Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.09.2013 11:59

walp napisał(a):To sąsiad niezłą wtopę zaliczył. :lol:

Młody człowiek. Samotny, więc luz. Proboszczem nie jestem, niech się bawi, w końcu za jego się bawi. :wink:

Znam go, bo gdy załatwiałem przeniesienie usług w UPC na nową lokalizację obsługiwał mnie. Gdy podałem mu swój nowy adres, to zrobił wielkie oczy, bo okazało się, że mieszka dokładnie pode mną. Zażartowałem, że jak nie dostanę jakiejś fajnej oferty, to jakiś żałosny hip-hop na całą parę i głośne imprezy na balkonie. Dostałem więcej, niż miałem, za tą samą kasę :wink:

:hut:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 16.09.2013 12:04

kaszubskiexpress napisał(a):... i w tym momencie wypada z windy sąsiad z dołu z burakiem na fejsie i mówi do niej 14, 14 mówiłem, na co ona, że coś trzeszczało w domofonie.

0:42:37

:mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2013 12:17

Trzeba było ją wpuścić :)

Dzień Dobry Bardzo
OPLfilip
Autostopowicz

Postnapisał(a) OPLfilip » 16.09.2013 12:34

Witam :)

_______
Witam. Kolejny wpis z linkiem będzie Twoim drugim a zarazem ostatnim na tym forum. Polecam zapoznać się z regulaminem. Rysio.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.09.2013 14:44

Laskę zaprosić to furda, a papieża byście potrafili zaprosić do siebie?

A Łomianki zapraszają 8)

Obrazek :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2013 14:46

My zaprosiliśmy :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.09.2013 15:28

Serce w pasy napisał(a):My zaprosiliśmy :)

No wiem, że byliście pierwsi, ale Łomianki są drugie :lol:

Kurde, ten Franciszek ma dziwne pomysły i jeszcze przyjedzie :roll:

:D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 16.09.2013 17:14

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):W Krakowie przyjęto w tej sytuacji inną metodę walki patriotycznej,

A o Kosciuszce ty słyszał, he? ;)
[/color]

Słyszał.

Dzień Dobry.

A o czymś taki jak "Wolne, Niepodległe i Ściśle Neutralne Miasto Kraków i jego Okręg" czyli Rzeczpospolitej Krakowskiej słyszał ? :D
Nie wspominając o Powstaniu Krakowskim.

Głównie odnosiłem się do II okupacji austriackiej, bo okres do 1846 roku to nieco inna sytuacja.
Ciekawostka taka, jednym z Prezesów Senatu RK był niejaki Józio Haller, ojciec dwóch powstańców, dziadek niejakiego von Hallenburga :wink: , który to w błękitnym mundurze z Francji wrócił się dla Ojczyzny ratowania i u Was robi za honorowego obywatela miasta.

5 tysięcy w czasie pokoju, 16 tysięcy w czasie powstania styczniowego, a cały garnizon warszawski dobił wówczas do 25 tysięcy - wszyscy na naszym utrzymaniu :/
Początkowo było 210 dział, które w 1863 dobiły do 555.

Siła chłopa.
Twierdza Kraków liczebnie była chyba nieco mniejsza (w czasach pokoju gdzieś czytałem, że 12 tysięcy, bo na czas wojny przygotowana była na stutysięczną załogę),ale siła ognia była chyba większa (choć tu oceny są różne). Co zrozumiałe, bo cel tego był inny.
Różnica jest tylko taka, że Warszawa była w tamtych czasach kilkukrotnie większym miastem.

Jak do tego doliczysz 15 milionów rubli na budowę Cytadeli, prawie 4 na budowę soboru, koszty utrzymania tego wszystkiego (sobór kosztował nas początkowo 50, a potem 350 tysięcy rocznie) to zrozumiesz czemu nie mogliśmy sobie pozwolić na zastosowanie takiej taktyki jak wykup

No to by było jakby wiezień wykupił klucze do celi. Z Wawelem był nieco inny myk. Jak nastała II okupacja, austriacy zajeli Wawel na koszary. Sporo tam poburzyli, ale także pobudowali, głównie fortyfikacje.
Nota bene to był urzeczywistnienie tego pomysłu

to był plan wybudowania na placu albo w ogrodzie Saskim, wieży artyleryjskiej która mogłaby w razie potrzeby ostrzeliwać miasto, konkretnie w celu obrony przed warszawiakami

Takie coś np. pobudowali od strony miasta (znaczy tą kaponiere na dole, nie Kurzą Stopkę)

Obrazek

co teraz większość za zbudowane przez Kazia Wielkiego ma :lol:

No więc Krakowianie wybudowali Austriakom drogie koszary i uprzejmie ich zaprosili co by się przenieśli z zatęchłego starego zamczyska :D do luksusowym apartamentów koszar Arcyksięcia Leopolda Salwatora przy ul. Rakowickiej - daru mieszczan krakowskich (na który to dar Komunalna Kasa Miejska czyli Bank Miejski kasę częściowo wyłożyła) . Na co austriacy łaskawie się zgodzili :D

W sumie kosztowało to 2 714 606 koron i 89 halerzy.
Tu jest Kraków, tu się liczy co do halerza :D

Sam Wawel oczywiście nie przeszedł na własność Krakowa, bo to było nie do pomyślenia, ale stał się rezydencją Najaśniejszego Pana Franciszka Józefa. Zresztą na tym polegał wybieg, by prózność monarsżaą połechtać i za sprzymierzeńca mieć bo inaczej wojsko pewnie stamtą nigdy nie wyniosło. No a skoro tak to nie godzi się by Najaśniejszy w odrapanym zamczysku mieszkał i zaczęła się renowacja. NA co Najaśniejszy zdaje się jakąś drobną kwote przeznaczył.
Najaśniejszy Pan spoczał później na wieki a Wawel uchroniono od zamienienia w koszary.
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 16.09.2013 18:10

O matko :roll: dobrze, że jest tutaj co poczytać, bo na tvnie24 wciąż Łoszington 8O :mrgreen:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.09.2013 18:15

Kiepura napisał(a):Słyszał.
No właśnie się dziwię, że po kilku powstaniach przekonujesz mnie co do waszych zdolności negocjacyjnych ;)

Swoją drogą, nas kontrybucją obciążali za karę i miasto do ruiny doprowadzili z tego samego powodu, ale jednak udało nam się kilka razy kolumnę Zygmunta, bilety na darmowy tramwaj między dworcami i kupę cegieł (wrocławskich ;)) sprzedać, ale że wam Austriacy Zamek na Wawelu wcisną to szapo ba przed tymi przodkami malarza :D

Dobre o tyle, że Szyszko-Bohusz miał gdzie trenować odbudowę i restauracje, więc jak raz się przydało jego doświadczenie :)

Kiepura napisał(a):A o czymś taki jak "Wolne, Niepodległe i Ściśle Neutralne Miasto Kraków i jego Okręg" czyli Rzeczpospolitej Krakowskiej słyszał ?

E, to u nas całe Królewstwo z regularnem królem było, a nawet jednego zdetronizowaliśmy, co go niemożebnie wk... zdenerwowało :)
Kiepura napisał(a):Twierdza Kraków liczebnie była chyba nieco mniejsza (w czasach pokoju gdzieś czytałem, że 12 tysięcy, bo na czas wojny przygotowana była na stutysięczną załogę),ale siła ognia była chyba większa (choć tu oceny są różne). Co zrozumiałe, bo cel tego był inny.

Chyba tak. Właśnie czytam trochę o historii fortyfikacji krakowskich i zaskoczyła mnie ilość zachowanych fortów. Kрепость Варшава, zresztą też nigdy nie wykorzystana w sposób, do jakiego była przeznaczona, w zasadzie jedynie co, to zahamowała rozwój miasta na prawie sto lat.
W sumie dużo lepiej sobie radzicie z tym fantem.

Kiepura napisał(a):W sumie kosztowało to 2 714 606 koron i 89 halerzy.

E no, tak nie potrafię :D Znaczy mam to gdzieś dokładnie rozpisane, ale nadal nie mogą się doliczyć urobku ziemi i cegieł, jakie poszły na budowę Cytadeli, bo wychodzi, że nie tylko na Pragie, ale nawet do Modlina tunele podziemne pobudowali, ale bardziej prawdopodobne jest, że tak samo, jak przy budowie Soboru Ruskie nakradły dla siebie i dlatego wyszło drogo :)
Jak protestowaliśmy to strzelali, nawet w kościołach, więc wyboru nie było. My byliśmy mniej rozrzutni, bo w tym samym czasie co Ruskie za te czterysta prawie tysi wybudowali sobór, Maria Radziwiłłowa bazylikę Serca Jezusowego, też dużą, w dodatku na kolumnach z bazyliki św. Pawła w Rzymie za osiemdziesiąt zbudowała.
Kiepura napisał(a):co teraz większość za zbudowane przez Kazia Wielkiego ma :lol:

U mnie przepiękne modernistyczne budynki brane są za produkt socrealisyczny, a dla odmiany potrafią się spytać jak bardzo Pekin był zniszczony w czasie wojny :roll:

Pozdrawiam
Violette
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Violette » 16.09.2013 19:57

weldon napisał(a):Laskę zaprosić to furda, a papieża byście potrafili zaprosić do siebie?

A Łomianki zapraszają 8)

Obrazek :mrgreen:

No proszę.
Maruś dalej jest radnym w Łomiankach? I jeszcze Ojca Świętego zaprasza? ....szok 8O 8O 8O 8O
Może się mylę, ale na spotkanie papieża z wiernymi, to w Łomiankach nie ma już chyba placu większego niż 5 x 5 m2.
Pozostanie parking przed oszołomem lub pola dziekanowskie :lol: :lol: :lol:
O sorry jest jeszcze słynne z meczu z Polonią boisko.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 16.09.2013 20:43

weldon napisał(a):ale że wam Austriacy Zamek na Wawelu wcisną to szapo ba przed tymi przodkami malarza :D
[/color]

To się nazywa zgniły kompromis :mrgreen:

Kрепость Варшава, (...) to zahamowała rozwój miasta na prawie sto lat.

Pełna zgoda. Liczne obostrzenia budowlane związane z Twierdzą ograniczały rozwój Krakowa.
Z drugiej strony wyburzenie wałów obronnych po których notabene biegła linia kolejowa stworzyło w latach dwudziestych i trzydziestych XX w. możliwość stworzenia reprezentacyjnych Aleji Trzech Wieszczów.
Most kolejowy zamieniło się na drogowy (znaczy słynny jako wszechpolski wyznacznik wielkości powodzi Most Dębnicki) i gitara.

Na okoliczność tego nasypu linii kolejowej w miejscu późniejszych Aleji Trzech Wieszczów to nawet Staszek Wyspiański na kacu bohomaza walnął. Tory mu krzywe wyszły i tylko kawałek.
Złomiarze rozebrali :lol:

Obrazek

Edit. Tu świeżutki gmach Akademii Górniczej przy Alejach.

Obrazek

A tu studenty maszerują przed gamachem po świeżutkich Alejach

Obrazek

A tu to miejsce dzisiaj

https://maps.google.pl/?ll=50.064577,19.923899&spn=0.005792,0.016522&t=m&z=17&layer=c&cbll=50.064389,19.92383&panoid=_TvIu2moMuSD9yFHDySOFA&cbp=12,127.34,,0,-2.16

Inna sprawa, że Twierdza zakończyła żywot w 1917 r.
A przyszły władze polskie i podtrzymały absurdalne zakazy 8O
I z ogromnym pietyzmem komisyjnie przez kilka lat odwoływały. :lol:

Kрепость Варшава, zresztą też nigdy nie wykorzystana w sposób, do jakiego była przeznaczona,

Nie ma zgody. 8) Twierdza Kraków spełniła zadanie. Ale o tym jutro.
Rzecz będzie o pewnym Chorwacie co bronił Kraków i ...

Może by moderator przeniósł nasze posty do nowego tematu bo widze, że wpisy zamarły.
Onieśmielamy czy co ? :roll: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 16.09.2013 21:21 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 16.09.2013 20:47

Hmmm...ciekawa dyskusja :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 16.09.2013 21:22

Dzień dobry, znaczy dobry wieczór;
apropos dyskusji: jutro walę na Kraków, takie tam podziemia (wtorek - darmowe), Kazimierz, obiad u Ariela, jakieś galerie (ale nie te sklepowe :wink: ) itp
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 17.09.2013 04:59

No i kurcze, leje :evil:

Dzień dobry :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 3434
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone