Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH- Pogadajmy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 18.04.2013 21:04

Taka uroda. To musi bujać :wink: ....
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 18.04.2013 22:24

AdamSz napisał(a):Taka uroda. To musi bujać :wink: ....

Jasna sprawa. Przerażony nie jestem. Ostatnio wpakowalem się w obligacje korporacyjne (Ing Globalnego Długu Korporacyjnego) i na spokojnie sobie poczekam. Na dniach trzeba będzie uzupełnić mojego regulara w oparciu o fundusz akcyjny, coby więcej j.u. zakupić.
W Polsce w ogole regularne inwestowanie to dla większości jakiś matrix. Wszyscy boją się jak ognia. Jeden z moich funduszy w ciągu ostatniego roku zarobił 4%, a ja zrobiłem sobie z niego regulara i zrobiłem blisko 9%. Można? Można!

Banki zaczynają cisnac na fundusze. Mają kupę kasy na lokatach i teraz muszą to wypchnac, bo odsetki będą boleć. Jeszcze nie tak dawno 6% dawały lekka rączka, a teraz biorąc poprawkę na obniżkę stóp, wibid, troszkę leżą i kwicza. A biorąc jeszcze poprawkę na zakrecenie Rodziny na swoim, jeszcze obowiązującą Rekomendacje T, totalna awersje na kredyty dla budowlanki i transportu, muszą cisnac na wynik prowizyjny. Mając tyle kasy na lokatach, najprościej przekonwertowac na TFI. Dla giełdy to dobry scenariusz. Napływ kapitału zawsze robi dobrze...przy czym zakładam, że na chwilę obecną większość i tak wyląduje w bezpiecznych.

Kurcze, woda ognista mi język rozwiazala:-).
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 18.04.2013 22:55

Bardzo fachowo to opisałeś...po tej wodzie :D ...Kiedyś miałem fundusze, ale ?? normalnie nudziło mnie to..Leżało to i takie tam...mało się działo. teraz walczę bezpośrenio, szybkie akcje..zaczepka na trendy... plus minus......przynajmniej wiem do kogo miec pretensje.zyskał - stracił ? :D a nie wymyslam jakiemus anonimowemu brokerowi...taka zabawa...życzę miliona w portfelu (nam) . pozdrawiam.................................coś mi pachnie letnia hossą jak w 2010 (podobny układ) w maju była zwałka i panika poleciało ze 20% ludziska się wyprzedawały na dołkach. a w lipcu nietypowo szarpneło i przyjemnie było leżeć na plaży (nic nie robienie i up)..i pod koniec roku zbiory :) .....w 2011 natomiast odwrotnie.....sławny down w sierpniu 5.08 pamietna data...wakacje smutne i.lizanie ran do kwietnia 2012 :wink: ,,,,oczywiście prosze nie brać tego za wyrocznię :wink: jak to mówią, każdy kowalem własnego...pzdr
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 19.04.2013 06:20

MRK napisał(a):Kurcze, woda ognista mi język rozwiazala:-).

Spokojnie. Ja i tak nic z tego nie zrozumiałem.
Jedyne co potrafię to kupić jakiś fundusz ..... aby w końcowym rezultacie stracić. Na akcjach zresztą mam podobnie (GPW, JSW,...)
Jak zarobiłeś to zapewne z moich pieniędzy to poszło :wink: Oddasz troszkę :?:
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 19.04.2013 08:17

Proponuję teraz patrzeć na kghm...Dobrze by było, jakby jeszcze się obsunął....od 21 nie myslę , :) to były czasy, kto wtedy wszedł, to zrobił życiowy dill ...ale etap kghm ma fajny, aby przygotować się do skoku. ..pozdr
adamola
Odkrywca

Postnapisał(a) adamola » 19.04.2013 09:45

MRK napisał(a):Raczej... Górnik sprzeda (o ile już po cichu tego nie zrobił) od razu, co by kaska była. Większości raczej nie będą interesować dywidendy, czekanie na zysk itd., bo zysk ma już. I nie jest też tak, że każdy z nich ma tylko 75 sztuk. Tak, tyle dostali, ale ile jeszcze nabyli osobno, to już inna historia. Poleci kurs w dół ja nic.

Górnicy ze stażem minimum 20 letnim dostali 382 akcje JSW
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.04.2013 13:40

AdamSz napisał(a):Bardzo fachowo to opisałeś...po tej wodzie :D

Bo to było jeszcze w momencie, kiedy język się rozwiązał...dwie godziny później się dość konkretnie poplątał:).

AdamSz napisał(a):...Kiedyś miałem fundusze, ale ?? normalnie nudziło mnie to..Leżało to i takie tam...mało się działo.

Zawsze mam jakieś fundusze, szczególnie w takich okresach. Czasem nie mam siły do GPW. Poza tym, nie lubię trzymać całej kasy w jednym miejscu. Na surowce nie wchodzę, bo to jest hardcore, Forex tak samo. Aktualnie więcej mam na GPW niż w TFI i pewno długo tak zostanie.

woka napisał(a):Jedyne co potrafię to kupić jakiś fundusz ..... aby w końcowym rezultacie stracić. Na akcjach zresztą mam podobnie (GPW, JSW,...)

Coś pisałeś gdzieś wyżej, że masz chyba jakiegoś doradcę... Nie sprawdza się? GPW kupiłeś na debiucie? Po 50zł chyba był debiut, prawda? Nie pamiętam dokładnie. Jeśli tak, to 20% w dół to pikuś:).

JSW nie ma co ruszać, bo doły niemiłosierne. Jak SP nie podniesie planowanej dywidendy (2,52zł), to przed wysypem górniczych akcji trzeba spierniczać. Zakładam, że kasę potrzebują, więc nie może zostać na 2,52zł. Nie dość, że papier gówniany strasznie, to jeszcze dywidenda z dupy. Też mam i wiem, że boli:).

Jak chcesz gdzieś przeczekać (min.6 miesięcy) i zarobić, to pomyśl o funduszach obligacji korporacyjnych, niekoniecznie polskich. Powinny dać jakieś 6-8% w ciągu roku. Skarbowe raczej osiągną 3-4%. Nie powtórzą zeszłorocznych wyników. Nie ma szans, nie przy takich stopach...a w tym roku jeszcze jedna obniżka stóp może się zdarzyć. Emerging Markets (kraje rozwijające się, blok wschodni itp) też bym sobie odpuścił. Możesz zerknąć na Turcję jeszcze. Tam powinno się jeszcze dać zarobić przez dwa,trzy kwartały, może dłużej... Są silnie powiązani z UE, ale w niej nie są, więc "rak" Turcji nie toczy.
Może Japonia...zaczęli drukować jeny na potęgę (co miesiąć ma to być 100 mld $)... Osłabią jena - eksport będzie bardziej opłacalny, a przecież ten jest cholernie ważny dla Japonii. Poza tym, od groma eksporterów jest na japońskiej giełdzie. Coraz większa ilość inwestorów spogląda też w tamtym kierunku. Za chwilę mogą wystrzelić jak USA, na które też można zerkać. Ci dalej drukują (85 mld $ na miesiąc).

Możesz też połączyć te inwestycje i wybrać jakiś fundusz spółek dywidendowych, najlepiej globalny, albo amerykański. Europejski na chwilę obecną odpuściłbym. W globalnym masz i USA i Japonię i Europę.

No i są Chiny...ale tam chyba nie wszedłbym. Wszyscy czekają na pęknięcie bańki na rynku nieruchomości...bo wg większości, taka właśnie się napompowała. Poza tym, kurs juana jest państwowy, a nie rynkowy, a zaufania to ja tam do nich nie mam:).

woka napisał(a):Oddasz troszkę?

Jak się odkuję, to flaszkę mogę postawić:)

AdamSz napisał(a):Proponuję teraz patrzeć na kghm...

Zgryz mam... sam nie wiem...

adamola napisał(a):Górnicy ze stażem minimum 20 letnim dostali 382 akcje JSW

Jeszcze lepiej... gdzies mi to info uciekło... No to teraz tylko czekać na SP i wartość dywidendy.

Tym razem mi się język rozwiązał na trzeźwo:).
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 19.04.2013 15:45

MRK napisał(a):Coś pisałeś gdzieś wyżej, że masz chyba jakiegoś doradcę... Nie sprawdza się?

Owszem. Miałem, ponieważ (wreszcie) zakończył się okres 5 letni i mogłem z tego bez karnych opłat wyjść.
Bank Millenium ma w swojej ofercie konto Prestige ( od 100 tys. wzwyż).
Aby nie psuć humoru ....... po 5 latach mam około 5 tys. mniej niż wszedłem.
Fajne te doradcy. .............. osobisty doradca :!: ( quźwa go mać). :twisted:
Jak to piszę to mnie już jaśnista zalewa.
Mogę powiedzieć, że "przeklinam" dzień w którym mnie namówiono na giełdę. Nie liczę dokładnie aby nie wpaść w depresję ale grubo ponad 100 tys. miałbym teraz więcej, gdybym o giełdzie nigdy nie słyszał.

.............. i bądź tu człowieku zdrowy. :(
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.04.2013 16:28

Ajć... rozumiem, że trenował na Tobie zdolność do łamania asertywności u klientów. W bankach niestety, ale coraz częściej spotyka się sprzedawców, a nie doradców. To nie zawsze nawet jest ich wina.
Nieźle Cię musiał "ubierać".

Teraz mógłbyś takowego do sądu podać. Są pewne regulacje (MIFID się zwą). Wystarczy, że nie podpiszesz ankiety odnośnie Twojej wiedzy o inwestowaniu, a już masz haka...przy czym, z drugiej strony nawet rachunku maklerskiego nie otworzysz, bez tego świstka. Z trzeciej strony, musiałbyś udowodnić, że ten produkt, te akcje zostały Ci przez niego polecone, a to nie jest proste.

Woka, bierz kasę i odbijaj na funduszach, skoro giełda powoduje u Ciebie palpitacje serca. Wszystko masz w cyklach, dużo jesteś w stanie przewidzieć... na GPW raczej już nie masz takiej kontroli. Na lokatach tego nie odrobisz... Nie wiem, jaki to procent straty te "grubo ponad 100 000zł", ale funduszami jesteś w stanie podgonić, jeśli te grubo ponad 100 000zł nie było wszystkim:).
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 19.04.2013 16:50

MRK
Wiesz, 5 lat to długi okres. Były chwile, że zarabiałem ale dwa razy byłem blisko załamania (2008 r, 2011).
najgorzej było dwa lata temu w sierpniu. Miałem "nosa", że spadnie ale "doradca" ( zmieniali się, na przestrzeni tych lat miałem 3) bazując na telekonferencji z centralą był odmiennego zdania.
...bum i 35 tys. w plecy.
Co mu zrobisz, ...... mogłem nie słuchać.
ehhhhh, .... naucz mnie ( lub podpowiedz) a postawię Ci dobrą wódkę. :D

PS
Mam: Pko BP, PZU, GPW, JSW ........ jak kupiłem w momencie wejścia tych spółek na giełdę- tak mam.
GPW i JSW to czyta strata.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 19.04.2013 17:04

MRK napisał(a):Teraz mógłbyś takowego do sądu podać. Są pewne regulacje (MIFID się zwą). Wystarczy, że nie podpiszesz ankiety odnośnie Twojej wiedzy o inwestowaniu, a już masz haka...

Właśnie.
A jakbym podpisał a w jej treści, że jestem "głupi jak buc" czyli nic a nic nie wiem o giełdzie :?: Co by mogło być :?:
Oczywiście, podpisałem tą ankietę, że cuś tam wiem o zagrożeniach. :oops:
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 19.04.2013 21:21

Teraz spojrzałem na tą jsw....faktycznie trend boczny wali juz prawie dwa lata ....jak masz co jeść i Cie kredyty nie męczą, to jednak bym zakopał i zapomniał.....na dole wychodzić ???? za dwa lata można powtórnie pluć w brodę i skakać z mostu ...ech życje , życje jak mówił Wertyński :wink: ...wiesz, nie ma co gdybać, było, mogło byc nie ma .....na giełdzie tak jest, nigdy nie strzelisz w bingo,,, jakbym miał analizować, kiedy z czegoś wyszedłem, ile mogłem zyskać, ile mogło byc a poszło bokiem, to bym do tworek wyjechał :lol: .chciwość najgorszym doradcą.......target to taki - byle jaki zysk (im wyżej to lepiej, ale każdy ma cieszyc)....zero - stan minimum...nie ma co się napalać...Życzę zielonego..... pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.04.2013 23:11

woka, odnośnie MIFID dam Ci znać w poniedziałek, bo weekend mam wybitnie alkoholicki:). Ciężko zdania formułować:).
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 22.04.2013 15:56

woka napisał(a):ehhhhh, .... naucz mnie ( lub podpowiedz) a postawię Ci dobrą wódkę. :D

Wódki się mogę napić, ale nauczyć? Czego? Giełdy? woka, nie ma bata:). A jak się znajdzie taki, który Ci powie, że Cię nauczy, to weź tą wódkę, zaszyj się w Wetlinie i chlapnij sobie. Lepiej na tym wyjdziesz:). Można przewidzieć z jakimś prawdopodobieństwem zachowanie jakiegoś sektora gospodarki (w takim wypadku mozesz sobie stworzyć koszyk spółek np), jakiegoś rynku lokalnego (tutaj poprzez TFI) itp... ale bardziej globalnie, że tak napiszę...a celowanie w określoną spółkę??? Ja się na to nie piszę. Moimi pieniędzmi - tak, cudzymi - nie:)... Może inaczej... gra na giełdzie to ciągła nauka... Musisz coś wiedzieć, musisz potrafić przesiewać i analizować pewne informacje, musisz wiedzieć, gdzie ich szukać. Poczytaj coś o cyklach koniunktralnych wg Pringa. Nie jest to perpetuum mobile, ale przynajmniej coś Ci może wyjaśni. Poczytaj o wskaźnikach, zależnościach pomiędzy różnymi elementami rynku, zobacz, co robi plotka na rynku (a na New Connect to już w ogóle) itp... Nie jestem alfa i omegą. Sam umoczyłem na GPW pieniądze. Górki też były. Było - minęło. Dalej się w to bawię, ale z uwagi na niedobór czasu - nie napieram intensywnie.

Nie wiem, może AdamSz pokusiłby się o jakiś uniwersalny poradnik, ale ja nie. Zresztą nie wierzę w coś takiego, jak uniwersalny poradnik o inwestowaniu.

I najważniejsze... na giełdę trzeba mieć czas. A jeśli go nie masz - to pieniądze ewentualnie w TFI, a nie w GPW:). TFI też może inwestować w giełdę, ale jednak to ryzyko jest troszkę bardziej rozproszone...

woka napisał(a):PS
Mam: Pko BP, PZU, GPW, JSW ........ jak kupiłem w momencie wejścia tych spółek na giełdę- tak mam.
GPW i JSW to czyta strata.

Na PKO BP nie liczyłbym w tym roku, bo w ogóle branża nie pokaże dobrych wyników.
Na temat PZU nie mam zdania. Ubezpieczenia nigdy mnie nie ruszały.
Na temat GPW...sam nie wiem.
Na temat JSW pisałem wyżej.

Zerknij na spółki farmaceutyczne.

MIFID później, bo nie ogarniam się czasowo:)
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 25.04.2013 11:27

....zaszyj się w Wetlinie....

Witam Szanownych Kolegów.........Właśnie zaszyłem się na parę dni w dziczy mazurskiej..... i patrzę od czasu do czasu jak to się wali w dół i podskakuje :wink: ....Nie wiem co tam w polityce i gospodarce, ale mizernie to wygląda...... Moja rada na teraz, to...żadnych panikarskich ruchów......nie ma patentu na gpw.... Obserwować kondycję spółek, ...patrzeć na wyniki....podczepiać się pod trendy...trochę intuicji - i to wszystko dla leszczyka, który od czasu do czasu coś tam chce poskubać haczyk......I najważniejsze - w porę wyskoczyć. Tak jak pisałem, najgorsze to nadmierna pazerność,,,,wtedy najczęściej zostaje się z papierami i zabawa trwa od początku, albo nie odbuduje się nigdy .... Cel to byle jaki, ale zysk....., a zero - to baza do dalszej zabawy.....Najgorsze rozwiąznaie to próba odbudowy na stracie ---- wybitnie stresująca sytuacja 50/50...duża możliwość pójścia w skarpetach na lata (zawsze).......Taka moja filozofia.......Życzę zielonego i pozdrawiam.....Trzymajcie się i nie dajcie się :) .........PS. patrzcie na Emperię i CDP, wybitnie spekulacyjna hawe też szoruje po minimach.....Syntos dzisiaj płaci , tam mogą być lada moment duże ruchy w górę, bedzie bujać jak w zeszłym roku, można trochę wziąć na krótki termin i pobawić się góra - dół.....Ale tą Emperię mam na oku, mocno się osunęłą - była po 61, nie wim , czy tam coś, z tymi stokrotkami im nie pasi ???, trzeba popatrzeć jakie perspektywy i komunikaty, ogólnie do tej pory trend mała dobry. Wygląda, że dzisiaj skończy na plusie i chyba będzie się podnosić....(ale tylko - chyba ) :) .......pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH- Pogadajmy - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone