Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czesc

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marta.78
Globtroter
czesc

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta.78 » 04.02.2009 12:14

czy ktos wie cos o Omisalij. Wybieramy sie z dziecmi (2,5,9 lat).Potrzebujemy plaze piaszczysta najdalej do Zadaru.Prosze o polecenie jakis noclegow.Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2009 12:25

marta.78 napisał(a):czy ktos wie cos o Omisalij.....

Omisalij powiadasz........
Powiem krótko - przepięęęęęękna panorama na rafinerię w Rijece ;-)
Jak Cię to nie zraża to voila....
Moja opinia o tym miasteczku - gorzej trafić na Krk nie można ;-)
Wyspa Krk ma o wiele, wiele więcej ciekawszych miejsc.
Więcej o Krk: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=15200&highlight=
marta.78 napisał(a):....Potrzebujemy plaze piaszczysta najdalej do Zadaru.....

jak upierasz się koniecznie przy plaży piaszczystej to szukaj noclegów:
1) Wyspa Krk - okolice Soline-Cizici
2) Wyspa Rab - Lopar
3) w pobliżu Zadaru - Nin, Zaton
marta.78 napisał(a):......Prosze o polecenie jakis noclegow.Pozdrawiam

konsekwentnie odsyłam do tego wątku: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17804 ;-)
marta.78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta.78 » 04.02.2009 18:50

tak naprawde to sie nie upieram ale wydaje mi sie,ze piaszczysta bedzie lepsza dla dzieci.gdzie wogole sa jakies dodatkowe atrakcje(wiem,wiem woda to wielka atrakcja)dla dzieci jakies place zabaw -cos mi sie obilo o uszy,ze Malinska jest "przystosowana".Sama nie wiem-to nasz 1 raz-chyba zdecydujemy sie na wyspe Krk(np.Crikvenica) lub Rab.
Chcielibysmy tez cos zwiedzic.
POMOZCIE PROSZE. :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2009 19:16

marta.78 napisał(a):.... wydaje mi sie,ze piaszczysta bedzie lepsza dla dzieci.....

Niekoniecznie. Piachu nasze dzieciaki w Polsce maja po dziurki w nosie ;-)
Oczywiście plaża skałkowa czy betonowa odpada ale większość plaż w HR to plaże żwirkowe i drobnokamieniste. Zapewniam Cie, że na takiej plaży będą miały co robić (piszę z doświadczenia - 2 dzieci :wink: ) poza tym takich opinii znajdziesz więcej na tym forum.
- przy plaży żwirkowej czy kamienistej masz krystaliczna wodę przy brzegu, przy piaszczystej masz czysta ale mętną
- i jest jeszcze coś co mnie odpycha od piachu - nie ma nic gorszego niż duet: piasek+olejek do opalania :lol:
marta.78 napisał(a):....dla dzieci jakies place zabaw....

Nie mam zielonego pojęcia jak z tym na Krk jest. Mimo, że byłem tam nie raz, nigdy nie zwracałem na to uwagi ani nie szukałem takich miejsc.
Powód prosty - moim dzieciakom do szczęścia wystarczała plaża i woda.
A po całym dniu wieczorami też problem odpadał bo padały do łóżek jak zabite :wink:
marta.78 napisał(a):....cos mi sie obilo o uszy,ze Malinska jest "przystosowana"....

Poszukaj w informacjach od zmrol - ona jeździla z dzieckiem do Malinskiej:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12085&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11806&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12085&highlight=
marta.78 napisał(a):....zdecydujemy sie na wyspe Krk(np.Crikvenica) lub Rab....

Crikvenica nie leży na Krk tylko vis a vis wyspy na lądzie. Jak mam coś doradzić to odpuść Crikvenice - na rzecz Krk. Na Krk masz wszystkie rodzaje plaż: piasek, żwirek, drobne kamyczki, skały ibeton - do wyboru, do koloru. Wyspa jest na tyle mała, że każdego dnia możecie lądować na innej plaży dla urozmaicenia. Ale........o Krk masz troche info w linku, który Ci dałem 2 piętra wyżej - i tam masz info co i gdzie tam można robić, skoro piszesz o zwiedzaniu :wink:

EDIT: i jeszcze ważna uwaga co do plaż piaszczystych w HR.
Piszesz, że jedziesz tam pierwszy raz, więc jakbyś jednak stawiała plaże piszczystą za warunek to pamietaj o tym, że: "plaża pisaczysta w HR" to nie to samo co "plaża piaszczysta w Polsce czy choćby w Bułgarii czy Rumunii".
Tam nie ma wydm i szerokich kilometrów kopnego piachu. To zupełnie inny rodzaj piasku - nasze plaże pod tym wzgledem biją je na głowę. Tyle, że pogoda inna ale......to już inna bajka :wink:
Ostatnio edytowano 04.02.2009 19:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 04.02.2009 19:17

Piaszczysta plaża wcale nie jest fajna.
Jeździmy z naszą małolatą do Cro - w tym roku będzie miała 5 lat od momentu kiedy miała rok. Piaszczystą plaże przetrenowaliśmy w zeszłym roku dwa razy - raz na Korculi i raz na Mljecie. I to były dokładnie dwa razy - pierwszy i ostatni! Wszystkie pozostałe razy były na żwirkowo - kamienistych.
Po tych dwóch podejściach piasek mieliśmy w butach, w samochodzie, w domu, w plecaku, w portfelu, w piciu, nie do pozbycia się...
I dziecko wcale nie było bardziej zadowolone niż z kamienistej.
Małe kamyczki są fajniejsze - można nimi rzucać do wody, usypywać w stosiki, stukać jednym o drugi, rysować jednym na drugim...
Cztery lata z dzieckiem - to tak na oko 4 x 14 dni = 48 dni - powiedzmy z tego jakieś 40 bytności na różnych plażach w różnych zakątkach Cro, tylko dwa na piachu i do tej pory tego żałuję :) :) :)

Piasek: wejdzie w oczy, uszy, włosy... klei się do dziecka nasmarowanego kremem z filtrem, klei się do mokrego, czepia się ręcznika, przykleja do butelki z piciem... fuuuuujjj długo bym jeszcze mogła.
Nigdy więcej plaży z piachem.

Co do dodatkowych atrakcji nie wypowiem się - dla mnie największą atrakcją byłby absolutny brak innych ludzi... więc nie w głowie mi zjeżdżalnie, rowerki wodne itp. które zapewne masz na myśli :)

Rab jest o tyle "kiepski", że tam przeprawa promowa pozostawia co nieco do życzenia. Jak już się dostaniesz na wyspę to nie będzie Ci się chciało czekać w ogonie na prom, żeby się z niej wydostać w celu zwiedzania.
Krk jest tu lepszy...
Generalnie chyba polecałabym Istrię:
1. Kamenjak z pięknymi żwirowymi zatoczkami z łagodnym wejściem do wody jako miejsce do plażowania;
2. Medulin z wesołym miasteczkiem do rozrywek,
3. Pula, Rovinj, Porec, Roc, Hum, Motovun, Buzet, Vrsar do zwiedzania...
4. no i jest powyżej Zadaru :)

Ale to wszystko oczywiście subiektywna ocena.

Pozdrawiam,
Aśka
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 04.02.2009 19:27

Zgadzam się z Piotrkiem_B i polecam Nin Zaton. Byłam tam w zeszłym roku przez pare dni, bardzo mi się podobało a mojemu synkowi najbardziej odpowiadał tam basen dla dzieci, mógł tam być cały czas, są też inne atrakcje dla dzieciaków na tym polu. Plażajest piaszczysta. Toalety bardzo czyste woda cały czas ciepła, dodaktowo jest łazienka dla małych dzieci, są satnowiska z kuchenkami gdzie można gotować, są wyznaczone niejsca do grilowania, bardzo fajnie urządzone.To plusy tego campu.
A teraz minusy jak dla mnnie to tłoczno tam było i małe parcele i dość drogo, są inne miejsca bardzo piękne i nie tak drogi co prawda nie z piaskiem na plaży, ale nieszkodzi żwirek kamyki też mają swój urok, woda jest wtedy dużo ładniejsza, bardziej czysta i mi to osobicie bardzo się podoba.
Na tej podstawie sami musicie podjąć decyje. Dodam że warto nawet na pare dni tam zajrzeć nawet za wyższą cene. Ja nie żałuje że więcej zapłaciliśmy było fajnie.
Pozdrawiam Monika

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone