To widok na zatokę nad którą leży miasteczko Stari Grad, samego miasta nie widać, bo zasłonięte jest przez jeden z szczytów, widać natomiast hotel Arkada.

.png)

.png)
.png)
.png)
darious napisał(a):Byłem w zeszłym roku w Starim Gradzie, polecam wycieczkę na Sv. Nikola - najwyższy szczyt na wyspie Hvar, widoki niesamowite, na wyspę patrzy się jakby się mapę oglądało.
To widok na zatokę nad którą leży miasteczko Stari Grad, samego miasta nie widać, bo zasłonięte jest przez jeden z szczytów, widać natomiast hotel Arkada.

.png)
.png)
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ta porozczapierzana podłużna część wyspy to Kabal (tam mieszkają tylko pszczoły, mungosy i inne zwierzaczki, a my ludzie jesteśmy tam tylko gośćmi na spacerach).
W połowie foty na jej samym prawym koniuszku ucięte osiedle to Rudina, tam mieszkam!![]()
Zapewniam Was, że takich zdjęć sami narobicie całą furę (jak i ja zresztą). Taki piekny jest Hvar.
Jeśli prócz Žukovej (która jest na samym początku Kabla, ale od strony wyspy Brač, więc jej tu nie widać) chcielibyście jeszcze jakieś foty stąd, nie ma sprawy. Dajcie znac, bo nie chciałabym się z tym narzucać, żeby nie popsuć Wam przyjemności z odkrywania wyspy na miejscu przez Was samych.
Pozdrówki
.png)
maurycy32 napisał(a):
Witam serdecznie!
Prześledziłem ten post i myślę, że jako "rezydenci" na Hvarze możecie służyć najlepszą informacją. W sierpniu, dokładnie 1 sierpnia wybieram się wraz z synem do miejscowości Stari Grad. Nie jest to jakiś zorganizowany wyjazd, wszystko organizujemy indywidualnie. Udało się już zarezerwować pokój w hotelu Arcada. Wybieramy się samochodem, ponieważ z racji wspólnej nurkowej pasji chcemy zabrać ze sobą "trochę" sprzętu. W związku z tym mamy kilka pytań:
1. Czy jest na wyspie jakaś inna baza nurkowa oprócz bazy Nautica?
2. Mam nadzieję, że z paliwem na wyspie nie będzie problemu?
3. Zamierzamy zwiedzić wyspę wspomagając się samochodem. Czy to w ogóle dobry pomysł? Czy można dojechać do ciekawych miejsc? Czy są ewentualnie jakieś opłaty za parkowanie?
To na początek tyle, chociaż w głowie mam jeszcze conajmniej setkę innych pytań, ale nie chciałbym nadużywać waszej uprzejmości.
Pozdrawiamy
Andrzej i Paweł

.png)
maurycy32 napisał(a):...kilka pytań:
1. Czy jest na wyspie jakaś inna baza nurkowa oprócz bazy Nautica?
2. Mam nadzieję, że z paliwem na wyspie nie będzie problemu?
3. Zamierzamy zwiedzić wyspę wspomagając się samochodem. Czy to w ogóle dobry pomysł? Czy można dojechać do ciekawych miejsc? Czy są ewentualnie jakieś opłaty za parkowanie?
To na początek tyle, chociaż w głowie mam jeszcze conajmniej setkę innych pytań, ale nie chciałbym nadużywać waszej uprzejmości.
Pozdrawiamy
Andrzej i Paweł
Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie