Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

How are you my friend? O'MAN! & Stambuł

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.04.2026 08:58

A gdzie zdjęcie żółwia?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.04.2026 10:06

piekara114 napisał(a):A gdzie zdjęcie żółwia?

To jest słuszne pytanie :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.04.2026 16:33

Pamiętam, jak się nastawialiśmy na zwiedzenie Syrii z Jordanią i nie zdążyliśmy przed Arabską Wiosną. Tobie ten Oman wypalił w ostatnim momencie, ale i tak przypuszczam, ze prędzej będzie znów można bezpiecznie odwiedzić Oman niż Syrię.

Pozdrawiam,
Wojtek
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 01.04.2026 22:19

Ostatnie gniazdko takie jakby sułtańskie, jak na Oman przystało ;). Jak tak patrzę na zdjęcia, to wygląda, że tam jest całkiem czysto, co zupełnie mi się kłuci z tym bliskowschodnim (i arabskim) pierdolnikiem, który widziałem w wielu miejscach. O ile wcześniej o Omanie nie myślałem o tyle teraz, nawet gdyby się to zmieniło to kierunek jest dosyć wybuchowy.
tony montana napisał(a):
te kiero napisał(a):Biorąc pod uwagę co się obecnie dzieje to terminowo Wam się niezwykle udało.
Wielki meczet się bardzo podoba, perfekcja i nieskazitelna czystość.

Wyskoczyliśmy tam można powiedzieć "jednym z ostatnich samolotów"....

AgaGy napisał(a):Nie wiem jak się to stało, że nie widziałam posta z meczetu.
No mają rozmach.
No ale cóż, prędko tego nie zobaczę na własne oczy…

I to samo sobie pomyślałam co te kiero, że mieliście farta z wyjazdem.

Zobaczymy, co przyniesie czas, na razie to bardzo niebezpieczny region. Aż ciężko mi to sobie wyobrazić przypominając sobie jak spokojnie i na luzie tam było....

piotrf napisał(a):Patrząc na Twoje piękne zdjęcia wspaniałych budowli w egzotycznych dla nas rejonach , pomyślałem że należy spieszyć się z podziwianiem piękna tego świata , zanim szaleńcy go zniszczą . . .

Pozdrawiam
Piotr

Coraz więcej miejsc jest naznaczone tragediami ludzkimi, wg mnie jest coraz gorzej w tej materii......

piekara114 napisał(a):Dokładnie tak Piotrze. Stąd nie jeżdżę tylko do jednego kraju, a tym bardziej w jedno miejsce, bo dużo może mnie ominąć, a kiedyś może nie nadejdzie lub nie będzie już po co...

Słuszne podejście. Dlatego ja staram się jeździć w różne miejsca. Patrząc na ostatnie lata wzbogaciłem swoje wrażenia o
Egipt, Majorkę, Maderę, Albanię, Santorini czy Oman. A, no i Stambuł!

wiola2012 napisał(a):Otóż to, popieram :tak: . Chociaż po ostatnim stresiku myślę, że kolejny wyjazd będzie autem, tylko niech to paliwo troszkę stanieje ;) .

Prawdę mówiąc najbardziej to mi szkoda tego Iranu (bo Syria to już od dawna jest wyłączona z turystyki) bo tam chciałem się wybrać, ale chyba jednak ta okazja minęła bezpowrotnie.
Parafrazując ks. Twardowskiego, śpieszmy się zwiedzać świat, tak szybko ta możliwość się kończy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.04.2026 13:49

Za półtora miecha mamy być w Stambule, mam nadzieję, że do tego czasu coś nie co pokażesz?
Kupowaliście Istanbul Tourist Card na atrakcje?
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 02.04.2026 23:22

te kiero napisał(a):Za półtora miecha mamy być w Stambule, mam nadzieję, że do tego czasu coś nie co pokażesz?
Kupowaliście Istanbul Tourist Card na atrakcje?

Nie wiem na jak długo się wybierasz i jaki masz plan, ale my będąc 2 lata temu jedyną kartę jaką kupiliśmy to była Istanbul Kart na komunikację (tramwaj, autobus, metro, promy) i doładowywanie, ceny raczej niskie. Nie korzystaliśmy z kart typu Istanbul Tourist Pass, bo niestety zupełnie nam się to nie kalkulowało. Rzecz polega na tym, że najważniejsze atrakcje były pod opieką różnych instytucji i pomimo tego, że były bilety combo to nie było opcji żeby na jednej karcie były Topkapi, Dolmbahce, Cysterna Bazyliki wieża Galata (osobny bilet muzeum wieży ;) ) i Agia Sophia (osobny bilet muzeum Agii Sofii ;) ), a pozostałe meczety były z free (kościół na Chorze był zamknięty). Dla zagranicznych turystów ceny są "odpowiednio skalkulowane" ;).
Poprzednia strona

Powrót do Azja