Drugi pełny dzień na Maderze rozpoczynamy od ATAKU na PICO RUIVO
Atak wygląda tak, że musimy wjechać na wysokość ok 1600 m npm, aby stamtąd przypuścić morderczy marsz na szczyt.
Miejsce, gdzie jest dość spoty parking (który przy pogodzie dość szybko się zapełnia i znawcy mówią aby być tam max do 9-10, lub już popołudniu....my bylismy bardzo wcześnie mimo długiej odległości od nas tutaj. Achada de Teixeira wygląda dziś tak
Niewiele widać, pytamy ludzi, którzy chcieli szczytować przed nami rano - ale zawrócili bo ślisko, nic nie widać i w ogóle bez sensu...no i 3 stopnie.. tutaj.... a co wyżej???!?!
Podchodzimy do schroniska
I robimy "pożegnalną fotkę", trochę "wkurzeni", bo jechaliśmy tutaj 1h20min - no i potem wykukujemy, że przecież jest tu kamerka, na której można podglądać, jak sytuacja pogodowa.... przez cały tydzień była kicha (odmiennie niż na Pico Arieiro co pokażę)
Postanawiamy pojechać zatem do pobliskiej Santany, parkujemy za darmo w samym centrum blisko głównej atrakcji miasteczka
Santana słynie z tych tradycyjnych domków
Słodki koteł
Samo miejsce jest fajne, bo tak przyjechać tutaj specjalnie dla tych domków to... no, można robić ciekawsze rzeczy na Maderze
Widać OUSZYN
W jednym z domków sprzedają pamiątki i ogromny pięknie pachnący chleb. Pytamy po ile a Pani pyta czy mamy monetę 2 Euro, dajemy ją a ona oddaje ją Panu stojącemu obok
Studiuję mapę okolicy i jest tutaj Faja da Rocha do Navio - skoro nie udało się zjechać kolejką na Achadas de Cruz to może tą?
Jest tutaj mini ryneczek warzywny i kupujemy po bananie i takie coś
Nawet smaczne to było, ale jak się zwie - nie pomnę
No to jedziemy 2 km do Teleferico Rocha da Navio - parkowanie na górze jest dosłownie kilka miejsc do zaparkowania, może z 8-10 razem z takim mini parkingiem usypanym, tam kartka zaraz będę, 8 Euro ode łba za zjazd w dół, ścieżka w dół zamknięta, bo perigro napisane.
No nic - nikt nie przyszedł przez 20 minut to popstrykaliśmy tylko
ALe wodospad!
Jedziemy do Ruins of St. George, tutaj spora plaża, jest tutaj darmowy parking
Tu zaczyna padać deszcz - oczywiście miało byc czyste niebo dziś, ale w końcu to Madera
Ruiny najlepiej wyglądają z tą skałką w środku okna ruin
No, ja jestem zawiedziony bo wziąłem z apartmana ręczniki plażowe i chcialem posiedzieć tutaj, a pada.
No to jedziemy na Mirador mini Cabo Girao bo też przeszklony - klif Miradouro do Guindaste, darmowy parking na rondku oraz wyżej przy drodze, razem zmieści się może z 20-25 aut, jest też tutaj darmowa toaleta
Widok w jedną stronę
Czy wspominałem, że zieleń i wszelka roślinność wprost wychodzi z każdej dziury ?
No, jest grubo
o, tak to wygląda z góry nieco
a potem jedziemy już (na dłuuugo do cudownego Porto do Cruz)

.png)
.png)

.png)
.png)

.png)