Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dlaczego tylko Polacy jeżdżą z CB radiem ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 24.08.2009 12:25

Popiel napisał(a):
Lelule1971 napisał(a):Ludzie, dajecie sobie spokój i jedzcie gdzieś indziej, ok? W tym roku byłem w CRO już 12 raz i powiem, że wcześniej było dużo mniej polaków i spokój był na plaży - teraz plaża przypomina jakiś kurort na Bałtykiem - łoicie te wasze polskie browary na plaży, wyławiacie jeżowce bez sensu, jesteście głośni i mało uważni na innych. Skoro tak liczycie wszystko co do złotówki to może alpagi z polski kupujcie, taniej wyjdzie... Wiecznie niezadowoleni Polacy...

Nie myślałeś by zmienić obywatelstwo?

Polaków

Myślę o tym często, wczoraj wjeżdżałem do Polski z Litwy i doznałem szoku (jak zawsze zresztą) jak niektórzy Polacy szanują innych na drodze - dla mnie wygląda to jakby dzicz wypuszczono na wolność, 70% kochanych rodaków ma te CB i czują się panami szos (inne nacje jakoś bez tego żyją i potrafią). Piszę o tym ze smutkiem - należę do ludzi życzliwych światu i męczy mnie wszechobecne chamstwo, cwaniactwo i buractwo.
lubczyk38
Odkrywca

Postnapisał(a) lubczyk38 » 24.08.2009 12:31

Lelule1971 napisał(a):
Myślę o tym często, wczoraj wjeżdżałem do Polski z Litwy i doznałem szoku (jak zawsze zresztą) jak niektórzy Polacy szanują innych na drodze - dla mnie wygląda to jakby dzicz wypuszczono na wolność, 70% kochanych rodaków ma te CB i czują się panami szos (inne nacje jakoś bez tego żyją i potrafią). Piszę o tym ze smutkiem - należę do ludzi życzliwych światu i męczy mnie wszechobecne chamstwo, cwaniactwo i buractwo.

strasznie mi Cię szkoda.
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 24.08.2009 12:48

Wiesz co? Nie napisałem tego aby wzbudzić w Tobie litość... więc sorry, lecz nie musisz mi tego komunikować...
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 24.08.2009 12:54

70% kochanych rodaków ma te CB i czują się panami szos (inne nacje jakoś bez tego żyją i potrafią

a to rzeczywiście ciekawa, z socjologicznego punktu widzenia, obserwacja - ja też w tym roku przyglądałem się autom za granicą - Serbowie, Czarnogórcy, Czesi, Słowacy, Niemcy, Austriacy, Francuzi, Hiszpanie, Grecy ... bardzo rzadko (nigdy?) mają antenkę na dachu!

ciekawe - może ktoś wie, czemu u nas się CB tak gładko przyjęło?
K.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2009 12:59

Krystof napisał(a):
70% kochanych rodaków ma te CB i czują się panami szos (inne nacje jakoś bez tego żyją i potrafią

ciekawe - może ktoś wie, czemu u nas się CB tak gładko przyjęło?
K.

Może dlatego, że w innych państwach zamiast stawiać setki tysięcy fotoradarów poprostu budują autostrady?
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 24.08.2009 13:19

Lelule1971 napisał(a):
jak niektórzy Polacy szanują innych na drodze - dla mnie wygląda to jakby dzicz wypuszczono na wolność, 70% kochanych rodaków ma te CB i czują się panami szos (inne nacje jakoś bez tego żyją i potrafią). Piszę o tym ze smutkiem - należę do ludzi życzliwych światu i męczy mnie wszechobecne chamstwo, cwaniactwo i buractwo.

Wystarczy posłuchać tirowców :wink:
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 24.08.2009 13:25

O autostradach marzy chyba większość kierowców w PL, z drugiej strony dużo częściej widzę kierowców na naszych kiepskich drogach krajowych, pełnych zakrętów i wiosek, jadących nawet powyżej 130 km/h, czy to tylko desperacja bo brak tych z dawna wyczekiwanych autostrad, czy może skrajna nieodpowiedzialność i igranie z życiem swoim i innych? Fotoradary są w całej Europie ale nasze według mnie bardziej rzucają się w oczy swoją siermiężnością. Swoją drogą, sam jestem ciekawy liczby fotoradarów w innych krajach... Wątek z jedzenia w "barach" przeniósł się na drogi...
Ostatnio edytowano 24.08.2009 13:32 przez Lelule1971, łącznie edytowano 1 raz
woojtekg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) woojtekg » 24.08.2009 13:31

Może dlatego, że w innych państwach zamiast stawiać setki tysięcy fotoradarów poprostu budują autostrady?

Po co piszesz takie bzdury nie mając rzetelnych informacji na ten temat. Poszukaj najpierw róznych statystyk, zwłaszcza tych dotyczących ilości km autostrad w budowie i pokaż mi kraje w europie gdzie jest obecnie więcej autostrad w budowie niz w Polsce

P.S

W Polsce jest teraz około 330 km autostrad w budowie, 250 km dróg S
kolejne 1000 km ( A + S ) jest obecnie na etapie przetargu, kolejne czekaja na ogłoszenie
Inna sprawa, że mamy w tym zakresie duże zaległości, ale lepiej że to nadrabiam późno niz wcale.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2009 13:35

woojtekg napisał(a):

Po co piszesz takie bzdury nie mając rzetelnych informacji na ten temat. Poszukaj najpierw róznych statystyk, zwłaszcza tych dotyczących ilości km autostrad w budowie i pokaz mi kraje w europie gdzie jest więcej autostrad w budowie niz w Polsce

P.S

w Polsce jest teraz około 330 km autostrad w budowie, 250 km dróg S
kolejne 1000 km ( A + S ) jest obecnie na etapie przetargu, kolejne czekaja na ogłoszenie

No jak na 20lat po przełomie to faktycznie doskonały wynik. Dobrze, że nam przyznali to EURO 2012 bo inaczej dalej byśmy czekali na rozbudowę autostrad. My mamy autostrady w budowie a inne kraje mają już dawno wybudowane. Pozdrawiam
wielka.woda
Odkrywca

Postnapisał(a) wielka.woda » 24.08.2009 13:45

Minął dziesiątki lat zanim dogonimy Węgry, lub np Chorwację. Dziś jest tak, że jak chce ze wschodu Polski dojechać do np Kołobrzegu, to przez całą trasę przejeżdżam może 20 km drogą która zasługuje na miano drogi. Gdybym jechał zgodnie z przepisami które w razie ich złamania mają na celu jedynie łatanie przy pomocy moich pieniędzy dziury budżetowej, przejechanie 650 km robiąc średnio 40km w godzinę zajęłoby mi 16 godz, czyli wyjazd trzeba planować z noclegiem.
woojtekg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) woojtekg » 24.08.2009 14:01

Przeciez nie napisałem że mamy dużo autostrad, tyle że się budują ( ty napisałeś, że inne kraje budują a my stawiamy fotoradary ), Również napisałem, że nadrabiamy zaległości, a że późno to inna sprawa.
Z Euro 2012 masz racje, jest to duży impuls inwestycyjny i bardzo dobrze.
I dzięki temu za kilka lat będziemy mieli ładne drogi o rzeczywiście wysokim standarcie ( bo nowe )
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 24.08.2009 14:02

Zgoda, to wszystko prawda co napisałeś, ale jak nie mam rakiety to na księżyc nie polecę... czyli co mnie obchodzi, że masz daleko do Kołobrzegu, skoro stwarzasz zagrożenie na drodze dla kogoś kto jedzie ze wsi do wsi powiedzmy 20km i spotyka kierowcę co jedzie szybko i "bezpiecznie", powiedz to matkom, których dzieci nie wróciły do domu ze szkoły bo ktoś jechał szybko bo ma daleko i brak autostrady. Nadal twierdzę, że nic nie tłumaczy nadmiernego ryzyka powodowanego przez zbyt szybką jazdę kiepskimi drogami.
woojtekg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) woojtekg » 24.08.2009 14:05

wielka.woda napisał(a):Minął dziesiątki lat zanim dogonimy Węgry, lub np Chorwację. Dziś jest tak, że jak chce ze wschodu Polski dojechać do np Kołobrzegu, to przez całą trasę przejeżdżam może 20 km drogą która zasługuje na miano drogi. Gdybym jechał zgodnie z przepisami które w razie ich złamania mają na celu jedynie łatanie przy pomocy moich pieniędzy dziury budżetowej, przejechanie 650 km robiąc średnio 40km w godzinę zajęłoby mi 16 godz, czyli wyjazd trzeba planować z noclegiem.

Wegry to mały kraj im było łatwiej, poza tym oni w wiekszośc mieli wybudowac swoja siatkę autostrad jeszcze za czasów "komuny" podobnie jak Czechy. Z Chorwacji wszyscy powinni brać przykład, inna sprawa że zadziałała ekonomia, przeliczyli że im się to szybko zwróci ( m.in poprzez opłaty ), ale głównie przez zwiększenie aktywności turystycznej południa.

A u nas będzie znowu krzyk i lament, że autostrady za drogie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2009 14:08

Lelule1971 napisał(a):Zgoda, to wszystko prawda co napisałeś, ale jak nie mam rakiety to na księżyc nie polecę... czyli co mnie obchodzi, że masz daleko do Kołobrzegu, skoro stwarzasz zagrożenie na drodze dla kogoś kto jedzie ze wsi do wsi powiedzmy 20km i spotyka kierowcę co jedzie szybko i "bezpiecznie", powiedz to matkom, których dzieci nie wróciły do domu ze szkoły bo ktoś jechał szybko bo ma daleko i brak autostrady. Nadal twierdzę, że nic nie tłumaczy nadmiernego ryzyka powodowanego przez zbyt szybką jazdę kiepskimi drogami.

Lelule1971 chciałem zapytać czy zawsze podróżujesz zgodnie z przepisami? Bo nie wyobrażam sobie, żebyś w Warszawy do Krakowa jechał siedem godzin a tyle potrzeba żeby pokonać ten dystans jadąc przepisowo przez Radom. Pozdrawiam
Lelule1971
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lelule1971 » 24.08.2009 14:21

Do Krakowa to ja katowicką jadę, na dwupasmówkach w Polsce można jechać 100KM i tak mniej więcej jadę, pewnie, że ograniczeń jest co niemiara lecz i tak średnia wychodzi około 80km/h, z Katowickiej autostradą na Kraków i naprawdę nie trwa to 7 godzin ale pewnie 4.5h. Pewnie, że chciałbym szybciej, ale wtedy, kiedy muszę szybciej to wybieram pociąg. W razie czego, odpukać, gdyby coś się stało mam czyste sumienie... Naprawdę ciężko Ci uwierzyć, że mogą być takie cieniasy jak ja, którzy przestrzegają przepisów i mają zasady? Wczoraj wracałem z północnej Litwy (ponad 800km) - jechałem 11 godzin, płynnie i równo. Mój kolega Litwin, który jeździ szybko na tej trasie, ma wynik około 30 minut lepszy, wiem trudno w to uwierzyć, lecz sprawdziłem, więc sobie mówię, że dla tych 30 minut nie warto tak ryzykować, aha potrafię szybko jeździć ale np. w Niemczech gdzie są ku temu warunki.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Dlaczego tylko Polacy jeżdżą z CB radiem ?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone