Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Boboszów - Zadar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pendriu
Plażowicz
Boboszów - Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pendriu » 13.06.2009 10:24

Witam wszystkich. Odwiedzam te forum od około 2 miesięcy i dotychczas udawało mi się znależć odpowiedzi na pytania, które będą pomocne w trasie do Chorwacji jak i również w czasie pobytu nad Adriatykiem. Na jedno męczące mnie pytanie jednak nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie chodzi mi o radę ludzi, którzy już mają doświadczenie co do czasu przejazdu.
Do rzeczy: Razem z moją dziewczyną oraz drugą parą wyruszamy z Gdańska do Zadaru. Pierwszy i zarazem ostatni nocleg na trasie chcemy zrobić na granicy z Czechami ( Boboszów ). Sprawdzony pensjonat przez przyjaciela rodziny, w dobre cenie i o dobrym wyposażeniu. Moje pytanie teraz tyczy się kiedy powinniśmy wyjechac z tego Pensjonatu by dojechać 04.07.2009 r. na godzine 16-19 ( o tej mamy odbiór kluczy od mieszkania ). 04.07 jest to sobota wiec trzeba wziąć wszelkie poprawki na korki. Jak kombinowałem to najlepiej by pasowało wyruszyć w sobote około 5 rano, ale mam obawy czy starczy czasu na dojazd. Dodam, że pierwszy raz jedziemy wszyscy w tak długa trasę jako kierowcy ( prowadzić będę ja z kolegą - oboje mamy 22 lata a prawo jazdy mamy od 3 lat. ). Mam nadzieje, że nikt nie będzie się złościć bo na serio nie trafiłem na wątek który by mógł dać mi odpowiedź na to pytanie.
Pozdrawiam
zbysio_56_56
Odkrywca
Boboszów Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 13.06.2009 10:49

Nocleg za Boboszowem to niezła myśl, ale jak starczy Wam sil i chęci to dojedźcie poniżej Brna do Mikolowa na samą granicę z Austrią. Tam jest też dużo pensjonatów i hoteli. Wyjazd - 5 rano z Boboszowa - do Zadaru macie około 900 do 1000 km to dużo a niewiadomo jakie Was przygody czekają na drodze. Wyliczcie sobie że średnia prędkość na całej trasie włącznie z autostradami to 80 do 90 km/h. ale gdy wpadniecie w Wiedniu na korki to co najmniej 2 godziny stracicie, dołóżcie jeszcze 2 do 3 przerwy na maly odpoczynek to sami widzicie że prawie 20 godzin jazdy Wasz czeka z Boboszowa. A z Mikulowa dojazd do Wiednia to około 1,5 godziny /droga w przebudowie/ jeśli wyjedziecie o 5 to miniecie Wiedeń koło 6,30 i prostą drogą na Graz a później na Maribor Zagrzeb i Split. Znaki przed Zadarem będą informowały że jesteście prawie na miejscu.
Uwaga na radary w Austrii. na autostradą!!!! W Chorawcji i Słowenii uwaga na policję w zwykłych samochodach To okres żniw dla nich. Mandat 150 euro za przekroczenie dozwolonej prędkości 130 km/h na autostradzie a znaki cały czas mówią o pozostałych drogach i dozwolonych prędkościach na nich.
Winieta czeska to 300 koron austriacka to 7,60 euro na tydzień, słoweńska 35 euro za pół roku a za autostradę w Chorwacji zapłacicie do 150 - 160 kun to około 20 do 25 euro zależy od kursu.
Miłej drogi
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2009 10:50

Boboszów dla mnie za kręty, za dużo wsi, miasteczek, ograniczeń i miejscami porąbanych oznaczen i objazdów; tak było kilka lat temu i podarowalem sobie na zawsze.
Z Gdańska do granicy na przejście Piotrowice/Krnov, masz około 600km.
W Głubczycach lub w Czechach zjadź sobie nocleg. Wyjeżdżając rano koło 5-6 będziesz po południu na miejscu.
Ja mijam Wroclaw koło 3 rano i tą trasą forum/viewtopic.php?p=250269#250269

jestem na zjeździe w Benkowacu koło 14-16 z przerwą na posiłek, kawkę jedną drugą na miejscu.
Pendriu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pendriu » 13.06.2009 11:35

Dziekuję za odpowiedzi dość wyczerpujące, ale dopiero teraz mam problem. Jeden z Panów pisze, że podróż z Boboszowa zajmie nam 20h a drugi Pan, że około 9h :). I co teraz?
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 13.06.2009 11:46

Przyjmij średnią :)
Ponieważ to początek lipca, mega korków raczej nie będziesz miał (sobota w Wiedniu i tak lepsza niż w tygodniu). Jechałem już z Wrocka różnymi trasami i o różnych porach roku (ale przez Boboszów zawsze przynajmniej raz w roku). Fux przesadza z tymi krętymi drogami i objazdami, ostatnie dwa lata znaczna poprawa. Zdecydowałeś się na Boboszów to się trzymaj - i tak zawsze będzie jakieś ale i dyskusja o przewadze świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem i na odwrót ;)
Odpowiadając na Twoje pytanie: z moich doświadczeń z Boboszowa do Zadaru z płatnymi drogami, otwartymi tunelami i bez mega korków w Wiedniu spokojnie między 9 - 12 godzin jazdy bez szaleństw i z postojami.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2009 11:48

Pendriu napisał(a):Dziekuję za odpowiedzi dość wyczerpujące, ale dopiero teraz mam problem. Jeden z Panów pisze, że podróż z Boboszowa zajmie nam 20h a drugi Pan, że około 9h :). I co teraz?

Możesz dodać jedną poprawkę w postaci około 1h na objazd Mariboru.

Mieszkam okolo 70km od Wroclawia i przy wyjeździe w nocy około 2.00 jestem w Pakostane około 15-17.
Opcja bezkorkowa; nauczyłem sie jeździć w inne dni, niż weekendowe.
Zrobisz, jak uważasz.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2009 11:53

piotrs napisał(a): Fux przesadza z tymi krętymi drogami i objazdami, ostatnie dwa lata znaczna poprawa. Zdecydowałeś się na Boboszów to się trzymaj - i tak zawsze będzie jakieś ale i dyskusja o przewadze świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem i na odwrót ;)
Odpowiadając na Twoje pytanie: z moich doświadczeń z Boboszowa do Zadaru z płatnymi drogami, otwartymi tunelami i bez mega korków w Wiedniu spokojnie między 9 - 12 godzin jazdy bez szaleństw i z postojami.

Nie przesadza...
Ja z wrocka do granicy śmigam autostradą do Krapkowic i dalej pustymi drogami.
Z Wrocka do Boboszowa co chwile deptasz na hamulec, bo nie wiesz, czy w skrzynce jest włozona kamera, a nawet jeżeli ich nie ma, to sa permanentne linie ciągłe, ograniczenia i duże natężenie pojazdów w tym ciężarówek, które skutecznie Cię blokują.
Z tej przyczyny nie lubię jeździć tą trasą.
Pendriu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pendriu » 13.06.2009 11:53

Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Do wyjazdu mam jeszcze trochę czasu i dalej będę śledzić to bardzooooo pomocne forum. Po powrocie zdam relacje z pierwszego pobytu w Cro.
I jak to jest tutaj w zwyczaju napisze tylko - Pozdrav
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 13.06.2009 12:10

Fux:
A jednak... które święta lepsze zatem :D
Kolega pytał o drogę od Boboszowa, zatem te wszystkie przykre niespodzianki, o których wspominasz będzie miał ZA sobą.
Żeby była jasność: Twój pomysł na trasę do granicy jest bardzo fajny, choć i tam sa ciężarówki, radary, wypadki i objazdy (ostatnio 25 km autostrady w stronę Wrocka od Opola pokonałem w 2 godziny - wypadek na autostradzie, a w Krapkowicach spore remonty)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.06.2009 14:24

Pendriu, jeśli nie masz szczególnego powodu żeby jechać przez Boboszów to sobie odpuść. Z Gdańska to Ci kompletnie nie po drodze !!!! Jedź chłopie normalnie wasza nową autostradą a potem normalnie jedynką na Łódź i Cieszyn. Potem przez Mosty u Jablunkowa na Słowacje i od Żyliny autostrada na Bratysławę. A potem już wedle uznania. W tym samym czasie jak do Boboszowa będziesz już dawno na Słowacji, bo jedziesz w ogromnej wiekszości dwupasmówkami.
Ja jeżdżę przez Boboszów bo mam znacznie bliżej. Z Breli do Boboszowa mi zeszło dokładnie 12 godzin tak więc z Zadaru licz 2 godziny mniej. 9-max 10 i byłbyś na miejscu. Ale przemyśl czy warto tędy.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 13.06.2009 14:45

Zgadzam się z opinią jeśli chodzi o Czechy , jest kręto i kiepsko oznakowane są drogi ale trase znam na pamięć jadę 4 raz tą trasą, dobre jest tylko to że nie ma tam takiego ruchu na drogach.
Pendriu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pendriu » 13.06.2009 15:11

Skoro tak piszesz to chętnie bym pojechał przez Słowację, ale szczerze mowiąc chcemy się zatrzymać w Polsce na nocleg i musimy przedstawić ojcu mojej dziewczyny rezerwację bo inaczej jej nie puści ( zwykła obawa przez brak doświadczenia z naszej strony. Boi się ze zaśniemy czy coś ). Jeżeli macie coś godnego Polecenia w Cieszynie to bym był wdzięczny.
zbysio_56_56
Odkrywca
Boboszów - Zadar

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 13.06.2009 19:24

Czytam te posty i nie mogę się nadziwić!!!!!! Nadziwić głupocie, którą tu co po niektórzy głoszą!!!! Jedziecie na wakacje a nie na rajdzie. To ma być przyjemność i frajda a nie zasypianie nad kierownicą przy prędkości 150 do 170 km/h, łamanie przepisów o ruchu drogowym we wszystkich krajach przez które będziecie przejeżdżać!
Przejechałem za kierownicą ponad pół miliona km i widziałem wiele tragedii ludzkich spowodowanych głupotą jeszcze raz głupotą ludzi siedzących za kierownicami swoich "bolidów".
Pisząc o 20 godzinach podrózy nie miałem na myśli straszenia młodego kierowcy z Gdańska a jedynie uświadomienie, że jedzie poraz pierwszy tą trasą!!! - nieznaną dla niego. Zgodnie z przysłowiem "wolniej jedziesz dalej zajedziesz". A tak na marginesie sztuką jest utrzymać stała średnią prędkośc przelotową na całej trasie przejazdu /tzw. ekonomiczną/ a nie tak jak większość tu szanownych kierowców wirem w baku i poruszaniem się wielkimi zrywami z przyśpieszeniami godnymi formuły I i hamowaniem jak podczas sprawdzania działania hamulców.
To mają być W A K A C J E !!!!!!!! z przyjemnością jazdy tam i z powrotem. Oraz, co chyba najbardziej ważne, to wspólne oglądanie zdjęć z wakacji wraz z rodzicami, wspominanie tych cudownych widoków i nie tylko.
Pozdrawiam i czekam na zamieszczenie wspomnień przez Was z Waszych tegorocznych wakacji :D :D :D :D :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.06.2009 21:37

Kolego zbysio :-) nie wiem do kogo pijesz w swoim poście ale mam nadzieję że nie do mnie ? Mam wrażenie nieodparte wrażenie że swój osąd po prostu oparłeś na niewiedzy polegającej na tym iż nigdy nie jechałeś trasą o którą pyta kolega.
Gdybyś jechał - wiedziałbyś ile czasu ona Ci zajmie. 20 godzin to liczba wzięta z sufitu. Dla Twojej wiadomości - trasę tę przejechałem kilkukrotnie, co więcej zgodnie z przepisami bo
1. nie chce mi się tracić kasy na mandaty za granicą
2. jadę na wakacje i nigdzie mi sie nie spieszy
3. jadę po to żeby wrócić a nie żeby się zabić
Tak wiec uwierz mi że nie przekraczając prędkości, dostosowując prędkość do warunków jazdy, nie katując pęcherza moczowego i nie wystawiając pustego żołądka na działanie kwasów z Boboszowa dojedziesz do Zadaru w 10 godzin. I jeszcze po drodze zdążysz kupić winietki. O ile oczywiscie nie będzie korków.

W teorii nie ma wielkiej różnicy miedzy teorią a praktyką ale w praktyce jest.
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 13.06.2009 21:59

Kolego Mosqito wbrew pozorom częściej jestem w cro niż Tobie się wydaje! spędziłem 10 lat w tej pięknej krainie i wiem ile dokładnie czasu zajmuje podróż /wiele tras obierałem/. Poruszasz się zapewne samolotem i liczysz ten przejazd razem z odprawami itp około lotowymi czynnościami w tym najem samochodu zapewne w Splicie. Nic dodać nic ująć. sprawdza się to co zamieściłem w drugiej części postu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone