Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 08.05.2021 20:16

boboo napisał(a):
Habanero napisał(a):Dzisiaj o 18-tej druga dawka AZ.
Żyjemy? :wink:

Jest ok. Jak na razie czuję się zaskakująco dobrze. Dużo lepiej niż przed :wink: :papa:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 08.05.2021 20:24

Habanero napisał(a):
boboo napisał(a):

Jest ok. Jak na razie czuję się zaskakująco dobrze. Dużo lepiej niż przed :wink: :papa:

Zaraz po szczepieniu AZ czułam coś w rodzaju przyjemnego turbodoładowania ;) Chyba szczepionka podniosła mi ciśnienie (zwykle mam bardzo niskie).

Ja drugą dawkę dostałam w ostatni wtorek. Wieczorem pojawił się stan podgorączkowy i dreszcze; noc była słaba, ale w miarę szybko przeszło :) Dużo szybciej niż po pierwszej dawce.

Powodzenia, Konrad :D
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 08.05.2021 20:31

maslinka napisał(a):
Habanero napisał(a):
boboo napisał(a):

Zaraz po szczepieniu AZ czułam coś w rodzaju przyjemnego turbodoładowania ;) Chyba szczepionka podniosła mi ciśnienie (zwykle mam bardzo niskie).

Ja drugą dawkę dostałam w ostatni wtorek. Wieczorem pojawił się stan podgorączkowy i dreszcze; noc była słaba, ale w miarę szybko przeszło :) Dużo szybciej niż po pierwszej dawce.

Powodzenia, Konrad :D

Dzięki Aga :D
Zobaczymy czy mnie złapie po drugiej.
Dam znać jak było :papa:
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 08.05.2021 21:08

Ja wczoraj przyjąłem pierwszą dawkę Moderny o 9:30
Około 15 zaczęła mnie ręką boleć, pod wieczór już nie mogłem jej dźwignąć. Cały dzień śpiący byłem.

Dziś rano się obudziłem z lekkim bólem głowy i stanami podgorączkowymi. W południe ból głowy się nasilił i musiałem wziąć proszki.

Po pół godzinie było już przyzwoicie a wieczorem przestała mnie całkiem boleć i głową i ręką. Teraz czuję się bardzo dobrze.

Mam nadzieję że to jedyne skutki uboczne jakich doświadczę.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2021 21:36

tranquilo napisał(a): (...) Mam nadzieję że to jedyne skutki uboczne jakich doświadczę.

W niedzielę pod wieczór spróbuj przełączyć myślą kanały w telewizorze. Z tym, że przy Modernie musisz mieć Samsunga.
Jeśli masz TV na Androidzie, to tylko Pfizer. :wink:
599
Cromaniak

Postnapisał(a) 599 » 08.05.2021 22:00

tranquilo napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,

przez kilka dni możesz spróbować nie wynosić śmieci
i zwalić to "na skutki uboczne po szczepieniu",
:wink:
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 08.05.2021 22:03

Ciekawe czytać jak każdy ma trochę inne skutki uboczne. Mnie, oprócz bólu ręki (umiarkowanego) włączył się wilczy apetyt :D A kumpel na drugi dzień rano czuł się jak na kacu, wszystko go paliło i dopiero piwa, a nawet dwa pomogły ;) Tak, niby nie powinno się spożywać w ciągu 48 godzin po, ale z drugiej strony to tylko zalecenia nie poparte badaniami i zakazu nie ma, więc ja też wieczorem w dniu szczepienia na wszelki wypadek wypiłem kubek grzańca :) Może dlatego na drugi dzień w miarę wszystko grało ;)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2021 22:40

Szczepienie Pfizerem miałam o 8 rano we wtorek. Lekki ból pojawił się ok 15 i to tylko jak dotknęło się ręki w okolicy kłucia. Wieczorem wrażenie jakby siniak w środku się robił, ale tylko wtedy jak pomyślałam czy mnie boli. W nocy lekki dyskomfort jak położyłam się na lewej ręce, ale nie przeszkadzało to w spaniu. Na drugi dzień zero jakiegoś odczucia.
Druga dawka wyznaczona dokładnie po 5 tyg, ale panie mają wcześniej dzwonić aby dokładnie się omówić na wizytę....

Małżonka tylko ręką bolała, ale dłużej i nie mógł na niej leżeć...

Tata 68 lat po AZ zero skutków, mama 67 lat, szczepiona równo z tatą, w nocy stan jak przeziębienie i jeszcze następne 2 dni słabo się czuła. Tata z nastawieniem, że to tylko kłucie, mama, że pewno jakieś bóle będą....

Tesciu po Pfizer zero skutków, szwagier po AZ 3 dni czuł się chory, szedł z nastawieniem, że trzeba będzie odchorować....

Chyba zależy od człowieka i nastawienia ..
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 08.05.2021 23:06

A to nie masz wystawionego skierowania na drugie szczepienie skoro mają dzwonić i konkretnie się umawiać?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2021 23:34

Na drugą dawkę nie ma wystawianych skierowań.
Termin (datę i godzinę) ustala punkt szczepień w którym była podana pierwsza dawka.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2021 23:36

Pudelek napisał(a):A to nie masz wystawionego skierowania na drugie szczepienie skoro mają dzwonić i konkretnie się umawiać?

Punkt mi wyznaczył, ale panie powiedziały, że to systemowo i się nie przywiązywać, a one same na bieżąco ogarniają potem terminy i godziny... I się dogadamy.... :D
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 08.05.2021 23:52

Czy ktoś zaszczepiony drugą dawką (lub J&J) brał to imienne zaświadczenie z punktu szczepień? Czy trzeba to wcześniej jakoś zgłaszać, czy wystawiają od ręki? I czy są od razu po angielsku, czy trzeba sobie na własną rękę ogarnąć przysięgłego tłumacza?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2021 23:59

Z IKP można pobrać, jest info po polsku i angielsku oraz kod QR. Wygląda tak :
Obrazek
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 09.05.2021 00:27

Janusz Bajcer napisał(a):Na drugą dawkę nie ma wystawianych skierowań.
Termin (datę i godzinę) ustala punkt szczepień w którym była podana pierwsza dawka.

Może źle ująłem w słowo "skierowanie" - w e-rejestracji pojawia się przecież dokładny termin i data, ja swój dostałem na smsa jeszcze jak stałem w punkcie szczepienia minutę po ukłuciu.

Punkt mi wyznaczył, ale panie powiedziały, że to systemowo i się nie przywiązywać, a one same na bieżąco ogarniają potem terminy i godziny... I się dogadamy....

Jeśli to Ci pasuje to ok, ja muszę wiedzieć termin wcześniej i przyjąłem od razu, że jest w ten konkretny dzień. Jeśli podam grafik na wolne do pracy na kolejny miesiąc, to go później nie zmienię jak ktoś stwierdzi, że mam przyjechać wcześniej... Nie mniej w punkcie szczepień pisała duża kartka z informacją, iż dzień szczepienia nie ulega zmianie.
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 09.05.2021 06:37

599 napisał(a):
tranquilo napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,

przez kilka dni możesz spróbować nie wynosić śmieci
i zwalić to "na skutki uboczne po szczepieniu",
:wink:

Nie mogę. Moja żona szczepiła się w tym samym dniu co ja i narzeka na te same skutki uboczne.

Jeśli oboje nie będziemy wynosić śmieci to w mieszkaniu będzie niezły smród. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone