Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

box dachowy- prośba o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bienio78
Podróżnik
box dachowy- prośba o pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bienio78 » 24.08.2007 22:03

witam wszystkich serdecznie . na początek jestem tutaj nowy, dopiero się zalogowałem. 5 .09.2007 po raz pierwszy wyjeżdżam autem do Chorwacji. w zwiazku z tym,że jadę razem z rodzinką i bagaz będzie spory wymysliłem sobie ,że zainstaluję na dach box dachowy . myślę ,że ciężar równomiernie się rozłoży i nie będę nadwyrężał tylnich amortyzatorów. chciałem się od Was dowiedzieć jak na to urządzenie zapatruja się celnicy , policja i inne słuzby drogowe? czy sa jakies ograniczenia w gabarytach box, czy obowiązuje jakies ograniczenie predkosci z boxem.proszę o ewentualna wskazówkę lub kilka rad! pozdrawiam. :D
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 24.08.2007 22:47

A co mają do tego celnicy, policja i inne służby :?: Zakładaj box tylko załaduj go z głową tzn. równomiernie. I nie zapomnij o przymocowaniu bagażu w środku. Co do prędkości to polecam zdrowy rozsądek zależny między innymi od jakości boxu. Ja swoim Picasso z Thule Polar 500 na dachu śmigam do 150 km/h i nic się nie dzieje.
Szerokiej drogi i miłego wypoczynku :papa:
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 25.08.2007 08:43

Sluzby ktore wymieniles faktycznie nic do tego nie maja bardzo wiele samochodow jezdzi tam z "trumnami" Jest natomisat inny problem otoz jezeli zamierzasz plynac promem na niektorych z nich do 1.80 cm wysokosci samochodu cena jest duzo nizsza, anizeli wtedy gdy samochod przekracza te wysokosc jest to dosc duza roznica w cenia ale jak powtarzam nie na wszystkich promach:)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.08.2007 09:25

Tu masz wiele wątpliwości wyjaśnionych
forum/viewtopic.php?t=7009
Bienio78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bienio78 » 25.08.2007 21:39

maciek1956 napisał(a):Tu masz wiele wątpliwości wyjaśnionych
forum/viewtopic.php?t=7009

Dzięki śliczne moi Drodzy Podróżnicy . sorry za to ,że Was męczę ale dopiero uczę sie poruszać na tym forum . próbuję zebrać wszystkie potrzebne informacje przed wyjazdem żeby potem nie było zaskoczenia .

wyjeżdżam 5.09.2007 wieczorem ale robię przystanek w Wiedniu ( mam tam rodzinkę ) ze względu na to,że jedzie ze mną i zoną mój brat z zoną i półrocznym synkiem. nie chcemy męczyć dziecka podrózą wię c pojedziemy nocą - będzie spał , a w ciagu dnia my odpoczniemy i drugą częśc trasy zrobimy znowu w nocy.
stad też moje zapytanie o box dachowy no bo niestety ale bagaż będzie konkretny ( jedziemy moim golfem 4) więc chce rozłozyć ciężar równomiernie .

mam jeszcze jedno zapytanie do Was moi Drodzy :
czy droga przez Chorwację ( jedziemy do Omis - Stanici ) jest mocno górzyst? tzn czy są długie odcinki drogi przez , które trzeba mocno sie wspinać autem i mocno zrzucać bieg na nizszy żeby podjechać pod górę? bardzo mnie to ciekawi ?
pozdrawiam wszystkich. :D
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 25.08.2007 22:16

Hi hi, pytanie wcale nie takie bez sensu. Moje doświadczenie tegoroczne - ja z boxem, kolega drugim samochodem bez. Na autostradzie cro przy opłacie za przejazd (płaciliśmy euro więc wiadomo zaokrąglają na niekorzyść) kolega bez boxa dwa razy zapłacił o 20 eurocentów mniej przy odczycie biletu. Na moje zdziwienie wyjaśnił mi, że ja ze swoim boxem robię większy szum i stawiam opór powietrzu, no i box markowy więc płać krezusie :D
A w temacie, jeśli jedziesz pierwszy raz z trumną na dachu po prostu uważaj przy silnych wiatrach, szczególnie mosty jadąc za Zadarem.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.08.2007 09:48

Tylko końcówkę masz bez autostrady, więc problemu wspinania sie i częstych zakrętów nie ma.
Inny problem to półroczne dziecko w Stanici. Będziesz miał wózek i masę różnych "dupereli", a Stanici jest położene na skarpie, jest dużo schodów między apartamentami a plażą, brak miejsc spacerowych dla ludzi, a co dopiero z wóżkiem.
Poszukaj Stanici--jest trochę zdjęć i opisów.
Bienio78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bienio78 » 28.08.2007 08:15

maciek1956 napisał(a):Tylko końcówkę masz bez autostrady, więc problemu wspinania sie i częstych zakrętów nie ma.
Inny problem to półroczne dziecko w Stanici. Będziesz miał wózek i masę różnych "dupereli", a Stanici jest położene na skarpie, jest dużo schodów między apartamentami a plażą, brak miejsc spacerowych dla ludzi, a co dopiero z wóżkiem.
Poszukaj Stanici--jest trochę zdjęć i opisów.

dzięki za dodatkowe info P.Maćku. tam gdzie jedziemy do Stanici ( apartament Duska ) wiem,że sa schody - ale to może i dobrze - zrzuce zbędnych pare kilo :lol: , czytałem trochę o Stanici i dowiedziałem się ,że nie ma miejsc do spacerów - szkoda , aczkolwiek nastawiliśmy się na całkowite "byczenie" ale również chcemy trochę zwiedzić , więc bedę i tak zmuszony do korzystania z auta. nie mogę się doczekać juz wyjazdu , zostało kilka dni i cała nasza rodzinka przestepuje z nogi na nogę. pozdrawiam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone