Torac napisał(a):te kiero napisał(a):marka demarkacyjna BAM
Co to za termin? Nie słyszałem
Zamienna, konwertybilna to i owszem
Oficjalną walutą Bośni i Hercegowiny jest marka konwertybilna/KM = 100 fenigów konwertybilnych (konvertibilna maraka, KM), zwana również marką zamienną lub transferową, której kurs jest ustawiony względem Euro na stałym poziomie (1 EUR = 1,95 KM).
Kod walutowy ISO 4217: BAM.
Latem 1998 roku marka/KM zastąpiła dinary bośniackie, dinary Republiki Serbskiej i kuny, będące dotychczasowymi walutami kraju, który proklamował niepodległość, w wyniku referendum, w dniu 5 kwietnia 1992 roku. Fakt ten spowodował również i to, że rozpad socjalistycznej Jugosławii stał się faktem.
Kurs marki/KM związany był pierwotnie z marką niemiecką po kursie sztywnym 1:1. Po wprowadzeniu euro sztywny kurs marki/KM do euro wynosi 1 EUR = 1,95583 KM.
Dla ciekawości, sztywne kursy wymiany, w stosunku do euro, mają również, oprócz Bośni i Hercegowiny oczywiście, Bułgaria, Komory i Republika Zielonego Przylądka
Można też przypomnieć, iż w nieco podobny sposób, 29 kwietnia 1924 roku, w wyniku reformy pieniężnej Władysława Grabskiego, oparty na parytecie złota, 9/31 grama (ok. 0,29) czystego złota, 1 złoty zastąpił zdewaluowaną markę polską, walutę Królestwa Polskiego (regencyjnego).
Zamieszczam tą informację, nie po to by coś udowadniać lub się chwalić lecz z tego powodu, iż w ubiegłym roku przebywałem na wakacjach w Bośni i Hercegowinie i zaintrygowało mnie wówczas to, dosyć niecodzienne określenie nazwy waluty tego kraju oraz geneza jej pochodzenia. Więc co nieco zgłębiłem temat.