Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieganie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 24.07.2015 08:22

Bea.ta napisał(a):Kolega, początkujący miśkowaty biegacz osiągał czasy jak Kenijczyk i to w terenie górzystym :roll: .... po czym okazało się, że GPS go gubi i a potem odnajduje cudownie ;) kilometry się zgadzały ... czas niekoniecznie, ale średnia rewelacyjna :)

Dokładnie , te dane moim zdaniem co pokazują tego typu aplikacje są bzdurą.
Nie tak dawno biegaliśmy ze szwagierką razem przy pomocy Runtastic , ten sam odcinek , te same tempo , oba smarfony pokazywały dwa różne odcinki , różnica nawet 1 km i dwa różne czasy.
Wywaliłem to , ponadto stwierdziłem że te statystyki są mnie nie potrzebne , chyba że chę je komuś pokazać.
Biegam w sumie dla siebie , a nie po to by się lansować ze smartfonem , patrz dziś tyle i tyle.

Moim zdaniem , zdaniem amatora ........ wystarczy sam stoper i pulsometr na klatę. :)
Pozdrawiam biegaczy.

Ja amatorsko ..... 6 km.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2015 08:24

romuald22 napisał(a):...
Widzisz- tego tętna to ja się już w życiu trochę uczyłem. Nie tylko mojego ale większości ludzi w świecie. To było nie z internetu.
I nadal sam się uczę. I nadal innych uczę. Niektórzy są niewyuczalni.

To super, że masz fachową wiedzę. Wybacz, ale na podstawie Twoich pytań nie wyczułem zaproszenia do profesjonalnej dyskusji na temat.
Ja trochę czytałem w necie, by nie zrobić sobie krzywdy wysiłkiem w "moim wieku" :wink: ...i tyle.
Pozdrav
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 24.07.2015 08:30

slapol napisał(a): w "moim wieku"

...i wadze gdyby się rozbujał na łeb na szyję i machnął dyszkę km. to bym pewnie wykorkował.

Jako amator zacząłem biegać pewnym rytmem

1 tydzień - 2 min marsz szybki - 3 min bieg x 7
2 tydzień - 2 min marsz szybki - 4 min bieg. x 7

itd. itd. .......... co tydzień zwiększając czas biegu.

Dla amatora co zaczyna z bieganiem polecam , jak ktoś nie chce załatwić se stawów i nie kopnąć w kalendarz. :wink:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 24.07.2015 08:42

Są dwie zmienne ważne w bieganiu. Ilość i intensywność. Ilość można sobie zobaczyć na mapie a intensywność należy zmierzyć pulsometrem. Chcąc mieć pojęcie jak biegamy należałoby to wiedzieć, jakie jest tętno maksymalne i wtedy można zacząć bawić się w jakieś rozkminki. Mówienie, ze to lans to bzdet, urządzenie to pomaga i umożliwia tym co chcą biegać z głową prowadzić trening dostosowany do siebie. Ale zawsze można się przylansować medalem.
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 24.07.2015 10:07

Bocian napisał(a):Chcąc mieć pojęcie jak biegamy należałoby to wiedzieć, jakie jest tętno maksymalne i wtedy można zacząć bawić się w jakieś rozkminki.

Tętno maksymalne to 200. +/- 1-2.
Co dalej?
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 24.07.2015 10:11

Mogę się nie znać ale nie 220 minus wiek????
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 24.07.2015 10:12

15 sierpnia jest w Radzyminie XXIV Półmaraton Cud nad Wisłą :) 21km 097m. Dobra nazwa, byłby cud nad Wisłą jakbym to przeleciał :)
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 24.07.2015 10:14

Bea.ta napisał(a):Mogę się nie znać ale nie 220 minus wiek????

Bingo :)
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 24.07.2015 10:16

romuald22 napisał(a):Bingo :)

Kurde ... udało się :)
Ale co z tymi przelicznikami wagowymi??? potrzebne to jest???
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 24.07.2015 10:24

Bea.ta napisał(a):Ale co z tymi przelicznikami wagowymi??? potrzebne to jest???

Waga się sama przeliczy na tętno i na tym się amator musi opierać. :)
Wyznaczenie maksymalnego minutowego poboru tlenu czy progu niekompensowanej kwasicy metabolicznej wymaga niestety badań laboratoryjnych.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 24.07.2015 10:58

romuald22 napisał(a):Waga się sama przeliczy na tętno i na tym się amator musi opierać. :)

Jak się sama przeliczy? Jeden amator w w danym wieku waży 50kg a drugi taki amator w tym samym wieku waży 80kg no i na proste myślenie widać, że pompka u nich musi inaczej pracować ... :roll:
a może się nie znam .... :)
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 24.07.2015 11:53

Ja Endomondo mam w telefonie. Na stałej trasie 12km odchyłki pomiaru są rzędu 200-300m. Mi ta dokładność wystarcza. I do tego dane, które generuje Endomondo są dla mnie przydatne. Wiem z jaką prędkością biegłem, ile km/h albo ile minut na 1km. Mam poprzeliczane czasy wg różnych dystansów (również test coopera). Wiem ile km przebiegłem w określonym dniu, tygodniu, miesiącu.

Bez nazwy 1.jpg

Wyniki Bociana mnie zdopingowały i dziś pobiłem, o 2min, rekord mojej trasy, 1h 8min, 12km :!:

pzdr :wink:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 24.07.2015 12:51

longtom napisał(a):Ja Endomondo mam w telefonie. Na stałej trasie 12km odchyłki pomiaru są rzędu 200-300m. Mi ta dokładność wystarcza. I do tego dane, które generuje Endomondo są dla mnie przydatne. Wiem z jaką prędkością biegłem, ile km/h albo ile minut na 1km. Mam poprzeliczane czasy wg różnych dystansów (również test coopera). Wiem ile km przebiegłem w określonym dniu, tygodniu, miesiącu.

No i właśnie o to chodzi :)
longtom napisał(a):Wyniki Bociana mnie zdopingowały i dziś pobiłem, o 2min, rekord mojej trasy, 1h 8min, 12km :!:

Jak dla mnie niekiepsko :) To 10,5km/h To już dobre tempo. 5.40 na kilometr.
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 24.07.2015 15:07

Bocian napisał(a): 5.40 na kilometr.

5.13 przedostatni kilometr. I to też dzięki Endomondo wiem, że przeważnie na koniec biegnę najszybciej.
Czuję stajnię. :)

Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 24.07.2015 15:11

longtom napisał(a):
Bocian napisał(a): 5.40 na kilometr.

5.13 przedostatni kilometr. I to też dzięki Endomondo wiem, że przeważnie na koniec biegnę najszybciej.
Czuję stajnię. :)

Znam temat :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone