Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co może jedna kuna?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak
Co może jedna kuna?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.01.2017 09:32

200px-Hrvatska_kuna.png

Cóż może ten malutki pieniążek? W Chorwacji nic za niego nie kupisz, w Polsce nie wymienisz na złotówki, zresztą ile toto jest warte...

Wrzucisz do skarbonki, żeby było "na następny rok" - zapomnisz wyjąć przed wyjazdem. Nosić w portfelu? Bezsensowne obciążenie przez cały rok. Ale może jednak warto?

Otóż ta mała moneta...otwiera wszystkie wózki sklepowe w Polsce :lol:

Czy na pewno wszystkie? Tego nie wiem. Testowałem ją m.in. w Lidlu, Biedronce, Kerfurze, Leklerku. Gdzie jeszcze - nie pamiętam. Kuna ma tę przewagę nad złotówką, że jej nie wydam. No i nie muszę w portfelu nosić żetonów wszystkich sieci handlowych. (Nie wspominając o tym, że żaden podsklepowy żul "Może odprowadzić koszyczek?" nie połasi się na jedną kunę...)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.01.2017 09:51

Hmm a ja mam inne wnioski. Jedna kuna (nie mi oceniać czy mała bo widziałem ja kilka razy przez chwilę) zdemolowała całe ocieplenie poddasza u sąsiada (zrolowane wełna, masę padliny upolowanej i odchodów, totalna masakra). Koszta ogromne bo zrywanie dachu i wymiana całego ocieplenia, tak więc robota za grubą kasę.
Tak więc jedna kuna może naprawdę dużo :)
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 11.01.2017 09:55

Ciekawe spostrzeżenia i skojarzenia. A kto z was Szanowni Forumowicze ma monetę - 1 DINAR ?
Mam taki przyklejony do breloczka kluczy do samochodu, muszę poszukać to pokażę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2017 10:05

Ja mam żeton z wizerunkiem Kurskiego i u nas i w Chorwacji co najwyżej potrafi wózek sklepowy wypiąć :)
Zaletą niewątpliwą jest to, że nikt mi nie chce go zabrać 8)
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 11.01.2017 11:22

weldon napisał(a):
Zaletą niewątpliwą jest to, że nikt mi nie chce go zabrać 8)

Dziwne nie jest :lol: .

Jedna kuna może skonsumować rurę z układu dolotowego turbiny w Volvo, przyprawiając mnie niemalże o zawał, bo już miałam wizję, że turbina dokonała żywota 8O .
Obrazek
Pragnę nadmienić, że stojącego na podwórku Fiata kuna nie tknie, Volvo nadgryzła już dwa razy :evil:.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.01.2017 12:32

noemi_s napisał(a):Pragnę nadmienić, że stojącego na podwórku Fiata kuna nie tknie, Volvo nadgryzła już dwa razy :evil:.

Wie co dobre. :oczko_usmiech:
Muszę wypróbować tę opcję z wózkami!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.01.2017 16:23

Roxi napisał(a):
noemi_s napisał(a):Pragnę nadmienić, że stojącego na podwórku Fiata kuna nie tknie, Volvo nadgryzła już dwa razy :evil:.

Wie co dobre. :oczko_usmiech:

Trzeba mieć zasady. :D
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 11.01.2017 17:39

noemi_s napisał(a): Volvo nadgryzła już dwa razy :evil:

Trzeba kostkę domestosa (tą od kibelków) zawiesić na silniku , :D
i kuna pójdzie do sąsiada :mrgreen: a może nawet do lasu :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.01.2017 17:53

lotnikwsk napisał(a):

U mnie wisi od niecałego miesiąca bo ostatnio znalazłem masę jej śladów pod maską i resztek jedzenia.
Chyba coś tam działa aczkolwiek raz pojedyncze jej ślady były (przyszła i poszła). Taka kostka ma efekty uboczne, bo zapach czasem przedostaje się do środka, nie kupuj tylko leśnego zapachu :). Wcześniej kupowałem jakiś Niemiecki płyn odstraszający (najdroższe co znalazłem) i średnio na nią działał. W mej okolicy to jest już plaga tych zwierzątek... a są tak inteligentne, że na zastawioną żywo-łapkę i jajeczko nawet nie spojrzą. Mój labrador kanapowiec też już na nich nie robi wrażenia tak samo jak elektryczne odstraszacze.
Znam przypadki pogryzienia okablowania; przewodów ciśnieniowych i innych na parę tysięcy złotych na oryginałach i unieruchomienie przez to nowego samochodu na 3 tyg. (elementy były sprowadzane z Japonii).
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 11.01.2017 17:58

lotnikwsk napisał(a):

A może i do fiata?... :roll:

:mrgreen: :wink:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 11.01.2017 19:42

Mikromir napisał(a):
lotnikwsk napisał(a):

A może i do fiata?... :roll:

:mrgreen: :wink:

W końcu coś musi gryźć :mrgreen:

Kuna także bardzo lubi instalacje gazowe :D
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 11.01.2017 22:50

Też używałem długo do wózków w marketach, ale od jakiegoś czasu w wielu miejscach niestety "straciła kompatybilność" ;)

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.