Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 2010 - 370x2, 4200 km, i bonusik na koniec

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
new1984
Croentuzjasta
Brela 2010 - 370x2, 4200 km, i bonusik na koniec

Postnapisał(a) new1984 » 15.08.2010 20:08

Brela 2010 - 370x2, 4200 km, lipa, Split, Omis, 1762 m n. p. m. + bonus
Witajcie cromniacy!

W czwartek wróciliśmy z Breli, cóż - relację czas zacząć.

Wyjechaliśmy 31 lipca przed 17:00 z Gorzowa Wlkp., i o 11:00 w niedzielę 1-ego sierpnia oraz po 1735 km byliśmy na miejscu.

Jak przebiegał wyjazd? Jak zwykle Chorwacja nie zawiodła! 10 noclegów w Breli, a na koniec mały bonus... Ale o nim na końcu. Relacja będzie chronologiczna do bólu, więc zaczynamy od...

dzień pierwszy - 30 lipiec / 1 sierpień

Wyjazd mam zaplanowany na okolice godziny 16. Pakujemy auto w Barlinku, jedziemy po znajomych do Gorzowa, dopakowujemy się (jakimś cudem, na szczęście na dachu jakiś Thule [czyt. ciul] siedzi). Jako że jedziemy z 2,5 Zuzią, ja (jako kierowca) z piątku na sobotę idę spać późno w nocy, a wstaję około 12 - świeży, wypoczęty i gotowy do jazdy. Zależało nam na przejechaniu jak największej ilości kilometrów w nocy, i - jak okazało się później - udało się.

Trasa idzie bezproblemowo. Niemcy pokonujemy w 6 godzin, w Austrii jesteśmy około północy. Po drodze robimy zachód na jednym z germańskich parkingów.

Obrazek

Później Austria, przejazd przez Słowenię z objazdem, i Chorwacja. Jak zwykle do tunelu Sveti Rok pogoda pod psem, czyli mgła, trochę deszczu i jakieś 18 stopni (jeśli dobrze pamiętam). Wyjeżdżamy z tunelu i oczywiście piękna pogoda, 24,5 stopnia (a jest 6 rano:) ) i te chmury, które gdzieś się schowały. A..... tutaj są...

Obrazek

Kulamy się ostatnie kilometry, i robimy postój zaraz po wjechaniu na Jadrankę. Ochy, achy i kilka fotek.

Widoczek...
Obrazek

i następny...
Obrazek

i nasi milusińscy...
Obrazek
PS - od razu przypomniała mi się relacja 'A naszymi budzikami były cykady :)'

Dojeżdżamy na kwaterę - okazuje się, że mamy zacieniony parking. Jesteśmy na skrzyżowaniu na Stomaricę. Pytamy się właściciela, ile mamy na plaże. Oczywiście mówi, że źle nie jest. No to schodzimy. Ile schodów? eh... 370 :D (dlatego w temacie x2, no bo pod górkę nikt nie wiózł...). Ale nie narzekamy, zaliczamy pierwszą kąpiel, Karlovacko w pubie na plaży i w drogę na pierwszy spacer do centrum. Po drodze kilka zdjęć.

plaża na której się byczyliśmy
Obrazek

gdzieniegdzie skaliste brzegi
Obrazek

piękne kolorki wody (których fotka nie odda...)
Obrazek

a i jeszcze cuś tam...
Obrazek

Po godzince spaceru (bo od zejścia do centrum mamy jakieś 3, może 4 kilometry promenadą) wymieniamy pieniądze, robimy małe zakupy, i z powrotem. Pierwsze podejście do góry wywala nam serca przez gardło, ale zadowoleni podziwiamy zachód słońca z tarasu.

Obrazek

Dzień pierwszy uznajemy za zakończony. Jutro (czyli w 02.08) plan = wybyczyć się na plaży.
menadzer
Odkrywca

Postnapisał(a) menadzer » 16.08.2010 07:21

Witam. Wydaje mi się że mieszkaliśmy obok siebie w tym czasie.
new1984
Croentuzjasta

Postnapisał(a) new1984 » 16.08.2010 08:30

menadzer napisał(a):Witam. Wydaje mi się że mieszkaliśmy obok siebie w tym czasie.

Cześć. Byliście takim granatowym clio?
Aneta.K
Cromaniak

Postnapisał(a) Aneta.K » 16.08.2010 08:48

Oczywiście zapisuję sie do czytelni :D
gloriosa1
Globtroter

Postnapisał(a) gloriosa1 » 16.08.2010 08:49

witam serdecznie czekam na resztę relacji.Fajnie się czyta.My we wrześniu ruszamy do Marusici oczywiście w ciemno :D pozdrawiam.
Hadler
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Hadler » 16.08.2010 09:07

Witam i jako Brelomaniak czekam na ciąg dalszy
ufokking
Cromaniak

Postnapisał(a) ufokking » 16.08.2010 09:24

Też siadam i czekam :wink:
new1984
Croentuzjasta

Postnapisał(a) new1984 » 16.08.2010 09:52

Hadler napisał(a):Witam i jako Brelomaniak czekam na ciąg dalszy

Brelomaniak - wiem, bo twoja relacja i zdjęcia nas upewniła we właściwości wyboru.

gloriosa1 napisał(a):witam serdecznie czekam na resztę relacji.Fajnie się czyta.My we wrześniu ruszamy do Marusici oczywiście w ciemno pozdrawiam.

Jechaliśmy kilka razy przez Marusici. Jak chcesz, dam ci namiar na kwaterę, na którą miałem ofertę rok temu (tylko rzuć mail). Jest nawet łódka do dyspozycji (trzeba tylko paliwko zalać).

Następny dzień może dziś wieczorem.
zadie
Globtroter

Postnapisał(a) zadie » 16.08.2010 11:22

Witaj
New1984 tez wybieram sie do Breli (31 sierpień Łódź) w związku z tym mam pytanie czy spaliście gdzies po drodze chodzi mi o np 2 godziny na parkingu czy daliście radę bez spania :?:
ja się trochę obawiam tej odległości :roll: chociaż bedzie nas dwóch kierowców

dołączam sie do czytelni :D
new1984
Croentuzjasta

Postnapisał(a) new1984 » 16.08.2010 11:35

zadie napisał(a):Witaj
New1984 tez wybieram sie do Breli (31 sierpień Łódź) w związku z tym mam pytanie czy spaliście gdzies po drodze chodzi mi o np 2 godziny na parkingu czy daliście radę bez spania :?:
ja się trochę obawiam tej odległości :roll: chociaż bedzie nas dwóch kierowców

dołączam sie do czytelni :D

Cześć.
Dzięki temu co pisałem:
Jako że jedziemy z 2,5 Zuzią, ja (jako kierowca) z piątku na sobotę idę spać późno w nocy, a wstaję około 12 - świeży, wypoczęty i gotowy do jazdy.

nam udało się za jednym zamachem.
Ale ty masz z Łodzi, więc przeprawiasz się przez Polskę a nie po niemieckich autostradach - możesz mieć więc trudniej.
Ale w drodze powrotnej byłem zmęczony, więc zatrzymałem się na CPN'ie i skimnąłem 3 godzinki. Jeśli nie potrzebujesz wygód, a drugi kierowca też jest zmęczony (bo np. nie spał tylko rozmawiał) to zawsze lepiej nie ryzykować i się przespać. Pamiętaj - to nie wyścig, tylko wakacje.

PS - no i udanego urlopu.
zadie
Globtroter

Postnapisał(a) zadie » 16.08.2010 12:25

dzięki za szybka odpowiedź :)
w zeszłym roku jechalismy na Istrię na raz i sie udało bez problemów ze zmęczeniem i bez spania 8) , Brela trochę dalej :D dlatego planujemy się przespać ze 2 godzinki na parkingu

pozdrawiam :)
luks
Odkrywca

Postnapisał(a) luks » 16.08.2010 12:46

Witam
Wczoraj wróciliśmy z Breli. W pierwszą stronę jechaliśmy z Sosnowca około 18 godzin (wliczając dwie dłuższe przerwy) przez Słowację i Węgry. Jechaliśmy z prędkością około 110 kmh/h. Trasa do pokonania w około 13h bez problemu. Największym utrudnieniem z Łodzi może okazać się niestety Polski odcinek trasy.
new1984 - czy wasz apartman jest położony przy ulicy z marketem? Jeśli tak to współczuję wchodzenia i schodzenia na plażę. Ja byłem znacznie niżej ale pokonywanie 132 schodów i drogi pod górę i tak było męczące (zwłaszcza w porze obiadowej)
new1984
Croentuzjasta

Postnapisał(a) new1984 » 16.08.2010 12:52

luks napisał(a):new1984 - czy wasz apartman jest położony przy ulicy z marketem?

Dokładnie. Market (czy raczej markecik) po prawej, a 50 metrów dalej (na wysokości skrzyżowania) apartman.
Brela piękna, ale następny raz albo Podgora (nisko - a raczej niżej) albo Omis (zauroczył nas jego gwar w tym roku).
zadie
Globtroter

Postnapisał(a) zadie » 16.08.2010 13:36

luks napisał(a):Witam
Wczoraj wróciliśmy z Breli. W pierwszą stronę jechaliśmy z Sosnowca około 18 godzin (wliczając dwie dłuższe przerwy) przez Słowację i Węgry. Jechaliśmy z prędkością około 110 kmh/h. Trasa do pokonania w około 13h bez problemu. Największym utrudnieniem z Łodzi może okazać się niestety Polski odcinek trasy.

dokładnie tego sie obawiam :evil:
dalej mamy zamiar jechać przez Austrię:arrow: Słowenię :arrow: CRO więc nie powinno być problemów :)
grzesiekz
Plażowicz

Postnapisał(a) grzesiekz » 16.08.2010 13:54

New1984, czy mógłbym Cię prosić o jakiś kontakt do Ciebie - mail/gg/skype?
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży