Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DO Chorwacji czy NA Chorwację?...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maszynaparowa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maszynaparowa » 03.05.2010 17:35

Adam Sz. napisał(a):
Maszynaparowa napisał(a):Ludzie, czy Wy naprawdę nie słyszycie różnicy między "CH" i 'H". To tak jakby nie słyszeć różnicy między "S" i "Z". Pierwsze jest bezdźwięczne a drugie dzwięczne!!! Pierwsze wymawia się na wydechu a drugie gardłowo!!!???

He, he, he ...

Jeżeli pochodzilibyście ze Śląska Cieszyńskiego to mielibyście możliwość posiadania specyficznego daru (bierze się ponoć ze sąsiedztwa z Czechami i Słowakami) ...

Ja na przykład bez problemu słyszę i wymawiam h i ch, ó i u oraz - tutaj muszę się trochę postarać - rz i ż. Niestety, moje dzieci już tego w mowie nie rozróżniają ... I tylko się śmieją, gdy im raz mówię "lud" i "lód", bo dla nich brzmi to tak samo. :lol:

Właśnie o to mi chodziło. O różnicę między "Ż" a "RZ" i miedzy "U" a "Ó".
Mój nr Gadu gadu 393354. Bardzo proszę o kontakt!!!
ulami
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulami » 28.07.2010 07:59

Zdecydowanie "do Chorwacji". Polecam Słownik poprawnej polszczyzny PWN.
MMucha
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMucha » 28.07.2010 08:10

do Chorwacji
na wieś :)
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 30.07.2010 21:26

Dzisiaj w radiowej Trójce pani dr Katarzyna Kłosińska w audycji "Co w mowie piszczy?" powiedziała do Chorwacji.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.11.2010 21:22

Rozmawialem ostatnio ze znajomą polonistką na ten temat. Tak naprawde o krajach "śródlądowych" powinno się właściwie mówić "do", a "na" zarezerwowwane było zawsze dla wysp i regionów. Ale w trakcie rozwoju języka zmienialy się tez zasady i do wielu krajów śródlądowych przyjęło się "na" : Węgry, Litwa, Słowacja, a także CHORWACJA. Według najnowszych zasad obie formy są poprawne:
do Chorwacji i na Chorwację.

Skoro obie sa poprawne, to dlaczego robić problem? Niech każdy mówi jak mu wygodnie - przeciez błędu nikt nie popełnia.
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 21.11.2010 22:00

Raul73 napisał(a): przyjęło się "na" : Węgry, Litwa, Słowacja, a także CHORWACJA. Według najnowszych zasad obie formy są poprawne:

W jakiejkolwiek literaturze spotkałem się z formą "na" w związku z trzema pierwszymi podanymi krajami.Nigdy nie spotkałem się z tym w związku z Chorwacją.Proszę podaj jakiś przykład.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.11.2010 22:15

Jadę na Chorwację, "wracam na Polskę" ... 8O

Wychodzi na to, że też poprawne :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2010 22:38

Raul73 napisał(a):Rozmawialem ostatnio ze znajomą polonistką na ten temat.

Według najnowszych zasad obie formy są poprawne:

Z całym szacunkiem, ale Twoja znajoma polonistka nie ma racji.

Czy Ona to jakiś znany autorytet z polonistyki :?:

PS Jeśli zmieniły się zasady, to zwracam honor.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.11.2010 23:35

Z całą przyjemnością, nawet jutro, do Chorwacji też bym pojechał.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Kitt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitt » 22.11.2010 20:22

Maszynaparowa napisał(a):Ludzie, czy Wy naprawdę nie słyszycie różnicy między "CH" i 'H". To tak jakby nie słyszeć różnicy między "S" i "Z". Pierwsze jest bezdźwięczne a drugie dzwięczne!!! Pierwsze wymawia się na wydechu a drugie gardłowo!!!???

To zależy od regionu kraju. Na południu rzeczywiście mówimy "hej" przez dźwięczne "h". Na północy kraju często słyszę "chej". :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.11.2010 15:57

Janusz Bajcer napisał(a):
Raul73 napisał(a):Rozmawialem ostatnio ze znajomą polonistką na ten temat.

Według najnowszych zasad obie formy są poprawne:

Z całym szacunkiem, ale Twoja znajoma polonistka nie ma racji.

Czy Ona to jakiś znany autorytet z polonistyki :?:

PS Jeśli zmieniły się zasady, to zwracam honor.

Janusz, oczywiście że żaden autorytet, zwykła polonistka z liceum. Nie twierdzę że ma rację, ale ponieważ bardzo często spotykam się z wyrażeniem "jadę na Chorwację", postanowiłem ją spytać, jeszcze zanim trafiłem na to forum. Sprawdzała gdzieś i mówiła że obie są dopuszczalne. Nawet jeśli "na Chorwację" nie jest jeszcze w pełni uznaną formą, to już niedługo na 100% będzie. Rada Języka Polskiego jest dośc elastyczna i jeśli jakieś wyrażenie jest w powszechnym użyciu, dopuszcza się je jako poprawne. Tak było ostatnio np. z wyrazem "mysza" - mnóstwo ludzi tak mówi i Rada warunkowo dopuściła ten wyraz do użycia. A wyrażenie "na Chorwację" jest bardzo pospolite - wystarczy poczytać różne fora internetowe. Ja jestem z centralnego MAzowsza i np. u mnie w pracy nikt nie mówi "do Chorwacji", wszyscy "na Chorwację", a jeździ nas sporo.

Dla mnie "na Chorwację" jest OK, sam tak nawet nieraz mówię i u innych też mi nie przeszkadza. Grunt żeby się rozumieć i trafić na miejsce. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 16:59

Ok jak kiedyś będzie dopuszczalne, to będę pisał i mówił, ze jadę "na Chorwację".

Póki co poprawna jest forma "do Chorwacji" - a to, że ludzie piszą "na Chorwację" na różnych forach nie jest argumentem na poprawność.

Na forach ludzie też piszą często bez "ogonków", to mamy uznać, że tak jest poprawnie i dopuszczalnie :?:

A co na to Twoja znajoma polonistka :?:

PS Jeśli "mysza" jest już poprawnie, to korektor w firefoxie nie poprawiony, podkreślił mi to słowo na czerwono :wink:
Ostatnio edytowano 24.11.2010 17:16 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.11.2010 17:19

Janusz Bajcer napisał(a):Puki co poprawna jest forma ...

...póki co.

:wink:

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli "mysza" jest już poprawnie...

...to bardzo się cieszę i pozdrawiam.

:D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 17:41

Jacek S napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Puki co poprawna jest forma ...

...póki co. :wink:

...póki co :wink: szybki jesteś i nie dajesz czasu na poprawę :D

Zauważyłem po wysłaniu. że źle - zanim poprawiłem, to zadziałał Szybki Jack :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 23.11.2010 17:53

A teraz pójdźmy wszyscy na miasto na zakupy, a wieczorem na dyskotekę na wsi. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko