Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Croatia 2009 - Mistrzostwa Świata w piłce ręcznej.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2009 20:59

A czy jesteś piłkarzem ręcznym :?: ...lub przynajmniej fanem tej dyscypliny :?: :wink: :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 03.02.2009 21:16

Biker- samo ne gubi živce,
i tko tebe kamenom ti njega kruhom.
Na ovom forumu (kao i na svakom drugom) su ljudi koji vole Hrvatsku i Hrvate (ali imaju pravo i solit pamet) i malo provokatora ali i ljudi koji doista vole Srbe i bivšu Jugoslaviju (to je njihovo pravo) a ima i onih koji vole Hrvatsku ali ne i Hrvate (to isto moraš razumit). Ima onih kojima naši istočni susjedi prodaju laži o milionima Srba ubijenih od strane hrvata u zadnjih sto godina itd..itd...s dvi litre šljive znaju izmjeniti cijelu povijest (skidam im kapu za umiješnost balkanske-laž-diplomacje).
Imaš ljudi koji ne vole Nijemce (a misle da ih Hrvati obožavaji i nemaju pojma da je za vrijeme II WW najviše hrvata bilo antifašista) drugi vole Francuze (ja više volim Francuzice) koji su 1939 zatvorili oči kad su Švabe razdirale Poljsku s Rusima. I takvi ljudi imaju isto pravo na svoje mišljenje. To nas boli ali to ti je tako
Prije par godina sam dobio žuljeve na prstima pišući o nevinosti Gotovine,
dok bi ga drugi i prije osude razapeli pa makar i na forumu....
Sad kad u Poljskoj imaju proces za ratni zločin koji su načinili u Afganistanu vide da nije sve tako crno bijelo.

Kad netko kaže da hrvati neznaju gubiti, ja se slažem. Kad bi znali gubiti ne bi bilo ni Hrvata ni Hrvatske. Nas nema 40 miliona da možemo čekati na Koscuszka, Pilsudskiego, Jana Pawla i Walese....

S druge strane stvarno nije trebalo zviždati na Francusku himnu, ništa nisu krivi oni sportaši većinom afrofrancuzi za greške sudaca pedersena i na kraju slae igre naših koji su se dali isprovocirati. Cijelo je prvenstvo bilo super.
A glede Vorija bez brige, u Poljskoj se zna desiti da igrač dobije od pseudo navijača i nož u glavu.

Ma sve u svemu svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa i za neke je forum jedino mjesto gdije mogu konzumirati široko razumjevanu demokraciju. Provokacije bole, ali ako se osvrćeš na bezvezarije samo daješ hranu provokatoru, da je važan, da je njegovo mišljenje relevantno i na toj fori surfa na tvojim živcima.
Neki liječe komplekse na tribinama, a drugi na forumima.

Kochane Polki i Polaci przepraszam za ten wiwod w jeziku Chorwackim, taki liscik "krawaciarza" do "krawaciarza" :) :D :D
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 03.02.2009 21:30

Leon napisał(a):Kochane Polki i Polaci przepraszam za ten wiwod w jeziku Chorwackim, taki liscik "krawaciarza" do "krawaciarza" :) :D :D

a jednak przydałoby się tłumaczenie, w grach słów piękno myśli..
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 03.02.2009 22:09

Poljaci imaju "posebne razloge" za ljubav prema Srbima, dovoljno je da samo ovdje proèitaju neke osnovne èinjenice:

Proces iseljavanja vi¹e od 15.000 Poljaka iz Bosne i Hercegovine 1946. godine

Vasilj Semak, narodni poslanik iz Prnjavora, veli da u Prnjavoru seljaci Srbi pale kuæe Poljaka, Ukrajinaca i Èeha "i to pod firmom èetnika".

Kako bi potvrdio taj svoj iskaz, Semak prila¾e jedan zapisnik koji je napisala Anka Demanjèuk iz sela Rasavice kod Prnjavora, iz kojega se vidi da Srbi seljaci "u zajednici sa èetnièkim elementima" pljaèkaju i ubijaju Poljake vr¹eæi na njih pritisak da se isele u Poljsku.

U zapisniku koji su potpisali Vaso Cvilj i Ivan Dutko, stoji: "Odbornici sela Rasavac izjavljuju sledeæe: Seljaci Srbi ka¾u: ¹to ne selite Galicijane? Selite iz na¹e zemlje ili æemo vas poklati. Ako vi sami ne iselite mi æemo vas poklati.

http://czetnik.blox.pl/2008/01/POlJACI-I.html
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.02.2009 22:21

Biker, a kakve to sad ima veze sa rukometom????

Leone, imaš li doista tako loše mišljenje o svima na forumu? I stvarno previše solimo pamet?
Pozdrav
Ostatnio edytowano 03.02.2009 22:36 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.02.2009 22:23

I się wątek CHORWACKI zrobil... :lol:
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 03.02.2009 22:28

Katarzyna G³ydziak Bojiæ napisał(a):Biker, a kakve to sad ima veze sa rukometom????

Neka vam objasni onaj koji je pisao kako bi "izgledalo" finale protiv Njemaca!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.02.2009 22:31

Leon napisał(a):Biker- samo ne gubi živce,
i tko tebe kamenom ti njega kruhom.
Na ovom forumu (kao i na svakom drugom) su ljudi koji vole Hrvatsku i Hrvate (ali imaju pravo i solit pamet) i malo provokatora ali i ljudi koji doista vole Srbe i bivšu Jugoslaviju (to je njihovo pravo) a ima i onih koji vole Hrvatsku ali ne i Hrvate (to isto moraš razumit). Ima onih kojima naši istočni susjedi prodaju laži o milionima Srba ubijenih od strane hrvata u zadnjih sto godina itd..itd...s dvi litre šljive znaju izmjeniti cijelu povijest (skidam im kapu za umiješnost balkanske-laž-diplomacje).
Imaš ljudi koji ne vole Nijemce (a misle da ih Hrvati obožavaji i nemaju pojma da je za vrijeme II WW najviše hrvata bilo antifašista) drugi vole Francuze (ja više volim Francuzice) koji su 1939 zatvorili oči kad su Švabe razdirale Poljsku s Rusima. I takvi ljudi imaju isto pravo na svoje mišljenje. To nas boli ali to ti je tako
Prije par godina sam dobio žuljeve na prstima pišući o nevinosti Gotovine,
dok bi ga drugi i prije osude razapeli pa makar i na forumu....
Sad kad u Poljskoj imaju proces za ratni zločin koji su načinili u Afganistanu vide da nije sve tako crno bijelo.

Kad netko kaže da hrvati neznaju gubiti, ja se slažem. Kad bi znali gubiti ne bi bilo ni Hrvata ni Hrvatske. Nas nema 40 miliona da možemo čekati na Koscuszka, Pilsudskiego, Jana Pawla i Walese....

S druge strane stvarno nije trebalo zviždati na Francusku himnu, ništa nisu krivi oni sportaši većinom afrofrancuzi za greške sudaca pedersena i na kraju slae igre naših koji su se dali isprovocirati. Cijelo je prvenstvo bilo super.
A glede Vorija bez brige, u Poljskoj se zna desiti da igrač dobije od pseudo navijača i nož u glavu.

Ma sve u svemu svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa i za neke je forum jedino mjesto gdije mogu konzumirati široko razumjevanu demokraciju. Provokacije bole, ali ako se osvrćeš na bezvezarije samo daješ hranu provokatoru, da je važan, da je njegovo mišljenje relevantno i na toj fori surfa na tvojim živcima.
Neki liječe komplekse na tribinama, a drugi na forumima.

Kochane Polki i Polaci przepraszam za ten wiwod w jeziku Chorwackim, taki liscik "krawaciarza" do "krawaciarza" :) :D :D

Samo malo govorim hrvatski , ali sve razumim .

To wszystko przez ogromne emocje i napięcie jakie towarzyszyło już przed mistrzostwami . Finał CRO - FRA był na 99% pewny . A jeżeli tak , to pojedynek Balic - Karabatic wyzwalał jeszcze większe emocje . I dlatego wg. mnie , tak się to wszystko na koniec ułożyło . Gdyby Chorwacja grała inny finał , w którym by przypadkowo poległa ( mało prawdopodobne )np. z Niemcami , czy Duńczkami , a nawet Polakami , to nie byłoby całego zamieszania . Nikt w nikogo nie rzuca kamieniami , tylko stara się wytłumaczyć dlaczego wydażył się tak przykry incydent na końcu tej imprezy.
Chciałbym jeszcze dożyć czasów , kiedy wypiję piwo przy jednym stole, razem z przyjacielem Chorwatem i Serbem . Na razie jest to mało prawdopodobne , ale trzeba w tej kwestii , żyć nadzieją . Nie wszystko jest bowiem czarnobiałe . Chorwacja jest piękna , jedyna i niepowtarzalna . Tylko te krawaty ... Jak ja ich nie lubię nosić :wink: :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.02.2009 22:40

Biker_HR napisał(a):Poljaci imaju "posebne razloge" za ljubav prema Srbima, dovoljno je da samo ovdje pročitaju neke osnovne činjenice:

Proces iseljavanja više od 15.000 Poljaka iz Bosne i Hercegovine 1946. godine

Vasilj Semak, narodni poslanik iz Prnjavora, veli da u Prnjavoru seljaci Srbi pale kuće Poljaka, Ukrajinaca i Čeha "i to pod firmom četnika".

Kako bi potvrdio taj svoj iskaz, Semak prilaže jedan zapisnik koji je napisala Anka Demanjčuk iz sela Rasavice kod Prnjavora, iz kojega se vidi da Srbi seljaci "u zajednici sa četničkim elementima" pljačkaju i ubijaju Poljake vršeći na njih pritisak da se isele u Poljsku.

U zapisniku koji su potpisali Vaso Cvilj i Ivan Dutko, stoji: "Odbornici sela Rasavac izjavljuju sledeće: Seljaci Srbi kažu: što ne selite Galicijane? Selite iz naše zemlje ili ćemo vas poklati. Ako vi sami ne iselite mi ćemo vas poklati.

http://czetnik.blox.pl/2008/01/POlJACI-I.html

Chorwaci sądzą ,że wszyscy Serbowie to czetnicy :(
A Serbowie z kolei, że nie wszyscy Chorwaci to ustasze :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.02.2009 22:45

jacky6 napisał(a):
Leon napisał(a):Kochane Polki i Polaci przepraszam za ten wiwod w jeziku Chorwackim, taki liscik "krawaciarza" do "krawaciarza" :) :D :D

a jednak przydałoby się tłumaczenie, w grach słów piękno myśli..

Leon, nadam se da Ti ne smeta da prijevedem? :D
W końcu lepiej tłumaczyć z "obcego" na własny (chociaż jaki tam obcy, słowiański przecież :lol: ).

Biker - tylko nie trać nerwów, kto w ciebie kamieniem ty w niego chlebem.

Na tym forum (jak i na każdym innym) są ludzie którzy kochają Chorwację i Chorwatów (ale mają też prawo się wymądrzać) i trochę prowokatorów, ale i ludzie którzy naprawdę kochają Serbów i dawną Jugosławię (mają do tego prawo), a są i tacy co kochają Chorwację ale nie Chorwatów (to też musisz rozumieć). Są tacy którym nasi wschodni sąsiedzi (chyba chodzi o Serbów) sprzedają kłamstwa o milionach Serbów zabitych przez Chorwatów w ciągu ostatnich stu lat itd... po dwóch litrach śliwowicy wiedzą jak zmienić całą historię (czapki z głów za umiejętność bałkańskiej łże-dyplomacji).

Są ludzie którzy nie lubią Niemców (którzy myślą że Chorwaci uwielbiają Niemców i którzy nie mają pojęcia że w czasie II wojny światowej większość Chorwatów była antyfaszystami), są inni którzy kochają Francuzów (ja wolę Francuzki), którzy w 1939 przymknęli oczy kiedy Szwaby z Ruskimi rozdrapali Polskę. I tacy ludzie też mają prawo do swoich poglądów. To nas boli ale tak jest.

Parę lat temu dostałem odcisków na palcach od pisania o niewinności Gotoviny, kiedy inni by go nawet bez sądu ukrzyżowali, chociażby tu na forum...

Teraz kiedy w Polsce jest proces za zbrodnię wojenną popełnioną w Afganistanie, widać że nic nie jest czarno-białe.

Jak ktoś mówi że Chorwaci nie umieją przegrywać, ja sięzgadzam. Gdyby umieli, nie byłoby Chorwatów ani Chorwacji. Nas nie ma 40 milionów żebyśmy mogli czekać na Kościuszkę, Piłsudskiego, Jana Pawła II i Wałęsę...

Z drugiej srony naprawdę nie trzeba było gwizdać na francuski hymn, ci sportowcy, w większości Afro-Francuzi, nie są winni błędów sędziego Pedersena, i w końcu słabej gry naszych którzy się dali sprowokować. Całe mistrzostwa były super.

Nie martw się o Voriego, w Polsce się zdarzyło że gracz dostał od pseudokibica nożem w głowę.

W każdym razie wszyscy mają prawo do swoich poglądów, a dla niektórych forum jest jedynym miejscem gdzie mogą używać szeroko rozumianej demokracji. Prowokacje bolą, ale jak będziesz odpowiadał na głupoty, tylko nakarmisz prowokatorów, którzy pomyślą że są ważni, że ich myślenie jest słuszne i tak myśląc będą ci dalej grać na nerwach.

Niektórzy leczą kompleksy na trybunach a inni na forum.
Ostatnio edytowano 03.02.2009 22:48 przez zawodowiec, łącznie edytowano 2 razy
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 03.02.2009 22:46

mkm napisał(a):Chorwaci s±dz± ,¿e wszyscy Serbowie to czetnicy :(
A Serbowie z kolei, ¿e nie wszyscy Chorwaci to ustasze :wink:

Ovo ¹to pi¹e u prilogu nisu moje rijeèi, nego rijeèi Poljaka, koji su morali bje¾ati iz Bosne 1946. Proèitajte pred kime i za¹to su morali bje¾ati!

Ja ne znam ¹to svi Srbi misle, izgleda da ste jedino vi poseban ekspert za tuða mi¹ljenja. Ne mislim ni da su svi Srbi èetnici, ali za razliku od vas - meni je ¾ivot bio ugro¾en, i morao sam se braniti od njih, ne tako davno. Stoga mislim da imam pravo birati s kime æu popiti pivo!
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 03.02.2009 22:53

Zawodowiec, mądrego to i miło posłuchać ;)
Ja tam kibol jestem z krwi i kości, rozumiem rozgrzane głowy i mnostwo emocji :)
Jak nasi grali z Chorwatami to kląłem im od Ustaszów ile się da, ale jak HR grała z afro-serbskimi żabojadami to byłem za cywilizacją Zachodu ;)
No ale to na meczu, godzinę po wypada wyluzować i zachować się jak należy, np. nie gwizdać na hymnie albo pójść do domu ;)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 03.02.2009 22:58

Zawodowiec-dobra robota bo jednak nie wszyscy rozumieją rozmowę. Masz u mnie jak przyjedziesz dobre piwo, co jednak nie uchroni Cię od wpuszczenia bramek dla północy! :-)
Pozdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.02.2009 23:05

kjedi napisał(a):Zawodowiec-dobra robota bo jednak nie wszyscy rozumieją rozmowę. Masz u mnie jak przyjedziesz dobre piwo, co jednak nie uchroni Cię od wpuszczenia bramek dla północy! :-)
Pozdr

Zapomniałeś kjedi, że południe ma teraz dwóch dobrych bramkarzy i co najmniej jednego dobrego strzelca :wink: :lol:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.02.2009 23:06

Maciej napisał(a):Zawodowiec, mądrego to i miło posłuchać ;)
Ja tam kibol jestem z krwi i kości, rozumiem rozgrzane głowy i mnostwo emocji :)
Jak nasi grali z Chorwatami to kląłem im od Ustaszów ile się da, ale jak HR grała z afro-serbskimi żabojadami to byłem za cywilizacją Zachodu ;)
No ale to na meczu, godzinę po wypada wyluzować i zachować się jak należy, np. nie gwizdać na hymnie albo pójść do domu ;)

Maciej, dokładnie, mądrze Leon napisał :D
Wiem o czym mówisz, trochę piłę kopię to wiem jakie bywają nerwy, zdrowia na boisku nie żałuję, wiem co to ostra gra i czasem równo jadę na przeciwników albo i na swoich :lol: i rozumiem to co Vori zrobił :lol: A to co było po meczu to niektóre "gwiazdy" i kibice trzodę zrobili totalną...

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Leone, imaš li doista tako loše mišljenje o svima na forumu? I stvarno previše solimo pamet?

Kasiu, Leon mówił o pewnych ekstremalnych przypadkach :lol:
Dobrze rozkminiam że "solit pamet" to wymądrzać się?

mkm napisał(a):Chciałbym jeszcze dożyć czasów , kiedy wypiję piwo przy jednym stole, razem z przyjacielem Chorwatem i Serbem . Na razie jest to mało prawdopodobne , ale trzeba w tej kwestii , żyć nadzieją .

A mi się to zdarzało :D
zawodowiec napisał(a):Piosenka się niesie, rakija się leje, naokoło słychać wszystkie możliwe odmiany "wspólnego" języka, a nad nami znowu nasze Prokletije. Tu już nie ma żadnych granic.

Biker_HR napisał(a):Ovo što piše u prilogu nisu moje riječi, nego riječi Poljaka, koji su morali bježati iz Bosne 1946. Pročitajte pred kime i zašto su morali bježati!

Biker, takie historie się zdarzały, ale tak by można se wywlekać do usranej śmierci między prawie wszystkimi narodami które kiedyś tam ze sobą sąsiadowały. Trzeba o tym pamiętać ale to nie powód żeby wywlekać te argumenty przeciw dzieciom i wnukom tych co zawinili... ani tym bardziej w dyskusji o jednym głupim meczu :lol:
Biker, takve stvari su desavali, ali tako bi mozna pricat zauvijek... medju svima narodama koji su nekad bili komsije. Moramo to pamtit ali to nije razlog da koristimo ove argumente protiv djecom i unukom ovih zlocincov... i to nisu argumente u razgovoru o nekoj glupoj utakmici :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Croatia 2009 - Mistrzostwa Świata w piłce ręcznej. - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone