Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: BiH - slalom między minami: na dachu

Postnapisał(a) Franz » 15.10.2013 18:22

weldon napisał(a):Tym razem wygląda jakbyś trafił na sam Pik Komunizma ;)

To udało mi się go zdobyć niewielkim wysiłkiem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.10.2013 19:54

tompie68 napisał(a):Czyżby powrót do samochodu był taki tragiczny?

Nie był trywialny.

plavac napisał(a):No i czemu mi ranisz serce :?: :wink: :D
Dziś dokładnie trzy tygodnie, jakem tam stał, jeszcze łzy tęsknoty nie obeschły ...

A ja myślałem, ze z przyjemnością wspomnisz.

plavac napisał(a):A niech Cię kule biją :!: Upppsss - wszak miny dookoła ... :oops:

To już nie Prenj, nie Cvrsnica...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 16.10.2013 00:48

Franz napisał(a):A ja myślałem, ze z przyjemnością wspomnisz.

No przecież :D

Idę o nich śnić 8)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.10.2013 11:44

plavac napisał(a):Idę o nich śnić 8)

To musiały być kolorowe sny...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.10.2013 19:08

Rozglądam się dokoła z niekłamaną radością - czyż mogłem sobie wyobrazić piękniejszy dzień na zdobycie najwyższego szczytu kraju, w którym przez ostatnie kilka dni systematycznie poznawałem różne grupy górskie - w mniej czy bardziej bezpieczny sposób? Czy mógłbym sobie wyobrazić piękniejszy akcent na koniec tego wyjazdu? Chyba nie. Chyba? Na pewno nie. Oddycham głęboko - nie wiem, kiedy znów będę miał okazję przebywać w tak zachwycającym miejscu.

P0740584.JPG

P0740585.JPG

P0740586.JPG

P0740587.JPG

P0740588.JPG

Robię szereg zdjęć na szczycie - przyciągają wzrok zarówno najbliższe, pocięte głębokimi wąwozami góry, jak i daleki Durmitor. Wyraźnie daje się rozróżnić zdobyty trzy lata wcześniej Bobotov kuk i Prutas.

P0740589.JPG

P0740590.JPG
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 16.10.2013 21:36

Piękno zieleni przechodząca w rdzawy na końcu czerwień-wyobrażam sobie co czułeś,będąc tam na szczycie.
Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.10.2013 22:20

Piotrek Byrdziak napisał(a):Piękno zieleni przechodząca w rdzawy na końcu czerwień-wyobrażam sobie co czułeś,będąc tam na szczycie.

Wiesz... chyba radość pomieszaną z nostalgią.
I ogromny szacunek dla Piękna Natury...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 17.10.2013 09:10

Patrząc na koloryt Twoich zdjęć domyślam się, że słońce przekroczyło już zenit i to dość dawno. Przerzuciłem sporo "kartek" wstecz, ale nie znalazłem tej informacji. Może trzeba było jeszcze dalej szukać niż maj tego roku :) W każdym razie to jest cenna wskazówka, że jeśli ktoś może, niech wybiera się na popołudniowy pobyt w górach - gra kolorów jest wtedy najpełniejsza. My ruszyliśmy o wschodzie słońca i w dodatku z drugiej strony, od polany Lokva-Derneciste ( 1640 m npm ). Zdjęcia pod słońce mają swój urok - ale ...
Co niniejszym w stronę Durmitotu widać na załączonym obrazku wykonanym ok 10.00.

Obrazek

Pozdrawiam 8)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 17.10.2013 12:33

plavac napisał(a):Patrząc na koloryt Twoich zdjęć domyślam się, że słońce przekroczyło już zenit i to dość dawno.

Na szczycie stanąłem o 12:51.

plavac napisał(a):My ruszyliśmy o wschodzie słońca i w dodatku z drugiej strony, od polany Lokva-Derneciste ( 1640 m npm ).

Rozważałem taki wariant, ale wiesz - Trnovacko jezero...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 17.10.2013 21:25

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Patrząc na koloryt Twoich zdjęć domyślam się, że słońce przekroczyło już zenit i to dość dawno.

Na szczycie stanąłem o 12:51.

plavac napisał(a):My ruszyliśmy o wschodzie słońca i w dodatku z drugiej strony, od polany Lokva-Derneciste ( 1640 m npm ).

Rozważałem taki wariant, ale wiesz - Trnovacko jezero...

Trzy godziny różnicy a taka różnica. Widząc jezioro z góry już było piękne. Patrząc na nie z bliska, wcale się nie dziwię, że chciałeś się przekonać o jego urodzie na własne oczy. My nie mieliśmy innej opcji. Ale może kiedyś ... :)

Pozdrawiam 8)
tompie68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tompie68 » 18.10.2013 14:30

Franz napisał(a):Obrazek

Piękna gra kolorów i ta brunatna czerwień na pierwszym planie. Po prostu zapiera dech.
Franz napisał(a):
Piotrek Byrdziak napisał(a):Piękno zieleni przechodząca w rdzawy na końcu czerwień-wyobrażam sobie co czułeś,będąc tam na szczycie.

Wiesz... chyba radość pomieszaną z nostalgią.
I ogromny szacunek dla Piękna Natury...

Te kolory przyrody w połączeniu z jesienną porą roku kojarzą się nostalgicznie. Ale być sam na sam z górami w takiej scenerii - bezcenne. W dodatku kontemplować te widoki samemu, bez tych tłumów przewalających się tak jak np. w Tatrach. Miałem tego namiastkę na bocznych drogach Czarnogóry.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 19:54

plavac napisał(a):Widząc jezioro z góry już było piękne. Patrząc na nie z bliska, wcale się nie dziwię, że chciałeś się przekonać o jego urodzie na własne oczy. My nie mieliśmy innej opcji. Ale może kiedyś ... :)

Trzeba być dobrej myśli. ;)

tompie68 napisał(a):Piękna gra kolorów i ta brunatna czerwień na pierwszym planie. Po prostu zapiera dech.

Dary pięknej jesieni. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 30.10.2013 17:08

Zamieszczę fotki gorszej jakości, wykonane na maksymalnym przybliżeniu, żeby pokazać Bobotov kuk (na który właśnie wchodzę w wątku czarnogórskim) oraz Prutas.

P0740591.JPG

P0740592.JPG

P0740593.JPG

Rozglądając się po najbliższej okolicy wierzchołka, zauważam czerwone kółeczka, prowadzące w kierunku dokładnie przeciwnym do tego, z którego właśnie przybyłem. Szlak? W tę stronę?? Dokąd?..
Z ciekawości schodzę nimi kawałek, bo nic mi nie wiadomo o szlaku prowadzącym na północ. Kiedy w pewnej chwili kółeczka skręcają na lewy skraj grzbietu, sugerując zapuszczenie się w strome zachodnie zbocze Maglica, decyduję się powrócić na szczyt po zostawiony tam plecak i ruszam ponownie nowo odkrytym szlakiem. Może on oferuje mi jakieś alternatywne zejście?..

P0740594.JPG

P0740595.JPG

P0740596.JPG

P0740597.JPG
tompie68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tompie68 » 30.10.2013 23:18

Franz napisał(a):Obrazek

Bardzo efektowna ta ściana. Trochę przypomina Galerie Gankową.
Franz napisał(a):ruszam ponownie nowo odkrytym szlakiem. Może on oferuje mi jakieś alternatywne zejście?..

Już się nie mogę doczekać co będzie potem.
Pozdrawiam Tomek
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 30.10.2013 23:28

Franz napisał(a):Rozglądając się po najbliższej okolicy wierzchołka, zauważam czerwone kółeczka, prowadzące w kierunku dokładnie przeciwnym do tego, z którego właśnie przybyłem. Szlak? W tę stronę?? Dokąd?..

Ciekawe ! Nic takiego nie zauważyłem. Aż tak nie byłem zmęczony :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina