Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

How are you my friend? O'MAN! & Stambuł

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.02.2026 08:44

W Stambule byłem tylko dwa dni, więc chętnie wrócę tam na dłużej. To piękne miasto.
Pewnie u Ciebie znajdę kilka fajnych miejsc do zapinezkowania :)
Oman też mnie ciekawi, więc z przyjemnością popatrzę.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 08:55

Na komentarze pozwolę sobie odpowiedzieć PO odcinku

O jak Organizacja

1. LOTY - bilety kupowane 12.11. Koszt 1740 zł na osobę total. Loty 22.01 - tam, 1.02 - z powrotem
Latać do Omanu można na różne sposoby, np.
z Berlina do Stambuł i dalej do Muscat
czy AbuZabi/Dubai czy Frankfurt - Stambuł
czy Frankfurt - Dubai (i dolot z Dubaju)
czy z Warszawy do Dubaju, albo z Warszawy, Krakowa i (od 14.01.26!) z Gdańska do Stambułu i stamtąd dalej do Dubai

Jako, że nie chce mi się jechać autem do Berlina (a lotów z GDN nie ma do Berlina), a bilety przez Dubai czy z Frankurtu były sporo droższe, wymyślam inną opcję (NIECO ryzykowną)

Lot GDN - Stockholm Arlanda Wizzem (tutaj lekki fakap, bo w teorii "musimy" się zmieścić w 40x30x20, albo dokupić bagaż, co później czynimy, ponieważ kolejne loty (w tym powrotne) mamy albo dostępny nawet w cenie bagaż rejestrowany 20 kg + 55x40x25 i 40x30x20 (Pegasus) a w LOT.com bez tego rejestrowanego 20 kg, ale z dwoma mniejszymi na pokładzie

Zatem koszty (NA OSOBĘ)
GDN - Stockholm 69 zł za osobę + 161 zł walizka 10 kg (wspólna) - Wizzair
Stockholm - Stambuł + Stambuł - Muscat - lot 546 zł za osobę - Pegasus
Muscat - Stambuł - 435 zł za osobę - Pegasus
Stambuł - Gdańsk - 546 zł za osobę (Lot.com)

2. Auto
Europcar - Mazda 6 za 8 dni 1200 zł z wykupieniem wkładu własnego - finalnie dostaliśmy Peugeota 2008 (i był całkiem ok, bo wygodnie się wsiadało i wysiadało) - koszt podzielony na dwie rodziny

3. Noclegi
a. dwa pierwsze w Muscat - Sand View Hotel - można powiedzieć, że w "centrum" - Muscat jest bardzo rozległym miastem, rozdzielonym wydmami - 2 noce za 640 zł - 2 pokoje - czyli 160 zł za rodzinę za noc (ze śniadaniami)
Widok z okna pokoju
Obrazek

b. 2 kolejne noclegi w Nizwa (Omani Guest House) - na Old Town (na Souk) - 1200 zł - dwa pokoje ze śniadaniami (śniadania już w tej cenie, kosztowały 3 Riale - ok. 30 zł za osobę za noc) - - czyli ok 300 zł za rodzinę za noc
Apartament w Nizwa
Obrazek

Część śniadania, był jeszcze omlet, kawa, pita bread, croissanty, banany etc
Obrazek

c. 2 kolejne noclegi w SUR - willa z pokojami (mieliśmy oczywiście 2 osobne) nazywało to się Private Room in Sur House
42 Riale na dwie rodziny czyli ok 420 zł = 105 zł za Rodzinę za noc
Obrazek

d. Villa Taraf Sifah - na terenie ekskluzywnego dość ośrodka i zamkniętego w As Sifah - 30 Riali = 300 zł czyli po 150 Zł za Rodzinę za noc
Obrazek

Obrazek

e. Muscat Gate Hotel - noc blisko lotniska - 12minut do Car Drop-off - 320 zł za dwa pokoje - czyli 160 zł rodzina/noc
Obrazek

f. Stambuł
Dwie noce w Hotel Costera na Old Town - 800 metrów od Central Bazar i 1,2 km od Blue Mosque
177 Euro za dwie doby ze sniadamiami za dwie Rodziny - 44 Euro za Rodzinę/noc
Obrazek

Parę fotek z lotu
Lotnisko Arlanda - położone na północ od Sztokholm
Obrazek

Lotnisko jest całkiem spore i bardzo, ale to bardzo "ZALUDNIONE"
Jak widać LATA się stąd - naprawdę światowo
Obrazek

Gdzieś nad zaśnieżoną Bułgarią chyba
Obrazek

Lot ze Sztokholmu do Stambułu trwał ok 3h 15 minut
Obrazek

Obrazek

Lotnisko Sabiha Gökçen - na wschód od centrum Stambułu - stamtąd głównie, "W WIELE KIERUNKÓW', co warto sprawdzić sobie, bo na bogato jest) operuje turecki Pegasus Airlines (w tym roku mają jubileusz - 20 lat na rynku)
Stąd też jak widać LATA się stąd - naprawdę światowo. Na lotnisku jest naprawdę mega drogo, najtańszą opcją, aby coś zjeść jest niestety MCD (a i tutaj płacisz jakieś 15 Euro za BigMaca). Na szczęście alkohole (po literku whisky z Kolegą), które kupujemy do Omanu są w bardzo convenient price - ok 16 Euro za dużego Bushmillsa
Obrazek

Lot do Omanu w tę stronę trwa 4 godziny, nad jakimś Emiratem
Obrazek

To już północny zachód Muscatu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy lądowaniu lecimy nad wodę, aby kilka razy skręcić na lotnisko położone na zachodzie miasta
Obrazek

Przy wysiadaniu z samolotu taki obrazek - różne już rzeczy widziałem w samolotach, ale nie rzucane pod siebie pestki słonecznika....
Obrazek

Idziemy do okienek z "logowaniem do Kraju" - kontrola obejmuje skan twarzy, odciski palców, pieczątkę do paszportu oraz prześwietlenie toreb. Przed wylotem dużo naczytałem się o lekach, że trzeba mieć recepty i muszą być w opakowaniach i mają mieć ulotkę - pewnie jeśli Cie trzepią to to sprawdzają - nas to ominęło.
Flaszki też przeszły kontrolę bez słowa - 2 whisky i dwa Martini (4 osoby)

Odbior auta to szybka przyjemność - Europcar zapewnił o 3 nad ranem czasu omańskiego (24 naszego) dwie panie do obsługi - nie namawiały jakoś mocno na dodatkowe ubezpieczenie. Zatem możemy jechać

CIEKAWA REJESTRACJA
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 09.02.2026 11:44 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.02.2026 11:22

tony montana napisał(a):Lotnisko Arlanda - położone na północ od Sztokholm

I piękne :) Bardzo mi się podobało, podobnie jak helsińskie lotnisko.

Ceny zakwaterowania i warunki mega atrakcyjne. Loty (w sumie) trochę kosztują, ale można zaoszczędzić na noclegach ;)
Fajnie - siedzisz sobie w "pokoju kąpielowym" ;) i pijesz herbatkę 8) Wolałabym co innego, ale na piwo to tam chyba nie ma szans? :chytry:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 11:27

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):Lotnisko Arlanda - położone na północ od Sztokholm

I piękne :) Bardzo mi się podobało, podobnie jak helsińskie lotnisko.

Ceny zakwaterowania i warunki mega atrakcyjne. Loty (w sumie) trochę kosztują, ale można zaoszczędzić na noclegach ;)
Fajnie - siedzisz sobie w "pokoju kąpielowym" ;) i pijesz herbatkę 8) Wolałabym co innego, ale na piwo to tam chyba nie ma szans? :chytry:

Nie ma piwa, nie ma wina, nie ma wódki, nie ma whisky :)

Za to są inne rzeczy - w Stambule sobie odbiłem Efezami :)

Tak, póki co w Omanie jest MEGA tanio. Noclegi do wyboru do koloru, tanie jedzenie - obiad naprawdę wypasiony z krewetkami róznymi, warzywami grillowanymi mnóstwem pity, kawą, sokami "pod korek" etc - 80-100 zł za dwie osoby

Warto!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2026 14:41

Jestem pod wrażeniem logistyki. 3 różne linie, kilka biletów.... Nie miałeś obaw, że jak Wizz nawali to cały plan padnie? (to mnie zawsze blokuje przed takimi składakami).
Ostatnio edytowano 07.02.2026 18:25 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 17:45

piekara114 napisał(a):Jestem pod wrażeniem logistyki. 3 różne linie, kilka biletów.... Nie miałeś obaw, że jak Wizz nawali to cały plan padnie? (to mnie zawsze blokuje przed takimi składami).

Bałem się jak cholera

I odladzania 15-20 samolotów odlatujących od 5.40 do 6.49 rano z Lech Wałęsa Airport. (Było minus 15)
Na szczęście wylecielismy o czasie - chwilę po 6 rano :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2026 18:17

Normalnie Logistyka Intermodalna :rotfl:
Jeżeli Ty Montana się bałeś, to ja bym narobił :jezykukos:
Szacun.
Mało wiem o Omanie, ale można wnioskować, że coraz bardziej otwarty na świat.
Zdecydowanie lepiej brać bushmillsa niż bigmaca :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.02.2026 19:20

Super! Takie podróżowanie lubię, 2-3 noce w jednym miejscu, 2-3 w drugim. Łączyć loty i kombinować też lubię, ale od razu pomyślałam sobie to samo co Beata
Jestem pod wrażeniem logistyki. 3 różne linie, kilka biletów.... Nie miałeś obaw, że jak Wizz nawali to cały plan padnie? (to mnie zawsze blokuje przed takimi składakami).

Coraz więcej różnych zawirowań. Wizz lub Ryanair lubią zmieniać dzień, godzinę, lotnisko :lol: . Dobrze, że wszystko się udało :) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 19:56

piekara114 napisał(a):Już po tytule wiedzialam, że to Tony nadaje :lol:

maslinka napisał(a):Tony, jak Ty to robisz, że tyle latasz? 8O :mg:
też mnie to zawsze zastanawia... Urlop mi się coś nie chce rozciągnąć jak u Tonego (26-10 obowiązkowy z KP i 2 wypady i koniec).

Może tą relację dociągniesz do końca bo mnie mega interesuje (podobnie jak Madera :chytry: Nie ukrywam, że logistyka mocno mnie interesuje, więc nie szczędź szczegółów i info cenach....

Urlop przez ostatnie 10 lat miałem różnie - bo byłem na DG, co ma swoje plusy i minusy

Teraz mam normalnie 26 dni, co pewnie skróci mi możliwości, ale co tam :)

wiola2012 napisał(a):U mnie będzie Oman i Dubaj za jednym zamachem, tylko jeszcze nie wiem kiedy. Ale jak Tony będzie tak zachwalał, to przestanie być cudnie naturalnie :mg:

Mnie Dubaj za mocno nie ciągnie, choć może kiedyś?

Oman jest jeszcze (poza Muscatem) mocno dziki i pusty, co mi się strasznie podoba(ło)

majkik75 napisał(a):Oczywiście, że jestem i będę śledził :proszedzieki: :verryhappy:
Dołączam do osób zafascynowanych Twoją ilością wyjazdów :chytry: :hut:

Oj tam oj tam, tak się złożyło, że w odstępie miesiąca były dwa :)

Mikromir napisał(a):Zajawka niczego sobie... :coool: Będę wpadać :tak:

Zawsze jesteś mile widziana :)

_Piotrek_ napisał(a):Nie ukrywam, że Oman nie leży za bardzo w spektrum moich zainteresowań, jest kilka innych bliskowschodnich krajów, które chętniej bym odwiedził, jak choćby Syrię, Liban, Iran, ale z uwagi na obecną sytuację geopolityczną, bardziej cenię sobie święty spokój ;). Za to jak sam zauważyłeś w innym wątku, 2 lata temu mieliśmy okazję zwiedzić Stambuł w tym samym feryjnym okresie. Byliśmy 5 dni, ale jak się okazało, przynajmniej kilka dni za krótko, bo miasto jest ogromne. Pogoda była mocno w kratkę i było raczej chłodno, a na pewno zimniej niż się spodziewałem, Z pewnością ciekawe miejsce, warte odwiedzenia, chociaż ...
Będę zaglądał, może zmienię zdanie na temat Omanu.

A tu Ci się dziwię, bo znając Twoje relacje i nieco upodobania uważam, że Tobie bardzo by się w Omanie spodobało :)

Janusz Bajcer napisał(a):Omanu tu jeszcze nie było, więc trzeba się omanić :oczko_usmiech: :coool:

Nie ma - ale będzie :)

te kiero napisał(a):Tak jak już gdzieś pisałem, Oman pierwszy raz wyświetlał się na zimowych Lastach biur podróży i to w cenach bardzo akceptowalnych, tańszych niż takie Kanarki. Jednak długość lotu raczej z tych nieakceptowalnych dla nas...
Ale chętnie popatrzę, już się podoba.
(innym kierunkiem egzotycznym, który tej zimy się objawił w Lastach był... Uzbekistan i tej kierunek obrał bym chętniej)

W zakresie Stambułu... były już przymiarki, w maju mamy być szczególnie blisko, więc Kto wie, niestety 3dni w Stambule zwiększają mi koszt samochodowego wschodnio-bałkańskiego tripu o 2,5tys pln.
Chętnie poczytam o cenach wejściówek, na co się zdecydowaliście i jak poszło live.

Uzbekistan, a w ogóle okolice Morza Kaspijskiego SĄ w sferze moich zainteresowań, ale chyba jeszcze muszę trochę poczekać

Autem do Stambułu nie pchałbym się nigdy :)
raczej wyczaj jakieś dobre loty z Krakowa/Warszawy/Gdańska
Embrarer 195 Lotu 1.02 leciał ze Stambuły do Gdańska 2h 20 minut. I to mimo całkiem sporych turbulencji na początku lotu

Aglaia napisał(a):Jestem obowiązkowo :-) .

Stambuł - wiadomo - nie mogło mnie zabraknąć.

Oman miał być grany na 40 małżonka ale był wtedy grany COVID więc pojechaliśmy też na wschód tylko jakby inny bo w Bieszczady :rotfl: . Może na 50 się uda ;-) . Zrobiliśmy małą przymiarkę w 2024 r. robiąc krótki wypad z Dubaju i tylko rozbudziliśmy apetyty ;-) .

Witam jedną z moich KULTOWYCH i mega odważnych Podróżniczek
Dla Ciebie taki Oman to będzie pestka

Ja tylko potwierdzam, że warto
I im wcześniej tym lepiej, wspomnicie moje słowa za 5-10 lat. Tam się BARDZO szybko buduje.

piotrf napisał(a):Bardzo fajne kierunki :spoko: będę śledził

Pozdrawiam
Piotr

Liczyłem na Twoją obecność Piotrze :)

yarko2000 napisał(a):Jestem, kawa w ręku i oglądam :)

Kawa po arabsku? ;)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):No teraz był okres świąteczno-noworoczny (Hiszpania) która wskoczyła tak nagle

To byliśmy w podobnym czasie, bo my witaliśmy Nowy Rok w okolicach Walencji.

Pozdrawiam,
Wojtek

My noc 31.12 na 01.01 spędziliśmy w Sevilli :)

AgaGy napisał(a):
tony montana napisał(a):
są chętni ??

Oczywiście :tak:
Także poproszę o dużo szczegółów bo jeden z tych kierunków jest brany pod uwagę na październik.

Oba wypasione na maxa :)

Będą szczegóły, a właściwie JUŻ SĄ :)

empire13 napisał(a):W Stambule byłem tylko dwa dni, więc chętnie wrócę tam na dłużej. To piękne miasto.
Pewnie u Ciebie znajdę kilka fajnych miejsc do zapinezkowania :)
Oman też mnie ciekawi, więc z przyjemnością popatrzę.

My bylismy 2,5 dnia (2 noce) ze słabą pogodą. Ba pewno DO POPRAWKI bo to fascynujące miasto.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 20:00

piekara114 napisał(a):Jestem pod wrażeniem logistyki. 3 różne linie, kilka biletów.... Nie miałeś obaw, że jak Wizz nawali to cały plan padnie? (to mnie zawsze blokuje przed takimi składakami).

Kto nie ryzykuje - ten nie ma :)
Śmiem twierdzić, że cena za 5 lotów w obie strony te wiele tysięcy kilometrów na poziomie 1740 zł / osoba to jak za darmo w dzisiejszych czasach :)

te kiero napisał(a):Normalnie Logistyka Intermodalna :rotfl:
Jeżeli Ty Montana się bałeś, to ja bym narobił :jezykukos:
Szacun.
Mało wiem o Omanie, ale można wnioskować, że coraz bardziej otwarty na świat.
Zdecydowanie lepiej brać bushmillsa niż bigmaca :lol:

No.... obawiałem się, ale moje obawy skutecznie tłumiła ŻOna: "przymknij się, wszystkie samoloty tego dnia polecą, będzie
szybkie odladzanie"

wiola2012 napisał(a):Super! Takie podróżowanie lubię, 2-3 noce w jednym miejscu, 2-3 w drugim. Łączyć loty i kombinować też lubię, ale od razu pomyślałam sobie to samo co Beata

Coraz więcej różnych zawirowań. Wizz lub Ryanair lubią zmieniać dzień, godzinę, lotnisko :lol: . Dobrze, że wszystko się udało :) .

ZGadza się. Zatem miałem obawy, bo od tego pierwszego lotu o 6 rano dużo zależało. Kolejne loty o 11.15 ze Sztokholmu do Stambułu i ten o 21 czasu stambulskiego (19 naszego) do Omanu
No i czy w ogóle polecimy na ferie ;)

hihi
Ostatnio edytowano 07.02.2026 20:33 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 20:32

O!MAN

Wizzair: Gdańsk - Stockholm 6.00 (7.15 w Arlanda)

Pegasus: Stockholm Arlanda - Stambuł Sabiha
11.15 - 16.45 czasu stambulskiego (14.45 polskiego)

Pegasus: Stambuł Sabiha - Muscat Seeb International Airport 21.15 (czasu stambulskiego - finalnie nieco się opoznił tutaj ale szybciej leciał niż zakladano) - 3.00 (czasu Omańskiego - 24.00 czasu polskiego)

Jeśli uważacie, że w Wizzair czy Ryanair w samolocie jest drogo, to Pegasus jest jeszcze droższy - kanapki, piwa etc

UDAŁO SIĘ

Jesteśmy w Muscat.

Szerokimi kilkupasmówkami dojeżdżamy w 15 minut (ok 17 km) do naszego pierwszego lokum w Omanie.
Hotel Sand View.
Obrazek

Recepcja open 24 h. Szybki check-in
Śniadania od 8-10. My mamy aktualnie przy CHECK-IN przed 4 rano (umawiamy się zatem na breakfast na 9.30 czasu omańskiego - 6.30 polskiego na śniadanie)

W okolicy hotelu czynne całą dobę dwa markety.
Widok z okna hotelu
Obrazek

Obrazek

8O 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po śniadaniu sprawdzamy wysokość wydmy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy
Obrazek

31???
Obrazek

Podjeżdżamy pod obowiązkowy w Muscacie Sultan Qaboos Grand Mosque
Obrazek

Odbijamy się od ściany a właściwie od karabinu miłego Pana, który mówi, żeby przyjśc jutro o 8 bo dziś zamknięte. (piątek!)
Obrazek

To sobie przynajmniej parę fotek strzelimy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zielono
Obrazek

Obok Meczetu mamy taki ładny park
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy bliżej meczetu
Obrazek

Obrazek

Meczet jest nowym dziełem, został oddany do użytku w roku 2001, może pomieścić ok 20.000 wiernych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz druga strona
Obrazek

Mają tam przestrzenie
Obrazek

Obrazek

Kwiatuszki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyjedziemy tu jutro na zwiedzanie ŚRODKA - bo BEZWGLĘDNIE warto to zrobić - wrażenia są niezapomniane
--
Teraz jedziemy na kawkę na plażę. Zobaczcie jakie tam są odległości - taki mały kawałek na mapie - 5,5 km
Obrazek

EDIT
SORRY - my byliśmy na kawce nie na Qubrah Beach jak Wam pierwotnie pokazałem wyżej ale na wschodnim początku Qurum Beach - tutaj
Obrazek

Ocean Indyjski - no, Zatoka Omańska, która jest częścią Morza Arabskiego.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyspa AL Fahal - podobno dobre miejsce do nurkowania
Obrazek

Pijemy prawdziwą dużą kawę (bo w hotelu była bardzo słaba) - ceny: 1 Rial za Americano, 1,2 Riala Capucho (czyli 10-12 zł)
Obrazek

I idziemy na mały spacer - teren trochę przypomina mi promenadę w Pafos na Cyprze
Obrazek

Obrazek

--
a potem jedziemy do cudownej dzielnicy Mutrah
Obrazek

cdn

:papa: :papa:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 09.02.2026 10:50

Logistyka poziom "master" . Zawsze podziwiam silne nerwy ludzi, którzy decydują się łączyć dalsze loty z "dolotem" wizzairem albo ryanem bo tu jak w piosence - wszystko się może zdarzyć ;-) . Ostatnio landrynka poinformowała nas o przesunięciu lotu o 12h - i z miłego popołudniowego lotu zrobił nam się lot przed świtem ;-) . Na szczęście jeszcze trochę czasu mamy - może jeszcze coś zmienią :rotfl: .
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 10.02.2026 22:30

tony montana napisał(a):
_Piotrek_ napisał(a):Nie ukrywam, że Oman nie leży za bardzo w spektrum moich zainteresowań, jest kilka innych bliskowschodnich krajów, które chętniej bym odwiedził, jak choćby Syrię, Liban, Iran, ale z uwagi na obecną sytuację geopolityczną, bardziej cenię sobie święty spokój ;). Za to jak sam zauważyłeś w innym wątku, 2 lata temu mieliśmy okazję zwiedzić Stambuł w tym samym feryjnym okresie. Byliśmy 5 dni, ale jak się okazało, przynajmniej kilka dni za krótko, bo miasto jest ogromne. Pogoda była mocno w kratkę i było raczej chłodno, a na pewno zimniej niż się spodziewałem, Z pewnością ciekawe miejsce, warte odwiedzenia, chociaż ...
Będę zaglądał, może zmienię zdanie na temat Omanu.

A tu Ci się dziwię, bo znając Twoje relacje i nieco upodobania uważam, że Tobie bardzo by się w Omanie spodobało :)

tony montana napisał(a):...

Obrazek

I idziemy na mały spacer - teren trochę przypomina mi promenadę w Pafos na Cyprze
Obrazek

cdn

Nie mówię kategorycznie nie, ale z pewnością nie łapie się nawet do pierwszej dziesiątki najbardziej oczekiwanych kierunków, musisz pokazać coś więcej niż tylko "cyryjskie promenady" ;).
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.02.2026 18:06

Aglaia napisał(a):Logistyka poziom "master" . Zawsze podziwiam silne nerwy ludzi, którzy decydują się łączyć dalsze loty z "dolotem" wizzairem albo ryanem bo tu jak w piosence - wszystko się może zdarzyć ;-) . Ostatnio landrynka poinformowała nas o przesunięciu lotu o 12h - i z miłego popołudniowego lotu zrobił nam się lot przed świtem ;-) . Na szczęście jeszcze trochę czasu mamy - może jeszcze coś zmienią :rotfl: .

Trzymam kciuki :)

No fakt - trochę ryzykowaliśmy :)

_Piotrek_ napisał(a):
Nie mówię kategorycznie nie, ale z pewnością nie łapie się nawet do pierwszej dziesiątki najbardziej oczekiwanych kierunków, musisz pokazać coś więcej niż tylko "cyryjskie promenady" ;).

Pierwszy set zdjęć Cięnie przekonał widzę ;)
WYMAGAJĄCY CZytelnik :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.02.2026 18:28

M jak MUSCAT

O tej okolicy na plaży Qurum gdzie piliśmy kawę opowiem kiedyś indziej, bo jest tam sporo knajpek, w tym wspaniała meksykańska, w której jedliśmy dzień później

Teraz jedziemy do dzielnicy Mutrah. Po drodze mijamy "właściwy" Mutrah ze słynnym Soukiem - jeszcze tu wrócimy. Zaczynamy od dzielnicy z pałacami, budynkami ambasad, Fortem etc
Obrazek

Znajduje się tutaj sporo eleganckich budynków
Obrazek

Parkujemy na darmowym (innych w Omanie nie spotkałem) parkingu (tutaj za nami) - tam dalej już autem nie można jechać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widzimy taki imponujący i mocno pusty plac
Obrazek

Obrazek

jest zieleń
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bo jest tutaj ładnie
Obrazek

Pałac Al-Alam. Oficjalna rezydencja sułtana słynąca z fasady zdobionej intensywnie niebieskimi i złotymi kolumnami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tamtą stronę też jest ciekawie
Obrazek

i bardzo zielono i różnokolorowo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszędzie są wieżyczki
Obrazek

Jak widać, plac sroce spod ogona nie wypadł
Obrazek

Trochę w cieniu
Obrazek

Po drodze do Fortu Al-Mirani spotykamy takie cudo
Obrazek

Obrazek

W samym Forcie Al-Mirani proponowano nam wejście za.... 11 Riali (110 zł) potem cena spadłą do 7,70 - ale i tak grzecznie podziękowaliśmy za zwiedzanie fortu za 18-19 Euro od łebka....(a tym bardziej nie za 26-27 Euro ode łba
Obrazek

Al-Mirani z dołu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tutaj sporo rządowych budynków i ambasad, ale przy każdym obiekcie stoi żołnierz - wolimy nie fotografować
Obrazek

Parkujemy przy SOUK na Mutrah - jesteśmy głodni!
Obrazek

Obrazek

cdn
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja