Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bom Dia! Madeira 03.2025 (Oczarowani!) Las Fanal

W Portugalii znajduje się najbardziej wysunięty na zachód punkt w Europie. Historia Portugalii sięga starożytności. Portugalia jest jednym z najstarszych państw w Europie. Jej granice nie zmieniły się od pierwszej połowy XII wieku Każdego roku Portugalię odwiedza ponad 10 milionów turystów. W Porto znajduje się jedna z najpiękniejszych księgarni świata - jest to Księgarnia Lello (Livraria Lello & Irmano).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Bom Dia! Madeira 03.2025 (Oczarowani!)

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.03.2025 11:30

Lądowanie chyba nie było tak złe jak je opisują?
Chyba, że dobrze trafiliście z oknem pogodowym i wietrznym.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.03.2025 09:46

maslinka napisał(a):Loty na Maderę faktycznie są dość drogie (to jednak daleko), ale zaleta jest taka, że nawet w sierpniu nie będzie tam gorąco. (Na sierpniowe samolotowe wypady, które lubimy uskuteczniać, południowe kierunki generalnie odpadają.) W końcu to "wyspa wiecznej wiosny" ;)

W butach trekkingowych zawsze można lecieć :) Ja tak leciałam do Belgii, tylko moje stare butki były mega wygodne, jak kapcie. Teraz mam twardsze (bardziej profesjonalne ;)) i już niekoniecznie byłoby w nich przyjemnie w samolocie.

Fajna akcja z wypożyczalnią :D

No ja właśnie leciałem w trekkingach. I w trekingach także po płaskim musiałem też chodzić, bo innych nie miałem (oprócz japonek)

ziemniak napisał(a):Fajnie, że opisujesz tak szczegółowo. My jeszcze trochę poczekamy na Maderę, bo bilety kupione na koniec stycznia 2026 roku.

Z apartamentami jest rzeczywiście problem. O ile wypożyczenie małego auta można znaleźć już za 30 euro za tydzień (za tydzień, nie dzień) to apartamenty już swoje kosztują. Zauważyłem, że większe apartamenty są niewiele droższe. My początkowo szukaliśmy dla dwóch osób to takie z "sensem" zaczynały się od 400 euro. Jednak po paru dniach na wyjazd zdecydowali się nasi znajomi i znaleźliśmy świetny apartament z dużą kuchnią, dwoma sypialniami, dwiema łazienkami, pięknym widokiem na morze i basenem za 560 euro. Patrzyłem z ciekawości dla sześciu osób to ceny niewiele wyższe - 600 do 700 euro.

Pamiętasz ceny piwa w sklepach i restauracjach? :piwo:

Ty mówisz z kolei o styczniu tak? Bo to akurat chyba najmniej oblegany miesiąc i w związku z tym najtańszy zarówno w car rentalach jak i apartamentach. My na koniec marca nie mogliśmy znaleźć żadnego poniżej 500 Euro (no był ale na Porto Santo :)

Piwo w knajpach w porównaniu z Italią czy Francją jest dużo tańsze - dają 0,5, 0,33 i 0,25
Pół litra najczęściej 2,50 lub 3 Euro za Corala, te mniejsze np za 0,25 - 1,90 Euro.

Wyjątkowo jak zjedziesz na dół klifu Teleferico w restauracji będzie droższe bo 5 Euro za duże. No ale tam płaci się też za "miejsce" - np na Fajã dos Padres beach

Kieliszek wina to od 3-4 Euro - i dają naprawdę sporo tego wina :)
Sangria za litr od 10-14 Euro

majkik75 napisał(a):
Są nawet można powiedzieć chore, bo np. z Wawy teraz w sierpniu na Maderę dla 4 osób to wychodzi mi jakieś 7tyś :ciska: :glupek:
A za rok ... 8O na marzec '26 jest lot za 300 zł w jedną stronę. Kierunek do planowania zdecydowanie wcześniej ...

Tak, my lecieliśmy za 350 zł w jedną stronę / łebek

Sierpień - no niestety - wszyscy w Europie zachodniej mają wtedy wolne i jest najdrożej jak wiesz w sumie wszędzie :)
A jest różnica jednak - na południe Włoch to (zależy skąd w PL) to jednak 2000 km a na Maderę 4500...paliwo lotnicze kosztuje

piekara114 napisał(a):Pięknie Ci słynne drzewo zapozwało.... kolega trafił w to miejsce jak mgły nie było....i na zdjęciach nie ma tego WOW....

Tak, byliśmy tam dwa razy i za oboma była mgła :)
Za pierwszym dodatkowo doszedł nieprzyjemny deszcze niestety i było 5 stopni...

piekara114 napisał(a): Dla mnie to podstawa na Maderę (Etna to już potwierdziła). Zresztą moja lista rzeczy do zabrania na tą wyspę wygląda tak:
- buty trekingowe + grube skarpetki
- kijki trekingowe
- czołówka
- silikonowe pokrowce na buty
- foliowe poncho/kurtka żaglowa
- puchówka
A tydzień temu wrócił kolega z pracy z Madery i dopisałam filtr uv i bikini :mg:

Mówiąc dołożyłbym miałem na myśli, że wziąłbym jeszcze jedne - takie jak miałem, a drugie na zmianę, lżejsze, aby chodzić po miasteczkach, płaskim :)

No sporo tych rzeczy wymieniłaś - czołówka - fakt, jak chcesz robić ambitniejsze lewady z tymi ciemnymi tunelami to się przyda..
Kijki - na bank by się przydały, no ale to jak mówiłem - trzeba mieć duży bagaż :)

piekara114 napisał(a):Bardzo fajny ten Wasz fokusik :spoko:

Tak, gdybym był samochodem ze słabszym silnikiem chyba dostałbym parę razy zawału....
Absolutnie nie bierzcie na Maderze małego auta!
Najgorsze są te uliczki Monte i okolic, gdzie poparkowane bo bokach, na zakrętach, na rondach prawie auta przeszkadzają w rozpędzeniu się, a skręcasz w lewo za nimi i masz 20-25 % podjazd, i nagle z góry coś jedzie i nie chce się zatrzymać!!

:cisza: :cisza:

te kiero napisał(a):Lądowanie chyba nie było tak złe jak je opisują?
Chyba, że dobrze trafiliście z oknem pogodowym i wietrznym.

Wiało niby już tylko 40km/h - nie było odczuwalne
Żona siedziała po prawej samolotu i mówi, że ten ostry skrę w prawo odczuła jakbyśmy skrzydłem o ocean mieli zaraz zawadzić, ale samo lądowania miękkie i bez problemów :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.03.2025 10:55

Dzień 1 (pełny)

Patrząc na prognozy pogody - ma być dziś wietrznie, ale słonecznie, szczególnie, im dalej "w dzień"
Decyzja - jedziemy na zachód, północny-zachód wyspy. Pierwszy przystanek to Jardim do Mar
Parkujemy przy Portinho (czyli Porciku), jest tu kilka darmowych miejsc i kafejka (dziś jeszcze nieczynna, jest przed 9 rano)
Tutaj - zaznaczyłem też większy parking w samym miasteczku
Obrazek

Chcemy przejść się promenadką biegnącą wzdłuż oceanu
Obrazek

Niestety pierwsze dziennie spotkanie z Maderą jest nieco brutalne - przychodzi chmura, któej nie ma nawet na mapach pogodowych i zaczyna zacinać deszcz, chowamy się wśród takiej zieleni (kilkakrotnie podczas spaceru, gdy myśleliśmy już, żę "deszcz przeszedł"
Obrazek

Mina nietęga ;)
Obrazek

Po 800 metrach czyli ok 1600 metrów w obie strony decyzja - jedziemy do Paul do Mar, może tam nie pada (ok 3 km dalej ;)
Ale jeszcze w Jardim, na chwilę zaraz wyjdzie niebieskie
Obrazek

W Paul do Mar parkujemy przy porciku - jest kilka darmowych miejsc - blisko takiego wodospadu
Obrazek

Miasteczko od strony portu wygląda tak - mi się podoba, ale efekt nieco psują ciężkie chmury ;)
Obrazek

Klify pomiędzy Jardim and Paul
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wodospad robi robotę - bardzo głośno szumi :)
Obrazek

Tam byliśmy
Obrazek

Teraz naszym celem jest Ponta do Pargo miejsce, gdzie w teorii można zobaczyć dwa fajne miejsca (połączone ścieżką na klifie) - Mirador do Fio oraz Farol czyli latarnię.

Pierwszy punkt niestety zablokowany jest (i tak zdarzy się jeszcze kilka razy - pod koniec marca miała miejsce duża aktywność Panów od dróg) przez roboty drogowe
Obrazek

Obrazek

na szczęście można podjechać pod Farol, co czynimy, widoki - niezgorsze, tym bardziej, że niebo zdążyło się przeczyścić
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ścieżka na Mirador do Fio od tej strony jest zamknięta
Obrazek

Obrazek

Dalej kierujemy się na Miradouro da Garganta Funda i tu zdecydowanie warto przyjechać. Jest tutaj mały pakirng (oczywiście darmowy), między domostwami
Aby dojść do Miradora, trzeba zejść ścieżką w dół, czyli wybrać trasę "prawą" od parkingu, my oczywiście w tę stronę poszliśmy "górą"/lewą i szliśmy przez czyjeś pola ;)
Obrazek

Jest tutaj cascada - nie wiem dlaczego nie mam więcej zdjęć, a przecież robiłem z punktu widokowego, gdzie widać cały wodospad. Może wezmę później zdjęcia od Żony.
Obrazek

i samotne nieco bydło
Obrazek

wracając - leżało
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

--
Potem mamy zamiar zjechać tą słynną Teleferico w Achadas de Cruz, gdzie nachylenie wynosi 98% 8O 8O 8O

Niestety podczas naszego pobytu Teleferico to było zamknięte, oprócz tego, że przyjechaliśmy tu dziś, próbowaliśmy jeszcze za kilka dni, ale też wisiała kartka że nieczynne i były barierki. Można jednak zejść aby zobaczyć samą kolejkę, albo dojść do samej kolejki, aby zobaczyć klif i jak ona jedzie 0 my doszliśmy do tej połowy - a powrót pod strome wzniesienie dał nieco naszym łydkom w kość
Obrazek

Obrazek

Stamtąd jedzie się prawie pionowo w dół (na szczęście inne teleferico były czynne i byliśmy na dole klifów kilka razy)
Obrazek

W związku z powyższym jedziemy na Ponta do Tristao, aby zobaczyć najbardziej na północny-zachód wysunięte miejsce Madery
Obrazek

Parkujemy na takim rozszerzeniu drogi, wnęko/parkingu i trawersujemy nieco klif mini ścieżynką, o taką
Obrazek

No i jest ładnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spijamy na pół malutkiego Corala, bo jakoś pić się chce :) Corala kupiłem w Achadas w takiej sklepo/kafejce, gdzie rajcowali tubylcy, bo liczyłem, że zjedziemy na dół kolejką i tam na dole po spacerze wypijemy sobie.
Obrazek

Obrazek

i wracamy do auta
Obrazek

Obrazek

ładne miejsce
Obrazek

Potem jedziemy do Porto Moniz
Obrazek

cdn

:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 01.04.2025 19:09 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 31.03.2025 11:02

Eh, Madera.. Jak coś mnie wkurzy w pracy to w ramach wyciszenia zamykam oczy by przypomnieć sobie szum liści bananowców na wietrze.
Co do listy rzeczy do zabrania - nam w połowie lutego bardzo przydały się stroje kąpielowe (plaża Seixal) jak i kurtki puchówki (las Fanal, Pico do Areiro).
Jazda samochodem po Maderze istotnie dostarcza ciekawych wrażeń. Jedzie się albo w górę, albo w dół, albo w prawo, albo w lewo nawet ekspresówka z lotniska to nieustanne podjazy i zjazdy. Chyba nie udało mi się wbić biegu wyższego niż czwórka, bo albo jazda do góry albo hamowanie silnikiem przy zjeździe..
Czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia i opisy w relacji..
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 31.03.2025 11:14

No tak, piejemy z zachwytu :serduszka: :verryhappy:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2025 12:19

Ponta do Tristao - jak widzę na swojej mapce, mam zaznaczone tu baseny naturalne.... Może skorzystaliście?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 31.03.2025 15:10

Pięknie!

Szkoda, że nie udało się zjechać kolejką. Zjazd naprawdę robi wrażenie, żona z wielkimi oporami zdecydowała się wsiąść do wagonika, a widziałem też takich, którzy zobaczywszy kolejkę, odpuszczali.

W dole widać domki, na trasie kolejki poza startem i metą nie ma ani jednej podpory, w związku z czym wagonik na tej długiej linie dość mocno się kołysze (i zapewne dlatego przy silniejszym wietrze kolejka nie działa...).

DSC_3973s.jpg

Jeśli chodzi o stromizny, faktycznie bywa wesoło. Można podszkolić się w ruszaniu pod górę. Ja raz utknąłem między dwoma samochodami na baaardzo stromym parkingu wzdłuż ulicy. Przede mną auto, za mną auto. Trzeba było podjechać na wstecznym ze 30cm w górę (nie więcej, bo oznaczałoby to stłuczkę lub przynajmniej obcierkę). Nie było szans na wykonanie takiego manewru słabiutkim Oplem Corsą... Musiałem czekać na właściciela auta przede mną.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.04.2025 14:23

euh napisał(a):Eh, Madera.. Jak coś mnie wkurzy w pracy to w ramach wyciszenia zamykam oczy by przypomnieć sobie szum liści bananowców na wietrze.
Co do listy rzeczy do zabrania - nam w połowie lutego bardzo przydały się stroje kąpielowe (plaża Seixal) jak i kurtki puchówki (las Fanal, Pico do Areiro).
Jazda samochodem po Maderze istotnie dostarcza ciekawych wrażeń. Jedzie się albo w górę, albo w dół, albo w prawo, albo w lewo nawet ekspresówka z lotniska to nieustanne podjazy i zjazdy. Chyba nie udało mi się wbić biegu wyższego niż czwórka, bo albo jazda do góry albo hamowanie silnikiem przy zjeździe..
Czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia i opisy w relacji..

Potwierdzam, że ja też miałem ochotę na kąpiel w Seixal, parę osób zażywało tam kąpieli, ostatecznie - nie wiem czemu, ale nie zjechaliśmy na dół :(
A co miałeś za auto na Maderze, że tylko 4 biegów używałeś? ;) to ja w Focusie czasem wrzucałem "6" na tej drodze expresowej z Lotniska do Ribeira Brava

majkik75 napisał(a):No tak, piejemy z zachwytu :serduszka: :verryhappy:

No ja tez piałem :)

piekara114 napisał(a):Ponta do Tristao - jak widzę na swojej mapce, mam zaznaczone tu baseny naturalne.... Może skorzystaliście?

Coś tam na GMaps widzę, ale jak tam dojechać / zejść? Zdecydowanie lepsze są we wspomnianym Seixal, no i oczywiście w Porto Moniz - gdy byliśmy w tej ostatniej miejscowości za pierwszym razem fale oceanu były tak wielkie, że baseny były cerrado.
Za drugim razem było dość chłodno i pochmurno, były abierto i parę osób zastanawiało się po wejściu, czy już się przebierać, czy czekać na słońce :)

Krzychooo napisał(a):Pięknie!

Szkoda, że nie udało się zjechać kolejką. Zjazd naprawdę robi wrażenie, żona z wielkimi oporami zdecydowała się wsiąść do wagonika, a widziałem też takich, którzy zobaczywszy kolejkę, odpuszczali.

W dole widać domki, na trasie kolejki poza startem i metą nie ma ani jednej podpory, w związku z czym wagonik na tej długiej linie dość mocno się kołysze (i zapewne dlatego przy silniejszym wietrze kolejka nie działa...).

No ja chętnie zjechałbym, ale nie było nam dane, zjechaliśmy jednak na Faja dos Padres (12 Euro / łeb) oraz w Garajau (5 Euro/łeb)

Krzychooo napisał(a):
Jeśli chodzi o stromizny, faktycznie bywa wesoło. Można podszkolić się w ruszaniu pod górę. Ja raz utknąłem między dwoma samochodami na baaardzo stromym parkingu wzdłuż ulicy. Przede mną auto, za mną auto. Trzeba było podjechać na wstecznym ze 30cm w górę (nie więcej, bo oznaczałoby to stłuczkę lub przynajmniej obcierkę). Nie było szans na wykonanie takiego manewru słabiutkim Oplem Corsą... Musiałem czekać na właściciela auta przede mną.

Ja mimo tego, że przejechałem w zyciu już naprawde sporo kilometrów i prawą i lewą stroną to miałem momentami duszę na ramieniu
Szczególnie, że w moim Leonie inaczej działa automatyczny postojowy hamulec i ruszam gładko a tutaj w Focusie był jakiś pop.....

:papa:
Ostatnio edytowano 01.04.2025 19:15 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.04.2025 14:48

Dzień 1 - cd

Jeszcze parę fotek z aparatu zoomowego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PORTO MONIZ
i od razu wejdziemy z zoomem na punkt widokowy na Porto Moniz
Obrazek

Dla mnie to prawie wierna kopia Garachico na Teneryfie
Obrazek

Widać tutaj szalejącą kipiel, o której wspominałem w komentarzu wyżej
Obrazek

A zjeżdża się do Porto Moniz takimi agrafkami
Obrazek

A to zdjęcia PM ze smartfona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjechaliśmy na dół - parkujemy na jednym z dużych płatnych parkingów - wszędzie są strzałki - parking piscinas naturales - zapłaciłem na koniec (kartą można w automacie) 2,50 Euro za między 1h a 1.30 h
Obrazek

No stąd to w ogóle Garachico
Obrazek

Szalejący Oceano Atlantico
Obrazek

Obrazek

Porto Moniz centro
Obrazek

Obrazek

Piscinas naturales - te wschodnie (bo mamy dwa w miasteczku)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysepka Mole
Obrazek

Obrazek

Średnio oceniana restauracja Kaszalot
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamek, który na dole "ma" Oceanarium
Obrazek

I cudny widok na wschód (północny) wyspy, gdyby nie ten parking ...
Obrazek

Obrazek

WTEM! WYPOGADZA się i wychodzi słoneczko, od razu robi się ciepło
Obrazek

zaczyna się pozowanie
Obrazek

od razu piękniej jakoś
Obrazek

Obrazek

Widać stąd słynne skałki przy Janela
Obrazek

Ale błękit
Obrazek

Idziemy na kawę. Americano była nad piscinas naturales stosunkowo droga - bo 3 Euro /szt. no ale płaci się za view
Obrazek

Po kawie idziemy zobaczyć z bliska baseny "zachodnie" - tutaj są też dla dzieci
Obrazek

Obrazek

Na dole pięknie położona restauracja (choć z nie wybitnymi ocenami)
Obrazek

Obrazek

No tak to dziś wygląda - ogromne fale rozbijają się o skałki i wlatują do basenów
Obrazek

No to na koniec parę zoomów Ilheus da Rib, Ilheus da Janera i Ilheuzinho ;)
Obrazek

Będziemy je oczywiście jeszcze kilkakrotnie widzieć i fotografować (także z bliska)
Obrazek

np. tak
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.04.2025 16:28

Te baseny i okienko bardzo bardzo na tak. :mg:
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 01.04.2025 16:36

tony montana napisał(a):
euh napisał(a):Eh, Madera.. Jak coś mnie wkurzy w pracy to w ramach wyciszenia zamykam oczy by przypomnieć sobie szum liści bananowców na wietrze.

Potwierdzam, że ja też miałem ochotę na kąpiel w Seixal, parę osób zażywało tam kąpieli, ostatecznie - nie wiem czemu, ale nie zjechaliśmy na dół :(
A co miałeś za auto na Maderze, że tylko 4 biegów używałeś? ;) to ja w Focusie czasem wrzucałem "6" na tej drodze expresowej z Lotniska do Ribeira Brava

Miałem Seata Arona z silnikiem spod znaku "wiele hałasu o nic". Zdolność do przyspieszenia była w nim na liście opcji, niestety wypożyczalnia nie zdecydowała się na jej zakupienie.
W Sexial byliśmy dwukrotnie - jednego dnia było deszczowo, kolejnego słonecznie i ciepło (ponad 20 stopni). Na plaży było sporo ludzi opalających się, w wodzie ćwiczyli słuchacze szkółki surfingowej :lool: W tym samym czasie na południu wyspy przeszła ulewa..
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.04.2025 21:36

Trochę spóźniona, ale już się melduję.
Madera na Twoich zdjęciach jest zachwycająca, więc nie dziwię się, tytułowi relacji.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.04.2025 12:56

piekara114 napisał(a):Te baseny i okienko bardzo bardzo na tak. :mg:

Będą lepsze "dziwy" :)

euh napisał(a):Miałem Seata Arona z silnikiem spod znaku "wiele hałasu o nic". Zdolność do przyspieszenia była w nim na liście opcji, niestety wypożyczalnia nie zdecydowała się na jej zakupienie.
W Sexial byliśmy dwukrotnie - jednego dnia było deszczowo, kolejnego słonecznie i ciepło (ponad 20 stopni). Na plaży było sporo ludzi opalających się, w wodzie ćwiczyli słuchacze szkółki surfingowej :lool: W tym samym czasie na południu wyspy przeszła ulewa..

Hihi, pewnie taki trzy cylindrowy silnik 1.0 :)
Tak, to fakt, że nieraz było tak, że jesteśmy w jednym miejscu wyspy i jest ładnie, np na północy i widzimy, że np. na południu pada, albo odwrotnie ;)

megidh napisał(a):Trochę spóźniona, ale już się melduję.
Madera na Twoich zdjęciach jest zachwycająca, więc nie dziwię się, tytułowi relacji.

Naprawdę cudna wyspa, dużo zalet, mało wad :)

Jak komuś podobały się Teneryfa i Gran Canaria (szczególnie północne częsci) - obowiązkowo :)

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.04.2025 13:18

DAY 1 cd.

Jedziemy w kierunku wschodnim od Porto Moniz. Zatrzymujemy się na chwilę, aby zobaczyć miasto w perspektywy pooranej tunelami drogi
Obrazek

Zrobić zdjęcia skałkom przy Janela
Obrazek

Obrazek

Takie tunele na północy
Obrazek

Zajeżdżamy w poszukiwaniu restauracji do Seixal. Parkujemy na darmowych miejscach tak nieco pod górkę
Obrazek

Blisko kościoła
Obrazek

I schodzimy w dół w kierunku centrum miasteczka - choć ciężko powiedzieć, aby ono miało jakieś centrum w sumie
Obrazek

Może tutaj:
Obrazek

Jedyna czynna restauracja ma średnie oceny - Solmar (3,6), ale widoki niezgorsze
Obrazek

Tam, na dole są te naturalne baseny, o których pisał Euh, o dziwo tutaj fale dość rzadko wdzierają się do piscinas naturales
Obrazek

Jest tu naprawdę NIEZŁA wysokość, ale można zjechać tam autem
Obrazek

U nas jednak zwycięża głód, który staje się mocny
Obrazek

takie domki w Seixal
Obrazek

a jednak fale się nieco wdzierają 8O 8O 8O
Obrazek

Ostagtnie chwile w Seixal
Obrazek

i jedziemy do Sao Vicente - miejscowości mocno różnorodnej, w której byliśmy, albo przez nią przejeżdżaliśmy kilka razy. Parkujemy darmowo tu przy ulicy, ale można też na klepiskoparkingu obok
Obrazek

Od razu nam się podoba w Sao Vicente
Obrazek

Obrazek

Przy kościele znajdujemy dobrze oceniany Snack Bar Estoril (4,4)
Obrazek

A że ceny są w miarę przystępne - korzystamy - dwa razy po Filette de Espada - lokalna ryba pałasz, z górą frytek, sałatką i bananem
Obrazek

Przed posiłkiem "gasimy pragnienie" pysznym ponczem (Marakuja i Orange) oraz próbujemy po raz pierwszy i ZAKOCHUJEMY się w winie Madeira (seco)
Obrazek

Porcje - zacne
Obrazek

W oczekiwaniu jednak na jedzenie odwiedzam kościół - a nuż go nam zamkną przed nosem
Obrazek

Charakterystyczna dla kościołów na Maderze "brama" na wejściu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Azulejos
Obrazek

Po jedzeniu kontemplujemy i przechodzimy dół - góra - dół tę słynną uliczkę przy kościele
Obrazek

Obrazek

a potem pójdziemy nad rozszalały Ocean
Obrazek

Posiedzieć trochę nad nim i zobaczyć CAPIBARA Rock :)
Obrazek

ale cd Sao Vicente kiedy indziej - nad Ocean prowadzi ciekawa droga

ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.04.2025 20:49

Madera to takie miejsce gdzie nie wiem jakiej pogody sobie życzyć. Każde zdjęcia, filmy mają niesamowity klimat.

tony montana napisał(a):
ziemniak napisał(a):Fajnie, że opisujesz tak szczegółowo. My jeszcze trochę poczekamy na Maderę, bo bilety kupione na koniec stycznia 2026 roku.

Z apartamentami jest rzeczywiście problem. O ile wypożyczenie małego auta można znaleźć już za 30 euro za tydzień (za tydzień, nie dzień) to apartamenty już swoje kosztują. Zauważyłem, że większe apartamenty są niewiele droższe. My początkowo szukaliśmy dla dwóch osób to takie z "sensem" zaczynały się od 400 euro. Jednak po paru dniach na wyjazd zdecydowali się nasi znajomi i znaleźliśmy świetny apartament z dużą kuchnią, dwoma sypialniami, dwiema łazienkami, pięknym widokiem na morze i basenem za 560 euro. Patrzyłem z ciekawości dla sześciu osób to ceny niewiele wyższe - 600 do 700 euro.

Pamiętasz ceny piwa w sklepach i restauracjach? :piwo:

Ty mówisz z kolei o styczniu tak? Bo to akurat chyba najmniej oblegany miesiąc i w związku z tym najtańszy zarówno w car rentalach jak i apartamentach. My na koniec marca nie mogliśmy znaleźć żadnego poniżej 500 Euro (no był ale na Porto Santo :)

Piwo w knajpach w porównaniu z Italią czy Francją jest dużo tańsze - dają 0,5, 0,33 i 0,25
Pół litra najczęściej 2,50 lub 3 Euro za Corala, te mniejsze np za 0,25 - 1,90 Euro.

Wyjątkowo jak zjedziesz na dół klifu Teleferico w restauracji będzie droższe bo 5 Euro za duże. No ale tam płaci się też za "miejsce" - np na Fajã dos Padres beach

Kieliszek wina to od 3-4 Euro - i dają naprawdę sporo tego wina :)
Sangria za litr od 10-14 Euro

Tak, o styczniu. Nie sprawdzałem cen w innych terminach. Nie zastanawialiśmy się też nad terminem, bo całość od zobaczenia oferty do kupna nie trwała dłużej niż 5 minut. Madera nam chodziła po głowie od sierpnia 2008 roku, więc może po prawie 18 latach doczekamy się.

Ceny uciech spożywczych wydają się być dobre.

:piwo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Portugalia - Portugal