Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 16.04.2021 17:04

Ło matko...
Trzy strony bardzo ważnego tematu, poszły na dyskusje z jednocyfrowopostowym użytkownikiem... 8O :twisted:
Który jeśli wierzyć moderatorowi wali w klawiaturę gdzieś pod Londynem i zapewne ma niezły z Was ubaw.

Co do paszportów covidowych. Mam nadzieję, że Unia (jak wszystko inne) sp... temat.
Każdy taki wynalazek jest segregacją ludzi i ograniczeniem wolności.
O ile ograniczenia wjazdu do danego kraju oparte na np. przepisach stanu wyjątkowego czy epidemicznego może są zasadne i umocowane w prawie, to paszport covidowy to zwykłe bezprawie.
Przepisy danego kraju ograniczające wjazd przeminą, paszport nie.

Gonzales napisał(a):Pytanie ile razy się jeszcze zmnieni :?:

Na razie nic się nie zmienia.
To są dywagacje pracownika portalu co będzie, na podstawie wypowiedzi premiera. Ot, tak by zamącić.
Było jasne, że kolejne roczniki będą "uwalniane" w ten sposób. Co więcej, były deklaracje, że jeżeli będą możliwości proces będzie przyspieszał.
A w całej konferencji najważniejsza była zapowiedź o możliwości otrzymania dodatkowych 4 milionów szczepionek do końca kwartału. Dla porównania populacja 40-49 w Polsce to 5,6 miliona osób.
robertms
Cromaniak

Postnapisał(a) robertms » 16.04.2021 17:17

Kiepura napisał(a):Co do paszportów covidowych. Mam nadzieję, że Unia (jak wszystko inne) sp... temat.
Każdy taki wynalazek jest segregacją ludzi i ograniczeniem wolności.
O ile ograniczenia wjazdu do danego kraju oparte na np. przepisach stanu wyjątkowego czy epidemicznego może są zasadne i umocowane w prawie, to paszport covidowy to zwykłe bezprawie.
Przepisy danego kraju ograniczające wjazd przeminą, paszport nie.

Haha, #Kiepura, co do ograniczeń i segregacji, to może powiedz to firmom w PL: hotelom, stacjom narciarskim, restauracjom, itd...
Dlaczego np. kasjerka z Biedry nie może zaprowadzić dziecka do przedszkola, a kierowca zwykłego ambulansu, czy posterunkowy w Pcimiu Dolnym już może?
Przepisy, także te paszportowo-szczepionkowe ustanawiają ludzie. Czy właściwie akurat dla turystyki letnie, to się okaże w sezonie... :(
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2021 17:24

Kiepura napisał(a): (...)A w całej konferencji najważniejsza była zapowiedź o możliwości otrzymania dodatkowych 4 milionów szczepionek do końca kwartału.(...)

8O Ja mam możliwość zostać milionerem. Tylko do jutra muszę kupić los w Totalizatorze. :wink:
Z zapowiedzi jedyne prawdziwe to te na dworcu kolejowym o wjeżdżającym pociągu. A i z tym to też równie bywa.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2021 17:31

Kiepura napisał(a):Było jasne, że kolejne roczniki będą "uwalniane" w ten sposób. Co więcej, były deklaracje, że jeżeli będą możliwości proces będzie przyspieszał.
To nie było oczywiste, bo były zapowiedzi, że po 24 kwietnia (rocznik '73) jest szansa uwolnienia pozostały roczników wszystkich na raz, ale z kilku dniowym przesunięciem, po majówce. Bardzo na to liczyłam, bo inaczej na sam zapis będę czekać i czekać, już nie mówiąc o tym jaka będzie możliwość dla syna...

Sytuacja z dziś, pracownik Pana M. dostał telefon, że jest szczepionka i może wpaść w wolną dziurę, pojechał i dostał J&J - a miała być to szczepiona w pierwszej kolejności dla zespołów wyjazdowych.....
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2021 17:45

alechandro napisał(a):Dlaczego dopiero na sierpień ?

Trzy miesiące po przechorowaniu.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2021 17:49

Chodzi o to aby osoby, które jednak się zaszczepią miały jakieś przywileje z tego tytułu bo może okazać się, że nie zaszczepieni będą mieli dokładnie takie same możliwości. Wiem, że powinniśmy patrzeć na siebie gdyż to o nasze zdrowie i życie chodzi ale im więcej osób się zaszczepi (nawet będąc do tego niejako zmuszonym) tym szybciej mamy szansę wyjść z tego bagna a to już ma znaczenie dla całego społeczeństwa.
Bravik napisał(a):Trzy miesiące po przechorowaniu.

No przecież, wyleciało mi z głowy.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 16.04.2021 18:23

piekara114 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Było jasne, że kolejne roczniki będą "uwalniane" w ten sposób. Co więcej, były deklaracje, że jeżeli będą możliwości proces będzie przyspieszał.
To nie było oczywiste, bo były zapowiedzi, że po 24 kwietnia (rocznik '73) jest szansa uwolnienia pozostały roczników wszystkich na raz, ale z kilku dniowym przesunięciem, po majówce. Bardzo na to liczyłam, bo inaczej na sam zapis będę czekać i czekać, już nie mówiąc o tym jaka będzie możliwość dla syna...

Sytuacja z dziś, pracownik Pana M. dostał telefon, że jest szczepionka i może wpaść w wolną dziurę, pojechał i dostał J&J - a miała być to szczepiona w pierwszej kolejności dla zespołów wyjazdowych.....
Zwracałem dziś na to uwagę!!! Kilka postów wcześniej.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 16.04.2021 18:27

Zago napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):
Zago napisał(a):Przed chwilą wróciłem ze swojej przychodni rodzinnej i taka niespodzianka Pani zapytała czy chcę się zaszczepić jednodawkową szczepionką J&J. Mam 40 l. zostawiłem nr.tel. i moją się odezwać. Taka lista rezerwowa.
Nie wiem czy słyszeliście, dla jakiej grupy docelowej była dedykowana J & J. Mówił o tym "syntezator mowy" przecież! Jeśli jest tak, jak piszesz, to potwierdza to tylko bajzel ale przede wszystkim kombinatorstwo i zwykłe przepychanie się łokciami w walce o jakąkolwiek szczepionkę.

Widzę, że zarzucasz mi " kombinatorstwo i zwykłe przepychanie się łokciami "
Absolutnie nie Tobie, a personelowi przychodni rodzinnej o której piszesz! A co Ty z tym zrobisz to już twoje sumienie.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 16.04.2021 18:27

Bravik napisał(a):
Kiepura napisał(a): (...)A w całej konferencji najważniejsza była zapowiedź o możliwości otrzymania dodatkowych 4 milionów szczepionek do końca kwartału.(...)

8O Ja mam możliwość zostać milionerem. Tylko do jutra muszę kupić los w Totalizatorze. :wink:
Z zapowiedzi jedyne prawdziwe to te na dworcu kolejowym o wjeżdżającym pociągu. A i z tym to też równie bywa.

Zapowiedź o możliwości to zapowiedź o możliwości. Nic więcej.
Koncerny zadeklarowały a czy przyślą - zobaczymy.
Z pretensjami do tych co zawierali umowę a nie do tych co się starają wyegzekwować coś ze spapranej umowy.
Wrócimy do tematu 30 czerwca.

Lepiej mieć zapowiedź o możliwości zwiększenia dostaw niż zapowiedź zmniejszenia jak to było w lutym.

piekara114 napisał(a):

Najlepiej być pięknym, młodym, bogatym i... zaszczepionym. :lol:
Chętnie zamienię swój zaszczepialny pesel na ten niezaszczepialny. :mrgreen:

Sytuacji opisanych będzie multum. Dziś było ćwierć miliona szczepień. Będzie więcej.
Za chwilę w Krakowie będzie uruchomionych 5 dodatkowych punktów masowych szczepień. Tylko w tych punktach będzie 20 tysięcy szczepień dziennie. Nie ma możliwości, żeby w takiej grupie nie znalazło się kilka procent, które z takiego czy innego powodu nie zgłosi się. Będą listy rezerwowe, będą szczepienia "przy okazji", ale też będą "po znajomości". Niestety/stety szczepią tylko ludzie.

alechandro napisał(a):Chodzi o to aby osoby, które jednak się zaszczepią miały jakieś przywileje z tego tytułu bo może okazać się, że nie zaszczepieni będą mieli dokładnie takie same możliwości. Wiem, że powinniśmy patrzeć na siebie gdyż to o nasze zdrowie i życie chodzi ale im więcej osób się zaszczepi (nawet będąc do tego niejako zmuszonym) tym szybciej mamy szansę wyjść z tego bagna a to już ma znaczenie dla całego społeczeństwa.

Masz rację to będzie niesprawiedliwe, a jeżeli zaszczepi się mało osób społecznie niekorzystne. Ale dopóki szczepienia są dobrowolne nie można dyskryminować tych którzy, z powodu ich wolnego wyboru, się nie zaszczepią.
Dlatego należy robić wszystko, aby zachęcić jak największą ilość osób do szczepień metodami "pokojowymi".
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.04.2021 18:28

alechandro napisał(a):Chodzi o to aby osoby, które jednak się zaszczepią miały jakieś przywileje z tego tytułu bo może okazać się, że nie zaszczepieni będą mieli dokładnie takie same możliwości. Wiem, że powinniśmy patrzeć na siebie gdyż to o nasze zdrowie i życie chodzi ale im więcej osób się zaszczepi (nawet będąc do tego niejako zmuszonym) tym szybciej mamy szansę wyjść z tego bagna a to już ma znaczenie dla całego społeczeństwa.

Proponuję niezaszczepionych zamknąć w rezerwatach a zaszczepionym wydać ken karty i związane z tym przywileje jak kilkadziesiąt lat temu. Pewne mechanizmy społeczne są uniwersalne. Dawniej działało to i teraz pewnie zadziała
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 16.04.2021 18:32

Śmiem twierdzić, że w każdej przychodni rodzinnej, szczególnie na prowincjach, które to przychodnie są jednocześnie punktami szczepień, a w których to nierzadko jest tak, że lekarz rodzinny zna się ze swoimi pacjentami na Ty, są przysłowiowe szuflady ze szczepionkami odłożonymi dla swoich. Także system szczepień systemem szczepień, a życie życiem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2021 18:33

piekara114 napisał(a):

Nie tylko do zespołów wyjazdowych.
https://www.portalsamorzadowy.pl/ochron ... 72080.html
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 16.04.2021 18:38

Kapitańska Baba napisał(a):

Proponuję niezaszczepionych zamknąć w rezerwatach a zaszczepionym wydać ken karty i związane z tym przywileje jak kilkadziesiąt lat temu. Pewne mechanizmy społeczne są uniwersalne. Dawniej działało to i teraz pewnie zadziała
Małymi kroczkami, aczkolwiek konsekwentnie to zmierza w tę stronę. Patrz - Izrael. Dostałem 3 dni temu od kolegi mieszkającego w Galway w Irlandii dwie fotki. Jedna sprzed klubu fitness, druga sprzed jakiegoś pubu. Do fitness klubu wstęp tylko dla zaszczepionych. W pubie darmowa kawa dla zaszczepionych. Tu linki: https://www.ggapp.com/dysk/qconVjIM8Xnp ... pg?lang=en oraz https://www.ggapp.com/dysk/hQl_E2wBHMzp ... pg?lang=en
Ostatnio edytowano 16.04.2021 18:44 przez ŁukaszCiupa, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2021 18:40

Kapitańska Baba napisał(a):Proponuję niezaszczepionych zamknąć w rezerwatach a zaszczepionym wydać ken karty i związane z tym przywileje jak kilkadziesiąt lat temu. Pewne mechanizmy społeczne są uniwersalne. Dawniej działało to i teraz pewnie zadziała

A jakież to przywileje zapewniała Kenkarta, że zapytam. 8O Porównanie, delikatnie powiem trochę niesmaczne. Beata, trzymaj poziom.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2021 18:44

ŁukaszCiupa napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Zwracałem dziś na to uwagę!!! Kilka postów wcześniej.
Ale tu żadnego kombinowania nie było. Gościu był zapisany na szczepienie, a POZ dzwonił do osób z kolejnych dni, czy stawią się w określonym czasie na dostępne szczepienia zanim będzie weekend (u mnie małe POZy), gościu podjechał przed pracą i się zaszczepił.

Janusz Bajcer napisał(a):Nie tylko do zespołów wyjazdowych.
https://www.portalsamorzadowy.pl/ochron ... 72080.html
To tego nie wiedziałam. Ale to dobra informacja, bo u mnie w powiecie małe POZy są często otwarte do godz. 14 tylko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone