Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela czy Zivogosce?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zakopane
Autostopowicz
Brela czy Zivogosce?

Nieprzeczytany postnapisał(a) zakopane » 21.03.2011 10:03

Wybieramy się w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji. Na około 10 dni (przełom sierpnia i września). Do wyboru mamy dwie miejscowości - Zivogosce Porat lub Brela. Co radzicie wybrać ? Nasze preferencje to : odpoczynek na plaży (bez zbędnych górskich wspinaczek), dobre jedzenie (restauracje, konoby), zwiedzanie (a więc jako dobre miejsce wypadowe do Dubrovnika, Mostaru, Splitu ,Krka).
Kochani ! Jako bywalcy, pomożecie?
zakopane
Autostopowicz
Brela czy Zivogosce

Nieprzeczytany postnapisał(a) zakopane » 21.03.2011 20:33

Widzę, że hasło : "Pomożecie?" już nie działa. Będę musiał się na forumowiczów obrazić i pojadę na wakacje do Mielna.
weldon
Legenda
Re: Brela czy Zivogosce

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.03.2011 20:44

zakopane napisał(a):Widzę, że hasło : "Pomożecie?" już nie działa. Będę musiał się na forumowiczów obrazić i pojadę na wakacje do Mielna.

Trzeba było napisać, że jutro wyjeżdżasz, to by ci się tutaj cały tłum zwalił :wink:

Zamiast "pomożecie" to wpisz w szukajkę nazwy tych dwóch miejscowości, poczytaj,
a potem spytaj o konkretne rzeczy, dotyczące którejś z nich.

Ja byłem w Breli, a nie byłem w tej drugiej miejscowości, to jak mam ci pomóc?
Odradzić Zivogosce?
A jak się okaże, że to jednak Zivogosce ci się bardziej spodoba?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 21.03.2011 20:59

Jeżeli łażenie po schodach zaliczasz do wspinaczki to Brela nie dla Ciebie :)
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 21.03.2011 21:07

a ja byłem i tu i tam, ale też nie wiem co Ci poradzić.
W Breli jest bardziej stromo (to jeśli chodzi o "zbędne górskie wspinaczki" ;) ), natomiast w Poracie nie ma wielu konob i jeśli oczami wyobraźni widzisz tętniące życiem nadmorskie promenady które będziesz przemierzał wieczorem zastanawiając się gdzie zjeść śródziemnomorska kolację czy napić się wina lub cafe frape, to możesz się poczuć zawiedziony. Zivogosce Porat to bardzo spokojna rybacka wioska z infrastrukturą turystyczną owszem, ale skupiona głównie wokół hotelu (moloch). Tam też znajduje się plaża. Jeśli nie masz zamiaru wędrować w poszukiwaniu urokliwych zakątków (dzikich plaż ), a sądząc po nastawieniu do górskich wspinaczek myślę, że specjalnie Ci na tym nie zależy (w sumie się nie dziwię jadąc z Zakopanego raczej nie gór szukasz w Chorwacji ;) ), to wybierz Brelę, która ma ładne plaże, bez konieczności odbywania długich spacerów.
Mnie osobiście bardziej podobało się w Żivogosce, ale przypuszczam, że to kwestia oczekiwań. Twoje bardziej pasują do Breli i jej uroczych plaż.
Powodzenia
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2011 21:19

Raffiu , zgadzam się ... Niech zakopane jedzie lepiej do Breli :D
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 22.03.2011 15:35

Brela, ale trzeba dobrze wybrać apartamenet.
faziolot
Cromaniak
Re: Brela czy Zivogosce

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 23.03.2011 10:22

zakopane napisał(a):Będę musiał się na forumowiczów obrazić i pojadę na wakacje do Mielna.

Choćbyś nie wiadomo jak się obraził, to i tak nie jedź do Mielna. Jednak jak chcesz klimacik Mielna nieco poczuć to polecam Brelę (deptak, kramy, świecidełka). Ja jednak na pierwszy raz wybrałbym cuś bardziej oryginalnego np. Marusici - choć nie jest to lokacja tak oryginalna jak kilka lat temu. Przynajmniej ciszej i spokojniej.
Owocnego przebierania.
Pozdrav
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 23.03.2011 18:19

nowalijka napisał(a):Brela, ale trzeba dobrze wybrać apartamenet.

Mam pytanie, w którym miejscu Breli szukać dobrego apartamentu.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.03.2011 22:08

marko350 napisał(a):
nowalijka napisał(a):Brela, ale trzeba dobrze wybrać apartamenet.

Mam pytanie, w którym miejscu Breli szukać dobrego apartamentu.

A czego od tego miejsca oczekujesz?
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 23.03.2011 22:16

Jadę w ciemno, a w Breli jeszcze nie byłem i chciałbym wiedzieć w jakiej części szukać apartamentów.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.03.2011 23:52

Zrozumiałem Twoje pytanie ale napisz mi czego od miejscowości oczekujesz to wskażę ci dzielnicę . Jeżeli lubisz typowy gwar letniska , szał restauracji i klasykę promenadową to Soline (centrum)
Jeżeli stawiasz na ustronne miejsca to Jardula, Stomarica , Zelici
Jeżeli ładne plaże to Podraće i Luke. itp itd
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 06.04.2011 20:08

Dzięki za podpowiedź, najważniejsze, żeby z tarasu był piękny widok na morze.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.04.2011 22:35

zakopane napisał(a):Wybieramy się w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji. Na około 10 dni (przełom sierpnia i września). Do wyboru mamy dwie miejscowości - Zivogosce Porat lub Brela. Co radzicie wybrać ? Nasze preferencje to : odpoczynek na plaży (bez zbędnych górskich wspinaczek), dobre jedzenie (restauracje, konoby), zwiedzanie (a więc jako dobre miejsce wypadowe do Dubrovnika, Mostaru, Splitu ,Krka).
Kochani ! Jako bywalcy, pomożecie?

Brela. Ale tylko dlatego, że Zivogosce-PORAT wg mnie jest nieciekawe. W Breli będziecie mieć wspinaczkę, bo apartamenty w znakomitej większości położone są na zboczu. Więc jakieś schodki lub też dojście asfaltem Was raczej nie ominą.
Ale tak jest praktycznie w każdej miejscowości na Makarskiej Riwierze. Chyba, że znajdziecie coś bliżej plaży (do 50 m) - wtedy wzrasta szansa, że nie trzeba będzie się wdrapywać :)
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 18.04.2011 06:32

Zdecydowanie Brela.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone