Croatia 2009 - Mistrzostwa Świata w piłce ręcznej.
Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce. Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Biker_HR napisał(a):Izvinjavam se još jednom zbog translatora, neću ga više koristiti!
Možda mnogi Poljaci to ne znaju, ali Hrvatska ima već od prije gorka iskustva s Francuzima! U vrijeme dok je Ivano Balić redovito proglašavan za najboljeg igrača prvenstava, Francuzi su njemu i ostalim igračima podijelili toliko batina, kao nikad nitko drugi.
Svi poznavatelji rukometa znaju da Francuzi igraju žestoko i grubo u obrani, i ako im suci dopuste takvu igru, onda protiv njih nitko nema šanse.
Jučer su suci trebali barem imati jednak kriterij za obje ekipe, ali nažalost - bili su jako daleko od toga. Francuzima su tolerirali skoro sve, a protiv Hrvatske su sudili nepostojeće sedmerce i još svašta.
Francuzi su odlična ekipa, a kad i suci stanu na njihovu stranu, tada ih nitko ne može pobijediti.
Publika u dvorani odlično prepoznaje krađu, ali ja nemam opravdanja za njihovo ponašanje. Još jedno izrežirano prvenstvo, isto kao i ono u Njemačkoj.
Na Trgu su bili svi igrači, od Balića, Metličića, Vorija pa do Line Červara.. Tko je nedostajao?
"Największy gwiazdor gospodarzy, Ivano Balic, nie dał sobie założyć na szyję srebrnego medalu, a Igor Vori, wybrany MVP turnieju, otrzymał czerwoną kartkę za próbę uderzenia sędziego piłką."
Przeczytałem to w kilku gazetach. Smutne lecz prawdziwe.
No, teraz już sobie nie przypomnę... I jeszcze raz przepraszam; ponownie zwracam honor.
Naprawdę rozumiem, że "Kowboje" byli rozczarowani, a może bardziej było im wstyd, że rozczarowali chorwackich kibiców (a przecież to nie prawda, bo swoją grą podczas całego turnieju dostarczyli kibicom tyle pięknych emocji).
Zbyt wielka ciążyła na nich presja... Wszyscy podkręcali atmosferę, mówili tylko o złocie (jakby zapomnieli o istocie idei sporu)...
To naprawdę nie pomagało hr reprezentacji.
Ale to, co stało się na końcu nie da się usprawiedliwić w żaden sposób.
Biker_HR napisał(a):Izvinjavam se još jednom zbog translatora, neću ga više koristiti!
Možda mnogi Poljaci to ne znaju, ali Hrvatska ima već od prije gorka iskustva s Francuzima! U vrijeme dok je Ivano Balić redovito proglašavan za najboljeg igrača prvenstava, Francuzi su njemu i ostalim igračima podijelili toliko batina, kao nikad nitko drugi.
Svi poznavatelji rukometa znaju da Francuzi igraju žestoko i grubo u obrani, i ako im suci dopuste takvu igru, onda protiv njih nitko nema šanse.
Jučer su suci trebali barem imati jednak kriterij za obje ekipe, ali nažalost - bili su jako daleko od toga. Francuzima su tolerirali skoro sve, a protiv Hrvatske su sudili nepostojeće sedmerce i još svašta.
Francuzi su odlična ekipa, a kad i suci stanu na njihovu stranu, tada ih nitko ne može pobijediti.
Publika u dvorani odlično prepoznaje krađu, ali ja nemam opravdanja za njihovo ponašanje. Još jedno izrežirano prvenstvo, isto kao i ono u Njemačkoj.
Na Trgu su bili svi igrači, od Balića, Metličića, Vorija pa do Line Červara.. Tko je nedostajao?
Nie bądźcie proszę tacy surowi dla Voriego , to był mecz , nerwy , losy meczu się ważyły. Kto w coś grał (nieważne na jakim poziomie) ten rozumie. mógł rzucić i urwać sędziemu głowę. Zachowanie niegodne ale to świetny gracz. Dzikus to za surowy epitet pomimo wskazującej aparycji.Gorzej zaprezentował się Balić bo już było po emocjach - gwiazdorsko w negatywnym sensie
Torac napisał(a): Nie bądźcie proszę tacy surowi dla Voriego , to był mecz , nerwy , losy meczu się ważyły. Kto w coś grał (nieważne na jakim poziomie) ten rozumie. mógł rzucić i urwać sędziemu głowę. Zachowanie niegodne ale to świetny gracz. Dzikus to za surowy epitet pomimo wskazującej aparycji.Gorzej zaprezentował się Balić bo już było po emocjach - gwiazdorsko w negatywnym sensie
Vori popis dał w momencie, kiedy właściwie było już po przysłowiowych ptokach...A Balić.. cóż.. chyba sam za bardzo uwierzył w to, że jest gwiazdą...Reklamy, ploty w prasie brukowej...i zaczęło brakować miejsca na sport w tym wszystkim...Podczas dekoracji zachował się jak rozwydrzony dzieciak (co moim zdaniem w pewien sposób jest też wyrazem braku szacunku dla kibiców, którym w tym momencie należy się jakaś nagroda za wsparcie); a spójrzmy prawdzie w oczy, że tego dnia na boisku właściwie nie pokazał nic szczególnego.
Francuska prasa rozpisywała się nawet o tym, że to właśnie na Baliću spoczywa w dużej mierze odpowiedzialność za przegraną w tym finałowym meczu, ponieważ jego "starcie" z Karabatićem wprowadziło nerwową atmosferę i od tego momentu Chorwatom wyraźnie gra się posypała...
Emocje opadną, natomiast pozostanie niedobre skojarzenie gwizdów przy hymnie narodowym. Z tego, co piszą rezydenci, nie wynika, czy prasa chorwacka jednoznacznie się do tego odniosła.
Torac napisał(a): Nie bądźcie proszę tacy surowi dla Voriego , to był mecz , nerwy , losy meczu się ważyły. Kto w coś grał (nieważne na jakim poziomie) ten rozumie. mógł rzucić i urwać sędziemu głowę. Zachowanie niegodne ale to świetny gracz. Dzikus to za surowy epitet pomimo wskazującej aparycji.Gorzej zaprezentował się Balić bo już było po emocjach - gwiazdorsko w negatywnym sensie
Vori popis dał w momencie, kiedy właściwie było już po przysłowiowych ptokach...A Balić.. cóż.. chyba sam za bardzo uwierzył w to, że jest gwiazdą...Reklamy, ploty w prasie brukowej...i zaczęło brakować miejsca na sport w tym wszystkim...Podczas dekoracji zachował się jak rozwydrzony dzieciak (co moim zdaniem w pewien sposób jest też wyrazem braku szacunku dla kibiców, którym w tym momencie należy się jakaś nagroda za wsparcie); a spójrzmy prawdzie w oczy, że tego dnia na boisku właściwie nie pokazał nic szczególnego. Francuska prasa rozpisywała się nawet o tym, że to właśnie na Baliću spoczywa w dużej mierze odpowiedzialność za przegraną w tym finałowym meczu, ponieważ jego "starcie" z Karabatićem wprowadziło nerwową atmosferę i od tego momentu Chorwatom wyraźnie gra się posypała...
Racja , było już po zawodach ale kurz bitwy się jeszcze unosił. Ale chyba zgoda że Balic dał większą plamę?
plavac napisał(a):Emocje opadną, natomiast pozostanie niedobre skojarzenie gwizdów przy hymnie narodowym. Z tego, co piszą rezydenci, nie wynika, czy prasa chorwacka jednoznacznie się do tego odniosła.
Nie kopię szczególnie po necie, ale ... dopiero teraz, po południu zaczynają się pojawiać pierwsze głosy otwartej krytyki (wczoraj tylko suche info o zachowaniu Balića podczas dekoracji; dziś komentarz nt. gestu Vori, ale bardziej usprawiedliwiają niż potępiają).
A tu pierwszy, jak zauważyłam, komentarz (w ostrzejszym tonie) nt. zachowania kibiców
I u porazu treba biti velik!
Artykuł poprawny - komentarze internautów - jak w Onecie ...
Nieść ten kaganek oświaty do ludzi ( wszystkich narodów ) czy sobie odpuścić ...
Ale dobrze, że chorwaccy redaktorzy starają się ratować twarz. Jak się czyta komentarze w Interii ( o Onecie już wspomnianym nie wspominając ), to dawno nie widziałem takiej niechęci do Chorwacji. A wydawać by się mogło, że tego kraju nie da się nie lubić ...
pawelsko napisał(a):Nie wiem czy padło już to pytanie ale może ktoś wie co w trakcie meczu skandują kibiece chorwaccy. Za pierona nie mogę dosłyszeć a nurtuje to mnie.
Wczorajszy post
jorgus111 napisał(a):
wojtekwk1 napisał(a):Jakie to piosenki lecą od publiki... znaczy od speakera?
Witam wszystkich serdecznie!
Czytam tego z najwieksza uwaga i musze z przykroscia przyznac ze niektore posty czytam z odraza, tak samo jak niektore posty z forum onet.pl i zacytuje-->" typisz jugoslawisz !!!
bo Jugach nie można się wiecej spodziewać! To typowe dla tej nacji post Jugosłowiańskiej!"; "Chorwaci podobnie jak inne narody bałkańskie
mają chyba zakodowaną prymitywną agresję. Zauważcie w jaki sposób mówią. Akcent na pierwszą sylabę w większości słów sprawia,że nawet wyznanie miłości może zabrzmieć jak pretensje" i moge tak wymieniac..
Jestem do glebi poruszona, nie wiem z kad bierze sie taka nienawisc, rozumiem bezsensowne sprzeczki i posty Serbow na chorwackich forumach, tylko tez nie dochodzi do mnie z jakim prawem Serbowie moga ponizac naszych szczypiornistow a ich zawodnici poniesli kleske w fazie wstepnej..
Chorwacki szczypiornisci ponad kilku lat pokazuja i graja znakomita pilke reczna i ciagle utrzymuja sie wsrod najlepszych pieciu druzyn na swiecie
Mistrzostwa swiata:
2003 - 1. miejsce
2005 - 2. miejsce
2007 - 5. miejsce
2009 - 2. miejsce
Igrzyska olimpijskie:
1996 - 1. miejce
2004 - 1. miejsce
2008 - 4. miejsce
Mistrzostwa Europy:
2004 - 4. miejsce
2006 - 4. miejsce
2008 - 2. miejsce
2008 - 2. miejsce
Nikt nie zaprzeczy ze osiagneli ogromny sukces ale zdaje sie ze to nie zrobilo na nikim specjalnego wrazenia skoro tak latwo niektorzy moga lekcewazyc i bez szacunku traktowac naszych szczypiornistow.
Wydaje mi sie ze teraz fachowcami od pilki reczni jestescie(jestesmy) wszyscy, i liczy sie tylko kto wiecej i glosniej powie i niektorzy potrafia tylko donosnie potepiac i przypominac i sie madrzyc.
Nie mam absolutnie nic przeciwko Francuza, pokazali sie mocniejsza druzyna, gratuluje wygranej, nie zaluje ze przegralismy, zaluje tylko ze jako gospodarze nie zasluzylismy na uczciwa gre finalowa. Jest tylko gorzke uczucie kiedy dostrzegasz ze druzyny nie maja jednakowy tretman i to co dla jednej druzyny jest rzutem karnym dla drugiej tylko faul z linii dziewieciu metrow, rozwiazly sedziowie nas nie szczedzili klopotow i normalnie ze podejmujac nieslusznie decyzje rozjuszyli naszych szczypiornistow.
Do tych ktorzy wytykaja palcem na Balića to zapytam jakim prawem? Zaden zawodnik nie dal tyle naszej reprezentacji tyle co Balić, skad sie biora te zlosliwe komentarze ze nic nie pokazal na tych mistrzostwach i ze ma zero kultury..szukacie tylko sensacji ..czego sie spodziewaliscie, ze wyciagnie krolika z melonika czy podobnych sztuczek to mozecie w cyrku obejrzec. Balić kilka razy pod rzad zostal uhonorowany roznym statuetkami i jest w czolowce swiatowej, nieraz przegrywal i nieraz stal na tronie i umie przegrywac jezeli gra jest uczciwa i przyznac swoja porazke i dobra gre przeciwnikom w uczciwej grze..prosze tylko obejrzec klip po ostatnej porazce na MS z udzialem Ivana Balića gdy komentuje gre i przyznaje ze przeciwnikom nalezy sie szacunek i ze zasluzenie wygrali
to jest cecha wielkich sportowcow.
Slusznie zrobil gdy nie pozwolil zalozyc sobie medal i nie gadajcie ze nie przyswoi takie zachowanie, skorumpowani sedziowie pozwalali Francuzom calkowite dwie minuty pasywnej gry, Metličić zostaje ukarany na dwie minuty gdy Duvnjak dostaje reka po glowie i sedzia nie ukaruje 2min, w drugiej polowie meczu konflikt Balić - Karabatić sedzia nie daje dwie minuty dla Karabatića a widoczne ze naraza go na niebezpieczenstwo co musi byc ukarane ale jakos sedzia ocenil ze to nie jest dla 2min hm, i tak samo w pierwszej polowie Blaženko Lacković dostaje po glowie od Karabatića ale sedzia nic nie gwizdzi, pamietacie moment gdy Šprem lezy na podlodze i zwija sie z bolu sedzia nie przerywa gry i Francja przechodzi w atak i zdobywa bramke i dopiero po bramce sedzia przerywa i wzywa pomocy dla Šprema, jak nasza obrona miala funkcjonowac, gdy prawie za kazde nasze popychanie byl zolty karton lub kara dwoch minut lub obrona w kole, a na niektore francuskie popychanie i trzymanie przeciwnika sedziowie przymruzyli okiem...nadal moge wymieniac..i normalnie ze czlowiek nie moze spokojnie patrzec na niesprawiedliwosc, to boli i psychika robi swoje i normalnie ze czuja sie nabrani i oszukani i jezeli Balić nie chce zalozyc medalu to rozumiem i popieram. W przypadku gdyby gra byla sprawiedliwa, i przegralibysmy i Balić odmowilby zalozyc medal tez bym takiego zachowania potepila ale tutaj moge potepiac jedynie rozwiazlych sedziow.
Gratuluje jeszcze raz dobrej gry i zwyciestwa Francji ale moze gra potoczylaby sie inaczej gdyby uczciwy sedziowie.
Przepraszam za moja polszczyzne, mama jest Polka, tata Chorwatem, podrozuje czasem do Polski i nigdy jak do tej pory nie spotkalam sie z taka nienawiscia do Chorwacji ze strony Polakow.
Katarzyna, Balić byl na rynku i razem z kibicami spiewal i rozdawal autogramy..nie wiem skad masz informacje ze go tam zabraklo...
Jaka to prawda o medalu z dwiema stronami!
Kiana - rozumiem Twoje rozgoryczenie po przegranej Chorwacji w finale.
Z jednym tylko nie mogę się zgodzić -moim zdaniem nigdzie w wypowiedzich na naszm forum nie widać nienawiści do Chorwatów,a jedynie rzeczowe,czasami mniej,czasami bardziej obiektywne komentarze A wpisami na forum onetu się nie przejmuj,bo tam piszą tacy ludzie co to każdy temat potrafią sprowadzić do poziomu obory ... Po prostu nie czytaj tych głupot - będziesz zdrowsza ... Pozdrawiam.
Kiano,
Nie czuję, bym jakoś szczególnie przesadziła w krytyce i kogokolwiek tutaj opluwała...
Naprawdę nie wiem, gdzie przeczytałam. Przepraszałam już dwa razy .... Jeśli do trzech razy sztuka, to niechaj będzie po raz trzeci: przepraszam!
Czy teraz będzie mi odpuszczone????
I naprawdę nikt nie neguje sukcesów hr reprezentacji, nikt nie odmawia im talenu ani nie umiejsza ich fenomenalnych osiągnieć. Nie o tym ta dyskusja.
Pozdrawiam