Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: BiH - slalom między minami: przełom Vrbasu

Postnapisał(a) Franz » 26.03.2014 15:27

czekor68 napisał(a):Kurcze Wojtek czy te foty nie są gdzieś ok 20 km przed Jajce

Tak, to tam.

czekor68 napisał(a):Coś znalazłem pozwolisz że zamieszczę kilka zdjęć :wink: .

Jasne!
Takiej przygody to Ci nie zazdroszczę... :?

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 27.03.2014 22:18

W dwóch miejscach jeszcze zatrzymujemy się dosłownie na moment - ot, żeby pstryknąć fotkę, nie musząc dzielić uwagi pomiędzy krajobraz, a ruch na szosie. I już znowu mkniemy głęboką, wąską doliną, praktycznie kanionem, gdzie wielokrotnie brak miejsca jednocześnie na rzekę i drogę, więc ta ostatnia przecina skałę lepiej lub gorzej obrobionymi tunelami, czy chociaż wcina się w nią wykutymi niszami. I oto mapa mówi nam, że za następnym zakrętem dolina się otworzy, a tam czekają nas niezłe Jajce.

R11G0125.JPG

R11G0126.JPG

R11G0128.JPG

R11G0129.JPG

R11G0130.JPG

R11G0131.JPG

R11G0132.JPG

R11G0136.JPG
czekor68
Cromaniak

Postnapisał(a) czekor68 » 27.03.2014 23:13

Piękne widoki w szczególności inne niż w lecie.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.03.2014 16:29

czekor68 napisał(a):Piękne widoki w szczególności inne niż w lecie.

Wprawdzie w listopadzie sporo barw już wypłowiałych, ale znajdziemy jeszcze jesienne wspaniałości. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
czekor68
Cromaniak

Postnapisał(a) czekor68 » 28.03.2014 16:36

Mimo wszystko o każdej porze roku te krajobrazy robią wrażenie.Kto wie może znowu w tym roku będę tą trasą wracał z okolic Dubrovnika wszystko zależy czy moi współtowarzysze będą chcieli poświęcić więcej czasu na powrót.
Pozdrawiam,
Czesiek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.03.2014 18:29

czekor68 napisał(a):Mimo wszystko o każdej porze roku te krajobrazy robią wrażenie.Kto wie może znowu w tym roku będę tą trasą wracał z okolic Dubrovnika wszystko zależy czy moi współtowarzysze będą chcieli poświęcić więcej czasu na powrót.

Fakt, że to jedna z ładniejszych tras. Ale w Bośni i Hercegowinie jest jeszcze kilka, które wcale widokami nie ustępują.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 28.03.2014 20:45

Franz napisał(a):Fakt, że to jedna z ładniejszych tras. Ale w Bośni i Hercegowinie jest jeszcze kilka, które wcale widokami nie ustępują.

Bośnia i Hercegowina to piękny i ciekawy turystycznie kraj 8)
Czy posiadasz w nim trasę , taką " The best of " , ale pozbawioną wspinaczki górskiej :?:

Pozdrawiam
Piotr
czekor68
Cromaniak

Postnapisał(a) czekor68 » 28.03.2014 21:09

Wojtku a ja bym prosił o jakąś propozycję na jednodniową wyprawę do Durmitoru bo będę miał blisko i chciałbym coś ciekawego zwiedzić. Tak myślałem o trasie i powrocie przez Bragat tuż za Dubrovnikiem .Jadąc tam tędy do Mostaru widziałem kierunkowskaż na przejście z Czarnogórą , Znasz coś ciekawego w tych terenach?
Na jednym z twoich zdjęć jest uwidocznione miejsce z którego moje auto zabrała laweta.
Pozdrawiam,
Czesiek.
Ostatnio edytowano 29.03.2014 11:14 przez czekor68, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 29.03.2014 09:41

piotrf napisał(a):
Franz napisał(a):Fakt, że to jedna z ładniejszych tras. Ale w Bośni i Hercegowinie jest jeszcze kilka, które wcale widokami nie ustępują.

Bośnia i Hercegowina to piękny i ciekawy turystycznie kraj 8)

peeełna zgoda, może znajomi byliby w końcu przekonani, co ja widzę w tym mało znanym kraju, że go tak zachwalam i mnie przyciąga,
przełom Vrbasu rewelacja, jak chyba już pisałem
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 29.03.2014 14:10

piotrf napisał(a):Czy posiadasz w nim trasę , taką " The best of " , ale pozbawioną wspinaczki górskiej :?:

Masz na myśli samochodową czy pieszą, tylko bez ekwilibrystyki?

czekor68 napisał(a):Wojtku a ja bym prosił o jakąś propozycję na jednodniową wyprawę do Durmitoru bo będę miał blisko i chciałbym coś ciekawego zwiedzić. Tak myślałem o trasie i powrocie przez Bragat tuż za Dubrovnikiem .Jadąc tam tędy do Mostaru widziałem kierunkowskaż na przejście z Czarnogórą , Znasz coś ciekawego w tych terenach?

Ale z Dubrownika w Durmitor kawał drogi jest. Na jeden dzień to chyba zbyt wiele w obie strony.

Moim zdaniem lepiej wtedy rzucić okiem na góry nad Boką Kotorską. Jadąc przez Brgat, zatrzymaj się w Trebinje. jest tam kilka ciekawych widoczków, a koniecznie trzeba zobaczyć stary most na Trebisnjicy.
Stamtąd masz dobrą drogę na wschód, na Niksic i nową dobrą drogę na południowy wschód na Herceg Novi (na terenie Czarnogóry odcinek płatny). Jeśli dopuszczasz szutrowe drogi, to można pojechać na Krusevice i dalej przez góry Orjen.

te kiero napisał(a):peeełna zgoda, może znajomi byliby w końcu przekonani, co ja widzę w tym mało znanym kraju, że go tak zachwalam i mnie przyciąga

Musisz ich tamtędy przeciągnąć. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 29.03.2014 21:36

Franz napisał(a):Masz na myśli samochodową czy pieszą, tylko bez ekwilibrystyki?

Mam na myśli pieszą trasę bez ekwilibrystyki :) , z jednym lub dwoma noclegami na trasie , może być w połączeniu z widokowym przejazdem ( przejazdami )

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 30.03.2014 13:45

piotrf napisał(a):Mam na myśli pieszą trasę bez ekwilibrystyki :) , z jednym lub dwoma noclegami na trasie , może być w połączeniu z widokowym przejazdem ( przejazdami )

Śmiało mogę polecić wejście na Triglav w masywie Dinary (pierwsza w tym wątku, opisana wycieczka), na Maglic przez Trnovacko jezero (ostatnia). Jeśli podjedziesz na Tisovicę - a na pewno dasz radę - to powtórzenie mojej trasy stamtąd też godne wzmianki. Wspaniałe tereny do włóczęgi oferuje Zelengora - opis będzie w przyszłych odcinkach tej relacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 31.03.2014 16:55

Już po chwili naszym oczom ukazuje się miasto, którego starsza część rozlokowała się na zboczu wzgórza, ukoronowanego masywną twierdzą, zaś u dołu zbocze obrywa się skalistym uskokiem w dolinę Plisy, będącej dopływem Vrbasu, a najniżej usytuowane domy stoją praktycznie na samej krawędzi. Poświęcamy chwilę na podziwianie wspaniałego widoku na Jajce, po czym naszą uwagę przyciąga mgiełka unosząca się w jednym konkretnym miejscu. To pewnie ten słynny wodospad. Zatem zaczniemy od niego – przejeżdżamy przez most, zaraz za nim skręcamy w prawo i parkujemy.

R11G0137.JPG

R11G0138.JPG

R11G0139.JPG

R11G0140.JPG

R11G0141.JPG

R11G0142.JPG

R11G0143.JPG

R11G0144.JPG
czekor68
Cromaniak
Re: BiH - slalom między minami: Jajce

Postnapisał(a) czekor68 » 01.04.2014 11:12

Piękny widok! ja podziwiałem ten wodospad późnym popołudniem.A wieczorem fajnie jest posiedzieć w jakiejś orientalnej restauracyjce których sporo jest w środku twierdzy jak i w otoczeniu.
Franz
Legenda
Re: BiH - slalom między minami: Jajce

Postnapisał(a) Franz » 01.04.2014 14:07

czekor68 napisał(a):Piękny widok! ja podziwiałem ten wodospad późnym popołudniem.A wieczorem fajnie jest posiedzieć w jakiejś orientalnej restauracyjce których sporo jest w środku twierdzy jak i w otoczeniu.

Pewnie!
Nie mieliśmy tyle czasu. Wiesz - Bośnia i Hercegowina w weekend. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina