Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dla wracających - Mała Kapela zamknięta...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.07.2008 08:13

Jakże byłem zdziwiony gdy nagle przed tunelem kierunkowskazy nakazały zjazd z autostrady o objazd !
Cała nitka od strony wybrzeża jest budowana.
Objazd prowadzi przez malownicze miejscowości chorwackie - około 50 km, SERPENTYNKAMI :)
Pamiętajcie , dobre hamulce to podstawa - ja już miałem klocki w razie czego w bagażniku na zmianę , ale stare jakoś dały radę :)

I jeszcze taka informacja.
W drodze do Chorwacji w sobotę 26 czerwca korki były gigantyczne ! Szczególnie w okolicy tunelu Św. Rok dla powracających. Może zaplanujcie lepiej w soboty inne godziny powrotu... Ja wyjechałem z Zadaru 7.00 i bez problemu przejechałem.
gerffi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerffi » 10.07.2008 09:08

Bahama napisał(a):Jakże byłem zdziwiony gdy nagle przed tunelem kierunkowskazy nakazały zjazd z autostrady o objazd !
Objazd prowadzi przez malownicze miejscowości chorwackie - około 50 km, SERPENTYNKAMI :)
Pamiętajcie , dobre hamulce to podstawa - ja już miałem klocki w razie czego w bagażniku na zmianę , ale stare jakoś dały radę :)

W drodze do Chorwacji w sobotę 26 czerwca korki były gigantyczne ! Szczególnie w okolicy tunelu Św. Rok dla powracających. Może zaplanujcie lepiej w soboty inne godziny powrotu... Ja wyjechałem z Zadaru 7.00 i bez problemu przejechałem.

hmm ale to chyba w jedna strone jest objazd? czy calkowicie zamkli tunel?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.07.2008 09:16

gerffi napisał(a):
Bahama napisał(a):Jakże byłem zdziwiony gdy nagle przed tunelem kierunkowskazy nakazały zjazd z autostrady o objazd !

hmm ale to chyba w jedna strone jest objazd? czy calkowicie zamkli tunel?

Zamknęli - w drodze powrotnej jest nieczynny i objazd.
Chyba , że robią to tylko w dniach o nasilonych ruchu do Chorwacji ???
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 11.07.2008 19:03

Jest to standard w czasie sobotnich nawałnic w stronę morza :wink:
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 18.07.2008 15:36

14 lipca wszystkie tunele były otwarte, a tunel Kapela - zwężenie.
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 20.07.2008 19:26

18 lipca była czynna tylko jedna nitka tunelu, ruch dwukierunkowy.
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 20.07.2008 20:18

Witam
19 lipca tunel jest czynny - Chorwaci w zależności od natężenia ruchu stosuję 2 metody - ruch wahadłowy lub tylko w jedną stronę obydwoma pasami ruchu. Czynna jest tylko jedna nitka tunelu. W sobotę 19 lipca o godzinie 13 HR2 podało, że korek przed tunelem sięga 10 kilometrów o 19.30 w stronę Zagrzebia korek był na ok 1 kilometr ok 15 minut w stronę Splitu nie było juz korka. Ruch w każdą stronę jednym pasem. 11 lipca o godzinie 9,30 w stronę Splitu nie było korka w stronę Zagrzebia był potworny co najmniej 5 kilometrów - ruch wahadłowy oba pasy w jedną stronę przeciwna strona czeka. Jeszcze jedno nie radzę skracać sobie kolejki pasem awaryjnym, pewien niecierpliwy Niemiaszek myślał, że jest sprytny ale panowie na motorach szybko sprowadzili go do kolejki podbawiając przy okazji pieniążków.
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.07.2008 21:07

maar napisał(a):18 lipca była czynna tylko jedna nitka tunelu, ruch dwukierunkowy.

Druga nitka nie mogła być czynna, bi nigdy nie była.

Ale jest nadzieja , że w przyszłym roku tunele Mala Kapela i Sveti Rok będą miały przejezdne obie nitki.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 21.07.2008 07:22

Bahama jakie masz auto ? - pytam, bo ......

Bahama napisał(a):Pamiętajcie , dobre hamulce to podstawa - ja już miałem klocki w razie czego w bagażniku na zmianę , ale stare jakoś dały radę :)

:D co racja to racja - ja moje klocki starłem w b.r. cro do szczętu (mimo, że 8 tys. km wcześniej były całkiem całkiem) - czym spowodowałem załamanie nerwowe żony ("jak my stąd wrócimy ?") i wydatek 400 zwierzaków.
princess_lu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) princess_lu » 23.07.2008 13:03

Przejeżdżałam przez tunel 5 lipca jadąc na Rab i rzeczywiście, ponieważ była to pora natężonego ruchu tuystycznego wgłąb Chorwacji, obie nitki tunelu były uruchomione dla "wjeżdżających", natomiast "wyjeżdżający" kierowani byli objazdem. Natomiast wracałam 18 lipca w piątek, w godzinach wieczornych i ruch odbywał się normalnie, czyli jedna nitka w obie strony, więc na objazd się nie załapałam. A trzeba przyznać, że w przeciwnym kierunku koreczek był gigantyczny!
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 24.07.2008 14:08

Jedna nitka (dwa kierunki) będzie do 2009.
Ja wracałem 17.07 i tunel był przejezdny.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 24.07.2008 14:46

19-ty lipiec br. Powrót ze Stanici ( k/Omisia ) Sv.Rok tzw. ichnia "otwornica zakryta" godzina w kolejce na zjazd, potem 50-cio km. objazd. W sumie 2 godz. w plecy bo.......... Chorwaci otworzyli tunel tylko na przejazd dla przyjezdnych , powracający kierowani na objazd. Ponoć tak to funkcjonuje w dni dużego ruchu

pozdro
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 24.07.2008 16:36

Buber napisał(a):Bahama

Mam Punto II , klocki wymieniam co około 30 tys. więc stracha miałem bo na objeździe kapeli już coś koło 28 tys. miały... Ale do Polski dojechałem :)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.07.2008 09:36

Przy tunelach Mala Kapela i Sw. Rok na tblicy widnieją nastepujące identyczne tablice informacyjne:
Rok 2008 :(
Rok 2009 :D
Opis zrozumiały dla wszystkich nacji.
Pozdrawiam :lol:
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 25.07.2008 10:04

18.07 (piątek po południu), ruch dwukierunkowy. W stronę Zagrzebia droga przejezdna, w stronę wybrzeża korek z 5km
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone