Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co lepiej ? hotel czy apartament ?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
EdiSk8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) EdiSk8 » 29.04.2009 12:32

canooe napisał(a):Dość dokładnie przeliczałem pobyt na kwaterze i hotelu i różnica jest około 20 %.

no ale na korzyść kwatery czyż nie ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.04.2009 13:00

EdiSk8 napisał(a):
canooe napisał(a):Dość dokładnie przeliczałem pobyt na kwaterze i hotelu i różnica jest około 20 %.

no ale na korzyść kwatery czyż nie ?

Raczej hotelu, zwłaszcza jeśli skorzystarz jeszcze z transportu biura podróży (autobus); ale coś za coś...
Musisz mieć świadomość, że trzeba się podporzadkować pewnym regułom:
-podczas podróży - bo nie jesteś sam (tylko w grupie)
- podczas pobytu - bo wyznaczone pory posiłków i ograniczona oferta (menu); bo jadasz na stołówce (czyli otoczony sporą liczbą ludzi)
-jesli nie masz własnego środka transportu to jesteś praktycznie uziemniony (spory koszt wynajmu pojazdu) lub zdany na wycieczki fakultatywne (na bardzo różnym poziomie, ale raczej wszystko w biegu i pośpiechu za niemałe pieniądze)
itp, itd...
Trzeba dokładnie przemyśleć. Dla niektórych hotel to dobre rozwiązanie, ale jeśli dla przysłowiowego "sąsiada" tak, to nie znaczy, że i dla mnie...
Pozdrawiam
EdiSk8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) EdiSk8 » 29.04.2009 14:44

byłem już raz na takiej wycieczce i powiedziałem że już nigdy nie pojadę na takie coś - zero swobody i uzależniony od pozostałych ludzi z wycieczki

dzisiaj przez przypadek zobaczyłem ofertę w naszym mieście w biurze podróży: Egipt hotel 5 gwiazdkowy, all inclusive, 2 tygodnie, wylot z Katowic lub Warszawy za 1240zł 24 maj oferta pierwsza klasa, jeśli dostałbym urlop bezpłatny to się nie będę nawet zastanawiał
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 30.04.2009 06:45

EdiSk8 napisał(a):no ale na korzyść kwatery czyż nie ?

No. Tak oczywiście.

W moim przypadku nie było mowy o żadnym podporządkowaniu, bardzo rzadko się zdarza aby biura podroży oferowały wycieczki z pełną obsługa tj. przejazdem i zorganizowanym czasem. Ja tylko wynajmuje przez nich hotel a na miejsce jadę swoim autem i robię co mi się podoba.

:arrow: I jeszcze jedna ciekawa sprawa. cena pobytu w hotelu przy rezerwacji bezpośrednio w wybranym ośrodku była wyższa od ceny oferowanej przez biuro podróży. :)
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 30.04.2009 08:31

Witam
My jeździmy sami, kwater szukamy na miejscu, jemy w konobach/restauracjach albo sami coś upichcimy (tzn. mój mąż, bo ja nie gotuję). Dzięki temu jesteśmy na wakacjach wtedy kiedy nam to odpowiada, w miejscu, które nam się podoba, czas spędzamy tak jak lubimy i jemy to na co mamy ochotę. W dodatku,że mamy pewne ograniczenia (pies). Zdecydowanie polecam taki sposób spędzania wakacji.
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.04.2009 09:56

canooe napisał(a):
W moim przypadku nie było mowy o żadnym podporządkowaniu, bardzo rzadko się zdarza aby biura podroży oferowały wycieczki z pełną obsługa tj. przejazdem i zorganizowanym czasem. Ja tylko wynajmuje przez nich hotel a na miejsce jadę swoim autem i robię co mi się podoba.

Bo tak też wygląda tzw. pobytowa impreza. Biuro zawozi, daje opiekę rezydenta (na przysłowieowy "wszelki wypadek" i "w razie czego") lub też nie i to wszystko. Do wycieczek fakultatywnych nikt nie zmusza - jak klient chce, to płaci i jedzie na zorganizowaną wycieczkę, jak nie, to nie. Pełna wolność i swoboda...
Pisząc o konieczności podporządkowania się regułom na miejscu, miałam na myśli ściśle określony (przez hotel) czas posiłków, ktorego należy przestrzegać (to jednak nieco ogranicza, nieprawdaż?).

canooe napisał(a): :arrow: I jeszcze jedna ciekawa sprawa. cena pobytu w hotelu przy rezerwacji bezpośrednio w wybranym ośrodku była wyższa od ceny oferowanej przez biuro podróży. :)

W tym akurat nie ma nic dziwnego. Biura i agencje mają umowy z hotelami i w związku z tym preferencyjne warunki (różnica w cenie może być nawet ok. 50 %, bo i biuro przecież ma swoją marżę; w ostatecznym rozrachunku nawet z marżą biura dla klienta taniej taniej jakieś 25- 20%).
Zatem, jeśli ktoś zdecydowanie preferuje hotel to tylko i wyłącznie za pośrednictwem biura podróży (własnym transportem lub "pełen pakiet" czyli z dojazdem oferowanym przez biuro).
Pozdrawiam
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 30.04.2009 10:54

Co do podporządkowania posiłkom to masz stanowcza racje.
No ale coś za coś. Na moje szczęście przedział czasowy wydawania posiłków jest dość duży i mam możliwość wyspać się po :lol: ciężkiej nocy :lol: i spokojnie zjeść śniadanie i to samo z kolacją - a na dodatek piwka i winna do kolacji jest bez ograniczeń. :P
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 30.04.2009 11:33

To, że rezerwacja hotelu przez biuro podróży jest tańsza, nie jest regułą.
My w zeszłym roku znaleźliśmy hotel w katalogu biura podróży Croatia z Rybnika, a potem ten sam w Internecie. Zarezerwowaliśmy sobie sami i zaoszczędziliśmy na tym jakieś 80-100 EUR. Warto jest dla pewności sprawdzić i porównać sobie ceny.
EdiSk8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) EdiSk8 » 05.05.2009 12:31

a jeszcze mam takie pytanie odnośnie klubu papaya na wyspie pab, widziałem na ich oficjalnej stronie odnośnie imprez w tym roku zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
i to są 4 dni w lipcu i 4 dni w sierpniu, a jak to wygląda poza tymi dniami ? też są tam imprezy codziennie ? gra tam dj z tego klubu czy jak to jest ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2009 13:36

EdiSk8 napisał(a):a jeszcze mam takie pytanie odnośnie klubu papaya na wyspie pab, widziałem na ich oficjalnej stronie odnośnie imprez w tym roku zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
i to są 4 dni w lipcu i 4 dni w sierpniu, a jak to wygląda poza tymi dniami ? też są tam imprezy codziennie ? gra tam dj z tego klubu czy jak to jest ?

Na wyspie Pag, na plaży Zrće w sezonie imprezy są non stop (7 dni w tygodniu/24 h na dobę); w miarę upływu czasu "kalendarz imprez" będzie się zapełniał.. W tej chwili na stronie info o otwarciu sezonu 19.06 i kilka "eventów"..ale przecież dopiero początek maja... zajrzyj na stronę za 3 tyg....
Poza tym na tej samej plaży, 100 m dalej nasz jeszcze inne kluby - calypso i aquarius...
śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 05.05.2009 14:35

a ja w tym roku jadę po raz szósty, ale pierwszy raz na kwaterę.
wcześniej zawsze hotel,ale tym razem jedziemy z małym dzieckiem i nie wyobrażam sobie pobytu hotelowego! no ale rzecz gustu...
pozdrawiam :)
EdiSk8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) EdiSk8 » 05.05.2009 22:59

Katarzyna Głydziak Bojić dzięki wielkie za ino a co lepsze właśnie ta wyspa Pag czy Makaraska ? jeśli chodzi o imprezy ?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 06.05.2009 06:32

EdiSk8 napisał(a):... a co lepsze właśnie ta wyspa Pag czy Makaraska ? jeśli chodzi o imprezy ?

forum/viewtopic.php?t=22410&highlight=
forum/viewtopic.php?t=22087&highlight=
:wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.05.2009 09:35

EdiSk8 napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić dzięki wielkie za ino a co lepsze właśnie ta wyspa Pag czy Makaraska ? jeśli chodzi o imprezy ?

Jak imprezy to tylko Novalja na Pagu (jedyne miejsce na hr wybrzeżu, gdzie kluby maj ą pozwolenie na 24h dzień pracy- nie bez kozery Novalję nazywają ją hr Ibizą...
Pozdrawiam
EdiSk8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) EdiSk8 » 10.05.2009 18:57

a macie jakieś namiary na apartamenty blisko plaży zrce ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Co lepiej ? hotel czy apartament ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone