Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damianisko5
Cromaniak

Postnapisał(a) damianisko5 » 22.07.2020 14:25

Generali.
3 miesiące boksów z przedstawicielstwem Generali w Cro oraz z Rzecznikiem Finansowym d/s odszkodowań.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 22.07.2020 20:36

Ja z Generali korzystałam z KL rok temu w Grecji. Wszystko super, pomoc i opieka przez telefon i zwrot kosztów leczenia po powrocie do kraju zgodnie z zapisami OWU i tymże terminie. Płaciłam za leczenie z własnej kieszeni na miejscu bo wybrałam leczenie w prywatnej klinice, która nie zgadzała się na rozliczenie bezgotówkowe - to był mój wybór.
Ja polecam. Kolejny wrześniowy lot, grudniowy wypad do Luksemburga oraz teraz Chorwacja także z Generali.
Koenig
Cromaniak

Postnapisał(a) Koenig » 24.07.2020 07:25

Od czego zależy wysokość składki? Od ilości dni? Jestem trochę zaskoczony bo kalkulator na stronie Axa policzył mi 99 zł za 4 osoby na 10 dni. Pakiet Travel Large Family. Wydaj mi się dość tanio, myślałem, że będzie przynajmniej dwa razy tyle.

Koszty leczenia 30 000€
NNW 4 000€
Bagaż 400€
OC 50 000€

Myślicie, że to dobra oferta?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2020 07:38

Koenig napisał(a):Myślicie, że to dobra oferta?

Właśnie nie, takie jest moje zdanie. Składka w głównej mierze zależy od sum. Tutaj na forum kolega wszystko ładnie wyjaśnił, chyba pavlo.
Natalnika
Autostopowicz
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Postnapisał(a) Natalnika » 28.07.2020 09:40

Dzień dobry, nie wiem, gdzie szukać informacji: czy warto poza ubezpieczeniem zdrowotnym złożyć jakieś dokumenty np. na EKUZ? Będę wdzięczna za sugestie, bo zaczynam panikować, a wyjazd za parę dni...
ruurza
Podróżnik

Postnapisał(a) ruurza » 28.07.2020 09:44

Natalnika napisał(a):Dzień dobry, nie wiem, gdzie szukać informacji: czy warto poza ubezpieczeniem zdrowotnym złożyć jakieś dokumenty np. na EKUZ? Będę wdzięczna za sugestie, bo zaczynam panikować, a wyjazd za parę dni...

Co to znaczy złożyć jakieś dokumenty? Gdzie chcesz składać? Karta EKUZ jest właśnie potwierdzeniem posiadania ubezpieczenia zdrowotnego w kraju i zawsze warto (a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że trzeba) ją mieć podczas wyjazdu za granicę. Oprócz tego można wykupić ubezpieczenie turystyczne, zawsze to dodatkowe zabezpieczenie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2020 09:45

Nie wiadomo o co Tobie chodzi, poczytaj tutaj :
dodatkowe-ubezpieczenie-zdrowotne-t36823.html
EKUZ to jedno - wyrabiasz na miejscu w NFZ, ubezpieczenie dodatkowe to drugie.
Goniaa
Cromaniak

Postnapisał(a) Goniaa » 28.07.2020 10:04

Natalnika napisał(a):Dzień dobry, nie wiem, gdzie szukać informacji: czy warto poza ubezpieczeniem zdrowotnym złożyć jakieś dokumenty np. na EKUZ? Będę wdzięczna za sugestie, bo zaczynam panikować, a wyjazd za parę dni...

Spokojnie idziesz w swoim mieście do oddziału NFZ i wyrabiasz karty EKUZ od ręki. Wypełnia się wniosek i wydają. W moim mieście oddział NFZ znajduje się przy Starostwie Powiatowym, możemy Ciebie podobnie. Od kilku lat wyrabiamy kartę na wyjazd.
SingSing74
Cromaniak

Postnapisał(a) SingSing74 » 28.07.2020 10:12

Nie widzę w waszych wyliczeniach pozycji "transport medyczny".
EKUZ tego nie obejmuje, a taki transport potrafi sporo kosztować, więc wybierając ubezpieczenie pytajcie o tę kwestię.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.07.2020 10:18

Koenig napisał(a):Koszty leczenia 30 000
Myślicie, że to dobra oferta?
KL masz niskie, więc i składka niska. Masz leczenie w przypadku potwierdzenia covid? Nas, cw cenie transport zwłok, zakwaterowanie dla rodziny chorego na np. 3 dni czy transport medyczny? To powinno być w szczegółach KL. Sprawdź sobie to....
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2020 10:22

Natalia Ty poważne pytasz ?
przecież EKUZ to podstawa zwłaszcza w dzisiejszych czasach. cokolwiek się stanie warto ją mieć.
mój syn kiedyś nadepnął na deskę z gwoździem biegając po trawie z tamtejszymi dzieciakami. jazda z gospodarzami do szpitala w Zadarze. zobaczyli EKUZ wszystko sprawnie szybko i bez pytań. opatrzony zaszczepiony zaopatrzony. wszystko trwało kilka chwil i żeby było śmiesznie poza kolejnością. ja dodatkowo mam oddzielne ubezpieczenie turystyczne w Generalli na sumę 700.000 na 2 osoby i sam nie wiem czy to wystarczy.
wyjazd 5 sierpnia.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2020 10:35

Chyba obecnie najlepszą ofertę wraz z Covid ma TU Europa oraz Generali.
Natalnika
Autostopowicz

Postnapisał(a) Natalnika » 28.07.2020 16:48

Dziękuję za odpowiedzi. No, laikiem jestem i serio pytałam, wiem, wstyd...ale wolę zapytać, niż obudzić się z ręką w nocniku. Załatwiłam dziś EKUZ od ręki, znajomy ma podesłać pomysł na dodatkowe ubezpieczenie... Ostatnie zmartwienie, to jak się pozbyć lęku, gdy wszyscy wokoło pytają: nie boicie się, albo gratulują odwagi...
marco156
Cromaniak

Postnapisał(a) marco156 » 28.07.2020 17:42

alechandro napisał(a):Chyba obecnie najlepszą ofertę wraz z Covid ma TU Europa oraz Generali.

A czy ta oferta firm ubezpieczeniowych dot. COViD to nie jakaś ściema ?Na stronie www jednej z firm było napisane na czerwono, że pokrywają koszty leczenia związane z COVID, ale w OWU już nic o tym nie było.Przy kalkulacji tylko była ogólna suma do której będą leczyć i przewozić ciało do PL W NFZ mi powiedzieli, że na podstawie karty EKUZ będą nas leczyć w Chorwacji dokładnie tak samo jak Chorwata, nawet jeśli będzie to pobyt w szpitalu. Jeśli jest jakis przepis, że do danej usługi medycznej Chorwat dopłaca jakiś procent jej wartości to my również będziemy musieli dokładnie tyle samo zapłacić z własnej kieszeni. NFZ nie pokryje natomiast kosztów transportu medycznego do domu i to jest dla nas bardzo istotne przy wykupowaniu dodatkowego ubezpieczenia. Gdzieś czytałem, że jak będąc w Cro okaże się, że mam koronawirusa to na swój koszt będę musiał poddać się kwarantannie.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.07.2020 18:52

marco156 napisał(a): W NFZ mi powiedzieli, że na podstawie karty EKUZ będą nas leczyć w Chorwacji dokładnie tak samo jak Chorwata, nawet jeśli będzie to pobyt w szpitalu. Jeśli jest jakis przepis, że do danej usługi medycznej Chorwat dopłaca jakiś procent jej wartości to my również będziemy musieli dokładnie tyle samo zapłacić z własnej kieszeni.
Dokładnie. Zapłacisz max.10% kosztów i właśnie te koszty pokrywa dodatkowe ubez. W przypadku Generali wygląda to tak: dzwonisz że jesteś chory i oni mówią Ci co masz robić. Potem telefonicznie są z Tobą w kontakcie (czy z żoną jak ustalicie) i ustalacie też sposób rozliczenia tych dodatkowych kosztów (tu ważne jest też podejście placówki do leczenia).

marco156 napisał(a): NFZ nie pokryje natomiast kosztów transportu medycznego do domu i to jest dla nas bardzo istotne przy wykupowaniu dodatkowego ubezpieczenia.
W Generali to jest.

marco156 napisał(a): Gdzieś czytałem, że jak będąc w Cro okaże się, że mam koronawirusa to na swój koszt będę musiał poddać się kwarantannie.
to prawda, czytałam to na chorwackiej stronie przed swoim wyjazdem. W PL kwarantanne też masz na swój koszt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone