Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.09.2013 05:56

ASIULA HK napisał(a):No i kurcze, leje :evil:

:evil:
Dzień dobry.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 17.09.2013 06:00

Dzień dobry
Nie pada :!: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.09.2013 06:11

Kiepura napisał(a):Może by moderator przeniósł nasze posty do nowego tematu bo widze, że wpisy zamarły.
Onieśmielamy czy co ? :roll: :mrgreen:

Spoko. jak się zagalopujemy to się zajmę kotem ;)

Zresztą i tak nikt tego nie czyta ... A nie, Asia i Miecia czytają ;)

:D

Kiepura napisał(a):Liczne obostrzenia budowlane związane z Twierdzą ograniczały rozwój Krakowa.

Krakowa, ale Podgórza już nie? I to był powód wchłonięcia terenów za Wisłą?
U mnie, niestety, miało to odwrotne konsekwencje, bo od czasów insurekcji, w zasadzie do otworzenia kolejki terespolskiej, Praga była dzielnicą martwą.
Tak samo jak Fawory, wykupione i rozparcelowane przez Dulfusa, prezydenta, zostały zrównane z ziemią i nie ruszone do czasów von Besselera, który owszem, powiększył niemal trzykrotnie Warszawę, ale tylko po to, żeby zrównoważyć ludność Warszawy wywiezioną przez Ruskich razem z fabrykami - po prostu potrzebował taniej siły roboczej i podatków na kontrybucje :/

Kiepura napisał(a):wyburzenie wałów obronnych po których notabene biegła linia kolejowa stworzyło w latach dwudziestych i trzydziestych XX w.

No zaraz, wyburzanie starych i zbędnych fortyfikacji w XX wieku to nie to samo, co zagospodarowywanie terenów pod fortami i murami miejskimi w takim Wrocławiu na przykład, na początku XIX albo zabudowywanie murów w Warszawie.
U mnie to było zdobywanie przestrzeni życiowej, bo się miasto mimo wszystko rozrastało liczebnie, a u ciebie już dużo wcześniej Dietl mógł sobie pozwolić na poprawę warunków sanitarnych miasta przez stworzenie plant.
To zwykłą fanaberia, a nie blokowanie rozwoju miasta :D

Kiepura napisał(a):po których notabene biegła linia kolejowa

A co się stało z ta linią? Średnicowa powstała w XX wieku była schowana w tunel, a mimo wszystko spowodowała powstanie nowych dzielnic, za to Obwodowa odbiła się czkawką kompletnie odcinając Żoliborz od Warszawy - zresztą słynny Dworzec Gdański jest tego konsekwencją właśnie, jak i Republika Żoliborska.
Kiepura napisał(a):Rzecz będzie o pewnym Chorwacie co bronił Kraków i ...

To ten facet z jednym koniem na dwóch nogach? ;)

:D

Ja mam dwóch Chorwatów i trochę Serbach i nawet zastanawiałem się nad założeniem tematu o Bałkanach w Polsce, ale wydawało mi się, że to trochę mało :D

Mam nawet mapę Chrobati, czy jak kto woli Chrobacji, ze stolicą w Krakowie, ale to już za bardzo do kociego ogona się zbliżam, więc niech pozostanie w czeluściach mego dyska ;)

Ha, i dzień dobry :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.09.2013 06:37

Ja czytam....ale w jednej osobie :lol:

Miecia już nie czyta :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.09.2013 06:40

Cześć Wam.

termondar napisał(a):Nie pada :!: :D

Fajnie...

Pada.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 17.09.2013 06:43

Helouuu :)
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 17.09.2013 06:56

Dzień dobry.
Z dnia na dzień gorsza pogoda :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.09.2013 07:04

kukris napisał(a):Z dnia na dzień gorsza pogoda :)

Kiedy zmiana czasu?
Rano już taka ciemnica... :/
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 17.09.2013 07:06

Jacek S napisał(a):Kiedy zmiana czasu?

Jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie. Z 26 na 27 października 2013 roku.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.09.2013 07:50

ASIULA HK napisał(a):Ja czytam....ale w jednej osobie :lol:

Kurcze, w Sodomie miało być 10 sprawiedliwych, więc liczyłem na was dwie choćby, a tu wychodzi, że mi tylko żona Lota ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.09.2013 08:02

Dzień dobry,

Na Brackiej pada deszcz

w piosence i rzeczywistości :(
ale Kraków... :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.09.2013 08:10

weldon napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Ja czytam....ale w jednej osobie :lol:

Kurcze, w Sodomie miało być 10 sprawiedliwych, więc liczyłem na was dwie choćby, a tu wychodzi, że mi tylko żona Lota ;)

Nie do końca się z Tobą zgodzę :wink: :lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.09.2013 09:27

Jacek S napisał(a):Pada.

dzień dobry :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 17.09.2013 09:42

te kiero napisał(a):Dzień dobry, znaczy dobry wieczór;
apropos dyskusji: jutro walę na Kraków, takie tam podziemia (wtorek - darmowe), Kazimierz, obiad u Ariela, jakieś galerie (ale nie te sklepowe :wink: ) itp

Dzień dobry deszczowy

U tego Ariela :wink:
czytaj komentaż jaki fajny ha :mrgreen:

"Można było spodziewać się więcej
Obsługa i wystrój: Na plus powitanie przez kelnera i wskazanie stolika blisko gniazda sieci energetycznej, czytelna karta. Niestety minusów jest więcej: niewygodne krzesła, sztuczne kwiatki, kiepskiej jakości serwetki, rozmowy zgromadzonych przy barze pracowników, do tego obsługująca kelnerka nie zapytała czy danie smakuje, a było o co zapytać. Zamówiłem wątróbkę z cebulką na miodzie, a przed tym herbatę purimową. Herbata z cynamonem i alkoholem wiśniowym niestety słabo wyczuwalnym. Jeśli chodzi o wątróbkę, to ze smakiem aromatycznej kuchni żydowskiej miała ona niewiele wspólnego. O ile sama wątróbka była miękka i nie było czuć goryczki to sos i dodatki były niesmaczne, niedoprawione, a ociekające olejem (?) cebula i kawałki wątróbki nie zachęcały do skosztowania deseru. Było to danie zaledwie przeciętne, a cena jak na wątróbkę raczej nieprzeciętna (ok. 34 zł). Wiem jedno więcej się tam nie pojawię.
"

inne są lepsze ...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 17.09.2013 09:46

Jacek S napisał(a):
kukris napisał(a):Z dnia na dzień gorsza pogoda :)

Kiedy zmiana czasu?
Rano już taka ciemnica... :/

Xenony założyłem i mam 2 razy jaśniej ... :lol: i nie oślepiam ! :boss:

Bardziej nam popsuje samopoczucie deszczowa pogoda i brak słońca .

Czekoladę trzeba jeść , nie za dużo , powolutku .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko