Wracając ze Świętego Wawrzyńca zajeżdżamy jeszcze na chwilę do
MachicoZnajduje się tutaj jedna z nielicznych piaszczystych plaż na Maderze

Ja korzystam z możliwości kąpieli - oprócz mnie kąpie się jeszcze tylko jeden Pan, jak się okazało z Malty - mówił, że u nich cieplejsza woda

Znajduje się tutaj także jeden z najstarszych kościołów na Maderze - z 1460 r., to tutaj generalnie odprawiono rzekomą pierwszą mszę na wyspie.

Udaje się wejść do środka na chwilę. To tutaj Gonçalves Zarco i Tristão Vaz Teixeira wylądowali na brzegu odkrywając wyspę.

Jeszcze krótki spacer po Machico

No tak miasteczko wieczorem wygląda

Wieczór kończymy maderską wspaniałością...

---------
Rano z apartmana mamy taki widok

Pasące się krowy

W tamtą stronę już tylko bezmiar Oceano Atlantico - patrząc na wprost od Calheta - najbliżej Puerto Rico

Dolina Zakonnic
No to jedziemy do słynnej
Eira do Serrado - przez te piękne tunele, do Ribeira Brava mamy 15 km, a czego oprócz zjazdu w dół od nas to 10 km mamy w 5 tunelach, potem do Camara też są tunele, btw - większość drogi od Santana/Faial do nas to są tunele, albo estakady (blisko Funchal). Momentami więcej jedzie się pod ziemią niż na powierzchni
Tankuję paliwo po 1.525 euro za kwotę 44 Euro.
Jak wspominałem - jedziemy do Doliny Zakonnic, najpierw wjeżdżamy na samą górę czyli na
Miradouro da Eira do Serrado (1095 m npm)

Chmury chodzą tu nisko już

Jest tutaj darmowy parking, który szybko się zapełnia w sezonie - od parkingu na punkt widokowy z barierkami mamy jakieś 5 minut drogi

Sorry za podobne zdjęcia, ale ładnie tam było - ale wiatr tam mocno piździ uważajcie!

4star hotel Eira do Serrado, przy którym można właśnie parkować

Tą ścieżką można zejść w dół - a potem wejść z powrotem, albo przyjechać tutaj autobusem, który jeździ co jakiś czas

Zjechaliśmy do miasteczka - tam byliśmy na górze

Siostry dziś nie przyjmowały - zamknięte

Jakoś tam można się rozeznać jak wrócić na gorę, jeśli tam zostawiliście auto, chyba trzeba sprawdzić, czy dany autobus przejeżdża (wspina się) na Eira

Miasteczko Curral wygląda tak

Samo w sobie piękne nie jest, ale jakie widoki

W tym sklepiku kupię za 10 Euro koszulkę Sportingu dla Syna

Pan mówi, że Cristiano był parę razy widziany gdzieniegdzie tutaj

Stwierdzamy, że mamy ochotę zjechać jeszcze niżej, do któregoś z tych siół - jazda jest karkołomna, nachylenia szalone, ale skoro jeżdżą tutaj miejskie autobusy to ja też dam radę z powrotem.

Snack Bar Hostia już nie obsługuje Klientów

No dobra - to jedziemy na
Cabo Girao

cdn