atrakcje" przerabiałem. :? :)
Znam ten ból.
Ja ten link tak bardziej dla Twoich "gości" wkleiłem.
pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Hvar 2012 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone