Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

How are you my friend? O'MAN! & Stambuł

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.02.2026 23:41

Czy mi się wydaje, czy tam jest tak bardzo czysto. I pusto... gdzie są ludzie?
Ładnie, kolorowo, ciekawie, inaczej ... po prostu podoba mi się :tak:
Zwróciłam uwagę na przelicznik: 1 rial to prawie 10 zl. Do fortu za 11 riali też bym nie poszła, nawet za 7, ale do jakiegoś pałacyku już tak. Będą?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.02.2026 08:44

Przeliczanie riali na nasze jest bardzo bolesne :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.02.2026 08:19

wiola2012 napisał(a):Czy mi się wydaje, czy tam jest tak bardzo czysto. I pusto... gdzie są ludzie?
Ładnie, kolorowo, ciekawie, inaczej ... po prostu podoba mi się :tak:
Zwróciłam uwagę na przelicznik: 1 rial to prawie 10 zl. Do fortu za 11 riali też bym nie poszła, nawet za 7, ale do jakiegoś pałacyku już tak. Będą?

Ludzi w większości miejsc było bardzo mało. Ale np. gdy zwiedzaliśmy kolejnego dnia Meczet, który już pokazałem, to tam było mnóstwo ludzi - spowodowane jest to jednak tym, że on jest otwarty od 8-11 także trzeba się sprężać :)

Te ceny wejść to jakieś chore - bo za 7-10 Riali to masz porządny wieloskładnikowy obiad z napojami dla dwóch osób :)
za 15 Riali porządny nocleg dla dwóch osób :)

piekara114 napisał(a):Przeliczanie riali na nasze jest bardzo bolesne :lol:

Na szczęście zarówno noclegi, jak i jedzenie czy wypożyczenie auta są PÓKI CO, bardzo tanie :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.02.2026 08:52

Muscat cz.3

Mutrah Souk

Jeden z najbardziej znanych targów w Kraju. Obrazek

Dziś też mało ludzi ale jest popołudniu9 już - gdy przyjdziemy tu ostatniego dnia wycieczki to ludzi będzie sporo
Obrazek

Obrazek

BABA COLLECTION :)
Obrazek

Takie obrazki po wyjściu z souk
Obrazek

Obrazek

Tu jest entrance do Mutrah souk
Obrazek

Dzielnica Mutrah w ogóle całkiem nam się podobała - wcześniej zjedliśmy w bardzo dobrze ocenianym miejscu (4,8) gyrosy i świeże soki (całość - sięgam do notatek 60 zł za dwie osoby)
Obrazek

Obrazek

No jest egzotycznie jak dla nas Europejczyków
Obrazek

Ale bardzo bezpiecznie, nikt nas nie zaczepia, nawet na souk sprzedawcy są przyjaźni, a nie natrętni, wszyscy są mili i się uśmiechają
Obrazek

Oj, TROCHĘ krzywe zdjęcie, ale dobrze oddaje charakter dzielnicy
Obrazek

Obrazek

Jest 15.30 - zewsząd słychać wezwania Muezinów do modlitwy, my idziemy na Mutrah Market - część rybna już niestety nie działa, ale za grosze kupujemy daktyle, które będziemy jeść do końca wyjazdu oraz parę innych rzeczy
Obrazek

Ten jacht to był jakiś kosmos
Obrazek

Obrazek

Wracamy po auto
Obrazek

Auto oczywiście zaparkowałem za darmo na wyznaczonych miejscach przy ruchliwej głównej ulicy
Obrazek

Ja mam wielką ochotę wykąpać się z Oceanie Indyjskim (no dobra w Zatoce Arabskiej, w Zatoce Omańskiej) :) zatem jedziemy na chwilę na Darsait Beach
Obrazek

Obrazek

Nie była to jakaś rewelacyjna plaża, lazurów brak, ale woda przyjemna. Jednak zimny wiatr po wyjściu z wody dał mi trochę w kość
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy coś konkretniej zjeść na wieczór - na znane nam już treny koło Qurum Beach
Obrazek

Obrazek

Jest odpływ
Obrazek

i złota godzina
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy prawdziwą ucztę - W KAIA (4,7) za 120 złotych takie cuda: sushi po lewej, krewetki to te w pucharku, frytki truflowe - do tego sałatka, której nie widać, dwa napoje i dwie kawy.
Obrazek

:papa: :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.02.2026 14:36

tony montana napisał(a):Mutrah Souk
Jeden z najbardziej znanych targów w Kraju.

Bardzo schludnie się prezentuje w porównaniu z sukiem w Marakeszu :tak:
tony montana napisał(a):...krewetki to te w pucharku, frytki truflowe...

Ciekawie podane, apetycznie wyglądają, napisz chociaż jak smakują? :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2026 17:11

wiola2012 napisał(a):Ciekawie podane, apetycznie wyglądają, napisz chociaż jak smakują? :D

Wszystko było przepyszne, nawet nie zauważyliśmy, że nie było alkoholu :diabelek: :diabelek: :hearts:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2026 17:29

Wielki Meczet Sułtana Qaboosa

Następnego dnia podjeżdżamy pod Wielki Meczet Sułtana Qaboosa (jak już wiemy - dziś można go zwiedzić). Parking jest bardzo duży i każdy znajdzie dla siebie miejsce, nie muszę chyba dodawać, że jest darmowy
Obrazek

Rygorystyczny strój dotyczy głównie kobiet, ale i my z Kolegą z szacunku założyliśmy długie spodnie na tę okazję. Już "na ogrodach"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najpierw wchodzimy do takiego pomieszczenia, ale nie chce nam się wierzyć, że to TO
Obrazek

Wychodzimy i przechodzimy dalej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu już znajduje się wejście do właściwego meczetu - zatem po raz drugi zdejmujemy buty i...
Obrazek

..wchodzimy, nasze Panie
Obrazek

Dywan ma podobno 4000m2
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest na bogato
Obrazek

Meczet może pomieścić ok 20.000 wiernych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wzrok przyciągają też wspaniałe żyrandol z kryształami od Svarovskiego
Obrazek

Żyrandole pokryte 14 karatowym złotem, a największy z nich ma 8 metrów średnicy i waży 11 ton
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na terenie obiektu znajduje się aż 5 minaretów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można obmywać nogi
Obrazek