Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Croatia 2009 - Mistrzostwa Świata w piłce ręcznej.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 02.02.2009 00:04

Są ludzie i ludziska tak w POLSCE jak i CHORWACJI!
Niestety :(
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.02.2009 00:11

Leon napisał(a):....popiel sprubuje to napisac po polsku choć mi to nigdy nie wichodzy....
....moze to byli ci jak ich wy w Polsce naziwacie pseudokibice....
...czy wasi pseudo kibice rozrabiaja przed czy po meczu?
Potepiam zachowanie kibicow i niektorich zawodnikow bo z calej imprezy zrobily kaszane, a cala chorwacja (kazdy obiwatel) sie sprezyla ze by na czas bile gotowe chale sportowe i inna potrzebna infrastrukture.

Ok. Leonie,
Jestem pod wrażeniem, tego co potraficie dokonać - drogi itd...
... tylko odniosłem wrażenie, że jak już tyle kasy poszło w budowę obiektów to powinno się należeć 1miejsce. To sport, nic się nie jest w stanie przewidzieć czasem i jak mawiał wybitny nasz trener Kazimierz Górski - Piłka jest okrągła, a bramki są dwie! . . . o czym sportowcy zapomnieli. Już kibiców nie szanujących innych symboli narodowych pomijam.

Pozdrav

Ps. Chciałbym pisać chociaż w połowie tak po chorwacku jak Ty po polsku. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2009 00:18

Leon napisał(a):....popiel sprubuje to napisac po polsku choć mi to nigdy nie wichodzy....
....moze to byli ci jak ich wy w Polsce naziwacie pseudokibice....
...czy wasi pseudo kibice rozrabiaja przed czy po meczu?
Potepiam zachowanie kibicow i niektorich zawodnikow bo z calej imprezy zrobily kaszane, a cala chorwacja (kazdy obiwatel) sie sprezyla ze by na czas bile gotowe chale sportowe i inna potrzebna infrastrukture.

Brawo Leonie :lol: ja Cię zrozumiałem :lol:

Pozdrav.
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 02.02.2009 07:37

m82m napisał(a):Są ludzie i ludziska tak w POLSCE jak i CHORWACJI!
Niestety :(

No tak, niestety. Przykry akcent na zakończenie tak wspaniałej imprezy.. :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2009 07:45

Zchowanie kibiców i zawodników z Chorwacji podczas wręczania medalów jest opisane TU.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.02.2009 08:40

Wielu porównywało kibiców polskich (tych ze spodka) i chorwackich.
Abstrahując od tego co się stało na końcu mistrzostw daję palmę pierwszeństwa polskiemu kibicowi. Rozumiem że mecz o brąz i złoto było w jednym bilecie. Jeżeli bierze się udział w takiej imprezie to obowiązkiem gospodarzy jest zapełnienie hal na obu meczach - jeżeli tak nie jest to świadczy o ignorancji w kwestii szczypiorniaka (o to Chorwatów nie podejrzewam ) lub o szowiniźmie. Była niedziela ,wolny dzień i wielkie święto piłki ręcznej - kibice zawiedli.
Jeśli chodzi o Voriego i Balića to pierwszego jestem w stanie zrozumieć to się działo w ogniu walki(nie rozumie tego ten co nigdy nie grał) a stawka była b. wysoka, natomiast Balića już nie bardzo - smutny blask gwiazdy.Miło było usłyszeć Poland , Poland ale co moglibysmyśmy usłyszeć gdyby Polacy pokonali Hr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2009 08:49

Podsumowując...Chorwaci strzelili sobie w kolano albo w oba...
Nie organizuje się mistrzostw świata wydając dziesiątki milionów euro aby tylko zdobyć złoty medal a tak to własnie wyszło...
Taka światowa impreza powinna służyć promocji tego pięknego kraju,którego pokaźną część dochodu narodowego stanowia wpływy z turystyki.
A te kilka bezsensownych incydentów pseudo czy raczej lokalnych gwiazdek czy napompowanej medialnie psudopatriotyzmem publiczności zamiast obalać stereotypy o dzikości narodów bałkańskich wręcz je utrwala.
Jak się czyta na forach wypowiedzi typu-"nie ma się co dziwić,niedawno się mordowali nawzajem czyli teraz i tak jest postęp" to przykro się robi tym,którzy poznali ten kraj i tych ludzi z innej strony.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.02.2009 09:01

Szkoda jednak że te parę incydentów zamazało dobry obraz mistrzostw:
piękne hale, dobre sędziowanie , świetna realizacja. Dały plamę jednak gwiazdy - smutek ze srebrnego medalu byłby zrozumiały ale te teatralne gesty to porażka. Kibicowanie mimo wszystko było poprawne a akty chamstwa mogą się zdarzyć wszędzie. U nas kibicowanie na hali ma tę tradycję że jest ona związana z wysoka kulturą kibicowania, mam pewność że na mecze do hal w Polsce przychodzą również kibice z boisk piłkarskich ale dostosowują się do większości kibiców i wychodzi dobre kibicowania , kłania się psychologia tłumu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2009 09:14

Torac , Hepik :lol: bardzo ładnie piszecie , ale uważajcie, bo Popiel zaraz Was upomni , że nie na temat :wink:

Pozdrav.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 02.02.2009 09:42

Pamiętam jak w 2002 roku wstydziłem się za naszych kibiców w czasie Pucharu Świata w skokach w Harrachovie i Zakopcu. Na szczęście to już przeszłość. Mam nadzieję że w Chorwacji będzie podobnie. (Popiel, wybacz że nie na temat :wink: .)

Leonie, mam pytanie, co dzisiaj już po ochłonięciu media piszą o meczu finałowym i zachowaniu kibiców. Co piszą o meczu Polska - Dania.
Pozdrav
Ostatnio edytowano 02.02.2009 10:16 przez Miłosz_S, łącznie edytowano 1 raz
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 02.02.2009 09:49

hepik napisał(a):Podsumowuj±c...Chorwaci strzelili sobie w kolano albo w oba...
Nie organizuje siê mistrzostw ¶wiata wydaj±c dziesi±tki milionów euro aby tylko zdobyæ z³oty medal a tak to w³asnie wysz³o...

Masz du¿e problemy s± obiektywne, Chorwacja przed mistrzostwo, ale zdoby³ olimpijskie (i ¶wiat) z³oto. W ostatnich dziewiêciu g³ównych turniejach, Chorwacja wesz³a osiem razy w¶ród 4 najlepszych zespo³ów

W odró¿nieniu od Polski, Chorwaci maj± du¿o wiêksze do¶wiadczenie gry w finale. O¶ wszystkich dru¿yn, francuski w obronie rozegra³ najwiêcej gruba i najbardziej beat. Sam problem w ka¿dym turnieju, Francuzima byæ tolerowane nieobrabiane gry w obronie. Karabatiæ wczoraj piêæ razy uderzy³ w g³owê z naszych zawodników i sêdziów nie s± regirali?

Francja wczoraj zagra³ bardzo dobrze w obronie, ale sêdziów by³y katastrofa, najwa¿niejszych momentach gry.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.02.2009 11:07

Sędziowanie uważam że ogólnie było w porządku- również w finale. Może gospodarze oczekiwali czegoś więcej. Były naturalnie błędy sędziowski (one się przytrafiają) ale nie było stronniczości jak np. w Mistrzostwach w Niemczech, Biker rozumiem rozgoryczenie ale patrzyłem na to obiektywnym spojrzeniem- bez wiedzy szczypionistycznej - opierałem się na komentatorach . Oczywiście dorobek Chorwatów jest bogatszy ale Polska stanowi "czołówkę" światową od 2 lat , na 4 duże imprezy w 3 byliśmy w pierwszej piątce. Brąz wyciągneliśmy z zaświatów. Dla Polski suma sumarum to dobre mistrzostwa dla Chorwatów- Nie.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 02.02.2009 11:31

Torac napisał(a):Dla Polski suma sumarum to dobre mistrzostwa dla Chorwatów- Nie.

Chorwaci s± bardzo zadowoleni z srebrny medal, ale gorzki gorsz±ca sêdziowaniem w finale meczu. My nawet nie oczekuj±, ¿e arbitrzy rozchmurz dla nas, ale ¿e to samo kryterium odnosi siê do obu zespo³ów.

U dvije situacije Karabatiæ je namjerno startao rukama na glavu i vrat na¹ih igraèa, za to je trebao dobiti crveni karton, a nije dobio NI©TA!

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2009 11:42

Mistrzostwa Świata 2009 to już historia , Polska i Chorwacja zdobyła medale , czego chcieć więcej :?: :lol:

A już niedługo Mistrzostwa Europy 2010 - trwają eliminacje :wink:
Ostatnio edytowano 02.02.2009 11:45 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 02.02.2009 11:42

Biker...możesz bez translatora? O wiele łatwiej będzie Cię zrozumieć...

Moim zdaniem małym skandalem jest to, jak może zawodnik który chce uderzyć sędziego zostać najlepszym zawodnikiem?

Gwiazda tak jak napisał wyżej Slapol, powinna zachowywać się zawsze na poziomie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Croatia 2009 - Mistrzostwa Świata w piłce ręcznej. - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone