Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie po Tucepi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fpaprocki
Globtroter
Gdzie po Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 23.04.2012 22:31

Witam wszystkich CroManiaków :-)

czytam i czytam i dostaję przysłowiowych "oczopląsów" od tych pięknych historii o Chorwacji. Zaznaczam, że w Chorwacji mnie jeszcze nie było. Decyzja już padła. Jedziemy w 5 osobowym składzie do Tucepi od 11.08. na jeden tydzień. Po tym tygodniu aby się nie zasiedzieć planujemy się przenieść w kierunku północnym od Tucepi. Jedziemy z dzieckiem stąd wolelibyśmy już się bardziej na południe nie oddalać.

I tu mam wielkie pytanie do was, doświadczonych CroManiaków, gdzie warto by się wybrać jako drugi cel w Chorwacji? Naszym celem są głównie piękne widoki, spokój, góry oraz plaża.

Czy macie może jakieś propozycje?

Będę wdzięczny za wszelkie rady. :D
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 24.04.2012 08:10

Tydzień to nie da się 'zasiedzieć' chyba w jednym miejscu w Cro - tym bardziej, że się jedzie do Chorwacji pierwszy raz w ogóle.
Jest tyle do zwiedzania dookoła Tucepi - cała Riwiera Makarska, wyspy, Mostar (BiH), Dubrownik można zaliczyć. Tydzień będzie mało :wink:

No ale jeśli już to może Gradac lub Brist, Zivogoste - nie za daleko od Tucepi - ale to w sumie to samo - riwiera Makarska.
Dalej dopiero gdzie warto się wybrać to półwysep Peljesac i Orebic,
lub Cavtat za Dubrownikiem polecam - ale to już dużo dalej.
No ewentualnie chyba, że na wyspy - Hvar lub Brac na tydzień.

Ja jeśli już miałabym zmieniać z Tucepi a nie planowałabym za daleko na północ to wybrałabym Primosten - na południe raczej - tam można zwiedzić Szibenik przepiękny, Split, Trogir, fajna wycieczka do wodospadów KRKa.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 24.04.2012 08:32

Hm....mam takie samo zdanie jak Olisia.
Tydzień to mało ,by zmieniać miejsce . Zwłaszcza z dzieckim. Więcej czasu Wam zejdzie na pakowanie i przeprowadzkę niż na odpoczynek.
Skoro miejscówka w Tucepi ,to można to przeciez potraktować jako bazę wypadową i pozwiedzać okolicę.Nawet gdybyście codziennie chcieli zwiedzać ,to czasu Wam braknie aby wszystkie ciekawe miejsca w okolicy zobaczyć ,a gdzie czas na plażowanie ?
fpaprocki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 24.04.2012 10:13

dzięki wielkie za wasze wskazówki :-) są naprawdę pomocne. W Chorwacji nigdy nie byłem więc nie chcę podważać tego co piszecie ale z doświadczenia wiem, że nawet wracając na wieczór przez 2 tygodnie w te samo miejsce zaczynamy dreptać wciąż tymi samymi dróżkami co staje się troszke monotonne i dlatego chciałbym po tygodniu się gdzieś przemieścić.

Zastanawiałem się też mocno właśnie nad Primosten. Na południe nie chcę jechać ze względu na zwiększanie drogi powrotnej a planujemy ją pokonać na raz bez noclegu. Z tego co się naczytałem w internecie i na forum w Priomosten już takich widoków nie ma. Pytanie czy tam znajdzie się wystarczająco atrakcji na kolejny tydzień. zaznaczam, że nie mam zamiaru siedzieć na plaży od rana do wieczora. Co możecie polecić w okolicach Primostenu, bo chciałbym być przekonany decydując na te miejsce.

Dziekuję jeszcze raz wszystkim za wasze wskazówki

Filip
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 24.04.2012 10:29

:D Primosten...tutaj nie ma się co zastanawiać :D
fpaprocki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 24.04.2012 10:58

No to decyzja chyba padła i będzie Primosten.

jeszcze raz wielkie dzięki

Filip
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 24.04.2012 19:07

My tez jedziemy na pierwszy tydzień do Tucepi.Z drugim tygodniem mam dylemat podobny:) chciałabym Orebic ale to daleka droga powrotna(jedziemy na jeden raz) więc rozważam też między Primosten a Stara Baśka na Krk bo wtedy do Katowic rzut beretem:) nie mogę sie zdecydowac.Jednak chce w tym roku podzielić wyjazd na 2 miejsca w ubiegłym roku byliśmy 14dni w Breli(cudnie -polecam) a teraz chcemy zobaczyć wiecej.pozdr!
fpaprocki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 01.05.2012 21:42

U mnie decyzja już padła....... na Primosten po Tucepi. Z tego co zdążyłem wyczytać to jest to idealne miejsce wypadowe po Tucepi (choć takich pewnie jest mnóstwo) ale Primosten po samych zdjęciach mnie urzekło. Oby to był właściwy wybór. właśnie poszukuję noclegów.

Pozdrawiam
Filip
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 03.05.2012 23:04

fpaprocki napisał(a):U mnie decyzja już padła....... na Primosten po Tucepi.

My też właśnie w takiej kolejności trafiliśmy do Primosten :) . Tak nam się tam podobało, że byliśmy dwa lata z rzędu. Na pewno będziecie zadowoleni :wink:
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 05.05.2012 09:33

fpaprocki napisał(a):U mnie decyzja już padła....... na Primosten po Tucepi. Z tego co zdążyłem wyczytać to jest to idealne miejsce wypadowe po Tucepi (choć takich pewnie jest mnóstwo) ale Primosten po samych zdjęciach mnie urzekło. Oby to był właściwy wybór. właśnie poszukuję noclegów.

Pozdrawiam
Filip

To jest na pewno dobry wybór.
Tak jak mówisz, że nie chcesz leżeć plackiem na plaży.
Alternatywą niech będzie:
1. Wycieczka do Parku Krka( wodospady), super sprawa na cały dzień. Najpierw wycieczka statkiem ze Skradin w górę rzeki, a następnie spacer po parku + kąpiel w słodkiej wodzie pod wodospadami.
2. Wycieczka do pięknego Sibeniku.
3. Wycieczka do jeszcze piękniejszego(wg mnie) Trogiru(kolebka dzisiejszego Splitu). Tu polecam wybrać porę późne popołudnie/wieczór zw względu na temp.

2 bajeczne tygodnie.
Zazdroszczę :D

Ja dopiero we wrześniu i jeszcze nie wiem gdzie.Omawiane miejscówki już
zaliczone.
Pozdro
fpaprocki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 05.05.2012 13:21

cel padł ale z apartamentem do 80EUR w dniach 18-24.08 to masakra. Szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć. Albo drożej, albo poza Primosten. Macie może jakieś propozycje? Jakieś sprawdzone miejsca?
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 07.05.2012 12:32

My jeździliśmy do Promostenu zawsze w ciemno. I nie mam niestety namiarów na nasz apartament. Przeszukałam net i nie ma ich niestety.
A był rewelacyjny przy plaży, z tarasem olbrzymim i cenowo znośnie.
Też chcieliśmy w tym roku własnie Primosten ale zależało mi na naszej miejscówce. W końcu jedziemy gdzie indziej.
Moze spróbujcie w ciemno...
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.05.2012 15:14

Olisia widzę z kalendarza że jedziesz do Chorwacji dzień przed nami do Gradaca.
My jedziemy w ciemno więc jeszcze nie wiem gdzie nas oczy zaprowadzą,nie oszukujmy się ale jeśli miałbym wybrać Tucepi czy Primostein,wybieram Primostein,Tucepi też fajne ale bez klimatu chorwackiego,zresztą wszystkie miejscówki na riwierze makarskiej nie mają tego czegoś,widoczki fajne.
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 07.05.2012 18:43

No tak :D
Szukałam kwater w Primostenie - byliśmy tam już 3 razy :D
Ale jedzie nas spora grupa i chciałam właśnie ten 'nasz' apartament - ale zero namiarów :cry: a inne lokalizacje nie bardzo mi odpowiadały albo nie pasował nam rozkład.
Myślałam też o Orebicu ale towarzystwo wołało bliżej :twisted:
Dlatego też padło na Gradac - byliśmy tam przejazdem raz i nam się spodobało.
Z tego co pamiętam w Gradacu jest mnóstwo kwater, apartamentów a na necie tak średnio z wyborem.
Gdyby nie taka spora nasza grupa to też byśmy w ciemno jechali - zresztą zawsze w ciemno mieliśmy najfajniejsze kwatery
:)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 08.05.2012 16:44

My też wolimy w ciemno,a w tym roku jedziemy na 5 aut{5 rodzin}z czego 2 jadą pierwszy raz,zaczniemy od Breli,potem Podgora,a na końcu Gradac,zawsze zwiedzaliśmy je po łebkach.
W Orebicu byliśmy w 2009r a w Primostenie w 2010r,trochę tęsknię za Peljesacem,a tak w ogóle to myślę jeszcze o wyspie Hvar lub Brać.
Brać zwiedzaliśmy częściowo,Hvar nigdy.
Jeśli dotrzemy do Gradaca to pewnie gdzieś się na plaży miniemy,może wspólne piwko.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone