napisał(a) Kiepura » 16.04.2021 18:27
Bravik napisał(a):Kiepura napisał(a): (...)A w całej konferencji najważniejsza była zapowiedź o możliwości otrzymania dodatkowych 4 milionów szczepionek do końca kwartału.(...)

Ja mam możliwość zostać milionerem. Tylko do jutra muszę kupić los w Totalizatorze.
Z zapowiedzi jedyne prawdziwe to te na dworcu kolejowym o wjeżdżającym pociągu. A i z tym to też równie bywa.
Zapowiedź o możliwości to zapowiedź o możliwości. Nic więcej.
Koncerny zadeklarowały a czy przyślą - zobaczymy.
Z pretensjami do tych co zawierali umowę a nie do tych co się starają wyegzekwować coś ze spapranej umowy.
Wrócimy do tematu 30 czerwca.
Lepiej mieć zapowiedź o możliwości zwiększenia dostaw niż zapowiedź zmniejszenia jak to było w lutym.
piekara114 napisał(a):Kiepura napisał(a):Było jasne, że kolejne roczniki będą "uwalniane" w ten sposób. Co więcej, były deklaracje, że jeżeli będą możliwości proces będzie przyspieszał.
To nie było oczywiste, bo były zapowiedzi, że po 24 kwietnia (rocznik '73) jest szansa uwolnienia pozostały roczników wszystkich na raz, ale z kilku dniowym przesunięciem, po majówce. Bardzo na to liczyłam, bo inaczej na sam zapis będę czekać i czekać, już nie mówiąc o tym jaka będzie możliwość dla syna...
Sytuacja z dziś, pracownik Pana M. dostał telefon, że jest szczepionka i może wpaść w wolną dziurę, pojechał i dostał J&J - a miała być to szczepiona w pierwszej kolejności dla zespołów wyjazdowych.....
Najlepiej być pięknym, młodym, bogatym i... zaszczepionym.
Chętnie zamienię swój
zaszczepialny pesel na ten
niezaszczepialny.

Sytuacji opisanych będzie multum. Dziś było ćwierć miliona szczepień. Będzie więcej.
Za chwilę w Krakowie będzie uruchomionych 5 dodatkowych punktów masowych szczepień. Tylko w tych punktach będzie 20 tysięcy szczepień dziennie. Nie ma możliwości, żeby w takiej grupie nie znalazło się kilka procent, które z takiego czy innego powodu nie zgłosi się. Będą listy rezerwowe, będą szczepienia "przy okazji", ale też będą "po znajomości". Niestety/stety szczepią tylko ludzie.
alechandro napisał(a):Chodzi o to aby osoby, które jednak się zaszczepią miały jakieś przywileje z tego tytułu bo może okazać się, że nie zaszczepieni będą mieli dokładnie takie same możliwości. Wiem, że powinniśmy patrzeć na siebie gdyż to o nasze zdrowie i życie chodzi ale im więcej osób się zaszczepi (nawet będąc do tego niejako zmuszonym) tym szybciej mamy szansę wyjść z tego bagna a to już ma znaczenie dla całego społeczeństwa.
Masz rację to będzie niesprawiedliwe, a jeżeli zaszczepi się mało osób społecznie niekorzystne. Ale dopóki szczepienia są dobrowolne nie można dyskryminować tych którzy, z powodu ich wolnego wyboru, się nie zaszczepią.
Dlatego należy robić wszystko, aby zachęcić jak największą ilość osób do szczepień metodami "pokojowymi".